Rotselleri - så här använder du roten

Du blir mätt på få kalorier när du ställer fram rotselleri på bordet. Här är en guide till den fiberrika rotfrukten och våra 10 bästa recept med den.

Två rotselleri med topp - Rotselleri

LITE SVÅRTILLGÄNGLIG Vid första anblicken kanske selleri inte ser så mycket ut för världen. Men när den väl är sköljd, skalad och tillagad belönas du med en fantastisk smak och massor av mättande fibrer.

© iStock

Om vi skulle bedöma utseendet skulle det vara lite av en uppförsbacke för rotselleri.

Dess bleka yttre med bruna fläckar och massor av små, lockiga rötter, som ofta gömmer sig i jorden, skriker inte direkt "ät mig". Men när du väl har smakat rotselleri vet du bättre.

Läs också: Ät och träna dig hälsosam på 28 dagar

Lär dig hur du använder den nyttiga roten

Selleri har en unik smak som både är supergod och ger en speciell touch till många rätter. Att den runda roten dessutom är hälsosam gör det hela ännu bättre.

Vi har sammanställt våra bästa tips för rotselleri. Du får lära dig hur du får bort det tjocka skalet och hur du serverar den bakad i ugnen eller som puré och mos till exempel.

Du hittar också 10 recept med rotselleri – och de är alla supergoda

1 Vad kan man använda rotselleri till?


Det korta svaret är: Mycket!

Selleri kan användas både rå och tillagad, t ex rostad och ugnsbakad, och som puré, mos, soppa, biffar och pommes frites. Här berättar vi hur du gör.

Selleribiff i vegoburgare

KAN MAN GÖRA BURGARE AV SELLERI? Det kan du ge dig på! Kolla in vår läckra vegoburgare med rotselleri, morot, kikärtor och vitlök.

© Skovdal Nordic

7 sätt att använda rotselleri på

Selleribiff

Du kan göra två typer av rotselleribiffar – en där du mixar en pasta av riven selleri och andra ingredienser, och en där du steker en tjock skiva rotselleri. Det är upp till dig.

GÖR SÅ HÄR

Rotselleribiff gjord på växtbaserad färs

  • Mixa en färs av t ex riven rotselleri, kikärtor, ägg, mjöl, havregryn och kryddor.
  • Forma till biffar och stek dem i en stekpanna med lite olivolja.

Rotselleribiff som skiva

  • Skär rotsellerin i skivor på ca 1-2 cm.
  • Bryn dem i olivolja i en het panna och stek dem sedan mjuka. De ska ha ca 4-5 min på varje sida.
  • Om du föredrar en panerad biff kan du vända den i uppvispat ägg och sedan t ex pankoströbröd innan du steker.

Läs också: Hur gör jag en god köttfri växtbaserad biff

Selleripuré

En mjuk och krämig selleripuré är ett utsökt tillbehör till kött och fisk.

GÖR SÅ HÄR

  • Skala sellerin, skär den i bitar och koka dem tills de är mjuka.
  • Mixa sellerin till en slät massa, eventuellt med lite olivolja eller smör.
  • Tillsätt en skvätt mjölk eller grädde. Konsistensen ska vara tjock och krämig, men mjukare än mos. Smaka av med salt.
  • Toppa med rostade, grovhackade hasselnötter.

Läs också: Älskar du puré? Prova vår goda ärtpuré

Sellerimos

Om du älskar potatismos kommer rotsellerimoset säkert också att bli en hit.

SÅ HÄR GÖR DU:

  • Skala sellerin, skär den i grova bitar och koka dem tills de är mjuka. Spara lite av vattnet.
  • Mosa sellerin med en gaffel eller stavmixer.
  • Tillsätt lite mjölk, en skvätt olivolja och lite kokvatten om det behövs.
  • Smaka av med salt och peppar och eventuellt riven muskotnöt.
  • Om du vill ha en lite mildare smak kan du göra potatismos med selleri. Använd då halva mängden potatis och halva mängden selleri.

Läs också: Mer mos? Potatismos och jordärtskocka är också en hit

Selleri pommes frites

Ett enkelt sätt att "smyga in" rotselleri hos dina barn är via pommes frites. De blir inte riktigt lika krispiga som om du använder potatis, men de är fortfarande väldigt goda. Du kan strö över lite finriven parmesan under de sista 5 minuterna av gräddningstiden – då blir friteringen ännu krispigare.

GÖR SÅ HÄR:

  • Skala sellerin och skär den i stavar för fritters.
  • Vänd dem i lite olivolja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Baka dem i ugnen i ca 25-30 min. i 220 graders ugnsvärme.
  • Strö över grovsalt och servera.

