Kostfibrer
Kostfibrer är en undergrupp av kolhydrater som både skyddar mot en rad sjukdomar och bidrar till en bra balans i tarmarna. Men hur mycket kostfibrer behöver du varje dag? Läs mer här och lär dig ännu mer av det nyttiga näringsämnet.
Kostfibrer är en undergrupp av kolhydrater som både skyddar mot en rad sjukdomar och bidrar till en bra balans i tarmarna. Men hur mycket kostfibrer behöver du varje dag? Läs mer här och lär dig ännu mer av det nyttiga näringsämnet.
Kostfibrer är ett av kroppens viktigaste ämnen som ser till att din matsmältning är på topp och så kan det sänka risken för vissa former av cancer. Men vad är egentligen kostfibrer, hur äter du en fiberrik kost och vad kan brist på kostfibrer göra med din kropp? Nedanför kan du lära dig allt du behöver veta om kostfibrer.
Kostfibrer är egentligen en undergrupp av kolhydrater, men kostfibrer skiljer sig från dessa genom att vara grova och mer eller mindre osmältbara.
Du får därför inte en massa bränsle från dem, som du får från kolhydrater, eftersom de inte kan brytas ner i tunntarmen av mag- och tarmkanalens matsmältningsenzymer.
Kostfibrer kan därför komma till tjocktarmen relativt oförändrade där de kan göra en massa bra saker i kroppen.
Både hjärt- och cancerforskare tycker mycket om fibrer eftersom ett högt intag sänker risken för vissa cancerformer och gynnar kolesterolvärdet.
Kostfibrerba bidrar också till mättnad, men det är i tarmen som de på allvar hjälper din hälsa. Tarmens goda bakterier får näring av fibrerna och förökar sig så att du blir friskare inifrån.
Kostfibrerna bidrar också till en bättre matsmältning genom att mjukgöra tarminnehållet och sätta igång tarmens rörelser.
LÄS OCKSÅ: Få tarmar i toppform med I FORMs tarmkure i topform med I FORM's tarmkur
Forskare menar att det är bra att äta så mycket fibrer som möjligt. Rekommendationen är cirka 30–35 gram kostfibrer om dagen , men i genomsnitt får vi bara i oss omkring 20 gram.
Det finns många olika kostfibrer så försök äta många olika fibertyper varje dag.
Om du vill uppfylla ditt behov av kostfibrer kan du t ex äta:
Om du fördelar kostfibrerna jämnt över dagens måltider säkerställer du att det hela tiden finns fibrer i tarmarna.
Det gynnar tarmfloran och är mer behagligt än att äta enorma mängder fibrer i ett mål.
Du hittar kostfibrer i spannmål, grova grönsaker, bönor och frukt.
I spannmålsprodukter är det i skaldelen kostfibrerna finns och därför är det viktigt att välja produkter där skaldelen är bevarad. Undvik vita produkter, som t ex vitt bröd, som saknar kostfibrer.
Det är växtriket som är leverantören av kostfibrer, medan kött, fisk, fågel och mejeriprodukter saknar ämnet.
Både frukt, grönsaker, spannmål och nötter innehåller kostfibrer. Bra källor är t ex:
Innehållet av kostfibrer per 100 gram
Här kan du se en översikt över olika matvaror och hur många kostfibrer det innehåller per 100 gram.
Det händer ingenting om du äter fler kostfibrer än den rekommenderade mängden. Men om du gör det är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska. Försök att dricka 1,5 liter vätska om dagen.
Äter man för få kostfibrer och för många lättsmälta kolhydrater som vetemjöl och socker, kan det medföra att maten åker för snabbt genom systemet och ger brist på viktiga näringsämnen.
Kostfibrer hjälper dessutom till att hålla igång matsmältningen och ser till att maten glider bättre genom tarmarna. Därför kan få kostfibrer också medföra att din matsmältning blir för långsam och du får förstoppning.
Andra symptom på en fiberfattig kost kan vara lågt blodsocker, oren hy, irritabel tjocktarm, trötthet och koncentrationssvårigheter.
Om du vill äta fler kostfibrer ska du vara uppmärksam på att det till en början kan leda till problem i mag och tarmsystemet. Det gäller framförallt om din kost tidigare har varit fiberfattig. Därför är det en bra idé att öka mängden kostfibrer över tid.
Artikeln publicerades i I FORM nr 4, 2019