Pumpa på menyn – en mångsidig favorit

Den kalorisnåla pumpan är perfekt som en färgstark stjärna i allt från soppor och grytor till bakverk och sallader. Krydda dina recept med den här nyttiga frukten som finns i många olika former och färger.

Kvinna skär pumpa

PUMPA är perfekt höstmat som är kalorifattig och har en djup, söt smak.

© iStock

Pumpa är en klassiker i höstköket, och det av goda skäl. Förutom goda, smakrika och färgglada rätter ger pumpan oss också massor av vitaminer och hälsosamma näringsämnen.

De mest kända är förmodligen den välsmakande hokkaido, butternutpumpan och den vackra orange halloweenpumpan. Användningsmöjligheterna är oändliga, från soppa och paj till tårta och ugnsstekta pommes frites.

Pumpor kan delas in i två kategorier: prydnadspumpor, som du inte bör äta, och ätbara pumpor. Den sistnämnda är en stor och färgstark familj som du kan se fram emot att lära känna i den här artikeln.

För detta ändamål har vi samarbetat med Maren Korsgaard, fruktforskare vid Institutionen för växt- och miljövetenskap vid Köpenhamns universitet och tidigare pumpaodlare.

1 Är pumpa nyttigt?


Precis som med andra grönsaker kommer regelbunden konsumtion av pumpa att bidra till din hälsa.

Även om dess näringsvärden inte är i nivå med mycket näringsrika grönsaker som brysselkål och broccoli, får du ändå i dig en del nyttiga vitaminer och mineraler. Samtidigt är det ganska lätt att äta anständiga mängder pumpa i en måltid, vilket i viss mån kompenserar för den lägre näringstätheten.

Här är några av de viktigaste näringsämnena

  • Innehållet av betakaroten är särskilt högt i orange pumpor. Det är ett förstadie till vitamin A och är en kraftfull antioxidant som kan bidra till att stödja kroppens immunförsvar och även är bra för ögon och hud.
  • Det finns också gott om B-vitaminer, som är involverade i en mängd olika processer i kroppen. Detta gäller särskilt folsyra, som ofta kallas det ”kvinnliga vitaminet”. Detta beror på dess centrala roll i blodproduktionen och på att det spelar en avgörande roll för att förhindra ryggmärgsbråck hos gravida kvinnor.
  • mineralsidan utmärker sig innehållet av kalium, en viktig mineral för blodtrycket. Men du får också mindre mängder kalcium, järn, magnesium och andra mineraler från pumpan.

Läs också: Kostråd när du är gravid

2 Näringsinnehåll i pumpa


Det finns ett antal olika pumpor på marknaden, där butternutpumpa och hokkaido är några av de mest populära. Näringsinnehållet varierar något mellan dem, men i runda tal får du i dig följande från 100 gram pumpa:

Näringsinnehåll per 100 g pumpa
Energi30 kcal
Protein1 g
Fett0,2 g
Kolhydrater6 g
– Varav kostfibrer2 g
Betakaroten1150 mg / 200 RE A-vitamin (25 % av dagsbehovet)
Folat33 mg (8-10 % av dagsbehovet)
Kalium275 mg (8-10 % av dagsbehovet)
Källa: DTU och Martin Kreutzer

3 Så här gör du pumpapommes frites i ugnen


Du kan inte motstå dessa krispiga och söta pommes frites!

Det finns gott om valmöjligheter på pumpahyllan. Vi rekommenderar dock att du använder den grå typen, till exempel en butternutpumpa eller crown prince squash. De har en högre torrsubstanshalt, vilket innebär att de inte blir lika vattniga när de tillagas.

Här är receptet:

pommes frites skärs ut

Krispiga pumpapommes frites med parmesan och citron

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • ½ kg butternutpumpa, ekologisk
  • ¼ citron, saften
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ dl parmesan, riven
  • ½ knippa färsk timjan
  • ½ Strö svartpeppar, nymalen
  • Lite havssalt

Så här gör du

  • Skala pumpan och skär den i hälften. Skrapa ur kärnorna. Du kan äta skalet på en butternutpumpa, men det kan bli lite segt när det tillagas.
  • Skär tunna skivor som är ca 1,5 cm tjocka.
  • Riv parmesan och lägg hälften i en skål tillsammans med olivolja, citron, salt och peppar. Vänd ner pommes fritesen i skålen.
  • Lägg friterade pommes frites på ett bakplåtspapper. Strö över färsk timjan och resten av parmesanen.
  • Grädda i 25–30 minuter i 200 grader varmluft – kontrollera att dina pumpa-pommes är mjuka och har fått färg. Om de inte är tillräckligt krispiga, grädda dem i ytterligare 5–10 minuter på grillfunktionen.