Läs också: Gör krispiga grönsakspommes frites i din airfryer

Rotselleri i ugn

De flesta känner till ugnsbakad rotselleri som pommes frites, tärningar eller biffar, men man kan också baka en hel rotselleri. Här får du tre olika versioner.

GÖR SÅ HÄR

Ugnbakad hel rotselleri

  • Skala sellerin och skär bort topp och botten.
  • Skär ett stort kors i toppen och pensla rotsellerin ordentligt med olja – särskilt i toppen. Strö över salt och peppar.
  • Baka i ugnen i 180 grader i ca 2 timmar beroende på storlek.
  • När rotsellerin är mjuk öppnar du korset och lägger valfri fyllning i hålet. Till exempel rostade champinjoner, nötter, vitlökssmör och hackad persilja.

Saltbakad rotselleri

  • Skölj och skrubba sellerin mycket noggrant med en grov borste för att få bort eventuella jordrester. Om du föredrar det kan du även skala sellerin.
  • Lägg salt i botten på en djup ugnsfast form eller kastrull och täck rotsellerin helt med salt.
  • Baka i ugnen på 200 grader i cirka 2 1/2 timme tills den är mjuk.
  • Ta bort allt salt, använd en pensel för att få bort det sista om det behövs.
  • Skär sellerin i stora båtar eller skivor. Toppa med vitlökssmör eller en kvargdipp med massor av örter.
  • OBS! Ät inte skalet.

Ugnsbakad rotselleri som hasselback

  • Skala sellerin och dela den i två halvor.
  • Skär så många fina och djupa hasselbackssnitt i sellerin som möjligt utan att skära hela vägen igenom. Ett bra tips är att lägga en träsked på varje sida av sellerin innan du skär för att undvika att skära hela vägen igenom.
  • Lägg de två sellerihalvorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olivolja, eventuellt med pressad vitlök och timjan.
  • Baka i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter tills de är gyllene på ovansidan.

Rotsellerisoppa

Rotelleri används nog oftast som fyllning i soppor i form av kokta tärningar. Men du kan också enkelt göra en rotsellerisoppa.

GÖR SÅ HÄR

  • Skala sellerin, skär den i små tärningar och fräs dem tillsammans med lite rå tärnad potatis, lök och vitlök.
  • Tillsätt buljong och kryddor och låt sjuda tills potatisen och rotsellerin är mjuka.
  • Mixa soppan och smaka av med en liten skvätt grädde om så önskas.
  • Servera med en fyllig topping av rostade kikärtor, ugnsbakad rotselleri, hackade nötter och örter.

Läs också: Låt dig frestas av våra fler än 80 goda soppor

Rotselleri i sallad

Du kan använda rotselleri i sallader på två sätt; rå eller bakad.

Rå selleri i sallad

  • Skala sellerin och riv den på ett rivjärn eller skär den i tunna strimlor.
  • Rå rotselleri är särskilt bra i en rå grönsakssallad. Det kan vara med riven morot och rödbeta, skivat äpple, en honungsdressing och hackade nötter.

Läs också: Råa eller kokta? Hur grönsaker är nyttigast

Ugnsbakad rotselleri i sallad

  • Skala sellerin och skär den i tärningar.
  • Vänd tärningarna i lite olivolja och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Baka i ugnen i ca 25 min vid 200 grader.
  • Blanda de varma selleritärningarna med t ex strimlad rödkål, kokta linser, äpplen, persilja och en senapsdressing. Strö över hackade nötter.

Läs också: Gör en mättande sallad med kikärter, bakade rotfrukter och fetaost

Se även våra goda recept med rotselleri

2 Är rotselleri nyttigt?


Ja, det är supernyttigt att äta rotselleri – och alla andra rotfrukter och grönsaker i allmänhet.

Rotselleri i synnerhet ger dig mättande kostfiber. Men du får också i dig stora mängder C-vitamin och kalium.

Och det är mycket få kalorier i den grova knölen – mindre än hälften av kalorierna i potatis.

Läs också: Är rotselleri nyttigare än potatis?

Selleri och andra rotfrukter

SELLERI har i jämförelse med andra rotfrukter näst minst kalorier och överlägset minst kolhydrater.

© iStock

3 Näringsinnehåll i rotselleri


Här är några av de hälsosamma näringsämnena som rotselleri i synnerhet kan skryta med.

