Biff stroganoff med svamp och mos

45 minuter
567 kcal

Vi har ökat mängden grönsaker i denna Stroganoff, men den hemliga ingrediensen – en generös skopa kärlek – har vi inte mixtrat med.

Biff stroganoff

STROGANOFF – En värmande vinterklassiker som är väldigt lätt att göra lite nyttigare.

© wichmann+bendtsen

Biff stroganoff med svamp och mos

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 50 g kalkonbacon
  • 1 gul lök
  • 1 morötter
  • 125 g champinjoner
  • 250 g strimlat nötkött
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 70 g tomatpuré
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 dl matlagnings­grädde
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev färska örter

Selleri-potatis-mos:

  • 250 g rotselleri
  • 250 g potatis
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ dl mjölk
  • ½ nypa muskotnöt
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du

  • Tärna baconet och stek det knaprigt i en stor stekpanna. Lägg åt sidan.
  • Skär lök, champinjoner och morötter i bitar. Fräs tills löken är klar och ställ åt sidan.
  • Vänd köttet i mjölet och bryn det i olja i en stekpanna. Tillsätt paprikan och fräs kort med köttet under omrörning.
  • Tillsätt tomatpuré, buljong, grädde, bacon, lök, morötter och svamp och koka upp. Låt rätten sjuda i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär den skalade sellerin och potatisen i mindre bitar. Koka i osaltat vatten i ca 20 minuter tills de är mjuka. Spara lite av vattnet.
  • Mosa potatisen och sellerin med en gaffel, stavmixer eller stötjärn. Tillsätt olja, mjölk, muskotnöt, salt och peppar under omrörning. Tillsätt vid behov lite av kokvattnet tills moset har önskad konsistens.
  • Servera biff stroganoff med selleri-potatismoset och färska örter på toppen.

TIPS: Du kan vända köttet i mjöl och paprikapulver och låta det vila i 5 minuter innan du steker det. Det ger en mer intensiv smak.

TIPS: Om du vill minska kaloriintaget ytterligare kan matlagningsgrädden ersättas med mjölk.

TIPS: Om du gillar inälvsmat är denna rätt också god med kalvhjärta.