Potatis är billigt, gott – och nyttigt

Den gamla hederliga knölen är föremål för många fördomar och myter. Här skiljer vi agnarna från vetet och ger dig 10 goda recept med klassikern.

Färsk potatis

POTATIS – ut i landet och gräv upp potatis – så får du i dig massa C-vitamin.

© iStock

Att äta potatis i Sverige går långt tillbaka i den svenska matkulturen. På 1960-talet åt vi 86 kg per person, men under senare år har det minskat till 46 kilo, 2023, enligt Jordbruksverkets statistik.

Den klassiska knölen är alltså inte i närheten av så populär och självklar på middagsbordet, som den en gång var.

Detta beror förmodligen på flera saker. En anledning kan vara att den har konkurrens från andra stärkelsekällor som pasta och baljväxter.

Läs också: Gör nyttig, hemlagad mat lite enklare

En annan kan vara att det finns många seglivade myter om potatisen – bland annat att den är onyttig – och det är synd.

Vår klassika knöl är nämligen nyttig, och dessutom klimatsmart, och den har definitivt fortfarande en berättigad plats på middagsbordet och lunchtallriken.

Därför slår vi ett slag för den här, där vi också avlivar några av myterna och ger dig 10 goda recept.

1 Är potatis nyttigt?


Ja, potatis har definitivt sin plats som en del av en hälsosam kost.

Du hittar de ljusbruna knölarna längst ner i matpyramiden tillsammans med rågbröd och grönsaker, vilket innebär att de är ett av de livsmedel som vi bör äta mycket av. De nordiska näringsrekommendationerna 2023 rekommenderar oss till och med att äta mer potatis.

Potatisen är en bra källa till flera viktiga näringsämnen – bland annat vitamin C. Faktum är att potatis är en av våra största källor till vitamin C eftersom vi äter så mycket av den.

Särskilt nyskördad potatis är rik på vitamin C. Den innehåller 22 mg per 100 g, medan halten i en "gammal" potatis sjunker till mindre än hälften.

Det populära livsmedlet innehåller också vitamin B och mineraler som kalium och järn.

Som du kan läsa i avsnittet nedan har potatisen också den extra bonusen att den gör dig mätt för få kalorier.

Potatis kokar i kastrull

Försvinner C-vitamin under tillagningen?

Ja, tyvärr går en del av vitaminerna förlorade när du kokar potatis. Om du kokar dem tvättar du ut en del av vitaminerna i kokvattnet och om du steker eller bakar dem bränns vitaminerna bort.

Den bästa tillagningsmetoden om du vill bevara så mycket C-vitamin som möjligt är att ånga små potatisar med skalet på, eller så kan du använda dem i en gryta, mos eller soppa där en del av kokvattnet, som innehåller en del vitaminer, går in i själva maträtten.

Prova: Recept på den danska klassikern brændende kærlighed med potatismos, kalkonbacon och champinjoner

2 Går man upp i vikt av potatis?


Nej, det är en seglivad myt att potatis gör att man går upp i vikt.

Den billiga basvaran innehåller mycket vatten och endast 0,3 g fett per 100 g. Faktum är att forskning visar att kokt potatis är ett av de mest mättande livsmedlen per kalori.

Så de små knölarna fyller din mage utan att bryta kaloribudgeten. Därför kommer få människor att kunna ursäkta sina trånga byxor med en stor konsumtion av kokt potatis.

Skulden bör förmodligen läggas på såsen ovanpå, köttet bredvid eller en eventuell fritering – för om du lägger dina potatisar i en fritös är det en helt annan historia.

Kokt potatis vs friterade pommes frites

Näringsinnehåll per 100 g
Kokt potatisPommes frites
Energi:85 kcal302 kcal
Protein:1,7 g3,8 g
Kolhydrater:20 g42,6 g
Fett:0,1 g13,9 g
KÄLLA: DTU

3 Hur länge ska potatis koka?


Det finns inget tråkigare än en överkokt potatis. Å andra sidan vill du inte heller tugga på en hård klump.

