Potatis är billigt, gott – och nyttigt
Den gamla hederliga knölen är föremål för många fördomar och myter. Här skiljer vi agnarna från vetet och ger dig 10 goda recept med klassikern.
Den gamla hederliga knölen är föremål för många fördomar och myter. Här skiljer vi agnarna från vetet och ger dig 10 goda recept med klassikern.
Att äta potatis i Sverige går långt tillbaka i den svenska matkulturen. På 1960-talet åt vi 86 kg per person, men under senare år har det minskat till 46 kilo, 2023, enligt Jordbruksverkets statistik.
Den klassiska knölen är alltså inte i närheten av så populär och självklar på middagsbordet, som den en gång var.
Detta beror förmodligen på flera saker. En anledning kan vara att den har konkurrens från andra stärkelsekällor som pasta och baljväxter.
Läs också: Gör nyttig, hemlagad mat lite enklare
En annan kan vara att det finns många seglivade myter om potatisen – bland annat att den är onyttig – och det är synd.
Vår klassika knöl är nämligen nyttig, och dessutom klimatsmart, och den har definitivt fortfarande en berättigad plats på middagsbordet och lunchtallriken.
Därför slår vi ett slag för den här, där vi också avlivar några av myterna och ger dig 10 goda recept.
Ja, potatis har definitivt sin plats som en del av en hälsosam kost.
Du hittar de ljusbruna knölarna längst ner i matpyramiden tillsammans med rågbröd och grönsaker, vilket innebär att de är ett av de livsmedel som vi bör äta mycket av. De nordiska näringsrekommendationerna 2023 rekommenderar oss till och med att äta mer potatis.
Potatisen är en bra källa till flera viktiga näringsämnen – bland annat vitamin C. Faktum är att potatis är en av våra största källor till vitamin C eftersom vi äter så mycket av den.
Särskilt nyskördad potatis är rik på vitamin C. Den innehåller 22 mg per 100 g, medan halten i en "gammal" potatis sjunker till mindre än hälften.
Det populära livsmedlet innehåller också vitamin B och mineraler som kalium och järn.
Som du kan läsa i avsnittet nedan har potatisen också den extra bonusen att den gör dig mätt för få kalorier.
Nej, det är en seglivad myt att potatis gör att man går upp i vikt.
Den billiga basvaran innehåller mycket vatten och endast 0,3 g fett per 100 g. Faktum är att forskning visar att kokt potatis är ett av de mest mättande livsmedlen per kalori.
Så de små knölarna fyller din mage utan att bryta kaloribudgeten. Därför kommer få människor att kunna ursäkta sina trånga byxor med en stor konsumtion av kokt potatis.
Skulden bör förmodligen läggas på såsen ovanpå, köttet bredvid eller en eventuell fritering – för om du lägger dina potatisar i en fritös är det en helt annan historia.
Kokt potatis | Pommes frites | |
---|---|---|
Energi: | 85 kcal | 302 kcal |
Protein: | 1,7 g | 3,8 g |
Kolhydrater: | 20 g | 42,6 g |
Fett: | 0,1 g | 13,9 g |
KÄLLA: DTU |
Det finns inget tråkigare än en överkokt potatis. Å andra sidan vill du inte heller tugga på en hård klump.
Du riskerar varken det ena eller det andra om du följer vårt recept här, där vi guidar dig till hur länge du ska koka potatisen – och hur du vet när den är klar.
Till potatissallad, som tillbehör till en köttbit eller på en god bit rågbröd. Med kokt potatis kan det aldrig bli fel. Så här gör du för att koka dem till perfektion.
TIPS
Skalet är fullt av vitaminer, så låt det sitta kvar – särskilt om potatisen är ny. I slutet av säsongen kan det vara svårt att skölja eller skrubba bort all jord, så det är ofta enklast att bara skala dem.
Tillagningstiden beror inte bara på potatisens storlek utan också på sorten. Koktiden på 15 minuter är för en ”vanlig” potatis- Färskpotatis behöver vanligtvis kokas kortare tid – cirka 10-12 minuter.
Om du ska koka potatis till potatismos behöver den längre tid. Skär dem i små tärningar innan du kokar dem i ca 16–17 min.
Svaret beror naturligtvis på hur hungrig man är och vad som serveras i övrigt, men beräkna ca 200 g rå potatis per person, vilket motsvarar ca 3 medelstora potatisar.
Läs också: Mat till gäster – Hur mycket per person?
Om du ska ha gäster och är orolig för att maten inte ska räcka till, laga lite extra. Potatisen kan lätt ätas de följande dagarna – och du kommer att bli glad över att veta att den är ännu godare kall
Kokt potatis kan hålla sig upp till 5–6 dagar i kylskåpet. De kan dock bli lite skrynkliga och tråkiga efter någon vecka i kylskåpet, så ät dem gärna tidigare.
