Morot – kungen av grönsaker

Moroten gör verkligen skäl för sitt goda rykte. Det finns nämligen få andra grönsaker som slår den när det kommer till sunda egenskaper.

Kvinna håller morötter

Visste du att en morot täcker hela ditt behov av A-vitamin.

© iStock

Därför är moroten en superfood

Den orange roten är en av de mest allsidiga grönsakerna som finns. Söt, spröd och supersund, och morötter smakar supergott i allt från soppor till juice, råkost och kaka. Här hittar du en lång rad intressanta svar på frågor som du inte visste att du hade.

Frågor och svar om morötter

Vad väger en morot?

Morötter varierar mycket i storlek och därmed också i vikt. En liten morot kan väga 45 gram, medan en stor kan väga ända upp till 145 gram. En mellanstor morot kan väga runt 65 gram.

Hur många kalorier är det i en morot?

Du behöver inte oroa dig för vikten när du äter morötter. Det är nämligen inte mer än 25 kalorier i en morot på 65 gram.

Vad innehåller en morot?

En morot är supersund, men vad innehåller den brandgula roten egentligen för sunda ämnen? Det har vi undersökt med en rå morot som utgångspunkt.

Vad är morötter bra för?

Morötter reglerar blodsockret

Morötter är rika på både kalium, jod och kostfibrer, som främjar matsmältningen, reglerar ditt blodsocker och förebygger hjärt-kärlsjukdom.

Morötter förebygger cancer

Tre till fyra morötter per dag kan motverka tarmcancer. Morötter innehåller ämnen som kan minska tumörer med 80 procent, visar försök med möss.

Morötter stärker synen

Morötter är rika på betakaroten, som stärker ögonen och förbättrar ditt mörkerseende. Ju mer orange moroten är, desto mer innehåller den.

När är morötter i säsong?

Du hittar morötter i mataffären året runt, men om du vill ha färska, svenska morötter är de i säsong från juni till september.

Morotssäsongen

Är morot en frukt?

Det korta svaret är nej. Moroten är en grönsak. Med det sagt har EU ändå valt att definiera moroten som en frukt för att officiellt kunna erkänna morotsmarmelad som marmelad.

Källa: www.illvet.se

Kan man äta för mycket morötter?

Man behöver inte vara rädd för att äta för mycket morötter. Även om morötter innehåller betakaroten, som är ett förstadie till A-vitamin, kan man aldrig äta så mycket morötter att det är skadligt för hälsan. Det enda man behöver tänka på är att variera kosten, morötter inkluderade.

Hur förvarar man morötter bäst?

Morötter bör förvaras svalt

Morötter håller sig bäst när det är svalt, så förvara dem helst i kylskåp, ett svalt garage eller i en matkällare. Då håller morötterna längre, och allra bäst är det om du förvarar dem i en påse med små hål, så att ev kondens kan försvinna ut.

Hur länge håller sig morötter?

Morötter kan hålla sig två till tre veckor i kylskåp.

Håll morötterna spröda

Skär av blasten och toppen innan du lägger in dem i kylskåp, annars blir de mjuka.

Återuppliva "vissna" morötter

Visste du att du kan återuppliva mjuka morötter genom att lägga dem i en skål med iskallt vatten?

Vad passar morötter till?

Bästa tillbehören till morötter

  • Morötter tas bäst upp ihop med fett Ät morötter med lite fett. Lägg t ex rostade hasselnötter i din råkost, eller häll kokosmjölk i soppan. A-vitamin, som rötterna är fulla av, tas nämligen upp bäst ihop med fettämnen.
  • Morötter ger en god konsistens Gör du puré av morötterna kan de ge en god konsistens i t ex soppa eller currysås.
  • Morötter tillsammans med syrliga råvaror Morötternas diskreta sötma passar dessutom perfekt ihop med syra i frukt, bär och vinäger.

Bästa tillagningen av morötter

  • Morötter som snacks Små, färska morötter är perfekta att ta med i väskan och njuta av när du är på språng.
  • Morötter i matlagningen Men morötter kan också stekas, bakas, ångkokas eller kokas – och de piffar upp allt från exotisk mat till svenska klassiker.
  • Morötter i bakverk Morötternas saftighet och sötma gör att de även lämpar sig fint för att stoppa i bröd och kakor.

Recept på morötter?

Morotsstavar är perfekta som snacks när du är på språng. Men möjligheterna med morötter slutar inte här. Här under hittar du en lång rad läckra, sunda recept med morötter. Smaklig måltid!

Morötter till frukost

Morotsjuice med ingefära

Börja morgonen med ett ordentligt tillskott orange energi. ➡️ Gå till receptet

Gyllene surkål med spetskål och morötter

Surkål med spetskål och morötter är det perfekta tillbehöret till ditt frukostägg eller till kvällsmaten. ➡️ Gå till receptet

Morötter på förmiddagen

Morotskex

Visste du att morötter faktiskt kan ersätta vetemjöl? Prova våra läckra morotskex. De är perfekta som snacks när du är på språng. ➡️ Gå till receptet

Morötter till lunch

Chia-frallor med morötter och bovetekärnor

Prova våra läckra frallor som är fullspäckade med morötter och sunda kärnor. De passar perfekt som smörgåsfrallor till matsäcken. ➡️ Gå till receptet

Morötter på eftermiddagen

Pizza med morot, rödbeta och goudaost

Blir du också hungrig runt kl 16? Då kan de här läckra pizzabullarna rädda dig från ett sockerfall. ➡️ Gå till receptet

Morötter till middag

Zucchini bolognese med morötter

Varför inte smyga ner morötter i köttfärssåsen? Och när du ändå är igång kan du även hyvla squash till nyttiga pasta-strimlor. ➡️ Gå till receptet

Morotssoppa med köttbullar

Värm dig med en sund och näringsrik morotssoppa med köttbullar. Du lagar den på mindre än 30 minuter. ➡️ Gå till receptet

Morötter till dessert

Morotskulor

Har du tre morötter över? Då kan du mosa dem till de här läckra morotskulorna. ➡️ Gå till receptet

Hummus med morotsstavar

Dags för filmmys? Då kan du byta ut godis och chips mot hummus och grönsaksstavar. ➡️ Gå till receptet