Rotselleri, näringsinnehåll:

Per 100 gram.
NäringsinnehållPer 100 gram
Kostfibrer3,1 g
Kolhydrater4,2 g
C-vitamin7,17 mg
Kalium387 mg
Kalorier30 kcal
KÄLLA: DTU

4 Vad är rotselleri bra för?


Den höga andelen kostfiber i rotselleri stärker dina tarmbakterier, matsmältningen och ger långvarig mättnadskänsla. Eftersom rotselleri också är kalorifattig – 30 kcal per 100 g selleri – är den perfekt om du vill gå ner i vikt.

Läs också: TEST - är dina tarmbakterier i toppform?

Kolhydraterna är också i botten – 4,2 g per 100 g. Detta gör rotselleri perfekt om du vill gå ner i vikt på en lågkolhydratkost.

Din bindväv och immunförsvar kan också glädja sig. De stärks båda av C-vitaminet i rotselleri.

Slutligen har kalium en positiv effekt på vätskebalansen samt blodtrycket och kommunikationen mellan alla kroppens celler.

5 Recept med rotselleri


Se fram emot en rad goda rotsellerirätter – tre vegetariska, tre kött, två kyckling, en fläsk och en fisk.

Smakliga måltider!

10 goda recept med rotselleri

© wichmann+bendtsen

Lasagne med kyckling och massor av grönt

Alla älskar lasagne! Och i den här versionen får du 450 gram grönsaker i en portion. Rotselleri utgör en stor del.

Hämta receptet här

© wichmann+bendtsen

Biff Stroganoff med svamp och rotmos

Vi har lagt till rotselleri i potatismoset och det har bara gjort den här goda klassikern ännu bättre. En given hit en kylig dag.

Hämta receptet här

Kyckling med selleripommes frites
© wichmann+bendtsen

Kyckling med rotfruktspommes och dipp

Ugnsbakad kyckling med rotselleri, morötter och sötpotatispommes frites. Och så en god dipp. Ja, tack!

Få receptet här

Grönsakspaj med rotselleri
© Betina Hastoft

Grönsakspaj med getost

Smarrig grönsakspaj med mycket smak från rotselleri, morötter, getost och örter.

Hämta receptet här

Fish and rotselleri-chips
© wichmann+bendtsen

Fish and chips med sauce tartare

På bara en halvtimme kan du servera krispig, knaprig fisk och goda rotselleripommes frites med ärtor och en tartarsås.

Få receptet här

Spaghetti bolognese med rotselleri
© wichmann+bendtsen

Spaghetti bolognese med rotselleri

Spaghetti med köttfärssås är alltid populärt – även när man serverar den i en lite nyttigare version med rotselleri.

Hämta receptet här

Cottage pie med rotselleri
© wichmann+bendtsen

Cottage pie med grova grönsaker

Rotselleri, morötter, purjolök och lök – du kommer att äta dig mätt på de grova grönsakerna här i vår version av den brittiska och mycket mättande cottage pie.

Hämta receptet här

Vegoburgare med picklade rotfrukter
© Skovdal Nordic

Vegoburgare med picklade rotfrukter och chilimajonäs

Rotselleri, morötter och kikärtor är de tre huvudingredienserna i våra läckra vegobiffar. Stoppa dem i fullkornsbröd med chilimajonäs och picklade rotfruktsstrimlor. Mums!

Hämta receptet här

Kotlett-med-apple, rotselleri och gronkal
© wichmann+bendtsen

Fläskkött med äpple, rotselleri, grönkål och timjan

En härlig hösträtt med rotselleri, äpple, grönkål, rödlök och timjan.

Få receptet här

Notpastej med rotselleri
© wichmann+bendtsen

Vegansk nötpaté med ris, champinjoner och selleri

Ta en köttfri kväll och prova vår läckra och mättande nötpaté. Servera med en härlig sallad.

Hämta receptet här

6 Vad är rotselleri?


Rotselleri – med det latinska namnet Apium graveolens var. rapaceum – är en rotfrukt. Den är rund och har ett grovt, blekt skal med bruna fläckar och massor av knotiga rötter, som ofta döljer lite jord. Köttet är vitt till färgen.

Rotfrukten har långa, kraftiga gröna stjälkar och gröna blad i toppen.

Läs också: 9 rotfrukter som förbättrar din hälsa

Rotselleri – skuren i stavar till pommes frites

FÖRUTOM ATT ROTSELLERI ÄR SUPERNYTTIGT är den också billigt och lätt att använda. Du får mycket fyllig mat för lite pengar i knölen.

© iStock

7 Vad smakar rotselleri?


Smaken är ganska distinkt, kryddstark och lite bitter och söt på samma gång. Efter tillagning blir sötman ännu mer uttalad.