Kokta, kalla potatisar smakar gott och kan användas till en god potatismacka, eller så kan du göra en kall potatissallad av dem, som alltid är en hit på middagsbordet.
Läs också: Hur mycket potatissallad ska jag beräkna per person?
Men de kalla knölarna gör mer än att bara smaka gott. En kokt potatis är mer mättande när den är kall än när den är varm, vilket du kan läsa mer om här.
Ja, du kan frysa dem om du har kokat för många. Låt dem svalna innan du lägger dem i frysen i en lufttät behållare eller fryspåse.
Var dock medveten om att potatisen blir lite vattnig när den fryses.
Rå potatis ska inte frysas. Den höga vattenhalten bildar iskristaller och resultatet blir en mjuk och intetsägande klump.
Airfryern är älskad av många eftersom den tillagar mat snabbare än en traditionell ugn eller fritös och du behöver bara använda små mängder fett.
Läs också: Grekiska köttbullar med fetaost i airfryer
Små potatisar behöver ca 30 minuter i en airfryer på 200°C. Tvätta dem och vänd dem i lite olja, salt, peppar och eventuella kryddor innan du häller dem i korgen. Skaka dem efter halva tiden.
Resultatet blir goda, superkrispiga potatisar som kan ätas med en god hemmagjord pesto.
Nej, det finns inget gluten i potatis, så du kan äta den här ljusbruna klassikern om du vill leva glutenfritt.
Du kan också utan problem servera den om du har besök av någon som lider av celiaki, en tarmsjukdom som ger inflammation i tunntarmen när man äter gluten.
Läs också: Vad händer när du äter glutenfritt
Enligt LIvsmedelsverket räknas inte potatis till de dagliga grönsakerna vi bör få i oss varje dag. Men klassikern tillhör gruppen rotgrönsaker som palsternacka, rödbeta och morot.
Den klassificeras dock som en stärkelsekälla tillsammans med pasta, ris och bröd. Detta beror på dess höga stärkelseinnehåll och det sätt på vilket den vanligtvis ingår i våra måltider.
Därför räknas det inte in i rekommendationen ”500 gram om dagen”.
Men som du kan läsa här ligger potatisen längst ner i matpyramiden och vi rekommenderas faktiskt att äta mer av den.
Ja, det finns extra goda skäl att sätta tänderna i en kokt potatis som blivit kall.
När potatisen kyls ned omvandlas en del av stärkelsen till så kallad resistent stärkelse.
Resistent stärkelse har den fördelen att den tas upp först när den har nått tjocktarmen - precis som kostfiber. Matsmältningen går därför långsamt, vilket håller ditt blodsocker stabilt och gör att du känner dig mätt längre.
En annan stor fördel är att dina goda tarmbakterier älskar resistent stärkelse och som du kanske redan vet spelar tarmbakterierna en stor roll för din hälsa.
Läs också: Hur tarmbakterier påverkar din hälsa
Ja, du kan absolut skala dem dagen innan du ska äta dem.
Om du till exempel har många gäster på middag kan du förbereda så mycket som möjligt dagen innan för att frigöra lite tid på själva dagen.
Skala potatisarna, lägg dem i en skål, täck dem med vatten med lite citronsaft och ställ in dem i kylen. Om du behöver skära dem, vänta tills du behöver använda dem.
Kaloriinnehållet i potatis varierar något, men ligger på cirka 80 kcal per 100 gram.
En så kallad höstpotatis innehåller 86 kcal per 100 gram, medan färskpotatis, som vi äter från maj till september, bara innehåller 76 kcal.
Oavsett vilken du sätter tänderna i är den ganska kalorifattig jämfört med andra stärkelsekällor.
Kalorier per 100 g | |
---|---|
Kokt potatis | 85 kcal |
Kokt pasta | 128 kcal |
Kokt ris (parboiled) | 143 kcal |
KÄLLA: DTU |
Denna klassiska maträtt innehåller också mer vitaminer och mineraler än ris och pasta. Och det är också mycket mättande, som du kan läsa här.
Det gör inget, det är bara en missfärgning, tänker du kanske. Men om potatisen är grön, ska du slänga den.
Den gröna färgen uppstår om potatisen har utsatts för solljus. Då producerar den solanin och chaconin, som är gifter av typen glykoalkaloider.
Enligt Livsmedelsverket kan gifterna orsaka huvudvärk, diarré och buksmärtor. Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal. Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.
Läs också: Ris är en vanlig orsak till matförgiftning