4 Hur många kalorier är det i pumpa?


Pumpor är perfekta för att skapa kalorisnåla måltider. Om du gillar att äta en rejäl portion mat är ett av de bästa tipsen för viktminskning att sänka måltidens kaloritäthet.

Läs också: Portionsguide – hur man äter om man vill gå ner i vikt

Det är här pumpan kommer till sin rätt, för med mindre än 35 kcal per 100 gram är kaloriinnehållet mindre än hälften av det i potatis och ⅓ av det i ris och pasta.

Om du ersätter 300 gram kokt potatis med samma mängd pumpa sparar du 150 kcal på nolltid, vilket är ungefär ¼ av kaloriinnehållet i en vanlig huvudmåltid.

Är pumpa en bra ersättning för potatis?

Ja, om du vill ha en mindre kolhydratrik måltid är det värt att byta ut potatisen mot pumpa i en krämig soppa eller bakad i ugnen.

Å andra sidan innehåller pumpa mycket mer vatten än potatis, sötpotatis och palsternacka. Du måste ta hänsyn till detta när du tillagar den, eftersom den får en något annorlunda och mer flytande konsistens när den värms upp.

Spaghetti squash tillagad i ugn

PUMPA KAN ERSÄTTA POTATIS – men också spagetti. Mitten av spaghettisquashen förvandlas nästan magiskt till spagettiliknande strängar när den bakas.

© iStock

5 Är pumpa en frukt eller en grönsak?


Det är en frukt, även om de flesta tänker på den som en grönsak – vilket faktiskt är helt logiskt. För även om pumpor kan vara söta i smaken använder vi dem lika ofta i det salta som i det söta köket.

Men pumpan är faktiskt en frukt, närmare bestämt ett bär.

Därför kategoriseras pumpa som ett bär

För att en frukt ska kategoriseras som ett bär måste den utvecklas från en enda blomställning och ha flera frön inbäddade i ett köttigt fruktkött. Pumpan uppfyller dessa kriterier tillsammans med söta och mjuka bär som vinbär och svarta vinbär.

Detsamma gäller för de andra medlemmarna i släktet. Vattenmelon, melon, gurka och squash är också bär – den sistnämnda är botaniskt sett ett omoget bär.

Läs också: Topp 10 nyttiga frukter med minst kalorier

Squash

ETT OMOGET BÄR – är den botaniska klassificeringen av squash, som också tillhör pumpafamiljen.

© iStock

6 Typer av pumpa


Det finns många ätbara pumpor – de mest kända är förmodligen hokkaido, butternut och den stora runda Halloween-pumpan. Men det finns faktiskt mer än 40 olika sorter och fler tillkommer hela tiden.

Enligt Maren Korsgaard, före detta pumpaodlare, har pumpan blivit en allt mer populär maträtt i Norden.

”Pumpan är en riktigt bra basmat, lite som potatisen. Den innehåller en del stärkelse, så man blir mätt snabbt, och den har lite fler vitaminer än potatisen”, säger hon.

Ätliga pumpor kan delas in i sommarpumpor och vinterpumpor:

  • Sommarpumpor skördas tidigt på växtsäsongen, när skalet fortfarande är mjukt och tunt och fröna inte är färdigutvecklade. De är ofta mindre och mildare i smaken än de stora vinterpumporna, vilket gör att de passar till många olika rätter. Ett bra exempel på en populär sommarsquash är zucchinin, som kan ätas både rå och tillagad. Eftersom skalet är tunt kan du äta hela pumpan utan att skala den. De vackra gula squashblommorna är också läckra stekta eller fyllda.

  • Vinterpumpor skördas senare på säsongen när skalet har blivit tjockt och hårt. Det hårda skalet skyddar köttet inuti, vilket gör att de håller längre. Därför kan du enkelt förvara dem över vintern. De är ofta större och mer smakrika än sommarpumpor och typiska sorter är bland annat butternut och hokkaido. De används ofta i soppor, grytor och bakverk, där deras söta, nötiga smak kan komma fram.

Kvinna och barn plockar pumpor på marknaden

SMÅ, STORA, TJOCKA, TUNNA, RUNDA OCH AVLÅNGA – det finns en mängd olika pumpor som du kan använda i ditt kök.

