Vitaminer och mineralerr är essentiella för att din kropp ska kunna fungera optimalt. Får du inte tillräckligt – eller får du för mycket – av vissa typer av vitaminer är du i riskzonen för att få sjukdomar och biverkningar.
Få en överblick över vilka vitaminer och mineraler du behöver i guiden nedanför.
Vitaminer är viktiga näringsämnen, som kroppen inte kan bilda själv, men som är väsentliga för dess funktion. Det finns många olika vitaminer som fyller viktiga uppgifter i kroppen. Till exempel hjälper vissa vitaminer till att upprätthålla ett sunt immunförsvar, medan andra hjälper blodet att koagulera när vi slåss.
Vissa vitaminer kräver endast en mikroskopisk daglig dos, medan andra kräver ett större intag. De flesta får sitt dagliga intag täckt genom kosten. Men om du inte äter särskilt varierat eller särskilt mycket, är kräsen, eller äter du enligt specialkost, kan du med fördel komplettera din kost med ett tillskott av vitaminer och mineraler.
Generellt sett kan vitaminer delas in i två kategorier: de fettlösliga och de vattenlösliga. De fettlösliga tas upp i kroppen via fett i kosten. Kroppen kan lagra vitaminerna i sina fettdepåer där den kan spara dem i upp till flera månader. De vattenlösliga kan inte lagras i kroppen så man ska helst äta dem varje dag.
Kroppen behöver en liten dos vitaminer och mineraler varje dag. Få en överblick över de viktigaste vitaminerna här nedanför:
För att din kropp ska ha de bästa förutsättningarna för att ta upp vitaminer och mineraler bör du hålla koll på hur du får i dig dem på rätt sätt. En bra tumregel är att alltid ta dina vitaminer och mineraler till en måltid - helst till middagen. Vissa typer av frukost innehåller inte lika mycket fett, så du kan enkelt säkerställa de optimala förutsättningarna för upptaget genom att äta dem på kvällen, då måltiden ofta är fetare.
Vitaminerna A, D, E och K är fettlösliga. Det betyder inte att du måste äta hamburgare och pommes frites för att se till att de plockas upp ordentligt. En näve mandlar eller en portion middag täcker fint fettbehovet så att vitaminerna löses upp som de ska.
Det finns dock två vitaminer du bör vara särskilt uppmärksam på:
Järn: Om du tar järntillskott bör du inte konsumera det med mejeriprodukter som yoghurt, kvarg eller mjölk. Dessa livsmedel minskar upptaget av järn i kroppen. Istället kan du med fördel äta ditt järntillskott tillsammans med en bit frukt, eftersom C-vitamin främjar upptaget av järn. Detsamma gäller kalktillskott (...)
Kalcium: Det är viktigt att du inte tar kalciumtillskott med järn då det minskar upptaget av båda mineralerna. Men om du tar ett multivitaminpiller är problemet löst för dig, eftersom järn och kalk separeras i pillret.
"Vilka vitaminer ska jag ta?" - är en vanlig fråga. Men för de flesta kommer det inte att vara direkt nödvändigt att ta vitaminer och mineraler som tillskott, då en hälsosam och varierad kost täcker behovet. Det finns dock vissa undantag.
Överväg ett vitamin- och mineraltillskott om:
Du har kraftiga menstruationer:
Är din mens väldigt kraftig kan du överväga ett järntillskott. Du får ut det mesta av ditt kosttillskott om du tar det precis innan läggdags så att det inte behöver konkurrera med kalcium eller zink i maten – och samtidigt minskar du risken för biverkningar som illamående och magbesvär.
Du är gravid:
Planerar du att bli gravid eller är du gravid? Se då till att du får i dig tillräckligt med järn, D-vitamin, folsyra och eventuellt kalcium.
Du är över 70 år:
Överväg ett tillskott med kalcium och D-vitamin för att förhindra benskörhet.
Du är vegetarian eller vegan:
Om du tar bort vissa grupper av livsmedel från din kost riskerar du att missa viktiga vitaminer och mineraler. Om du inte äter kött kan du ta ett tillskott av vitamin B12, eftersom det bara finns i livsmedel från djurriket. Dessutom kan du överväga att ta järntillskott eftersom järn absorberas mest effektivt när det äts som kött.
