Enkel äppelpaj med havregryn och mandel

Äppelpaj är en snabb och enkel kaka att göra – och den smakar utsökt. Njut av den söta basen av mjuka äpplen som kontrasterar perfekt med de krispiga och knapriga smulorna på toppen.

Äppelpaj med kvarg eller vaniljglass

ÄPPELPAJ är gott med kvarg eller grekisk yoghurt utrört med vanilj.

© iStock

Äppelpaj med havregryn och mandel

Äppelpaj är superenkelt att göra och smakar riktigt gott. I det här receptet har vi använt honung istället för socker och bytt ut vetemjöl mot havremjöl. Detta ger dig en lite nyttigare äppelpaj.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Fyllning

  • äpplen
  • ¼ dl honung
  • ½ tsk malen kanel
  • ¼ tsk malen kardemumma
  • ¼ tsk vaniljsocker

Smuldeg/crumble

  • 40 g havregryn
  • 23 g havremjöl (mixade havregryn)
  • 13 g mandlar
  • ⅓ tsk malen kanel
  • ¼ tsk vaniljsocker
  • ¼ tsk honung
  • 33 g smör i tärningar

Så gör du äppelpajen

  • Skär äpplena i tärningar och blanda dem med honung, kanel, kardemumma och vaniljpulver.
  • Lägg dem i en smord pajform med en diameter på ca 26 cm
  • Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Smula smöret och blanda det lätt med de övriga ingredienserna med händerna.
  • Fördela smuldegen över äpplena.
  • Grädda pajen i en förvärmd ugn på 180 grader i ca 35 min. eller tills ytan är krispig och gyllene.

TIPS Var försiktig så att din paj inte blir för mörk. Den ska vara knaprig men inte bränd.

TIPS Välj glutenfri havre om du vill vara säker på att göra en glutenfri äppelpaj.


Äppelpaj är extra gott när äpplen är i säsong. Här har äpplena den perfekta sötman och krispigheten som verkligen gör stor skillnad i ditt recept.

1 Vad äter man till äppelpaj?


Traditionellt äter man vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass till en äppelpaj.

Men det finns andra supergoda alternativ som är mycket nyttigare. Vi rekommenderar kvarg eller grekisk yoghurt, som du rör ihop med vanilj.

Äppelpaj med kvarg eller vaniljglass -

ÄPPELPAJ är gott med kvarg eller grekisk yoghurt utrört med vanilj.

© iStock

2 Är äppelpaj nyttigt?


Nyttigt och nyttigt... Det beror på hur man definierar nyttigt.

Låt oss titta på kaloriinnehållet först. Du behöver i allmänhet inte äta tårta för att gå ner i vikt. Kaloriinnehållet i äppelpajer varierar mycket beroende på vilka ingredienser du lägger i. Kaloriinnehållet varierar därför från cirka 300-700 kcal per person beroende på recept. Ingredienser som nötter, mandelmassa, smör, mjöl och socker bidrar med mycket kalorier, medan äpplen har något färre kalorier.

Om du följer vårt recept får du i dig något färre kalorier än med de flesta traditionella äppelpajer. Framför allt får du i dig mycket mindre mättat fett, som bidrar till risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes – eftersom vi har använt lite mindre smör i det här receptet än vad du normalt skulle använda. Vetemjölet har ersatts med havregryn och sockret har ersatts med honung.

Men utan att kompromissa med den goda smaken.

I FORMs äppelpaj vs klassisk äppelpaj

Se näringsinnehåll på en portion av I FORMs äppelpaj och en bit klassisk äppelpaj
I FORMs äppelpajKlassisk äppelpaj
Kalorier408 kcal503 kcal
Fett19 g25 g
Kolhydrater50 g59 g
Kostfibrer6, 5 g6 g
Protein6 g6 g

Du får ett recept som är superenkelt att följa och en massa nyttiga ingredienser fullproppade med vitaminer, mineraler, proteiner och kostfibrer.

Huvudingrediensen i vår paj är äpplen, som är särskilt rika på C-vitamin och fibrer i form av pektin. Pektin är bra för dina goda tarmbakterier och det binder fett och kolesterol i tarmen och drar ut det, vilket är bra för ditt hjärta och dina blodkärl.

