Rotselleri - så här använder du roten
Du blir mätt på få kalorier när du ställer fram rotselleri på bordet. Här är en guide till den fiberrika rotfrukten och våra 10 bästa recept med den.
Du blir mätt på få kalorier när du ställer fram rotselleri på bordet. Här är en guide till den fiberrika rotfrukten och våra 10 bästa recept med den.
Om vi skulle bedöma utseendet skulle det vara lite av en uppförsbacke för rotselleri.
Dess bleka yttre med bruna fläckar och massor av små, lockiga rötter, som ofta gömmer sig i jorden, skriker inte direkt "ät mig". Men när du väl har smakat rotselleri vet du bättre.
Läs också: Ät och träna dig hälsosam på 28 dagar
Selleri har en unik smak som både är supergod och ger en speciell touch till många rätter. Att den runda roten dessutom är hälsosam gör det hela ännu bättre.
Vi har sammanställt våra bästa tips för rotselleri. Du får lära dig hur du får bort det tjocka skalet och hur du serverar den bakad i ugnen eller som puré och mos till exempel.
Du hittar också 10 recept med rotselleri – och de är alla supergoda
Det korta svaret är: Mycket!
Selleri kan användas både rå och tillagad, t ex rostad och ugnsbakad, och som puré, mos, soppa, biffar och pommes frites. Här berättar vi hur du gör.
Ja, det är supernyttigt att äta rotselleri – och alla andra rotfrukter och grönsaker i allmänhet.
Rotselleri i synnerhet ger dig mättande kostfiber. Men du får också i dig stora mängder C-vitamin och kalium.
Och det är mycket få kalorier i den grova knölen – mindre än hälften av kalorierna i potatis.
Läs också: Är rotselleri nyttigare än potatis?
Här är några av de hälsosamma näringsämnena som rotselleri i synnerhet kan skryta med.
Näringsinnehåll | Per 100 gram |
---|---|
Kostfibrer | 3,1 g |
Kolhydrater | 4,2 g |
C-vitamin | 7,17 mg |
Kalium | 387 mg |
Kalorier | 30 kcal |
KÄLLA: DTU |
Den höga andelen kostfiber i rotselleri stärker dina tarmbakterier, matsmältningen och ger långvarig mättnadskänsla. Eftersom rotselleri också är kalorifattig – 30 kcal per 100 g selleri – är den perfekt om du vill gå ner i vikt.
Läs också: TEST - är dina tarmbakterier i toppform?
Kolhydraterna är också i botten – 4,2 g per 100 g. Detta gör rotselleri perfekt om du vill gå ner i vikt på en lågkolhydratkost.
Din bindväv och immunförsvar kan också glädja sig. De stärks båda av C-vitaminet i rotselleri.
Slutligen har kalium en positiv effekt på vätskebalansen samt blodtrycket och kommunikationen mellan alla kroppens celler.
Se fram emot en rad goda rotsellerirätter – tre vegetariska, tre kött, två kyckling, en fläsk och en fisk.
Smakliga måltider!
Rotselleri – med det latinska namnet Apium graveolens var. rapaceum – är en rotfrukt. Den är rund och har ett grovt, blekt skal med bruna fläckar och massor av knotiga rötter, som ofta döljer lite jord. Köttet är vitt till färgen.
Rotfrukten har långa, kraftiga gröna stjälkar och gröna blad i toppen.
Läs också: 9 rotfrukter som förbättrar din hälsa
Smaken är ganska distinkt, kryddstark och lite bitter och söt på samma gång. Efter tillagning blir sötman ännu mer uttalad.
Ja, rotselleri måste skalas, eftersom skalet är ganska tjockt och grovt och det sitter massor av små rötter längst ner.
Nej, det finns olika typer av selleri, men de härstammar från samma växt.
Bladselleri odlas för mildare blad som kan användas används som grönsak eller krydda, till exempel i sallad.
Blekselleri, också kallad stjälkselleri odlas för stjälken och bladens skull. Det är populärt att göra sellerijuice av blekselleri, äta som plockgrönsak till dip eller ha i salladen. Konsistensen är krispig.
Rotselleri är rotfrukten där den förtjockade stambasen, roten, används som grönsak eller krydda.
Selleri är i säsong från augusti till ungefär mars. Det är alltså på hösten och vintern som du ska leta efter den här läckra, runda rotfrukten i butikerna och njuta av dess speciella smak.
Rotselleri håller sig i ca 3–4 veckor i kylskåpets grönsakslåda. Alla rotfrukter har i allmänhet lång hållbarhet, vilket bidrar till att minska risken för matsvinn.
Ta bort de gröna stjälkarna och bladen innan du lägger rotfrukterna i kylen – det ökar hållbarheten.
Ja, rotselleri kan frysas, men som med de flesta grönsaker måste den blancheras före frysning.
GÖR SÅ HÄR:
Hållbarhet i frys: Cirka 10–12 månader.
Läs också: Hur länge din mat kan hålla sig i frysen
Upptinad rotselleri passar bäst i rätter där sellerin ska mixas, t ex puré, mos, fyllning eller en mixad soppa.
Om du har gjort för mycket sellerimos kan du enkelt frysa in resterna, men det kräver en noggrann omrörning efter upptining.
Ja, alla grova grönsaker som kål och rotfrukter har generellt sett en låg klimatpåverkan.
Läs också: Ät klimatvänligt med I FORMs klimatpyramid
Det beror på att dessa ofta odlas utomhus, medan fina salladsgrönsaker som tomat och gurka ofta importeras och/eller odlas i växthus, varför de har en större klimatpåverkan på grund av uppvärmningen.
Samtidigt kan rotselleri odlas i Sverige, vilket också sänker klimatpåverkan från transporter.
Det faktum att rotfrukter har lång hållbarhet är också viktigt. Det ökar sannolikheten för att du ska använda dem och att de inte hamnar som matavfall. Tänk bara på avokado, till exempel, som vanligtvis blir brun efter två dagar på köksbänken.
Om du dessutom väljer selleripommes frites eller sellerimos istället för mer klimatpåverkande tillbehör som pasta och framför allt ris, är det inte ett öga torrt i huset.