Jordärtskocka – potatisens knöliga konkurrent

Jordärtskockan ser lite ut som en ingefärsrot, men används ofta som potatis. Men den lilla roten är helt sin egen. Vad är jordärtskockor bra för? Och hur äter man jordärtskockor? Lär dig mer och få våra bästa recept här.

jordärtskockor

JORDÄRTSKOCKA – kan användas rå, kokt eller bakad i ugnen. Jordärtskockan är en delikatess, t ex i soppor och som chips.

© iStock

Ärligt talat. Jordärtskockan ser lite ut som en arg ingefärsrot.

Lite jordig och mycket knölig att se på. Men smaken är en helt annan - under ytan finns en mångsidig rotfrukt, som kan smaka både sött och sprött och milt och nötaktigt beroende på hur den tillagas.

FAQ - allt du behöver veta om jordärtskockan

1 Vad är jordärtskockor?


Jordärtskockor är små, knöliga rotfrukter som kan ätas på massor av olika sätt.

Du kan använda dem som tillbehör, i sallader och soppor eller till och med som chips! Äter du dem råa är smaken fräsch, söt och spröd och tillagar du dem i ugnen får du en mjuk och mild, nötaktig smak.

2 När är jordärtskockor i säsong?


Jordärtskockor är i säsong från tidig höst, från september till april.

Den långa säsongen gör jordärtskockorna till en ett bra valk om du vill äta mer klimatvänligt, då det är viktigt att äta både lokalt och säsongsbetonat.

När vi gör det besparar vi nämligen klimatet från den CO2, det kostar att antingen transportera matvaror till landet eller det bränsle det kostar att värma upp ett växthus.

De små knölarna trivs bra här i Norden. Trots att de är redo att skördas på hösten kan de klara sig över vintern i den kalla jorden, vilket förlänger säsongen ytterligare.

Vi känner inte till jordärtskockans exakta klimatavtryck, men för att få en indikation kan man titta på liknande råvaror, som morötter, potatis och rödbetor. Morotens är 0,25 CO2 per kg, potatisens 0,36 CO2e och rödbetans ligger på 0,31 CO2e. . Jordärtskockans klimatavtryck är i samma liga, och den ligger är därför högt upp på listan över klimatvänlig mat.

(Siffrorna kommer från CONCITOs klimatdatabas och är baserade på ett genomsnitt av tillgängliga matvaror).

3 Hur tillagar man jordärtskockor i ugnen?


Jordärtskockor bakade i ugnen kan ersätta ugnsbakad potatis – se receptet här.

Det kräver inte mycket mer än en halvtimme i ugnen att laga jordärtskockor med lite tuggmotstånd.

Följ det här goda receptet på jordärtskockor i ugn och se hur enkelt det är.

Här hittar du receptet

4 Näringsinnehåll: Vad innehåller jordärtskockor?


Jordärtskockan innehåller bra vitaminer och mineraler som magnesium, kalcium och folat. Men den största fördelen är innehållet av kostfibrer.

5 Vad är jordärtskockor bra för?


Jordärtskockor är bra för mättnadskänslan och matsmältningen. Trots att de kan orsaka lite gaser i ditt system.

6 Är jordärtskockor nyttigare än potatis?


Är jordärtskockor nyttigare än potatis? Ta reda på vilken rotfrukt som är bäst
© iStock

Jordärtskockan innehåller fler kostfibrer än potatisen, vilket gör att den kommer upp i rang. Flera undersökningar tyder på, att den typen av kostfibrer som finns i jordärtskockor – inulin – är bättre för oss. Man kallar dem prebiotiska eftersom det är extra bra för de goda tarmbakterierna som bl a håller ditt blodsocker stabilt.

Med det sagt så så är innehåller av kalorier, vitaminer och mineraler ganska lika, så både jordärtskockor och potatis är bra och mättande mat.

7 Inulin: Varför ger jordärtskockor gaser i magen?


Jordärtskockornas styrka är också dess svaghet. De ger nämligen gaser i magen för att de har ett högt innehåll av inulin.

Inulin är en kolhydrat som inte kan brytas ner av våra matsmältningsenzymer, och därför kommer de helt osmälta till tjocktarmen – och det kan alltså få dig att bli gasig!