© iStock

7 11 populära ätbara pumpor


De stora frukterna med det gyllene fruktköttet har inte alltid varit lika populära i de skandinaviska köken som de är idag.

Den tidigare pumpaodlaren Maren Korsgaard började odla pumpor redan på 2000-talet, efter att hon hade stött på och förälskat sig i sorterna hokkaido och butternut i USA flera decennier tidigare.

”Sedan stod jag på marknaderna här hemma med mina många olika sorters pumpor. Folk tyckte att de var vackra – men de köpte dem inte”, säger hon.

"Det är något vi har fått lära oss att laga, och vi har faktiskt blivit ganska bra på att använda pumpan i köket, särskilt pumpasoppa."
— Maren Korsgaard, fruktforskare vid institutionen för växt- och miljövetenskap vid Köpenhamns universitet och tidigare pumpaodlare.

Maren Korsgaard odlade så många som 40 olika pumpasorter.

Så många hittar man trots allt inte i en vanlig matbutik. Däremot kan du ha turen att hitta några av de mer sällsynta sorterna hos en grönsakshandlare, i en nätbutik eller i en gårdsbutik – om du inte vill börja odla dem själv som Maren Korsgaard.

Letar du efter en pumpa till din soppa, paj eller lasagne?

Här är en lista med 11 goda pumpor som garanterat kommer att göra din maträtt till något alldeles extra.

hokkaido
© iStock

Hokkaido uchiki kuri (orange hokkaido)

  • Kännetecken: Liten till medelstor med ett ätbart rödorange skal. En hokkaido väger cirka 500 gram.
  • Smak: Fast fruktkött med en söt och nötig smak.
  • Användning: Populär pumpa som finns i många livsmedelsbutiker. Perfekt för soppor, bakning och puréer.

Prova också hokkaido blue kuri, en blågrå variant av den orangefärgade hokkaido. Köttet är fast och välsmakande med en söt nötaktig smak.

Läs mer om hokkaido här

butternut squash
© iStock

Butternutpumpa

  • Kännetecken: En butternutpumpa är päronformad med ett beigefärgat skal som är slätt och hårt. Den väger cirka 1–2 kilo.
  • Smak: Söt, smörig smak med en hint av nötter.
  • Användning: Används ofta i soppor, grytor och bakning. Fruktköttet är fast och mindre vattnigt vid tillagning än t ex orange pumpor.
muscta de provense
© iStock

Muscat de provence

  • Kännetecken: Stor och ribbad. Skalet är glänsande gyllenbrunt till färgen. Trots sin storlek – mellan 5 och 15 kilo – är den relativt tunnskalig och kan skalas med en vanlig potatisskalare.
  • Smak: Intensiv, söt och kryddig, påminner lite om sötpotatis.
  • Användning: Passar bra till puréer, pajer och gratänger.
spaghetti squash
© iStock

Spaghettisquash

  • Kännetecken: Spaghettisquashen är en korsning mellan sommar- och vinterpumpan och väger mellan 1 och 2,5 kilo. Den har en oval form, skalet är tjockt och fruktköttet är gult till färgen.
  • Smak: Mild och neutral, lite som en lätt squash.
  • Användning: Köttet är fast när det är rått, men så fort det bakas blir köttet trådigt och liknar spaghetti. Det kan därför användas till en mer kalorisnål variant av t ex spaghetti bolognese.
vintersquash
© iStock

Acorn squash (vintersquash)

  • Kännetecken: Liten och mörkgrön - ibland med orange fläckar - och räfflad yta. Ser lite ut som ett ekollon utan hatt och väger mellan 500 gram och 1 kilo.
  • Smak: Söt och lätt med en nötaktig underton.
  • Användning: Köttet är lite trådigt och passar bäst för en tur i ugnen. Den är också perfekt att baka fylld på grund av sitt skålformade hålrum.
delicata squash
© iStock

Delicata squash

  • Kännetecken: Vacker och dekorativ med avlång form och ett gräddfärgat, tunt skal med gröna ränder. Köttet är orangegult till färgen. Väger mellan 500 gram och 1 kilo. Även om delicatasquash är en vintersquash har den ett tunt och ätbart skal.
  • Smak: Söt och smörig, påminner om majs, sötpotatis eller kastanjer.
  • Användning: Skalet är ätbart, så delicatasquash är lätt att förbereda och baka i skivor eller urholkade med fyllningar.
kabocha
© iStock

Kabocha (japansk pumpa)

