Topp 3: Här är de nyttigaste grönsakerna
Alla grönsaker är nyttiga – punkt. Men vissa av dem är lite hälsosammare än andra. Och vinnaren är...
Alla grönsaker är nyttiga – punkt. Men vissa av dem är lite hälsosammare än andra. Och vinnaren är...
De nyttigaste grönsakerna? Först och främst är det grönsakerna du äter. Inte de du tänker att du borde äta.
Det viktigaste med grönsaker är att du äter dem.
Med det sagt är vissa grönsaker nyttigare än andra. Eller snarare, vissa grupper av grönsaker innehåller mer hälsosamma ämnen än andra.
Innan vi går vidare till listan är det värt att betona varför grönsaker är så viktiga för oss.
Du kan inte se dem, men grönsaker innehåller tusentals mikroskopiska, hälsofrämjande ämnen i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och mättande kostfiber.
Läs också: Ät 30 växter per vecka och stärk dina tarmbakterier
Inuti din kropp utför många ämnen små mirakel. Här nämner vi bara tre av dem – alla stödda av forskning. Lägre dödlighet , lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och lägre risk för vissa typer av cancer**.
Om du behöver ytterligare en bra anledning, glöm inte att grönsaker är kalorisnåla. Det gör det lättare för dig att hålla vikten eller till och med gå ner i vikt.
Om det är ditt mål är det en riktigt bra idé att äta grönsaker till alla måltider och fylla minst hälften av tallriken med grönsaker. Och om du kan äta mer, håll dig till grönsaker när du tar om.
Livsmedelsverket har därför många goda skäl att rekommendera att man äter minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen – gärna mer! Minst hälften av detta bör vara grönsaker.
Minst 500 gram – så mycket frukt och grönt ska du äta per dag.— De officiella kostråden
Och nu när vi ändå är inne på ämnet officiella kostråd, så har vi ett till. Det är generellt viktigt att äta en varierad kost, och det gäller även grönsaker. Du hittar olika vitaminer, mineraler och antioxidanter i dina grönsaker beroende på deras färg.
Så även om vi rekommenderar att du fyller din tallrik med de nyttigaste grönsakerna, är det också viktigt att komplettera med några av de andra.
Ingen tar sig förbi eller ens upp till samma nivå. Även om kål egentligen tillhör kategorin bladgrönsaker, förtjänar den en egen kategori.
Kål ligger i topp när det gäller vitaminer, mineraler och antioxidanter, och innehåller i allmänhet cirka 50 procent mer kostfiber än andra genomsnittliga grönsaker. Och även om grönsaker i allmänhet innehåller få kalorier, är kaloriinnehållet bottenlågt för hela kålfamiljen.
Forskning tyder på att en kålrik kost kan skydda mot allt från hjärt- och kärlsjukdomar och artros till utveckling av demens och vissa typer av cancer.
Bladgrönsaker är rika på vitaminer och mineraler och hjälper till att stärka ditt immunsystem.
Det finns också bevis som tyder på att gröna blad är bra för din hjärna. Forskning pekar tydligt på att dina kognitiva förmågor försämras långsammare om du äter bladgrönsaker varje dag än om du inte gör det.
Läs också: 6 viktiga frågor om demens och Alzheimers
Bladgrönsaker är en viktig del av den så kallade MIND-dieten, som syftar till att främja hjärnans hälsa. Kosten kombinerar medelhavsdieten och DASH-dieten. Dessutom läggs extra tonvikt på livsmedel som anses vara särskilt fördelaktiga för hjärnan. Dessa inkluderar bladgrönsaker, bär och nötter.
Rotfrukter är rika på kostfiber och har positiva effekter på immunförsvaret, blodtrycket och benstommen.