Läs också: Stjärnkockens tips: Så kryddar du dina grönsaker

8 Ska man skala rotselleri?


Ja, rotselleri måste skalas, eftersom skalet är ganska tjockt och grovt och det sitter massor av små rötter längst ner.

Rotselleri, skal och en vass kniv

LÄGG UNDAN POTATISSKALAREN – när du ska skala rotselleri. En vass kökskniv är mycket bättre för att ta bort skalet med.

Hur man skalar rotselleri

  • Börja med att skära av selleritoppen med de gröna stjälkarna. Du kanske redan har gjort detta när du köper den. Du kan spara stjälkarna och använda dem i en soppbuljong eller fond.
  • Skölj rotsellerin ordentligt. Det kan finnas mycket jord runt rötterna och genom att skölja undviker du att få jord på skärbrädan.
  • Lägg rotsellerin på en skärbräda. Låt skärytan från ovansidan vara vänd nedåt så att rotfrukten ligger stadigt på plats.
  • Använd en stor, vass kökskniv för att skära huden från topp till botten. Följ kurvan och skär bort alla bruna bitar. Det är svårt att skala rotselleri med en vanlig skalare. Skalet är tjockt och det finns många små rötter som gör det svårt att komma åt skalet.
  • Skär nu rotsellerin i kuber, skivor, pommes frites eller stavar.

9 Är rotselleri, blekselleri och bladselleri samma sak?


Nej, det finns olika typer av selleri, men de härstammar från samma växt.
Bladselleri odlas för mildare blad som kan användas används som grönsak eller krydda, till exempel i sallad.
Blekselleri, också kallad stjälkselleri odlas för stjälken och bladens skull. Det är populärt att göra sellerijuice av blekselleri, äta som plockgrönsak till dip eller ha i salladen. Konsistensen är krispig.
Rotselleri är rotfrukten där den förtjockade stambasen, roten, används som grönsak eller krydda.

En rotselleri och en blekselleri

ROTSELLERI OCH BLEKSELLERI – De har samma namn och i stor utsträckning samma smak, men det är två olika grönsaker.

© iStock

10 När är rotselleri i säsong?


Selleri är i säsong från augusti till ungefär mars. Det är alltså på hösten och vintern som du ska leta efter den här läckra, runda rotfrukten i butikerna och njuta av dess speciella smak.

11 Hur länge håller rotselleri?


Rotselleri håller sig i ca 3–4 veckor i kylskåpets grönsakslåda. Alla rotfrukter har i allmänhet lång hållbarhet, vilket bidrar till att minska risken för matsvinn.

Ta bort de gröna stjälkarna och bladen innan du lägger rotfrukterna i kylen – det ökar hållbarheten.

12 Kan man frysa rotselleri?


Ja, rotselleri kan frysas, men som med de flesta grönsaker måste den blancheras före frysning.

GÖR SÅ HÄR:

  • Skala och tärna sellerin.
  • Lägg kuberna i lättsaltat kokande vatten under mycket kort tid, cirka 30 sekunder.
  • Häll sedan iskallt vatten över kuberna och låt dem rinna av.
  • Lägg kuberna i fryspåsar i lämpliga portioner och frys in.

Hållbarhet i frys: Cirka 10–12 månader.

Läs också: Hur länge din mat kan hålla sig i frysen

Upptinad rotselleri passar bäst i rätter där sellerin ska mixas, t ex puré, mos, fyllning eller en mixad soppa.

Om du har gjort för mycket sellerimos kan du enkelt frysa in resterna, men det kräver en noggrann omrörning efter upptining.

13 Är selleri klimatvänligt?


Ja, alla grova grönsaker som kål och rotfrukter har generellt sett en låg klimatpåverkan.

Läs också: Ät klimatvänligt med I FORMs klimatpyramid

Det beror på att dessa ofta odlas utomhus, medan fina salladsgrönsaker som tomat och gurka ofta importeras och/eller odlas i växthus, varför de har en större klimatpåverkan på grund av uppvärmningen.

Samtidigt kan rotselleri odlas i Sverige, vilket också sänker klimatpåverkan från transporter.

Det faktum att rotfrukter har lång hållbarhet är också viktigt. Det ökar sannolikheten för att du ska använda dem och att de inte hamnar som matavfall. Tänk bara på avokado, till exempel, som vanligtvis blir brun efter två dagar på köksbänken.

Om du dessutom väljer selleripommes frites eller sellerimos istället för mer klimatpåverkande tillbehör som pasta och framför allt ris, är det inte ett öga torrt i huset.