Roten till allt gott

De nyttigaste grönsaker är de du faktiskt äter. Morötter är lätta att använda i matlagningen, de är kalorisnåla och späckade med fibrer och näringsämnen. Lär dig mer om deras många positiva egenskaper och få tips om hur du kan äta ännu fler.

Kvinna håller ett knippe morötter

MORÖTTER | Moroten är en genialisk grönsak som gillas av både smaklökar, hälsa och klimat. Lär dig mer om de nyttiga morötterna i artikeln.

© iStock

Att innehållsdeklarationen säger att en matvara är nyttig betyder inte nödvändigtvis att den hamnar på tallriken. Innan den gör det ska den passera diverse hinder som: Tycker jag om den? Håller den tills jag ska använda den? Är den prisvärd?

Kan jag hitta på något sätt att tillaga den? Då är moroten en genialisk grönsak. Morötter är perfekta till alla måltider och har lång hållbarhet. De är billiga och alla gillar dem – till och med barnen. Vi lär dig mer här.

1 Moroten: En svensk favoritgrönsak


Moroten är minst sagt populär. I FORMs läsare har i vår senaste hälsoundersökning där fler än 2 400 deltagare svarade på frågor, utropat den till favoritgrönsak. Och det tror vi inte minst beror på att den klarar alla ovanstående kriterier med bravur! Den är billig och håller sig färsk länge. Den kan ätas rå eller tillagas varm. Den kan rivas, kokas, juicas, grillas, bakas i ugnen och hivas ner i grytor och soppor. Även i kakor och bröd gör den nytta.

Moroten är också bra för barn som ofta rynkar på näsan och föräldrar som lägger pannan i djupa veck och som ihärdigt försöker kamouflera grönsakerna i maten. Den orange godsaken är nämligen populär även hos barn. Enligt Coops undersökning hamnar den knapriga roten på andra plats, efter gurka, på barnens lista över favoritgrönsaker. Barn föredrar grönsaker som är milda, spröda, söta och råa. Så totalt sett är morötter en väldigt medgörlig ingrediens i den dagliga matlagningen, både när du ska tillfredsställa dina egna och dina familjemedlemmars smaklökar och plånboken.

Och då har vi inte ens nämnt allt det nyttiga och bra som moroten gör för din hälsa. Den innehåller nämligen många av de näringsämnen som kroppen behöver, samtidigt som den inte spränger kaloribudgeten. Det kan du läsa mer om på nästa sida, innan vi avrundar med att servera matnyttiga tips. Trevlig läsning och smaklig måltid!

2 Lär känna din morot från topp till tå


Utnyttja HELA moroten – skalet och blasten kan också ätas!

Tip: Tryck på punkterna för att läsa mer
Morot med skal och blast

Roten

... finns också i en lila, röd, vit och gul variant. De är ovanligare än de orange rötterna, så du behöver troligen gå till en välsorterad grönsakshandlare för att hitta dem. Smaken är i stort sett densamma, men de vackra färgerna pryder middagsbordet.

Toppen

... trodde man förr var giftig, troligen på grund av dess bittra smak. Den mjuka, dillaktiga delen kan dock med fördel användas i matlagning, t ex i coleslaw eller pesto.

Skalet

... innehåller massor av vitaminer, så du får maximalt utbyte av morötterna om du nöjer dig med att skrubba dem och äta skalet också.

MOROT | Morötter är fantastiskt nyttiga, Lär dig mer om moroten genom att trycka på punkterna.

© iStock

3 Hur många kalorier innehåller morötter?


En morot innehåller färre än 36 kalorier per 100 gram. Det gör den enormt kalorisnål. Du kan med andra ord knapra i dig så mycket morötter du vill utan att gå upp i vikt. Tillsammans med den knastrande spröda konsistensen, som ger tänderna något att jobba med och fibrerna som gör att den fyller upp magen, gör det till en utmärkt grönsak även när du håller diet. Ställ dem gärna i en skål på köksbordet så att du kan dämpa suget så fort det dyker upp. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter minst 250 gram grönsaker per dag.

Kaloriinnehåll i grönsaker

KALORISNÅLT | Morötter har bara en tredjedel så många kalorier som en banan.

© I FORM

4 Hur nyttiga är morötter?


Det finns många hälsofördelar med att äta morötter. I jämförelse med andra varor från mataffärens grönsaksavdelning har de tre starka kort på handen: De är kalorisnåla, innehåller betakaroten och är rika på fibrer. Som en del av en varierad kost bidrar de också med bland annat C-vitamin, kalium och magnesium.

Morötter innehåller betakaroten

Morotens största fördel avslöjas av färgen. Det handlar om ämnet betakorten, ett förstadium till det livsviktiga A-vitaminet. Det betyder att kroppen kan ombilda karotener till vitamin A när det behövs. När du har ätit en morot tar sig ämnet genom tarmen och lagras i kroppens fettdepåer. A-vitamin är bland annat nödvändigt för din syn, din fertilitet, ditt immunförsvar och dina slemhinnor. Som en extra bonus kan morötter ge dig en snyggt gyllene lyster, för betakarotenet sätter sig i huden där det för övrigt skyddar mot solens skadliga UV-strålar.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition

Morötter är fiberrika

Morötter har ett högt innehåll av kostfibrer. De nästan osmältbara växtresterna är rena guldet för matsmältningen. Fibrer är material från växtceller, som vi inte kan bryta ner i våra kroppar och därför tar de upp plats i tarmen. Det ökar mättnadskänslan och hjälper maten att ta sig mot utgången. Det finns andra grönsaker som har ett högre fiberinnehåll, men morötter är lätt att äta riktigt många av.

5 Är ekologiska morötter nyttigare än konventionella?


Utifrån en försiktighetsprincip är det en bra idé att välja ekologiska morötter, särskilt om du äter dem med skalet på. Det gör att du undviker olika typer av besprutningsmedel. Det är också bättre för klimatet förstås. Samtidig visar vetenskapliga studier, att den ekologiska versionen innehåller fler näringsämnen.

6 Är frusna morötter lika nyttiga?


Frusna morötter är nyttiga. Men när du fryser in dem förlorar de lite vitaminer och karoten. De mister alltså lite av sina näringsämnen, men sort och växtförhållanden har betydligt större inverkan på näringsvärdet än infrysning har.

7 Är morotsjuice lika nyttigt som råa morötter?


Nej, när du juicar en frukt eller en grönsak separerar du juicen från fruktköttet. Och det är i fruktköttet som fibrerna sitter. Har du en juicemaskin hemma kan du välja att äta fruktköttet efteråt. Smoothies är en nyttigare lösning, eftersom du mixar hela moroten.
Källa: Fødevareinstituttet

Morötter i mixer

MOROTSSMOOTHIE | Öka mängden fibrer i kosten genom att mixa morötter till en god morotssmoothie.

© iStock

8 Vad innehåller morötter?


En morot är supernyttig, men vilka bra näringsämnen innehåller den orange rotfrukten egentligen? Läs mer om innehållet här.
Källa: Fødevaredatabasen

9 Hur får man ut mest av morotens näringsämnen?


Många av morotens mikroskopiska växtämnen är fettlösliga. Det betyder att kroppen tillgodogör sig dem bättre om du äter den tillsammans med lite fett. Du kan till exempel tillsätta hackade mandlar i rårivna morötter, eller baka dem i ugnen med lite olivolja.

10 Kan man äta för mycket morötter?


Nej, generellt finns det inga negativa effekter av att äta mängder med morötter. Var dock uppmärksam på att även om morötter är nyttiga så innehåller de inte alla sorters vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är alltså en fördel om ditt grönsaksintag inte enbart består av morötter utan att du varierar din kost och äter grönsaker i alla färger.

11 Hur håller morötter längst?


Morötter har lång hållbarhet om man behandlar dem rätt. Du hittar goda råd och tips om hur du får dem att hålla sig fräscha länge här nedanför.

Hur ska jag förvara dem?

Om du förvarar påsen med morötter på köksbordet håller dig sig bara spröda några få dagar. Det är bättre att förvara dem mörkt och svalt, gärna under 5 grader. I kylen kan de hålla sig i 2-3 veckor – och bäst är om du öppnar påsen.

Om moroten har fått fläckar, ska jag kasta den då?

Nej, du kan nöja dig med att skära bort den dåliga biten. Det beror på att moroten har ett lågt vatteninnehåll och en fast struktur som svampen inte kan sprida sig så bra i.
Källa: Forbrugerrådet Tænk

Ska jag skära bort toppen?

Har du köpt en knippa bör du skära bort toppen innan du lägger den i kylskåpet. När grönsakerna inte längre kan suga vatten från rötterna, suger de nämligen från toppen. Resultat: Dina morötter slaknar fortare.

