Spicy morotssoppa med sötpotatis & gurkmeja
4 personer
TIDSÅTGÅNG
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Tid totalt: 1 timme
INGREDIENSER
1 tsk kokosolja
400 g morötter, skivade
125 g sötpotatis, tärnad
1 lök, skuren i tärningar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½–2 msk ingefära, finriven
1 msk gurkmejerot, finriven
1 tsk spiskummin
½ tsk koriander
1/3 tsk cayennepeppar
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
Saft från 1 lime
Salt och peppar
Topping:
2 msk kokosmjölk
Lite citronskal
2 msk gurkmejerostade kikärter
Så lagar du spicy morotssoppa
- Smält kokosolja i en stor gryta på medelvärme.
- Tillsätt morötter, sötpotatis och lök.
- Låt det svettas i ca 5 minuter.
- Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja och kryddor och låt allt svettas ett par minuter till.
- Tillsätt vatten och buljong- tärning och koka upp.
- Minska värmen och låt soppan sjuda i 25 minuter, tills morötterna och sötpotatisen är mjuka.
- Ta grytan från värmen och mixa soppan till puré med en stavmixer.
- Sätt tillbaka soppan på spisen, tillsätt kokosmjölk och limesaft och koka upp soppan igen.
- Låt den småsjuda i 5 minuter.
- Smaka av soppan med salt, peppar och ev lite extra kryddor.
- Häll upp den varma soppan i två skålar och servera med 1 msk krämig kokosmjölk, lite rivet citronskal och 1 msk gurkmejerostade kikärter till vardera skålen.
*gurkmejerostade kikärter, se recept vid vintersallad med citronkyckling
Näringsinnehåll per person(med topping):
Energi: 311 kcal
Protein: 3,6 g
Fett: 24,8 g
Kolhydrat: 21,1 g