Morot – roten till allt gott

De nyttigaste grönsaker är de du faktiskt äter. Morötter är lätta att använda i matlagningen, de är kalorisnåla och späckade med fibrer och näringsämnen. Lär dig mer om deras många positiva egenskaper och få tips om hur du kan äta ännu fler.

Kvinna håller ett knippe morötter

MORÖTTER | Moroten är en genialisk grönsak som gillas av både smaklökar, hälsa och klimat. Lär dig mer om de nyttiga morötterna i artikeln.

© iStock

Att innehållsdeklarationen säger att en matvara är nyttig betyder inte nödvändigtvis att den hamnar på tallriken. Innan den gör det ska den passera diverse hinder som: Tycker jag om den? Håller den tills jag ska använda den? Är den prisvärd? Kan jag hitta på något sätt att tillaga den? Då är moroten en genialisk grönsak. Morötter är perfekta till alla måltider och har lång hållbarhet. De är billiga och alla gillar dem – till och med barnen. Vi lär dig mer om morötter här nedanför.

1 Moroten: En svensk favoritgrönsak


Moroten är minst sagt populär. I FORMs läsare har i vår senaste hälsoundersökning där fler än 2 400 deltagare svarade på frågor, utropat den till favoritgrönsak. Och det tror vi inte minst beror på att den klarar alla ovanstående kriterier med bravur! Den är billig och håller sig färsk länge. Den kan ätas rå eller tillagas varm. Den kan rivas, kokas, juicas, grillas, bakas i ugnen och hivas ner i grytor och soppor. Även i kakor och bröd gör den nytta.

Moroten är också bra för barn som ofta rynkar på näsan och föräldrar som lägger pannan i djupa veck och som ihärdigt försöker kamouflera grönsakerna i maten. Moroten är nämligen populär även hos barn. Enligt Coops undersökning hamnar den knapriga roten på andra plats, efter gurka, på barnens lista över favoritgrönsaker. Barn föredrar grönsaker som är milda, spröda, söta och råa. Så totalt sett är morötter en väldigt medgörlig ingrediens i den dagliga matlagningen, både när du ska tillfredsställa dina egna och dina familjemedlemmars smaklökar och plånboken.

Och då har vi inte ens nämnt allt det nyttiga och bra som moroten gör för din hälsa. Morötter innehåller nämligen många av de näringsämnen som kroppen behöver, samtidigt som den inte spränger kaloribudgeten. Det kan du läsa mer om på nästa sida, innan vi avrundar med att servera tips som alla på sitt sätt hjälper dig att få – ännu mer – morötter på gaffeln och i magen. Trevlig läsning och smaklig måltid!

2 Lär känna din morot från topp till tå


Utnyttja HELA moroten – skalet och blasten kan också ätas!

Tip: Tryck på punkterna för att läsa mer Morot med skal och blast

MOROT | Morötter är fantastiskt nyttiga, Lär dig mer om moroten genom att trycka på punkterna.

© iStock

Roten

... finns också i en lila, röd, vit och gul variant. De är ovanligare än de orange rötterna, så du behöver troligen gå till en välsorterad grönsakshandlare för att hitta dem. Smaken är i stort sett densamma, men de vackra färgerna pryder middagsbordet.

Toppen

... trodde man förr var giftig, troligen på grund av dess bittra smak. Den mjuka, dillaktiga delen kan dock med fördel användas i matlagning, t ex i coleslaw eller pesto.

Skalet

... innehåller massor av vitaminer, så du får maximalt utbyte av morötterna om du nöjer dig med att skrubba dem och äta skalet också.

3 Hur många kalorier innehåller morötter?


En morot innehåller färre än 36 kalorier per 100 gram. Det gör den enormt kalorisnål. Du kan med andra ord knapra i dig så mycket morötter du vill utan att gå upp i vikt. Tillsammans med den knastrande spröda konsistensen, som ger tänderna något att jobba med och fibrerna som gör att den fyller upp magen, gör det moroten till en utmärkt grönsak även när du håller diet. Ställ dem gärna i en skål på köksbordet så att du kan dämpa suget så fort det dyker upp. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter minst 250 gram grönsaker per dag.

Kaloriinnehåll i grönsaker

KALORISNÅLT | Morötter har bara en tredjedel så många kalorier som en banan.

© I FORM

4 Hur nyttiga är morötter?


Det finns många hälsofördelar med att äta morötter. I jämförelse med andra varor från mataffärens grönsaksavdelning har de tre starka kort på handen: De är kalorisnåla, innehåller betakaroten och är rika på fibrer. Som en del av en varierad kost bidrar de också med bland annat C-vitamin, kalium och magnesium.

Morötter innehåller betakaroten

Morotens största fördel avslöjas av färgen. Det handlar om ämnet betakorten, ett förstadium till det livsviktiga A-vitaminet. Det betyder att kroppen kan ombilda karotener till vitamin A när det behövs. När du har ätit en morot tar sig ämnet genom tarmen och lagras i kroppens fettdepåer. A-vitamin är bland annat nödvändigt för din syn, din fertilitet, ditt immunförsvar och dina slemhinnor. Som en extra bonus kan morötter ge dig en snyggt gyllene lyster, för betakarotenet sätter sig i huden där det för övrigt skyddar mot solens skadliga UV-strålar.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition

Morötter är fiberrika

Morötter har ett högt innehåll av kostfibrer. De nästan osmältbara växtresterna är rena guldet för matsmältningen. Fibrer är material från växtceller, som vi inte kan bryta ner i våra kroppar och därför tar de upp plats i tarmen. Det ökar mättnadskänslan och hjälper maten att ta sig mot utgången. Det finns andra grönsaker som har ett högre fiberinnehåll, men morötter är lätt att äta riktigt många av.

5 Är ekologiska morötter nyttigare än konventionella?


Utifrån en försiktighetsprincip är det en bra idé att välja ekologiska morötter, särskilt om du äter dem med skalet på. Det gör att du undviker olika typer av besprutningsmedel. Det är också bättre för klimatet förstås. Samtidig visar vetenskapliga studier, att ekologiska morötter innhåller fler näringsämnen.

6 Är frusna morötter lika nyttiga?


Frusna morötter är nyttiga. Men när du fryser in morötterna förlorar de lite vitaminer och karoten. Alltså mister morötterna lite av sina näringsämnen, men sort och växtförhållanden har betydligt större inverkan på näringsvärdet än infrysning har.

7 Är morotsjuice lika nyttigt som råa morötter?


Nej, när du juicar en frukt eller en grönsak separerar du juicen från fruktköttet. Och det är i fruktköttet som fibrerna sitter. Har du en juicemaskin hemma kan du välja att äta fruktköttet efteråt. Smoothies är en nyttigare lösning, eftersom du mixar hela moroten.
Källa: Fødevareinstituttet

Morötter i mixer

MOROTSSMOOTHIE | Öka mängden fibrer i kosten genom att mixa morötter till en god morotssmoothie.

© iStock

8 Vad innehåller morötter?


En morot är supernyttig, men vilka bra näringsämnen innehåller den orange rotfrukten egentligen? Läs mer om innehållet i råa morötter här nedanför.
Källa: Fødevaredatabasen