Du riskerar varken det ena eller det andra om du följer vårt recept här, där vi guidar dig till hur länge du ska koka potatisen – och hur du vet när den är klar.

Kokt potatis i durkslag

Perfekt kokt potatis

Till potatissallad, som tillbehör till en köttbit eller på en god bit rågbröd. Med kokt potatis kan det aldrig bli fel. Så här gör du för att koka dem till perfektion.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 400 g potatis
  • ¾ tsk salt

Så här gör du

  • Skölj, skrubba eller skala potatisen. Se till att de är ungefär lika stora (dela de största om det behövs).
  • Lägg dem i en kastrull och häll kallt vatten över dem så att det precis täcker dem. Tillsätt salt.
  • Koka upp vattnet och sänk sedan värmen till en låg temperatur.
  • Låt potatisen sjuda i cirka 15 minuter. De är klara när du kan sticka en kniv eller potatissticka i dem och den går igenom utan motstånd. De ska inte spricka eller smula när du gör detta – då har de kokat för länge.

TIPS
Skalet är fullt av vitaminer, så låt det sitta kvar – särskilt om potatisen är ny. I slutet av säsongen kan det vara svårt att skölja eller skrubba bort all jord, så det är ofta enklast att bara skala dem.

Tillagningstiden beror inte bara på potatisens storlek utan också på sorten. Koktiden på 15 minuter är för en ”vanlig” potatis- Färskpotatis behöver vanligtvis kokas kortare tid – cirka 10-12 minuter.

Om du ska koka potatis till potatismos behöver den längre tid. Skär dem i små tärningar innan du kokar dem i ca 16–17 min.


Gula och bruna pommes frites

POMMES och potatis i allmänhet ska stekas tills den är gul – inte brun.

© iStock

Hur länge ska potatisen stå i ugnen?

De små favoriterna behöver ca 30–40 minuter i 180 grader varmluft (eller 200 grader i vanlig ugn). De ska vara ljusa i färgen när du tar ut dem – inte mörkbruna.

När kolhydratrika livsmedel som potatis upphettas till mer än 120 grader bildas ämnet akrylamid, som kan orsaka cancer. Ju hårdare du bakar eller rostar och ju mörkare potatisen blir, desto mer akrylamid innehåller den.

Förutom att baka så att potatisen blir gul i stället för brun kan du minska halten av detta trista ämne genom att lägga potatisen i en skål med kallt vatten i 20 minuter innan du slänger in den i ugnen (eller stekpannan). Det drar ut en del av stärkelsen och som bonus blir potatisen dessutom extra krispig.

Innan potatisen går in i ugnen vänder du den i lite olja, salt, peppar och kryddor och brer ut den på ett bakplåtspapper. Resultatet blir goda, krispiga potatisar som är det perfekta tillbehöret till många rätter.

Läs också: Grekiska köttbullar med bakad potatis och grekisk sallad

4 Hur mycket potatis per person?


Svaret beror naturligtvis på hur hungrig man är och vad som serveras i övrigt, men beräkna ca 200 g rå potatis per person, vilket motsvarar ca 3 medelstora potatisar.

Läs också: Mat till gäster – Hur mycket per person?

Om du ska ha gäster och är orolig för att maten inte ska räcka till, laga lite extra. Potatisen kan lätt ätas de följande dagarna – och du kommer att bli glad över att veta att den är ännu godare kall

5 Hur länge håller kokt potatis?


Kokt potatis kan hålla sig upp till 5–6 dagar i kylskåpet. De kan dock bli lite skrynkliga och tråkiga efter någon vecka i kylskåpet, så ät dem gärna tidigare.

Kokta, kalla potatisar smakar gott och kan användas till en god potatismacka, eller så kan du göra en kall potatissallad av dem, som alltid är en hit på middagsbordet.

Läs också: Hur mycket potatissallad ska jag beräkna per person?

Men de kalla knölarna gör mer än att bara smaka gott. En kokt potatis är mer mättande när den är kall än när den är varm, vilket du kan läsa mer om här.

