Nyttig spagetti bolognese

Vi älskar en god bolognese, och det är lätt att göra den lite nyttigare. Vi har minskat på köttet och stoppat i fler grönsaker, vilket gynnar klimatet, hälsan och plånboken.

spagetti bolognese

BOLOGNESE – ska det vara väldigt kalorisnålt kan du byta ut pastan mot strimlad squash.

© wichmann+bendtsen

Nyttig spagetti bolognese

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 liten gul lök
  • 2 fett vitlök
  • Lite extra virgin olivolja
  • 125 g nötfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 100 g squash
  • 150 g rotselleri
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 125 g fullkornsspagetti
  • Ev färsk basilika

Så gör du

  • Hacka lök och vitlök fint. Stek i lite olja.
  • Tillsätt köttet och bryn det ordentligt. Vänd i tomatpuré och kryddor.
  • Riv squash och rotselleri och lägg det i kastrullen tillsammans med krossade tomater och vatten.
  • Låt det sjuda under lock i 15-20 min. Koka pastan under tiden.
  • Servera med färsk basilika och ev lite riven parmesan.

TIPS! Du kan med fördel laga en dubbel portion av den här rätten. Använd det som fyllning i piroger eller lasagne. Rotselleri kan varieras med persiljerot eller palsternacka.

TIPS! Du kan använda i stort sett alla grönsaker i en spagetti bolognese, så nyttja möjligheten att tömma grönsakslådan om du inte har de som står på ingredienslistan hemma.