Det kan vara lite av ett problem (för både dig själv och andra...) men det ger en hälsosam tarmflora, som bidrar till en ökad hälsa.

Alltså: Ät jordärtskockor – och överväg sedan att ta en promenad. Utomhus. Långt bort från andra.

8 Vad heter jordärtskockor på engelska?


Recept på jordärtskockor i ugnen – jordärtskockor är ofta i säsong
© iStock

På engelska heter jordärtskockor Jerusalem Artichokes eller Sunchokes.

Den lilla rotfrukten har den fått ett mer högtidligt namn på engelska. Och med goda skäl, för den har som sagt mycket att erbjuda.

9 Hur rengör man jordärtskockor?


Det bästa sättet att göra i ordning jordärtskockor på är genom att skrubba dem rena med en borste.

GUIDE: Så här gör du i ordning dina jordärtskockor

  1. Leta fram en (ren!) diskborste eller liknande
  2. Häll ner jordärtskockorna i din vask och fyll den med vatten
  3. Skrubna jordärtskockorna ordentligt, så att smuts och jord lossnar
  4. Töm vasken på det smutsiga vattnet
  5. Skölj jordärtskockorna igen
  6. Voila! Nu kan du börja laga mat

Man kan också skala jordärtskockorna, men det är både besvärligt och slöseri på bra vitaminer. Det kan nämligen ätas när det är rengjort.

10 Hur förvarar man jordärtskockor?


Du förvarar jordärtskockor på samma sätt som du förvarar potatis. Svalt och mörkt.

Lägg dem i en grönsakslåda och ställ in dem i ett skåp eller i källaren.

11 Hur äter man jordärtskockor?


Du kan äter dem råa, tillagade i ugn, i soppor och som salta jordärtskockschips.

Det är en allsidig rotfrukt vi har att göra med, och därför har vi samlat många recept med jordärtskockor här nedanför.

12 Recept på jordärtskockor


Jordärtskockschips är enkla och nyttiga att laga i ugnen om du följer det här receptet
© iStock

Jordärtskockschips i ugn: Ett gott alternativ

Chipsen blir spröda och smakar gott som de är, men du kan också servera dem med en dipp eller som topping på en soppa.

Du hittar recepten här.

ra en god middag bestående av biff och bakade rotfrukter
© wichmann+bendtsen

Biff med bakade jordärtskockor och parmesan

Skrubba jordärtskockorna, skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Krydda dem och lägg dem i ugnen.

Du hittar receptet här

Recept på enkel, krämig jordärtskockssoppa med bönor utan grädde

Jordärtskockssoppa med fyllning

Gör den här enkla jordärtskockssoppan. God och krämig med kokosmjölk istället för grädde.

Här hittar du receptet

Jordärtskockssoppa med kammusslor är ett gott recept som passar till nyår eller andra fester

Jordärtskockssoppa med kammusslor

Den här jordärtskockssoppan med kammusslor och granatäppelkärnor är både god och vacker.

Här hittar du receptet

Krämig jordärtskockssoppa – receptet är enkelt och går snabbt att laga

Jordärtskockssoppa med rödbetschips

Den här krämiga jordärtskockssoppan är en mättande måltid. Toppa den med saltade rödbetschips och du har en vacker och festlig rätt.

Här hittar du receptet

Jordärtskocksmos – enkelt och gott recept på jordärtskocksmos med potatis
© Skovdal Nordic

Stek med potatis- och jordärtskocksmos

Comfort food var det här! Potatis- och jordärtskocksmos är ett gott tillbehör till många rätter

Här hittar du receptet

Jordärtskockssallad med lax och rösti. God sallad med jordärtskockor – mättande och god
© wichmann+bendtsen

Rösti med äpple- och jordärtskockssallad

Ät jordärtskockorna råa i den här rätten med rökt lax och äpple- och jordärtskockssallad.

Här hittar du receptet

Jordärtskockssallad med butternutpumpa och jordärtskockor – det är den perfekta vintermåltiden. En mättande sallad.

Jordärtskockssallad

Kycklingfärs, butternut pumpa och jordärtskockor. Det är huvudingredienserna i den här färgglada salladen.

Här hittar du receptet