Pumpasoppa – en riktig höstfavorit

45 minuter

Få saker kan ge dig samma värme och välsmak på en kall dag som en god pumpasoppa. Här är tipsen på hur du lagar en – och de allra bästa recepten.

Pumpasoppa med guldsked och grönt

PUMPASOPPA Pumpasoppa och har- eller skogssyra är en suverän smakkombination.

© wichmann+bendtsen

När dagarna bli kallare, och du längtar efter mys och värme, är det få rätter som är så goda som pumpasoppa. Den är enkel att laga, och variationerna är så många att det finns en pumpasoppa för alla smaker. Här ger vi dig svaren på några av de vanligaste frågorna om pumpasoppa, och några av våra favoritrecept.

Frågor och svar om pumpasoppa

Hur lagar jag pumpasoppa?

Pumpasoppa är en enkel och god rätt, som är utmärkt på kalla dagar. Hela tillagningen kan summeras "koka, mixa, smaka av, servera", och det finns massor av goda variationer. Innan du kokar pumpan behöver den bara rensas från kärnor och hackas i stora tärningar – du behöver inte nödvändigtvis skala eller blanchera pumpan innan du stoppar den i grytan.

Det enda redskapet som krävs, förutom spis och kastrull, är egentligen en mixer. Många föredrar en stavmixer till soppor, eftersom du kan mixa pumpasoppan direkt i grytan. Då sparar du också på disken.

Recept på pumpasoppa med selleritärningar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ kg pumpa
  • ½ l grönsaksbuljong eller vatten
  • ½ gul lök
  • ½ vitlöksklyfta
  • 2 skivor ingefära
  • ½ röd chili
  • ½ liten bukett färsk timjan
  • 1 apelsiner
  • 1 msk olivolja
  • ¼ selleri
  • 2 skivor grovt bröd
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Så här lagar du pumpasoppa

  • Dela pumpan, ta bort kärnor och skal, och skär köttet i tärningar. Lägg dem i en gryta och häll över buljong eller vatten.
  • Hacka lök och vitlök, och skär ingefära i skivor. Hlvera chilin, ta bort kärnorna. Samla tijan i en knippa och lägg ner i soppan. Låt sjuda i 30 minuter. Pressa apelsinerna och riv skalet. Häll apelsinsaften i pumpasoppan, och smaka av med rivet skal.
  • Mixa pumpasoppan med olja och smaka av med salt och peppar.
  • Skär sellerin i små tärningar och vänd dem i olja, salt och peppar. Rosta dem i stekpannan, och lägg dem på pumpasoppan vid servering tillsammans med lite rostade pumpafrön. Servera bröd till.

Vad kan jag krydda min pumpasoppa med?

Pumpa är en grönsak som smakmässigt drar åt det söta hållet. När du kryddar din pumpasoppa ska du därför leta efter något som kan balansera det söta. Det bör vara en kombination av salt, bittert och syrligt, men variationsmöjligheterna är många och det finns en stor möjlighet för att experimentera med din pumpasoppa. Det enda du nästan aldrig kan strunta i, är buljong. Här är några olika tips på våra favoriter.

Goda kryddor till pumpasoppa

  • Ingefära, som kan ge di n pumpasoppa en lite skarp, citrusaktig tvist. Pumpasoppa med ingefära och gurkmeja ➡️ Här är receptet
  • Chili, som med sin starka smak kompletterar pumpasoppans sötma.

  • Cayennepeppar, som precis som chili ger din pumpasoppa en stark smak, så du får upp värmen ordentligt under kalla dagar.

  • Paprika, som ger din pumpasoppa en lite mildare styrka än den starkare släktingen cayennepeppar.

Kom ihåg att din pumpasoppa kan piffas upp med örter. Här är timjan, koriander och rosmarin goda exempel.

Vad serverar jag till pumpasoppan?

För att göra din pumpasoppa fulländad ska du ha något som bidrar med lite tuggmotstånd. Klassikern är förstås ett par skivor bröd, men du kan också servera soppan med en knastrande topping ovanpå. Krutonger eller bacon funkar alltid, men hör inte till de nyttigaste valen. Du kan istället ge din pumpasoppa extra smak och protein om du väljer rostade kikärter eller pumpafrön.

Nyttiga toppingar till pumpasoppa

  • Rostade kikärter
  • Stekt kycklingbröst
  • Rågbrödskrutonger

Laga en krämig pumpasoppa med krisp ➡️ Till receptet

Hur många kalorier är det i pumpasoppa?

Pumpa har i sig själv ganska lågt kaloriinnehåll, så din pumpasoppa behöver inte bli någon kaloribomb, om den till största del är baserad på pumpa. Vi har till exempel en pumpasoppa med ingefära och gurkmeja, som har ett kaloriinnehåll på 287 kcal per portion ➡️ Till receptet

Om du gillar att göra din pumpasoppa extra krämig med grädde eller smör, tillför du förstås samtidigt extra kalorier.

Är pumpasoppa nyttigt?

Pumpa är en populär höstmaträtt, och pumpasoppa kan absolut vara nyttigt. Pumpan i sig innehåller en rad bra vitaminer och mineralen, bland annat A-vitamin, C-vitamin och kalium och långsamma kolhydrater som kan hålla ditt blodsocker stabilt. Bäret – som en pumpa tekniskt sätt är – är dock ganska fattigt på kostfibrer, så för att bli ordentligt mätt behöver du ha något fiberrikt tillbehör till din pumpasoppa. Det kan till exempel vara grovt bröd.

Vad ska jag tänka på när jag väljer pumpa till min pumpasoppa?

När du ska köpa pumpa, så kolla först och främst efter att den inte har mörka fläckar eller andra typer av märken. En bra pumpa har en jämn, enfärgad yta. testa också att knacka lite på pumpan: Det ska låta ihåligt. Om du väljer en hokkaidopumpa, butternut-pumpa eller den klassiska orange pumpan är upp till dina smaklökar.

Kan jag frysa in pumpasoppa?

Pumpasoppa kan absolut frysas in, och det är en nyttig och enkel rätt att kunna ta fram ur frysen en kall dag. Frys gärna in din pumpasoppa i portionspåsar, så du enkelt kan värma upp en portion till dig själv.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept