Att innehållsdeklarationen säger att en matvara är nyttig betyder inte nödvändigtvis att den hamnar på tallriken. Innan den gör det ska den passera diverse hinder som: Tycker jag om den? Håller den tills jag ska använda den? Är den prisvärd?
Kan jag hitta på något sätt att tillaga den? Då är moroten en genialisk grönsak. Morötter är perfekta till alla måltider och har lång hållbarhet. De är billiga och alla gillar dem – till och med barnen. Vi lär dig mer här.
Moroten är minst sagt populär. I FORMs läsare har i vår senaste hälsoundersökning där fler än 2 400 deltagare svarade på frågor, utropat den till favoritgrönsak. Och det tror vi inte minst beror på att den klarar alla ovanstående kriterier med bravur! Den är billig och håller sig färsk länge. Den kan ätas rå eller tillagas varm. Den kan rivas, kokas, juicas, grillas, bakas i ugnen och hivas ner i grytor och soppor. Även i kakor och bröd gör den nytta.
Moroten är också bra för barn som ofta rynkar på näsan och föräldrar som lägger pannan i djupa veck och som ihärdigt försöker kamouflera grönsakerna i maten. Den orange godsaken är nämligen populär även hos barn. Enligt Coops undersökning hamnar den knapriga roten på andra plats, efter gurka, på barnens lista över favoritgrönsaker. Barn föredrar grönsaker som är milda, spröda, söta och råa. Så totalt sett är morötter en väldigt medgörlig ingrediens i den dagliga matlagningen, både när du ska tillfredsställa dina egna och dina familjemedlemmars smaklökar och plånboken.
Och då har vi inte ens nämnt allt det nyttiga och bra som moroten gör för din hälsa. Den innehåller nämligen många av de näringsämnen som kroppen behöver, samtidigt som den inte spränger kaloribudgeten. Det kan du läsa mer om på nästa sida, innan vi avrundar med att servera matnyttiga tips. Trevlig läsning och smaklig måltid!
Utnyttja HELA moroten – skalet och blasten kan också ätas!
En morot innehåller färre än 36 kalorier per 100 gram. Det gör den enormt kalorisnål. Du kan med andra ord knapra i dig så mycket morötter du vill utan att gå upp i vikt. Tillsammans med den knastrande spröda konsistensen, som ger tänderna något att jobba med och fibrerna som gör att den fyller upp magen, gör det till en utmärkt grönsak även när du håller diet. Ställ dem gärna i en skål på köksbordet så att du kan dämpa suget så fort det dyker upp. Livsmedelsverket rekommenderar att du äter minst 250 gram grönsaker per dag.
Det finns många hälsofördelar med att äta morötter. I jämförelse med andra varor från mataffärens grönsaksavdelning har de tre starka kort på handen: De är kalorisnåla, innehåller betakaroten och är rika på fibrer. Som en del av en varierad kost bidrar de också med bland annat C-vitamin, kalium och magnesium.
Morötter innehåller betakaroten
Morotens största fördel avslöjas av färgen. Det handlar om ämnet betakorten, ett förstadium till det livsviktiga A-vitaminet. Det betyder att kroppen kan ombilda karotener till vitamin A när det behövs. När du har ätit en morot tar sig ämnet genom tarmen och lagras i kroppens fettdepåer. A-vitamin är bland annat nödvändigt för din syn, din fertilitet, ditt immunförsvar och dina slemhinnor. Som en extra bonus kan morötter ge dig en snyggt gyllene lyster, för betakarotenet sätter sig i huden där det för övrigt skyddar mot solens skadliga UV-strålar.
Källa: The American Journal of Clinical Nutrition
Morötter är fiberrika
Morötter har ett högt innehåll av kostfibrer. De nästan osmältbara växtresterna är rena guldet för matsmältningen. Fibrer är material från växtceller, som vi inte kan bryta ner i våra kroppar och därför tar de upp plats i tarmen. Det ökar mättnadskänslan och hjälper maten att ta sig mot utgången. Det finns andra grönsaker som har ett högre fiberinnehåll, men morötter är lätt att äta riktigt många av.
Utifrån en försiktighetsprincip är det en bra idé att välja ekologiska morötter, särskilt om du äter dem med skalet på. Det gör att du undviker olika typer av besprutningsmedel. Det är också bättre för klimatet förstås. Samtidig visar vetenskapliga studier, att den ekologiska versionen innehåller fler näringsämnen.
Frusna morötter är nyttiga. Men när du fryser in dem förlorar de lite vitaminer och karoten. De mister alltså lite av sina näringsämnen, men sort och växtförhållanden har betydligt större inverkan på näringsvärdet än infrysning har.
Nej, när du juicar en frukt eller en grönsak separerar du juicen från fruktköttet. Och det är i fruktköttet som fibrerna sitter. Har du en juicemaskin hemma kan du välja att äta fruktköttet efteråt. Smoothies är en nyttigare lösning, eftersom du mixar hela moroten.
Källa: Fødevareinstituttet
En morot är supernyttig, men vilka bra näringsämnen innehåller den orange rotfrukten egentligen? Läs mer om innehållet här.
Källa: Fødevaredatabasen
Många av morotens mikroskopiska växtämnen är fettlösliga. Det betyder att kroppen tillgodogör sig dem bättre om du äter den tillsammans med lite fett. Du kan till exempel tillsätta hackade mandlar i rårivna morötter, eller baka dem i ugnen med lite olivolja.
Nej, generellt finns det inga negativa effekter av att äta mängder med morötter. Var dock uppmärksam på att även om morötter är nyttiga så innehåller de inte alla sorters vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är alltså en fördel om ditt grönsaksintag inte enbart består av morötter utan att du varierar din kost och äter grönsaker i alla färger.
Morötter har lång hållbarhet om man behandlar dem rätt. Du hittar goda råd och tips om hur du får dem att hålla sig fräscha länge här nedanför.
Numera kan du få tag i morötter hela året. Härhemma varar säsongen från juni till september. Lagrade morötter inte dock inte sämre näringsvärde än nyskördade visar studier. Innehållet av betakaroten, som omvandlas till vitamin A, kan till och med stiga medan grönsakerna ligger på lager. Efter 6 månaders lagring, vid förvaring under goda förhållanden, är försämringen i stort sett obetydlig visar tester.
Brukar du bara göra stavar eller råriva dina morötter? Läs då mer här nedanför så får du massor av inspiration till hur du får ut ännu mer näringsämnen och fibrer ur rotsaken, genom att använda den i alla typer av rätter – från frukost till kvällsmat.