Torkad frukt – är det nyttigt?

Torkad frukt är nyttigt och håller magen igång säger vissa. Andra hävdar att torkad frukt är lika onyttigt som godis och att det gör dig både tjock och skickar ditt blodsocker på en bergochdalbane-tur. Meningarna om naturens godis är delade, men vem har egentligen rätt?

Torkad frukt, torkade dadlar, torkad aprikos, torkade tranbär, russin, torkad ananas

TORKAD FRUKT Hur mycket socker är det egentligen i torkad frukt? Och är det nyttigare att äta än godis? Få svaret här.

© iStock

Är torkad frukt nyttigt?

Är du en av dem som äter torkad frukt istället för godis, för att du vill gå ner i vikt, så har vi en dålig nyhet till dig

Torkad frukt går nämligen att jämställa med läsk, godis och choklad när det kommer till viktnedgång.

Om du däremot bara vill vara mer hälsosam, och därför väljer daldar framför smågodis, är du inne på rätt spår. De små, torkade frukterna innehåller visserligen många kalorier, men i gengäld också en stor mängd nyttiga ämnen.

Du slipper också godisskålens många färgämnen, konserveringsmedel, aromämnen och andra typer av konstgjorda ämnen.

Varför är torkad frukt onyttigare än vanlig frukt?

Enligt de officiella kostråden ska vi äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Torkad frukt räknas inte med där, och det finns det grund för.

När en aprikos, ett äpple eller en banan torkas, försvinner det mesta av vätskan. Och eftersom frukt primärt består av vatten skrumpnar frukten till nästan ingenting.

Mängden fruktsocker är densamma, men eftersom att frukten nu är så ihopskrumpen kommer du förmodligen äta mycket mer.

Hur mycket socker är det i torkad frukt?

I regel kan du räkna med att socker utgör hälften eller mer av innehållet i de torkade frukterna du äter.

En påse torkade aprikoser på 70 gram ger dig lika mycket socker som 28 gummibjörnar.

Och som om de torkade frukterna inte var söta nog från början, tillsätts det ofta extra socker till dem. Det gäller ofta torkade tranbär, ananas och bananer.

Producenterna pudrar inte (bara) de torkade frukterna med ett vitt lager socker för att göra dem extra söta för oss som äter dem. Socker är ett fuktighetsbevarande ämne, som konserverar de torkade frukterna och ser till att de håller sig mjuka och smakrika ända tills utgångsdatumet passeras.

Hur många kalorier är det i torkad frukt?

Kalorier i torkad frukt och andra typer av snacks

Här kan du se hur många kalorier det är i torkad frukt och andra snacks.

Hur påverkar för mycket torkad frukt kroppen?

Kalorierna är inte det enda minuset i ekvationen.

Om du äter flera påsar torkad frukt om dagen riskerar din blodsockernivå att rusa i höjden, vilket bland annat kan medföra ökad trötthet, illamående och infektioner.

Du kan mildra några av de negativa konsekvenserna genom att äta lite nötter eller mandlar samtidigt. De är rika på omättat fett och proteiner som hjälper till att reglera ditt blodsocker.

Vad är fördelarna med att äta torkad frukt?

Det finns dock också flera bra saker att säga om de torkade frukterna.

För även om det kanske inte är så stor skillnad på att käka dadlar och daim till mellanmål, när det kommer till mängden av såväl kolhydrater som kalorier, så har torkad frukt en mängd hälsofördelar som du får leta förgäves efter i en påse Ahlgrens.

När du byter godisskålen mot de torkade frukterna fyller du nämligen inte bara på kroppens sockerförråd. Torkad frukt ger dig också både vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Det sistnämnda är mikroskopiska växtämnen som skyddar din kropp mot fria radikaler och den oxidation som de framkallar, och det kan sänka risken för utveckling av sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Innehåller torkad frukt antioxidanter?

Forskare placerar blåa bär, som vinbär, aroniabär och blåbär på toppen av listan över antioxidant-innehållande matvaror. Men katrinplommon, dadlar och fikon är också goda källor.

I en studie, där forskare jämförde mängden och kvaliteten på antioxidanterna i olika torkade frukter med färsk frukt, kom de fram till att fikon och katrinplommon innehåller antioxidanter av bäst kvalitet.

Läs också:I FORMs guide till antioxidanter

Mat som innehåller antioxidanter

MAT MED ETT HÖGT INNEHÅLL AV ANTIOXIDANTER Torkad frukt är bara en av de matvaror du ska äta om du vill få ut maximal hälsovinst genom antioxidanter.

© iStock

Hur påverkar torkad frukt din matsmältning?

Torkad frukt innehåller också stora mängder kostfibrer, som har betydelse för din mage-tarm-funktion.

Kostfibrer passerar tarmen i stort sett utan att brytas ner, vilket får igång matsmältningen och gör så att du undviker hård mage och förstoppning.

Fibrena påverkar också din kropps fett- och kolhydratsämnesomsättning och har en positiv inverkan på ditt kolestorolvärde.

Flera forskningsresultat visar dessutom att massor av kostfibrer minskar risken att utveckla tjocktarmscancer.

Är du ute efter kostfibrer ska du äta torkade fikon och aprikoser, som bägge innehåller 9,3 gram kostfibrer per 100 gram.

Hur mycket torkad frukt äter vi?

Precis som vanlig, färsk frukt har de torkade varianterna alltså flera hälsomässiga fördelar.