  • Kännetecken: Rund, mörkgrön eller orange med ett hårt, knöligt skal och en orange insida. Kabocha väger mellan 500 gram och 2 kilo.
  • Smak: Mycket söt och kastanjelik smak.
  • Användning: Kabocha kan ätas rå, men är också populär i soppor och wokrätter eller bakad som tillbehör. Den lämpar sig också väl för inläggning.
crown prince
© iStock

Crown prince squash

  • Kännetecken: Vackert och runt silverblått skal och en vacker gyllene insida. Väger cirka 3–4 kilo.
  • Smak: Söt och intensiv nötaktig smak med fast fruktkött.
  • Användning: Passar utmärkt till krämiga soppor, grillad eller bakad i ugn, puréer och som fyllning i pajer.
italiensk tromboncino
© iStock

Tromboncino squash

  • Kännetecken: En italiensk klättrande sommarsquash vars långa, vridna frukter väger mellan 2 och 4 kilo och kan bli upp till en meter långa. Färgen är ljusgrön eller gul.
  • Smak: Mild och lätt nötaktig.
  • Användning: Kan ätas som en sommar- (ung) eller vinterpumpa (mogen) och används i allt från sautering till gratänger.
Small sugar pumpa
© iStock

Small sugar pumpa

  • Kännetecken: Rund, orange vinterpumpa med slät yta med räfflor. Den väger mellan 3 och 4 kilo.
  • Smak: Mycket söt och fyllig smak, perfekt för desserter.
  • Användning: Small sugar används framför allt i pajer, bakverk och grytor eftersom den, som namnet avslöjar, innehåller mycket mer socker än de större Halloween-pumporna. Den är också känd som ”New England Pie”.
buttercup squash
© iStock

Burgess buttercup bush

  • Kännetecken: Liten, rund och mörkgrön vinterpumpa med orange fruktkött. Den väger cirka 2 kilo. Buttercup förädlades på 1920-talet som ett substitut för potatis och kan hålla sig i upp till 1 år.
  • Smak: Buttercup squash är inte så vanlig på nordliga breddgrader. Den är känd för att ha en utsökt söt, nötaktig och kastanjeaktig smak och ett fast, finkornigt fruktkött.
  • Användning: Perfekt för bakning i ugnen eller i en krämig pumpasoppa.

8 Hur äter man pumpa?


Pumpor kan tillagas på många olika sätt. Du kan till exempel mosa, baka, koka, rosta eller pickla din pumpa.

Du kan få en uppfattning om vad som är bäst för vad genom att titta på färgen:

  • De grå pumporna innehåller mer torrsubstans och är mindre vattniga när de tillagas. De är därför bra att baka, steka eller mosa. Det här är pumpor som crown prince och butternutpumpa.

  • De gröna pumporna har en något högre sockerhalt och en lägre torrsubstanshalt. De passar därför bra i desserter. Här behöver du till exempel en delicatapumpa eller en burgess buttercup bush.

  • De orange pumporna har låg torrsubstanshalt och en söt, nötig smak. De passar utmärkt i en soppa eller puré. Detta är till exempel fallet med hokkaido.

Gemensamt för alla pumpor är dock att du har en huvudingrediens som i sig är ganska smaklös - och det kan du använda till din fördel, säger Maren Korsgaard, före detta pumpaodlare:

”Pumpa är utmärkt för att framhäva smaken av kryddor som timjan, vitlök, chili, salvia eller rosmarin.”

Prova själv med ett av våra goda recept:

9 Recept med pumpa


I de flesta recepten har vi använt hokkaido eller butternut, men du kan enkelt byta ut dem mot någon av de andra goda sorterna.

Soppa i skål
© wichmann+bendtsen

Krämig pumpasoppa

När det gäller pumpa går det inte att komma runt pumpasoppa. Den är mild, krämig och underbart värmande en blåsig höstdag.

Se receptet här

Lasagne med pumpa och ricotta
© wichmann+bendtsen

Pumpalasagne med ricotta och spenat

Letar du efter inspiration för att variera den klassiska lasagnen? Då behöver du inte leta längre – här är en härlig höstversion med pumpa, ricotta och spenat.

Se receptet här

goda våfflor

Spröda pumpavåfflor

De här våfflorna är en hit på frukostbordet eller till helgens brunch! Den söta nötsmaken från pumpan smakar himmelskt tillsammans med choklad, nötter och sirap.

Se receptet här

Couscoussallad med karamelliserad pumpa
© wichmann+bendtsen

Karamelliserad pumpa i couscoussallad

Enkel och otroligt god marockanskinspirerad sallad där pumpan har bakats i ugnen tills den får precis rätt karamelliserad smak.