Du går på en diet:
Överväg ett multivitaminpiller om du är på en restriktiv diet. Ditt annorlunda ätmönster gör dig extra sårbar för brist på näringsämnen.
Du konsumerar inte mejeriprodukter:
Överväg ett kalciumtillskott för att förebygga osteoporos, som särskilt drabbar kvinnor efter klimakteriet. Kalcium kan du få i dig genom att äta tex grönsaker, men det kräver att du äter rikligt med bladgrönsaker som grönkål och spenat (ca 400 gram dagligen).
Det är vinter:
Livsmedelsverket rekommenderar att alla personer ska äta D-vitamin under vinterhalvåret. Extra viktigt är det för äldre personer, eller personer som går i heltäckta kläder.
Vitaminer och mineraler dras ofta över samma kam, men det är stor skillnad mellan de två. Mineraler är en grupp oorganiska ämnen som kroppen inte kan bilda själv. Därför ska de intas genom kosten. Mineraler fyller många viktiga funktioner i kroppen, och de är därför minst lika viktiga att konsumera som vitaminer. Järn hjälper till exempel att transportera syre runt i kroppen, medan selen hjälper kroppens immunförsvar att fungera optimalt.
En hälsosam kost bestående av olika grönsaker, frukt, en näve nötter, fullkorn och ev. fisk eller kött kommer att täcka ditt allmänna behov av vitaminer och mineraler. Du kan bläddra i listan nedan för att få en överblick över vilka livsmedelsgrupper som innehåller vilka vitaminer och mineraler:
- Grönsaker, frukt och bär: Järn, jod, kalium och magnesium, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och K-vitamin.
- Potatis: Magnesium, kalium, B-vitaminer och C-vitamin.
- Fullkornsprodukter: Magnesium, järn, selen, zink och B-vitaminer
- Mjölk och mejeriprodukter: Kalcium, kalium, magnesium, selen, zink, jod, vitamin B, vitamin E och vitamin D.
- Fisk: Selen, zink, magnesium, jod, vitamin D, vitamin A och vitamin B.
- Kött och fågel: Magnesium, järn, selen och zink, vitamin B, vitamin D.
- Ägg: A-vitamin, B-vitamin och K-vitamin.
- Vatten: Jod och magnesium
- Vegetabiliska oljor och nötter: Vitamin A och E
Källa: Sundhed.dk
Att inte få i sig tillräckligt av bara ett enda vitamin eller mineral kan skapa obalans i kroppen. Biverkningarna beror på vilket vitamin eller mineral du saknar. Men vitamin- och mineralbrist kan visa sig genom:
- Metaboliska störningar
- Förstoppning och uppblåsthet
- Nedsatt immunförsvar och oftare sjukdom
- Torra ögon och allmän ljuskänslighet
- Dålig hy och slitna naglar
- Energiförlust och tecken på depression
Precis som det går att få i sig för lite vitaminer och mineraler går det också att få i sig för många. Risken är särskilt stor om du tar kosttillskott eller vitaminpiller. I allmänhet är det svårt att äta för en överdos via kosten.
Du bör vara särskilt uppmärksam på biverkningar om du konsumerar mycket av följande vitaminer och mineraler – särskilt genom kosttillskott. Läs mer om biverkningarna genom att klicka på respektive ämne:
Kosttillskott är, som namnet antyder, en grupp specifika ämnen som du kan ta som ett komplement till din vanliga kost. Kosttillskott kan tas i form av piller och kapslar men ses också ofta som pulver och te.
Det finns riktigt många kosttillskott på marknaden, och det kan vara svårt att navigera i utbudet om du inte vet exakt vad du letar efter. Det är också lätt att överdosera kosttillskott om man inte har överblick över hur mycket man redan får i sig genom kosten. Därför är det viktigt att sätta sig in i kosttillskotten och deras effekt samt eventuella biverkningar.
Som tidigare nämnt behöver du inte ta kosttillskott för att din kropp ska fungera. Ät nyttigt och varierat, och se till att du äter mycket grönt och fullkorn, då klarar din kropp förmodligen resten själv.
Men om du upplever symtom som kan bero på brist på vitaminer och mineraler kan ett läkarbesök klargöra om du har brist på ett eller flera ämnen.