Behöver maten mer smak? Prova med purjolök

Ta reda på varför purjolök är så fantastiskt. Få våra bästa purjolökstips och prova 12 läckra och nyttiga purjolöksrecept.

En purjolök

PURJOLÖK – är utmärkt för att ge smak åt dina rätter. Men det är också gott som det är, ångat, bakat eller stekt, och dessutom nyttigt.

© iStock

Purjolök kanske inte står högst upp på din lista över favoritgrönsaker. Det finns det troligen flera orsaker till.

Purjolök lämpar sig till exempel inte så bra som en rå, plockgrönsak, och du måste vara ganska nogrann när du rensar den från sand och jord.

Den långa, smala grönsaken är dock utmärkt för att ge smak till dina rätter, och den är också mycket god ångad, kokt eller stekt.

Läs mer om purjolök här, få alla våra bästa tips om förvaring och tillagning – och kolla in alla våra fantastiska recept.

1 Är det nyttigt att äta purjolök?


Ja. Purjolök är fullproppad med nyttiga vitaminer, mineraler och näringsämnen.

Grafik med näringsinnehåll för purjolök

C-vitamin

Purjolök är en bra källa till C-vitamin, som kroppen inte kan producera på egen hand. C-vitamin hjälper bland annat till att stärka immunförsvaret.

Folat

Ämnet, som på syntetisk väg kallas folsyra, finns också tillgängligt i goda mängder här.

Folat är ett B-vitamin som bland annat är viktigt för bildandet av röda blodkroppar och för celldelningen.

Det är viktigt för alla, men särskilt för gravida kvinnor och alla som planerar att bli gravida. Kroppen kan inte själv producera folat, så du måste få i dig vitaminet via maten du äter.

Läs också: Gravid vecka för vecka – detta sker med dig och ditt foster

Kostfibrer

De grönvita stängerna kan inte konkurrera med kål när det gäller kostfiber, men du får ändå i dig en bra mängd fibrer. Det är bra för din matsmältning och för dina hälsosamma tarmbakterier.

Purjolök innehåller också betakaroten, magnesium, kalcium och kalium.

Läs också: Test: Är din tarmbakterier i topptrim?

2 Hur många kalorier innehåller purjolök?


Purjolök innehåller få kalorier, så det är inte den som får byxorna att strama.

Kalorier i rå purjolök: 35 kcal per 100 gram.

Som jämförelse finns det 545 kcal i mjölkchoklad och 128 kcal i kokt pasta.

Kalorier i hela rensade purjolökar

  • 1 lille purjolök: 46 kalorier
  • 1 medelstor purjolök: 75 kalorier
  • 1 stor purjolök: 105 kalorier

Läs också: Kaloritabeller – hur många kalorier är det i pizza, rödvin, bröd och äpplen?

3 Hur mycket väger en purjölök?


Grafik av purjolök i 3 storlekar

1 liten purjolök

Med topp och rot: 150 g
I rensat tillstånd: 130 g

1 medelstor purjolök

Med topp och rot: 250 g
I rensat tillstånd: 215 g

1 stor purjolök

Med topp och rot: 350 g
I rensat tillstånd: 300 g

Källa: DTU

Hur förvarar man purjolök bäst?

Purjolök förvaras bäst på en mörk och sval plats.

Lägg den i en plastpåse i kylskåpslådan. Den håller i ca 14 dagar.

4 12 recept med purjolök


Få tips om hur du använder purjolök i dina rätter – och kolla in våra bästa recept med den långa, smakrika grönsaken.

I soppa

Potatis- och purjolökssoppa är en vinterfavorit för många. Men purjolök är också gott i en klassisk kycklingsoppa med kött och dumplings.

I allmänhet är purjolök bra i många klara soppor. Du kan sautera finhackad purjolök i lite olja, eventuellt tillsammans med de andra grönsakerna i soppan, men du kan också tillsätta den direkt i buljongen och låta den koka med.

Potatis- och purjolöksoppa med bacon
© wichmann+bendtsen

Krämig potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon och krutonger

Här får du en av våra absoluta favoritsoppor – späckad med nyttiga saker som ger mättnad, och toppad med massor av gott.

Här hittar du receptet

Kycklingsoppa med potatis och purjolök
© wichmann+bendtsen

Kycklingsoppa med potatis och purjolök

God kycklingsoppa, som är full av goda grönsaker – en snabb och enkel vardagsrätt!

Här hittar du receptet

Nyttig middag på max 30 minuter
© wichmann+bendtsen

Krämig broccolisoppa med räkor

Ett enkelt och snabbt sätt att få i sig fisk och en massa grönsaker – och dessutom smakar soppan helt fantastisk. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

soppa med nötfärs
© wichmann+bendtsen

Hemkokad soppa med nötfärs

Bli varm ända ner i tårna med den här goda och nyttiga soppan full av umamismak.

Här hittar du receptet

I paj

Purjolökspaj är en succé både som kvällsmål och på den gemensamma buffén.

Om du har bråttom kan du köpa färdig fullkornspajdeg eller filodeg.

Om du vill spara kalorier kan du hoppa över degen och göra pajen med bara äggstanning och purjolök – och knapriga baconbitar om du vill.

En bit purjolökspaj
© wichmann+bendtsen

Purjolökspaj med skinka, spenat och filodeg

Läcker och smal favorit som håller dig mätt länge.

Här hittar du receptet

I pastarätter

Du kanske inte tänker på purjolök som den självklara grönsaken att kombinera med pasta, men det är bara tills du har provat vår goda pastarätt med pesto, kyckling, zucchini och purjolök - mums!

Pasta med pesto, kyckling, squash och purjolök
© Skovdal Nordic

Pasta med pesto, kyckling, squash och purjolök

Pasta, pesto, kyckling, squash och purjolök - fem ingredienser, som var för sig är fantastiska och tillsammans ännu bättre!

Därför har vi kombinerat dem i en god och lätt vardagsrätt till hela familjen.
Här hittar du receptet

Med fisk

Purjolökens distinkta smak passar utmärkt till fisk.

Servera ugnsbakad purjolök till fiskburgare, ångkokt eller stekt fisk, eller lägg skivad purjolök i en skål med laxbiffar, strimlad vitkål och en mascarponesås på mjölk.

Lax och grönt på plåt
© iStock

Lax och grönsaker i ugn

Ibland vill man bara att middagen ska gå snabbt och enkelt!

Här får du receptet på ugnsbakad lax i sällskap med spetskål och purjolök. Allt på samma plåt! Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

Laxlasagne
© wichmann+bendtsen

Lasagne med lax, grönkål & valnötter

Äter ni också ofta lasagne?

Du kan lätt förvandla klassikern till en nyttigare och grönare version, som mycket väl kan bli familjens nya favoriträtt.

Här hittar du receptet

Fiskbiffar med bakad purjolök
© wichmann+bendtsen

Fiskbiffar med bakad purjolök

Får du i dig tillräckligt med fisk under veckan?

Om inte bör du testa de här fiskbiffarna. Du lagar dem på mindre än 30 minuter. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

Till fläskkött

Purjolök passar också utmärkt till fläskkött. Till exempel till köttbullar, fläskfilé eller, som här, till fläskkotletter.

Kotletter med grönsaker och fullkornsris
© wichmann+bendtsen

Kotletter i ugn med färskost, grönsaker och fullkornsris

En otroligt god familjefavorit!

Här hittar du receptet

I risotto

Nästa gång det står risotto på menyn kan du prova att lägga en purjolök i grytan. Den ger en underbar smak som passar bra ihop med ris och parmesan.

Risotto med purjolök och kycklingfilé

Kycklingbröst med grön risotto

Lär dig ett lätt och läckert recept på saftig kyckling med läcker risotto med purjolök, vitlök, vitt vin och parmesanost.

Här hittar du receptet

I gratäng

Om du älskar gratäng – den franska ugnsrätten där kött eller grönsaker bakas i en form med en mjölk-äggsås och brödsmulor och/eller ost på toppen – är finhackad purjolök också perfekt här.

Gratäng med broccoli, purjolök och persiljerot

Älskar du gratäng? Då kommer här en lite kalorisnålare version av den franska klassikern.

Här hittar du receptet

purjokorv

Så här kan du också använda purjolök

I korvbröd

En varmkorv där korven ersatts av en friterad purjolök? Ja, varför inte.

