Grönkål – nyttigare blad finns inte
De krulliga, gröna bladen är något av det nyttigaste du kan tugga på. Läs varför och få koll på hur du tillagar grönkål och få massor av goda recept.
De krulliga, gröna bladen är något av det nyttigaste du kan tugga på. Läs varför och få koll på hur du tillagar grönkål och få massor av goda recept.
Grönkål är fullproppad med fibrer, vitaminer och mineraler, vilket gör den till en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta – över huvud taget!
Så varför inte använda den där du kan? Här kan du lära dig mer om varför grönkål är så nyttigt – och hitta massor av inspiration till att använda mer av kålen i din matlagning.
Vi har samlat några av våra favoritrecept med grönkål. Prova våra läckra grönkålschips, en god grönkålssallad med t ex äpplen och nötter, vår energismoothie med grönkål och ingefära eller vår enkla one pot med linser och svamp. Se även hur du gör stekt och stuvad grönkål – och få tips om hur du rengör och förvarar den nyttiga kålen.
Smaklig måltid!
Grönkål är nog en av de nyttigaste grönsakerna du över huvud taget kan äta. Det finns det många anledningar till. T ex är det en av de grönsaker som innehåller allra flest kostfibrer – faktiskt dubbelt så många som broccoli. De kraftiga, gröna bladen är till och med rika på A-vitamin och C-vitamin, och så innehåller de ganska mycket kalcium.
LÄS OCKSÅ: Broccoli – en bukett av nyttiga ämnen
Som de övriga medlemmarna av familjen korsblommiga växter innehåller grönkål också glukosinolater, som bl a ger den karaktäristiska kålsmaken. Lite järn, folat och K-vitamin kan grönkål också skryta med.
Läs också: Spetskål – lär dig allt om sommarens söta kål
Läs också: Rödkål – röd, rund och sund
Det finns ingen matvara som i sig själv förebygger cancer. Men forskning visar att mat med många kostfibrer sänker din risk för cancer i tjock- och ändtarm. Och grönkål är väldigt rik på kostfibrer.
En av orsakerna till den förebyggande effekten är att kostfibrerna sätter igång matsmältningen. Ju snabbare maten åker genom systemet, desto kortare tid stannar eventuella cancerframkallade ämnen i din kropp. Växtämnena, glukosinolater, som finns i alla kålsorter inom familjen korsblommiga växter verkar också ha en förebyggande effekt på cancer.
Lägg den sköljda och torkade grönkålen i fryspåsar. Stäng dem och förvara dem i kylskåpet, där kålen kan hålla sig i upp till 3 veckor.
Absolut – men den ska blancheras först. Hacka kålen grovt, lägg den i kokande vatten i 2 minuter och sedan i isvatten. Slunga den torr och frys ner. Grönkål kan hålla sig cirka 10 månader i frysen.
Yes! Men det kräver dock att rätten kyls ner snabbt, och att den värms upp ordentligt innan du äter den.
Grönkål är kanske inte den enklaste grönsaken att älska, men det bästa tipset är att finhacka de kraftiga gröna bladen så mycket som möjligt. Mixade smoothies är nog det allra enklaste sättet att få i sig grönkålen, men du kan också testa dig fram genom att lägga den finhackade kålen i dina vanliga rätter, t ex köttfärssås, köttbullssmet, omeletter eller blandat med ditt kokta ris.
Till grönkålssallader är det viktigt med en god dressing, annars krävs det mycket viljestyrka och tuggarbete. Grönkål är gott med sötma, så låt gärna dressingen bidra med det, eller blanda granatäppelkärnor, blåbär eller tunna äppelklyftor i salladen.
Här nedanför har vi samlat ett urval av våra bästa grönkålsrecept. Du hittar både sallader, grytor och smoothies med grönkål, recept på grönkål i ugn (testa t ex våra goda grönkålschips), och en guide till att laga klassiker som stekt och stuvad grönkål. Smaklig måltid!
Om du använder grönkål i dina sallader istället för t ex isbergssallad finns det mycket nyttigt att vinna. Det är dock också en något grövre råvara som kan behöva lite extra kärlek för att bli god.
Prova ett av våra goda recept med grönkål, som är långt ifrån tråkiga.
Lägger du i grönkål i dina varma gryträtter och soppor blir den inte så markant i smaken som när den ska tuggas, vilket kan vara en hit om du vill servera den nyttiga kålen till barn. Det är dock fortfarande en bra idé att hacka den fint. Några av de nyttiga ämnena förångas under uppvärmning, men du kan behålla de flesta genom att tillsätta kålen i slutet.
Här hittar du tre recept med kål i grytor
Är du ett fan av ugnsrätter kan du i stort sätt lägga finhackad grönkål i alla dina favoriträtter. Det är gott i pajer, men testa också att ugnsbaka lax på en bädd av grönkål, göra kåldolmar där du packar in färs i stora kålblad eller lägger bitar av grönkål på din pizza.
Testa ett av våra enkla och snabba recept med grönkål, som lagar sig själv i ugnen.
Till dina sallader eller ihop med en drink är det också gott med hemgjorda grönkålschips.
Om du får i dig lite grönkål redan på morgonen blir det enklare att komma i mål med de rekommenderade 500 grammen frukt och grönt om dagen. Lägger du grönkål i mixern i t ex en god smoothie slipper du stå och hacka och samtidigt blir kålen lite enklare att äta eftersom du inte behöver tugga så mycket.
Börja morgonen på bästa sätt med ett av våra goda juice- eller smoothierecept med grönkål.
Artikeln publicerades i I FORM nr 2/2022