6 Kan man frysa kokt potatis?


Ja, du kan frysa dem om du har kokat för många. Låt dem svalna innan du lägger dem i frysen i en lufttät behållare eller fryspåse.

Var dock medveten om att potatisen blir lite vattnig när den fryses.

Rå potatis ska inte frysas. Den höga vattenhalten bildar iskristaller och resultatet blir en mjuk och intetsägande klump.

Potatis som börjat gro

EN LITEN GRODD gör väl inget, eller?

© iStock

Kan man äta potatis som har börjat gro?

Du ska börja med middagen, men öppnar påsen med potatis och upptäcker små utväxter på skalet.

Potatisen har grott – så vad gör du? Ska den slängas på samma sätt som grön potatis?

Svaret får du här: Kan man äta potatis med groddar?

7 Potatis i airfryer – tid?


Airfryern är älskad av många eftersom den tillagar mat snabbare än en traditionell ugn eller fritös och du behöver bara använda små mängder fett.

Läs också: Grekiska köttbullar med fetaost i airfryer

Små potatisar behöver ca 30 minuter i en airfryer på 200°C. Tvätta dem och vänd dem i lite olja, salt, peppar och eventuella kryddor innan du häller dem i korgen. Skaka dem efter halva tiden.

Resultatet blir goda, superkrispiga potatisar som kan ätas med en god hemmagjord pesto.

8 Är det gluten i potatis?


Nej, det finns inget gluten i potatis, så du kan äta den här ljusbruna klassikern om du vill leva glutenfritt.

Du kan också utan problem servera den om du har besök av någon som lider av celiaki, en tarmsjukdom som ger inflammation i tunntarmen när man äter gluten.

Läs också: Vad händer när du äter glutenfritt

9 Är potatis en grönsak?


Enligt LIvsmedelsverket räknas inte potatis till de dagliga grönsakerna vi bör få i oss varje dag. Men klassikern tillhör gruppen rotgrönsaker som palsternacka, rödbeta och morot.

Den klassificeras dock som en stärkelsekälla tillsammans med pasta, ris och bröd. Detta beror på dess höga stärkelseinnehåll och det sätt på vilket den vanligtvis ingår i våra måltider.

Därför räknas det inte in i rekommendationen ”500 gram om dagen”.

Men som du kan läsa här ligger potatisen längst ner i matpyramiden och vi rekommenderas faktiskt att äta mer av den.

10 Är kall potatis nyttigare än varm?


Ja, det finns extra goda skäl att sätta tänderna i en kokt potatis som blivit kall.

När potatisen kyls ned omvandlas en del av stärkelsen till så kallad resistent stärkelse.

Resistent stärkelse har den fördelen att den tas upp först när den har nått tjocktarmen - precis som kostfiber. Matsmältningen går därför långsamt, vilket håller ditt blodsocker stabilt och gör att du känner dig mätt längre.

En annan stor fördel är att dina goda tarmbakterier älskar resistent stärkelse och som du kanske redan vet spelar tarmbakterierna en stor roll för din hälsa.

Läs också: Hur tarmbakterier påverkar din hälsa

11 Kan man skala potatis dagen innan?


Ja, du kan absolut skala dem dagen innan du ska äta dem.

Om du till exempel har många gäster på middag kan du förbereda så mycket som möjligt dagen innan för att frigöra lite tid på själva dagen.

Skala potatisarna, lägg dem i en skål, täck dem med vatten med lite citronsaft och ställ in dem i kylen. Om du behöver skära dem, vänta tills du behöver använda dem.

12 Hur många kalorier är det i potatis?


Kaloriinnehållet i potatis varierar något, men ligger på cirka 80 kcal per 100 gram.

En så kallad höstpotatis innehåller 86 kcal per 100 gram, medan färskpotatis, som vi äter från maj till september, bara innehåller 76 kcal.

Oavsett vilken du sätter tänderna i är den ganska kalorifattig jämfört med andra stärkelsekällor.