Se receptet här

Pumpagröt på tallrik med gräddfil och granatäppelkärnor
© wichmann+bendtsen

Söt och god ugnsbakad pumpagröt

Det påminner lite om en läcker äppelsmulpaj – men i stället är denna läckra dessert gjord på pumpa och smaksatt med kanel, ingefära och muskotnöt.

Se receptet här

Grönkålssoppa med picklad pumpa

Utsökt grönkålssoppa med inlagd pumpa

Inlagd pumpa är en utsökt topping till denna goda och nyttiga grönkålssoppa.

Se receptet här

Vegansk curry med kokosmjölk och pumpa
© wichmann+bendtsen

Vegansk curry med kokosmjölk och pumpa

En utsökt, kryddig och krämig vegansk curry med fyllighet och smak från pumpa.

Se receptet här

10 Förvaring av pumpa


Hur länge kan min pumpa hålla?

Mycket länge – om vi talar om vinterpumpor, som drar nytta av sitt hårda, skyddande skal.

Vissa av dem kan hålla i upp till 6 månader om de förvaras på rätt sätt.

Guide: Så får du pumpan att hålla länge

Vinterpumpor (t ex butternut och hokkaido)

  • Förvaring: Vinterpumpor har lång hållbarhet om de förvaras svalt, torrt och mörkt, t ex i skafferi eller källare. Temperaturen bör ligga mellan 10–15 grader.

  • Hållbarhet: Vinterpumpor kan hålla sig i 2–3 månader, ibland upp till 7 månader om du förvarar dem rätt.

  • I frysen: Du kan enkelt frysa in din pumpa, även utan att koka den först – men vi rekommenderar att du kokar eller bakar den för bästa resultat. En tillagad pumpa behåller sin konsistens och smak bättre efter infrysning. Skär den i tärningar, koka den och kyl den innan du lägger den i frysen.

En vinterpumpa kan förvaras i frysen i upp till 12 månader.

Läs också: Hur länge din mat kan förvaras i frysen

Sommarpumpor (t ex squash)

  • Förvaring: Sommarpumpor är mindre hållbara och trivs bäst i temperaturer runt 5–10 grader. Lägg dem i en plastpåse eller lufttät behållare för att förhindra att de torkar ut.

  • Hållbarhet: De kan vanligtvis hålla sig färska i 1–2 veckor i kylen.

  • I frysen: Du kan frysa in sommarpumpor, men du bör blanchera dem först om du vill bevara så mycket smak och konsistens som möjligt. Skär dem i skivor eller tärningar, blanchera dem i kokande vatten i 1–2 minuter och kyl dem snabbt i isvatten innan du fryser in dem.

En fryst sommarpumpa kan hålla sig i upp till 10–12 månader.

Tillagad pumpa – hur länge håller den i kylen?

Om du har tillagat din pumpa kan du i allmänhet förvänta dig att den håller sig i 3–5 dagar innan den börjar bli dålig.

Undvik matsvinn och frys in eventuella rester.

11 Vilka pumpor kan man inte äta?


Alla pumpor är inte ätbara. Dekorativa pumpor, som ofta används för dekoration och Halloween, är i allmänhet inte lämpliga för matlagning.

Alla är inte nödvändigtvis giftiga, men de är inte odlade för att ätas och har ofta en bitter smak och en hård konsistens.

12 Finns det giftiga pumpor?


Ja, vissa pumpor kan faktiskt vara giftiga. Vissa vilda sorter innehåller höga halter av cucurbitaciner, som kan orsaka magbesvär, illamående och i sällsynta fall förgiftning.

Bitterheten är ofta en bra indikation på att frukten kan vara oätlig eller till och med giftig. Det är därför en bra tumregel att undvika pumpor som smakar ovanligt beskt.

Om din zucchini eller pumpa smakar beskt ska du spotta ut den – och naturligtvis inte äta den.

13 Vilka pumpor är bäst för inläggning?


Pumpor smakar fantastiskt om du syltar dem! Använd sorter som är fasta i köttet eftersom de behåller sin struktur bättre under tillagningen.

En populär vintersort för inläggning är hokkaido eller butternutpumpa, som du ofta kan hitta i en vanlig mataffär när det är säsong. De har båda ett fast fruktkött och en mild smak som lätt kan absorbera kryddor och vinäger.

Sommarsquash som zucchini, gurka eller gurka kan också picklas för ett lätt och krispigt resultat som passar som tillbehör till många rätter eller som pålägg på dina smörgåsar.