Några har fler än andra. Det är en god nyhet för de miljoner människor som äter torkad frukt som aldrig förr. Särskilt i Europa är vi förtjusta i att äta frukt, torkad i små portionspåsar.

Enligt den senaste årsrapporten från den internationella organisationen INC – International Nuts and Dried Fruit Council – står Europa för 28 procent av världens samlade intag av torkad frukt, medan Asien står för 22 procent

Vi européer älskar med andra ord de torra tropiska frukterna, och särskilt russin och dadlar ligger högt på vår topplista.

Mycket längre ner på listan hittar vi fikon, men sett ur ett hälsomässigt perspektiv borde de ligga högre upp. Med 260 kcal per 100 gram stoltserar torkade fikon nämligen med ett lite lägre kaloriinnehåll än dadlar (309 kcal), de tar också täten över dadlarna när det gäller mineraler och antioxidanter.

En amerikansk undersökning avslöjar att torkade fikon hör till de bästa antioxidantkällorna över huvud taget och att de bör upprioriteras i en hälsosam vardagskost.

Vilket torkad frukt är mest populär?

Produktionen av torkad frukt har stigit under de senaste tio åren.

Det mesta av ökningen står dadlarna för, men russin är fortfarande favoriten

Grafik: De mest populära torkade frukterna

Tabellen visar produktion av torkad frukt i världen, 2018-2019 mätt i ton.

Källa:**International Nut and Dried Fruit Council

© iStock

Vad ska jag ha koll på när jag köper torkad frukt?

Oavsett om du lägger ner fikon, dadlar eller någon annan torkad frukt i varukorgen i mataffären, är det en bra idé att läsa innehållsförteckningen.

Ekologisk frukt innehåller samma koncentration socker som de konventionella produkterna, men köper du ekologisk så kan du vara säker på att det inte finns tillsatsämnen eller besprutningsmedel i påsen.

Många torkade frukter, särskilt bär, äpplen och bananer, har ofta tillsatt socker, så här kan det vara en bra idé att vara uppmärksam på hur många kalorier du stoppar i dig.

Är det bättre att äta torkad frukt än godis?

Vill du tillfredsställa ditt sötsug är det inga tvivel om att torkad frukt är ett bättre val än godis.

För även om en näve russin på din havregrynsgröt innehåller lika mycket kolhydrater som en sked med socker, så bidrar de torkade druvorna med fler saker än bara tomma kalorier och E-nummer. Russin ger dig ett gäng mineraler, vitaminer och kostfibrer och boostar mängden antioxidanter i din kropp.

Det kan alltså vara så att du inte tappar ett gram i vikt när du sätter dig framför teven med en skål torkad frukt medan resten av familjer mumsar godis. Men det finns inga tvivel om att det är du som är mest hälsosam.

Är torkad frukt ett klimat-vänligt snack?

Sötsaker lämnar inte bara ett avtryck på kroppen. Enligt en ny studie från National Center for Food and Agriculture vid Århus Universitet har godsaker som godis och choklad också en negativ inverkan på klimatet.

Om du är en gottegris är torkad frukt i detta sammanhang ett bra val, eftersom det har ett lägre klimatintryck än både godis och ljus choklad. Dock slår de torkade frukterna inte färsk frukt – klimatvänligast är svenska sorter.

Nedan kan du se hur stort klimatavtrycket är för olika matvaror.

MYT och FAKTA om torkad frukt

Torkad frukt är bra för tänderna

FALSKT!

Torkad frukt är en av de "stora bovarna" när det gäller socker och hål i tänderna, eftersom torkad frukt tenderar att fastna på tänderna och därmed vara i munnen länge.

Sockerrika saker som äts mellan huvudmåltiderna, ger den största risken för hål.

Det är mer socker i torkad frukt än i färsk frukt

FALSKT!

Sockerhalten i obehandlad torkad frukt är inte högre än i den ursprungliga färska frukten.

Koncentrationen av socker är bara mycket större, eftersom frukten krymper till en fjärdedel av dess originalstorlek.

Torkad frukt är dåligt för magen

FALSKT!

Av torkad frukt där sötningsmedlet sorbitol är tillsatt kan du få uppblåst mage.

Men håller du dig till obehandlade frukter, kan de ha en gynnande effekt på ditt tarmsystem i form av ett högt innehåll av kostfibrer. Särskilt katrinplommon är bra mot förstoppning.

Torkad frukt kan vara friterad

SANT!

Det gäller i alla fall bananchips. När du köper en påse är de ofta friterade i olja. Dessutom är ofta honung tillsatt.

Är du ett fan av bananchips är det bättre att göra egna, genom att torka bananskivor i ugnen i cirka 40 minuter, på 110 grader.

Bananchips är inte ett speciellt nyttigt val. De är friterade i olja, och socker och honung är tillsatt. 100 g bananchips ger dig mer än fem gånger så många kalorier som 100 g färsk banan.

© iStock

Du stärker ditt skelett med torkad frukt

SANT!

Torkade fikon innehåller omkring 90 milligram kalcium, som är en nödvändig mineral för uppbyggande av ben och skelett. Forskning visar också att katrinplommon bromsar nedbrytningen av ben, om de äts tillsammans med kalcium och D-vitamin.

Det kan vara giftämnen i torkad frukt

SANT!

Fikon innehåller aflatoxiner som bildas av mögel och som kan orsaka allergiska reaktioner.

Russin kan ha ett högt innehåll av det cancerframkallande mögelgiftet ochratoxin A, och i russin som inte är ekologiska kan det också finnas spår av bekämpningsmedel.

Källa: Martin Kreutzer, näringsexpert