Behöver maten mer smak? Prova med purjolök
Ta reda på varför purjolök är så fantastiskt. Få våra bästa purjolökstips och prova 12 läckra och nyttiga purjolöksrecept.
Ta reda på varför purjolök är så fantastiskt. Få våra bästa purjolökstips och prova 12 läckra och nyttiga purjolöksrecept.
Purjolök kanske inte står högst upp på din lista över favoritgrönsaker. Det finns det troligen flera orsaker till.
Purjolök lämpar sig till exempel inte så bra som en rå, plockgrönsak, och du måste vara ganska nogrann när du rensar den från sand och jord.
Den långa, smala grönsaken är dock utmärkt för att ge smak till dina rätter, och den är också mycket god ångad, kokt eller stekt.
Läs mer om purjolök här, få alla våra bästa tips om förvaring och tillagning – och kolla in alla våra fantastiska recept.
Ja. Purjolök är fullproppad med nyttiga vitaminer, mineraler och näringsämnen.
Purjolök innehåller få kalorier, så det är inte den som får byxorna att strama.
Som jämförelse finns det 545 kcal i mjölkchoklad och 128 kcal i kokt pasta.
Kalorier i hela rensade purjolökar
Läs också: Kaloritabeller – hur många kalorier är det i pizza, rödvin, bröd och äpplen?
Med topp och rot: 150 g
I rensat tillstånd: 130 g
Med topp och rot: 250 g
I rensat tillstånd: 215 g
Med topp och rot: 350 g
I rensat tillstånd: 300 g
Källa: DTU
Få tips om hur du använder purjolök i dina rätter – och kolla in våra bästa recept med den långa, smakrika grönsaken.
Purjolök kan användas i många rätter, men den är också riktigt god på egen hand.
Kolla in de vanligaste tillagningsmetoderna här – först får du ett enkelt recept på kokt purjolök.
Ja, i princip kan man det, men purjolök tillhör lökfamiljen och har därför en ganska skarp smak när den är rå. Men finhackad och i små mängder kan rå purjolök användas som garnering, till exempel på en potatissallad eller i en grönsallad.
Läs också: En veckomeny full av lök
Om du vill använda rå purjolök rekommenderar vi att du blötlägger den i vatten i en timme innan du använder den.
Det ger purjolöken en mildare smak, gör den krispigare och tar bort lukten.
När purjolöken tillagas, t ex i ugn eller stekpanna, förändras smaken. Den blir mjuk och söt – särskilt den vita delen.
Ja, det kan man göra. Purjolök, liksom de flesta andra grönsaker, bör dock blancheras innan den fryses in.
Hållbarhet i frysen: 10–12 månader.
Så här gör du:
Läs också: Så länge håller din mat i frysen
Ja, det kan du – förutom den trådiga rotänden.
Vanligtvis är den vita delen av purjolöken den mest populära i köket på grund av sin milda smak. Men du kan också använda den ljusgröna delen.
Många slänger den yttre delen av de grova, mörkgröna bladen, men det är synd eftersom de tjocka bladen innehåller mycket stark smak.
Rengör dem väl och koka dem tillsammans med andra grönsaker och ben, fisk- eller fågelkroppar till en utsökt buljong. Du kan sedan använda den till en soppa eller sås en annan dag eller förvara den i frysen.
Året runt. I Sverige skördas purjolök från juli till omkring december, men det är en grönsak som lämpar sig väl för lagring, och därför kan du oftast köpa dansk purjolök året runt.
Om du har purjolök i trädgården ska du skörda den innan den börjar blomma i maj.