Spicy morotssoppa med sötpotatis & gurkmeja

1 timme
311 kcal

Soppan som sätter färg på vardagen och fyller kroppen med energi. Smaklig måltid!

Skål med morotssoppa, citroner och ingefära vid sidan av.

Spicy morotssoppa med sötpotatis & gurkmeja

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ tsk kokosolja
  • 200 g morötter, skivade
  • 62 g sötpotatis, tärnad
  • ½ lök, skuren i tärningar
  • 1 vitlöksklyftor, finhackade
  • ½ msk ingefära, finriven
  • ½ msk gurkmejerot, finriven
  • ½ tsk spiskummin
  • ¼ tsk koriander
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • 3½ dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • ½ burk kokosmjölk
  • Saft från 1 lime
  • Salt och peppar

Topping:

  • 1 msk kokosmjölk
  • Lite citronskal
  • 1 msk gurkmejerostade kikärter

Så lagar du spicy morotssoppa

  • Smält kokosolja i en stor gryta på medelvärme.

  • Tillsätt morötter, sötpotatis och lök.

  • Låt det svettas i ca 5 minuter.

  • Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja och kryddor och låt allt svettas ett par minuter till.

  • Tillsätt vatten och buljong- tärning och koka upp.

  • Minska värmen och låt soppan sjuda i 25 minuter, tills morötterna och sötpotatisen är mjuka.

  • Ta grytan från värmen och mixa soppan till puré med en stavmixer.

  • Sätt tillbaka soppan på spisen, tillsätt kokosmjölk och limesaft och koka upp soppan igen.

  • Låt den småsjuda i 5 minuter.

  • Smaka av soppan med salt, peppar och ev lite extra kryddor.

  • Häll upp den varma soppan i två skålar och servera med 1 msk krämig kokosmjölk, lite rivet citronskal och 1 msk gurkmejerostade kikärter till vardera skålen.

*gurkmejerostade kikärter, se recept vid vintersallad med citronkyckling