Jordärtskockan ser lite ut som en ingefärsrot, men används ofta som potatis. Men den lilla roten är helt sin egen. Vad är jordärtskockor bra för? Och hur äter man jordärtskockor? Lär dig mer och få våra bästa recept här.
Av
Cecilie Sølvsten
5 oktober 2022
JORDÄRTSKOCKA – kan användas rå, kokt eller bakad i ugnen. Jordärtskockan är en delikatess, t ex i soppor och som chips.
Ärligt talat. Jordärtskockan ser lite ut som en arg ingefärsrot.
Lite jordig och mycket knölig att se på. Men smaken är en helt annan - under ytan finns en mångsidig rotfrukt, som kan smaka både sött och sprött och milt och nötaktigt beroende på hur den tillagas.
Jordärtskockor är små, knöliga rotfrukter som kan ätas på massor av olika sätt.
Du kan använda dem som tillbehör, i sallader och soppor eller till och med som chips! Äter du dem råa är smaken fräsch, söt och spröd och tillagar du dem i ugnen får du en mjuk och mild, nötaktig smak.
2
När är jordärtskockor i säsong?
Jordärtskockor är i säsong från tidig höst, från september till april.
Den långa säsongen gör jordärtskockorna till en ett bra valk om du vill äta mer klimatvänligt, då det är viktigt att äta både lokalt och säsongsbetonat.
När vi gör det besparar vi nämligen klimatet från den CO2, det kostar att antingen transportera matvaror till landet eller det bränsle det kostar att värma upp ett växthus.
De små knölarna trivs bra här i Norden. Trots att de är redo att skördas på hösten kan de klara sig över vintern i den kalla jorden, vilket förlänger säsongen ytterligare.
Vi känner inte till jordärtskockans exakta klimatavtryck, men för att få en indikation kan man titta på liknande råvaror, som morötter, potatis och rödbetor. Morotens är 0,25 CO2 per kg, potatisens 0,36 CO2e och rödbetans ligger på 0,31 CO2e. . Jordärtskockans klimatavtryck är i samma liga, och den ligger är därför högt upp på listan över klimatvänlig mat.
(Siffrorna kommer från CONCITOs klimatdatabas och är baserade på ett genomsnitt av tillgängliga matvaror).
3
Hur tillagar man jordärtskockor i ugnen?
Det kräver inte mycket mer än en halvtimme i ugnen att laga jordärtskockor med lite tuggmotstånd.
Följ det här goda receptet på jordärtskockor i ugn och se hur enkelt det är.
Jordärtskockan innehåller fler kostfibrer än potatisen, vilket gör att den kommer upp i rang. Flera undersökningar tyder på, att den typen av kostfibrer som finns i jordärtskockor – inulin – är bättre för oss. Man kallar dem prebiotiska eftersom det är extra bra för de goda tarmbakterierna som bl a håller ditt blodsocker stabilt.
Med det sagt så så är innehåller av kalorier, vitaminer och mineraler ganska lika, så både jordärtskockor och potatis är bra och mättande mat.
7
Inulin: Varför ger jordärtskockor gaser i magen?
Jordärtskockornas styrka är också dess svaghet. De ger nämligen gaser i magen för att de har ett högt innehåll av inulin.
Inulin är en kolhydrat som inte kan brytas ner av våra matsmältningsenzymer, och därför kommer de helt osmälta till tjocktarmen – och det kan alltså få dig att bli gasig!
Det kan vara lite av ett problem (för både dig själv och andra...) men det ger en hälsosam tarmflora, som bidrar till en ökad hälsa.
Alltså: Ät jordärtskockor – och överväg sedan att ta en promenad. Utomhus. Långt bort från andra.