Här serverad med friterad, krispig rödlök och hemgjord tomatchutney på toppen.

Vi kan inte lova att den går hem hos alla i familjen, men vi kan garantera att du aldrig har ätit en nyttigare varmkorv.

I köttbullar

Det är alltid en bra idé att smyga in lite grönsaker i köttbullssmeten.

Prova med finrivna morötter, mixad broccoli och finhackad purjolök.

I wok

Finhackad purjolök är utmärkt i wokrätter eftersom den tillför mycket smak. Dessutom behöver den bara en minut i wokpannan.

I färsrätter

Man måste tillhöra den äldre generationen för att ha stött på denna mycket speciella rätt: en purjolök som lindas in i köttfärs och brödsmulor och sedan steks i en stekpanna.

Det smakar bättre än det låter och det är billigt!

Du behöver inte servera dem med sås och potatis som mormor, du kan välja en god sallad istället, och du kan ge dem en hälsosammare twist genom att använda kycklingfärs istället för fläskfärs.

Så här gör du purjolöksfärs:

  • Rensa purjolöken, skär den i 7–8 cm stora bitar och koka dem i en kastrull med vatten i 5–10 minuter.
  • Blanda ihop en god, fast fyllning och linda in den väl avrunna purjolöken i fyllningen runt om.
  • Vänd de fyllda purjolökarna i ströbröd och stek dem i smör och olja i ca 3 min. på alla fyra sidor.

Tips!
Du kan också servera rätten som köttfärslimpa, där du lägger ett lager köttfärs i en limpform, lägger hela purjolökar ovanpå och avslutar med ett lager köttfärs.

5 Så här tillagar du purjolök


Purjolök kan användas i många rätter, men den är också riktigt god på egen hand.

Kolla in de vanligaste tillagningsmetoderna här – först får du ett enkelt recept på kokt purjolök.

6 Koktid purjolök


två purjolökar på en tallrik

Perfekt kokt purjolök

Trött på okokt purjolök? Få tips om den perfekta tillagningstiden här.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 st. purjolök
  • Lite salt

Så här kokar du purjolök

  • Lägg den rensade purjolöken i kokande vatten med salt.
  • Koka på svag värme i 7-10 minuter, beroende på purjolökens storlek och hur mycket bett du vill ha.
  • Häll av vattnet och lägg purjolöken i en sil så att den får rinna av ordentligt.

TIPS Ringla över lite olivolja eller vänd runt i en god vinägrett.


4 andra sätt att tillaga purjolök

Grafik av kastrull med ånga

Ångad purjolök

  • Häll lite vatten i botten på en stor kastrull och koka upp.
  • Tillsätt den rensade purjolöken i kastrullen, salta och ånga i 3-4 minuter, beroende på storlek.

Tips! Servera purjolöken med lite smör, pesto eller en vinägrett.

Grafik ugn

Ugnsbakad purjolök

  • Pensla den rensade purjolöken med olivolja
  • Strö över salt, peppar och timjan
  • Baka den i ugnen på bakplåtspapper vid 200°C i 20-30 minuter eller tills den är mjuk

Tips! Servera som den är eller skär den i skivor på längden och ringla över vinägretten. Strö över baconbitar, smulad fetaost eller flagad parmesanost. Du kan också pensla purjolöken med lite honung de sista 10 min i ugnen.

Grafik sautering i stekpanna

Sauterad purjolök

  • Skär den rensade purjolöken i tärningar eller ringar.
  • Fräs dem snabbt i en het stekpanna i lite olivolja under omrörning.
  • Purjolöken ska inte ta färg, utan bara bli mjuk och glansig - och inte minst mild i smaken.

Tips! Fräs purjolöken tillsammans med andra grönsaker, t ex paprika

Grafik stuvning - panna med decilitermått med grädde

Stuvad purjolök

  • Skär den rensade purjolöken i tärningar eller ringar.
  • Fräs dem snabbt i en het panna i lite olivolja och tillsätt ett par dl grädde, gärna matlagningsgrädde, i pannan.
  • Låt det reducera lite och smaka av med salt och peppar.

Tips! Strö över rikligt med färska örter och servera till kött, fågel eller fisk.

