Skandinavisk bowl med räkor och syltad rödlök
2 personer
150 g pärldinkel, kokt vikt
2 skivor rågbröd, tunna
¼ spetskål
½ rödbeta, gärna polkabetor
100 g spenat, färsk
200 g räkor
100 g keso, mager
½ citron, saften
2 msk gräslök
Snabbsyltad rödlök:
2 rödlök1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 msk honung
½ tsk havssalt
Se här hur du gör syltad rödlök
Cashew-örtkryddsdipp:
2 dl osaltade cashewnötter
2 nävar örtkryddor,
t ex gräslök, persilja och basilika
2 vitlöksklyftor
2 tsk äppelcidervinäger
½ citron, saften
½ dl vatten
¼-½ tsk havssalt
Svartpeppar, färskmalen
Så gör du skandinavisk bowl
- Blötlägg cashewnötterna till dippen i en skål vatten i minst 2 timmar.
- Strimla rödlöken till den syltade löken. Koka de övriga ingredienserna i ett par min. Häll vätskan över löken och låt dra i minst 2–3 timmar.
- Häll av vattnet från cashewnötterna och mixa dem med de övriga dippingredienserna.
- Koka pärldinkeln.
- Rosta rågbrödet och skär trekantiga rågchips.
- Skär spetskål i fina strimlor och rödbetor i tunna skivor.
- Lägg spenat i två skålar. Toppa med dinkel, rågchips, kål, rödbetor, räkor, keso samt 1 msk syltad rödlök och 1 msk cashewdipp per skål. Pressa citron över räkorna. Toppa med hackad gräslök.
Näringsinnehåll per person:
Energi: 434 kcal
Protein: 33,8 g
Fett: 10 g
Kolhydrater: 57,6 g
Kostfibrer: 11,2 g