12 Vad väger en morot?


13 När är det säsong för morötter?


Numera kan du få tag i morötter hela året. Härhemma varar säsongen från juni till september. Lagrade morötter inte dock inte sämre näringsvärde än nyskördade visar studier. Innehållet av betakaroten, som omvandlas till vitamin A, kan till och med stiga medan grönsakerna ligger på lager. Efter 6 månaders lagring, vid förvaring under goda förhållanden, är försämringen i stort sett obetydlig visar tester.

Morötter i trädgården

FRÅN JORD TILL BORD | Det är sann livskvalitet att äta nyskördade morötter.

© iStock

14 Är morötter klimatvänliga?


I en rapport från danska DCA, Nationalt center for fødevarer og jordbrug, konstateras att morötter har ett mycket lågt klimatavtryck. Det ligger på samma nivå som potatis och ungefär 1/3 av gurka och tomater.
Källa: Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Läs också: Är ärtor klimatvänliga?

15 Hur använder jag morötter i matlagningen?


Brukar du bara göra stavar eller råriva dina morötter? Läs då mer här nedanför så får du massor av inspiration till hur du får ut ännu mer näringsämnen och fibrer ur rotsaken, genom att använda den i alla typer av rätter – från frukost till kvällsmat.

Morotsjuice
© iStock

Morot till frukost

Du förknippar kanske inte morötter med dagens första måltid, men tack vare dess söta smak kan den med fördel ätas även på morgonen. Riv den fint i din havregrynsgröt eller juica den med ingefära, äpplen eller rödbetor. Tycker du bättre om smoothie kan du koka moroten i 15-20 minuter först, så blir den enklare att mixa.

Morötter i coq au vin
© iStock

Morot i varma rätter

Du kan göra din middag lite nyttigare genom att använda skurna morötter i skivor eller stavar – i wokrätter eller grytor. De har en fast struktur och innehåller bara lite vatten, så de kokar inte sönder.

Om du vill dölja grönsakerna från kräsna barn kan du riva dem i t ex köttbullar eller mixas till oigenkännlighet i en sås till t ex lasagne eller bolognese.

Morotschips
© iStock

Morot som snacks

Ha alltid en skål med skalade morötter i kylskåpet för att stilla snackssuget. Vill du ha något extra kan du skära dem i stavar och servera dem med hummus, pesto eller avokadodipp. Vill du att det ska vara extra festligt kan du göra egna chips av rotsakerna.

Recept: Spröda morotschips

  • 200 g morötter i tunna skivor
  • 2 msk rapsolja
  • Grovt salt Vänd morötterna i olja och salt, fördela dem på en plåt och sätt dem i ugnen vid 125 grader i 45-50 minuter. Kom ihåg att vända dem under tiden.

Källa: Michael Folman Jensen

Rotfrukter i stavar
© iStock

Morötter som tillbehör

Morötter är ett utmärkt tillbehör oavsett om du serverar kyckling, fisk, vegetariskt eller rött kött.

  • Servera dem lätt ångade eller kokade, med en smörklick till.
  • Gör ett mos av dem, ev tillsammans med potatis eller rotselleri.
  • Ugnsbaka dem med lök, rotfrukter och potatis kryddade med rosmarin och timjan.
  • Riv dem fint och gör småomeletter i muffinsformar.
  • Du kan också pensla dem med olivolja och lägga dem på grillen ett par minuter, tills de får fina grillränder.
  • De kan också fermenteras. Lägg hela eller skurna morötter i en glasburk, täck med en saltlag, sätt på lock och vänta 3-4 veckor.
Morötter i sallad
© I FORM

Morot i sallader

Världens snabbaste sallad är den traditionella råkosten på morot som du kan blanda med all frukt och alla grönsaker som kan ätas råa: rödbetor, selleri, äpplen, med mera. Morotssallad får du genom att göra långa strimlor med en potatisskalare. Vänd dem i vinägrett och strö över bär, fetaost eller nötter efter smak och lust.

Du kan också ge din sallad en exotisk tvist genom att riva morötter fint och blanda med t ex papaya och färsk koriander. Testa att steka morötterna i stekpannan och vända med sesamfrön, citron och spiskummin för en doft av Mellanöstern.

Använd de vita, gula och lila varianterna för att skapa vackra sallader.

Morotskaka med färskosttopping
© iStock

Morot i bröd och kakor

Moroten ger naturlig sötma och saftighet i bröd och bullar. Du kan också baka en traditionell morotskaka. Är du på jakt efter ett lite nyttigare recept än den klassiska med frosting, hittar du en sockerfri variantiform.se/morotskaka.