Enkel äppelpaj med havregryn och mandel
Äppelpaj är en snabb och enkel kaka att göra – och den smakar utsökt. Njut av den söta basen av mjuka äpplen som kontrasterar perfekt med de krispiga och knapriga smulorna på toppen.
Äppelpaj är en snabb och enkel kaka att göra – och den smakar utsökt. Njut av den söta basen av mjuka äpplen som kontrasterar perfekt med de krispiga och knapriga smulorna på toppen.
Äppelpaj är superenkelt att göra och smakar riktigt gott. I det här receptet har vi använt honung istället för socker och bytt ut vetemjöl mot havremjöl. Detta ger dig en lite nyttigare äppelpaj.
TIPS Var försiktig så att din paj inte blir för mörk. Den ska vara knaprig men inte bränd.
TIPS Välj glutenfri havre om du vill vara säker på att göra en glutenfri äppelpaj.
Äppelpaj är extra gott när äpplen är i säsong. Här har äpplena den perfekta sötman och krispigheten som verkligen gör stor skillnad i ditt recept.
Traditionellt äter man vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass till en äppelpaj.
Men det finns andra supergoda alternativ som är mycket nyttigare. Vi rekommenderar kvarg eller grekisk yoghurt, som du rör ihop med vanilj.
Läs också: Så gör du en enkel, hemgjord vaniljglass
Nyttigt och nyttigt... Det beror på hur man definierar nyttigt.
Låt oss titta på kaloriinnehållet först. Du behöver i allmänhet inte äta tårta för att gå ner i vikt. Kaloriinnehållet i äppelpajer varierar mycket beroende på vilka ingredienser du lägger i. Kaloriinnehållet varierar därför från cirka 300-700 kcal per person beroende på recept. Ingredienser som nötter, mandelmassa, smör, mjöl och socker bidrar med mycket kalorier, medan äpplen har något färre kalorier.
Om du följer vårt recept får du i dig något färre kalorier än med de flesta traditionella äppelpajer. Framför allt får du i dig mycket mindre mättat fett, som bidrar till risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes – eftersom vi har använt lite mindre smör i det här receptet än vad du normalt skulle använda. Vetemjölet har ersatts med havregryn och sockret har ersatts med honung.
Men utan att kompromissa med den goda smaken.
I FORMs äppelpaj | Klassisk äppelpaj | |
---|---|---|
Kalorier | 408 kcal | 503 kcal |
Fett | 19 g | 25 g |
Kolhydrater | 50 g | 59 g |
Kostfibrer | 6, 5 g | 6 g |
Protein | 6 g | 6 g |
Du får ett recept som är superenkelt att följa och en massa nyttiga ingredienser fullproppade med vitaminer, mineraler, proteiner och kostfibrer.
Huvudingrediensen i vår paj är äpplen, som är särskilt rika på C-vitamin och fibrer i form av pektin. Pektin är bra för dina goda tarmbakterier och det binder fett och kolesterol i tarmen och drar ut det, vilket är bra för ditt hjärta och dina blodkärl.
Den andra huvudingrediensen i vår äppelpaj är havre, som är ett fullkorn och därför också en gåva till både hjärta och mage. Förutom kolesterolsänkande kostfibrer innehåller havre protein, kalium, magnesium, zink och selen.
Om det är kalorier du vill dra ner på kan du göra mycket genom att byta ut tillbehören. Byt till exempel ut den fullfeta crème fraichen eller vispgrädden mot vaniljyoghurt eller lätt crème fraiche. Det gör en enorm skillnad för kaloriinnehållet.
Vi har tillsatt mandel för att öka mängden hälsosamma fettsyror och fibrer, samt för att ge den en krispig konsistens. Men om du vill ha en mer kalorisnål paj kan du enkelt utelämna dessa och istället tillsätta mer havre.
Vi tycker att den här pajen är utmärkt med smör och är stora fans av ”lite men gott”. Ur näringssynpunkt skulle det vara hälsosammare att använda rapsolja. Många gillar kokosolja och framhåller den som särskilt hälsosam, men det finns lika mycket mättat fett i kokosfett som i smör, så ät det inte för din hälsas skull.
Välj svenska äpplen, gärna ekologiska, för färre rester av bekämpningsmedel och den godaste sötsyrliga smaken. Om du vill göra din äppelkaka ännu nyttigare kan du också blanda i bär.
Ja. Faktum är att äppelpaj är ganska lätt att göra glutenfri.
Se bara till att du använder glutenfria havregryn.
Ja, absolut.
Tänk bara på hur stor äppelpaj din airfryer rymmer.
Du kan absolut göra kakan i förväg och värma upp den senare.
Se bara till att du inte ger kakan för lång tid i ugnen första gången den bakas. Annars riskerar du att din äppelpaj blir mörk när du värmer upp kakan igen – och det är inte så gott.
Alternativt kan du förbereda så mycket som möjligt av kakan utan att baka den. Allt du behöver göra är att göra smuldegen, skära äpplena och förvara dem separat i en fryspåse eller lockförsedd burk. På så sätt är det lätt att montera ihop pajen och grädda den precis innan servering.
Äppelpaj kan förvaras i 2-3 dagar i kylen. Den är dock godast och krispigast samma dag som du bakar den.
Ja, utan problem.
Så du kan antingen göra en extra stor portion äppelpaj för frysen eller frysa in rester.
När du värmer upp pajen igen, se till att den är krispig men inte mörk eller övergräddad.
Om du älskar äppeldesserter kan du kolla in vårt urval av (nyttigare) recept här.