Kalorier i stärkelsekällor

Kalorier per 100 g
Kokt potatis85 kcal
Kokt pasta128 kcal
Kokt ris (parboiled)143 kcal
KÄLLA: DTU

Denna klassiska maträtt innehåller också mer vitaminer och mineraler än ris och pasta. Och det är också mycket mättande, som du kan läsa här.

Sötpotatis

LITE OLJA kryddor och in i ugnen. Mums!

© iStock

Är sötpotatis nyttigt?

Även om vanlig potatis och sötpotatis botaniskt sett är ganska olika, är kaloriinnehållet och många av näringsegenskaperna mycket lika. Svaret är därför ja.

Särskilt om man jämför de söta kusinerna med säsongens nypotatis finns det många likheter. Båda är bland annat rika på C-vitamin.

När det gäller kostfiber och vitamin A är sötpotatisen till och med överlägsen.

Läs också: Sötpotatis - hur kan den användas?

13 Kan man äta grön potatis?


Det gör inget, det är bara en missfärgning, tänker du kanske. Men om potatisen är grön, ska du slänga den.

Den gröna färgen uppstår om potatisen har utsatts för solljus. Då producerar den solanin och chaconin, som är gifter av typen glykoalkaloider.

Enligt Livsmedelsverket kan gifterna orsaka huvudvärk, diarré och buksmärtor. Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal. Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.

Läs också: Ris är en vanlig orsak till matförgiftning

14 Goda recept med potatis


10 recept med potatis

Vad ska du ha till middag ikväll? Vi har samlat 10 goda förslag på rätter med den nyttiga och välsmakande knölen. Njut av din måltid.

Vegansk pizza
© wichmann+bendtsen

Vegansk potatispizza med pesto och picklad rödlök

Ge den lokala pizzerian en ledig dag och byt ut capricciosan mot denna hemlagade godbit med lite mer fibrer.

Se receptet här

Cottage pie i fat
© wichmann+bendtsen

Smarrig cottage pie med grönsaker

Riktig husmanskost som gör dig mätt och smakar gott. Här är vårt recept på brittisk paj i en lågkaloriversion med mycket grönsaker.

Se receptet här

Lækker, sund suppe
© wichmann+bendtsen

Nyttig och krämig potatis- och purjolökssoppa med bacon

Den är god, mättande och värmande, enkel och billig och en hit för hela familjen. Om du väljer vårt recept är det dessutom hälsosamt.

Se receptet här

Frittata i fat
© wichmann+bendtsen

Proteinrik frittata med potatis, spenat och fetaost

Frittata är en typ av omelett som du kan fylla med alla möjliga läckra saker. I det här receptet är den fylld med spenat, körsbärstomater, fetaost och potatis. Perfekt som snabb vegetarisk kvällsmat.

Se receptet här

Lax i ugn
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med grönsaker och färskpotatis

Linda in laxbitarna i bakplåtspapper med blomkål, sparris och citron. Baka i 20 minuter och servera direkt i bakplåtspappret – rustikt och fullt av saft och smak!

Se receptet här

Potatissallad med parmaskinka
© wichmann+bendtsen

Potatissallad med ärtor och parmaskinka

Ge potatissalladen en uppdatering. Med bara några få ingredienser kan du göra en utsökt potatissallad med ärtor och parmaskinka på bara 30 minuter. Smaklig måltid!

Se receptet här

Havregrynsköttbullar med tillbehör
© wichmann+bendtsen

Nyttiga köttbullar med havregryn, serveras med potatis och sallad

Dessa klassiska köttbullar är blandade med havregryn. En fullträff för både mage och smaklökar.

Se receptet här

Kalkongryta
© wichmann+bendtsen

Kalkongryta med paprika och potatismos med rotfrukter

Nyttig och näringsrik vardagsrätt som du kan ha klar på en halvtimme. Vi utfärdar en tom tallriksgaranti!

Se receptet här

Rösti med lax
© wichmann+bendtsen

Rösti med rökt lax och äpple- och jordärtskockssallad

När åt du rösti sist? Den gamla goda klassikern är still going strong. Här får du den med rökt lax och en härlig sallad.

Se receptet här