7 Kan man äta rå purjolök?


Ja, i princip kan man det, men purjolök tillhör lökfamiljen och har därför en ganska skarp smak när den är rå. Men finhackad och i små mängder kan rå purjolök användas som garnering, till exempel på en potatissallad eller i en grönsallad.

Läs också: En veckomeny full av lök

Om du vill använda rå purjolök rekommenderar vi att du blötlägger den i vatten i en timme innan du använder den.

Det ger purjolöken en mildare smak, gör den krispigare och tar bort lukten.

När purjolöken tillagas, t ex i ugn eller stekpanna, förändras smaken. Den blir mjuk och söt – särskilt den vita delen.

En purjolök skuren i ringar

PURJOLÖK är mildast i smaken i den vita delen. Anledningen till den vita färgen är att jorden pressas upp runt plantan under tillväxten. Detta kallas att "forma purjolöken". Det är solljuset som gör den övre delen av purjolöken grön.

© iStock

8 Kan man frysa purjolök?


Ja, det kan man göra. Purjolök, liksom de flesta andra grönsaker, bör dock blancheras innan den fryses in.

Hållbarhet i frysen: 10–12 månader.

Så här gör du:

  • Rensa och hacka purjolöken.
  • Sänk ner dem i kokande vatten en kort stund, ca 30 sekunder. Häll av kokvattnet och lägg purjolöken i iskallt vatten.
  • Låt rinna av väl och torka.
  • Fördela i fryspåsar och frys in i lämpliga portioner.

Läs också: Så länge håller din mat i frysen

9 Så här rengör du purjolök


Den gröna delen av purjolöken, där några snitt har gjorts med en kniv

DET ÄR I DEN GRÖNA DELEN av purjolöken där det mesta av jorden och sanden gömmer sig.

© iStock

Det finns ofta jord på purjolöken, särskilt mellan de många fina lagren, och därför är det viktigt att rengöra den ordentligt.

  1. Börja med att skära bort den trådiga botten.
  2. Skär bort de översta tråkiga topparna – ungefär de översta 5 cm av purjolöken.
  3. Ta bort det yttersta bladet eller lagret om det behövs.
  4. Stick in kniven i purjolöken där den börjar bli grön och skär uppåt genom allt det gröna. Vänd purjolöken ett kvarts varv och gör likadant här.
  5. Lägg hela den gröna delen av purjolöken i en stor skål med vatten och skaka ordentligt tills all jord och sand är borta.
  6. Skölj snabbt den vita delen av purjolöken.
  7. Skaka purjolöken torr, eventuellt i en ren kökshandduk – klart!

10 Kan man använda hela purjon?


Ja, det kan du – förutom den trådiga rotänden.

Vanligtvis är den vita delen av purjolöken den mest populära i köket på grund av sin milda smak. Men du kan också använda den ljusgröna delen.

Många slänger den yttre delen av de grova, mörkgröna bladen, men det är synd eftersom de tjocka bladen innehåller mycket stark smak.

Rengör dem väl och koka dem tillsammans med andra grönsaker och ben, fisk- eller fågelkroppar till en utsökt buljong. Du kan sedan använda den till en soppa eller sås en annan dag eller förvara den i frysen.

En klimatvänlig lök

Purjolöken är en riktig klimatkompis. Den odlas utomhus och inte i uppvärmda växthus, och du kan få svensk purjolök under större delen av året.

Det innebär att purjolökens klimatavtryck är lägre än t ex gurka och broccoli.

Klimatavtryck

Purjolök 0,32 CO2e per kg
Gurka 0,56 CO²e per kg
Broccoli 0,71 CO²e per kg
Nötfärs 30,84 CO²e per kg

Källa: Concito

11 När är det säsong för purjolök?


Året runt. I Sverige skördas purjolök från juli till omkring december, men det är en grönsak som lämpar sig väl för lagring, och därför kan du oftast köpa dansk purjolök året runt.

Om du har purjolök i trädgården ska du skörda den innan den börjar blomma i maj.

Bra ersättning till salladslök

Ett knippe salladslök och löst hackad salladslök
© iStock

Du kan använda purjolök istället för salladslök och vanlig lök.

Omvänt kan lök och salladslök också ersätta purjolök.

De tillhör alla lökfamiljen och har liknande smaker.