Den andra huvudingrediensen i vår äppelpaj är havre, som är ett fullkorn och därför också en gåva till både hjärta och mage. Förutom kolesterolsänkande kostfibrer innehåller havre protein, kalium, magnesium, zink och selen.

Kan man göra äppelpajen extra nyttig?


Om det är kalorier du vill dra ner på kan du göra mycket genom att byta ut tillbehören. Byt till exempel ut den fullfeta crème fraichen eller vispgrädden mot vaniljyoghurt eller lätt crème fraiche. Det gör en enorm skillnad för kaloriinnehållet.

Vi har tillsatt mandel för att öka mängden hälsosamma fettsyror och fibrer, samt för att ge den en krispig konsistens. Men om du vill ha en mer kalorisnål paj kan du enkelt utelämna dessa och istället tillsätta mer havre.

Vi tycker att den här pajen är utmärkt med smör och är stora fans av ”lite men gott”. Ur näringssynpunkt skulle det vara hälsosammare att använda rapsolja. Många gillar kokosolja och framhåller den som särskilt hälsosam, men det finns lika mycket mättat fett i kokosfett som i smör, så ät det inte för din hälsas skull.

Välj svenska äpplen, gärna ekologiska, för färre rester av bekämpningsmedel och den godaste sötsyrliga smaken. Om du vill göra din äppelkaka ännu nyttigare kan du också blanda i bär.

Vill du testa en bärpaj?

Fat med blåbärspaj och kvarg
© wichmann+bendtsen

Blåbärspaj med kvarg

I FORMs blåbärspaj med kvarg är perfekt som något sött efter en god kvällsmåltid eller som en extra bra start på morgonen. Som en bonus innehåller blåbär vitaminer, antioxidanter och fibrer, och så smakar de jättegott!

Receptet hittar du här

3 Kan man göra glutenfri äppelpaj?


Ja. Faktum är att äppelpaj är ganska lätt att göra glutenfri.

Se bara till att du använder glutenfria havregryn.

Läs också: Nyttiga chokladbollar du kan göra på 20 minuter

4 Kan man göra äppelpaj i en airfryer?


Ja, absolut.

Tänk bara på hur stor äppelpaj din airfryer rymmer.

5 Kan man baka äppelpaj dagen innan?


Du kan absolut göra kakan i förväg och värma upp den senare.

Se bara till att du inte ger kakan för lång tid i ugnen första gången den bakas. Annars riskerar du att din äppelpaj blir mörk när du värmer upp kakan igen – och det är inte så gott.

Alternativt kan du förbereda så mycket som möjligt av kakan utan att baka den. Allt du behöver göra är att göra smuldegen, skära äpplena och förvara dem separat i en fryspåse eller lockförsedd burk. På så sätt är det lätt att montera ihop pajen och grädda den precis innan servering.

6 Hur länge håller sig äppelpaj i kylskåpet?


Äppelpaj kan förvaras i 2-3 dagar i kylen. Den är dock godast och krispigast samma dag som du bakar den.

7 Kan man frysa äppelpaj?


Ja, utan problem.

Så du kan antingen göra en extra stor portion äppelpaj för frysen eller frysa in rester.

När du värmer upp pajen igen, se till att den är krispig men inte mörk eller övergräddad.

8 Andra söta recept med äpplen


Om du älskar äppeldesserter kan du kolla in vårt urval av (nyttigare) recept här.

Recept med äpplen

Paj
© wichmann+bendtsen

Varm äppelpaj med björnbär

En härlig höstdessert med nyttiga ingredienser som havre och mandel – och lite mindre socker. Tillsätt gräddfil, glass, vispgrädde eller lättare alternativ som yoghurt och kvarg.

Receptet hittar du här

kanelbullar
© wichmann+bendtsen

Kanelbullar med äpple i airfryer

Recept på de godaste bullarna med äpple som dessutom ger dig en rejäl dos kostfiber från äpplen och grovt mjöl. I fritösen bakas de till perfektion på alla sidor.

Receptet hittar du här

Äppelkaka med makronbotten

Den klassiska äppelkakan har fått en lätt uppdatering med färre kalorier men inte mindre smak.

Receptet hittar du här

Äppelkaka 2.0

En härligt annorlunda variant på den traditionella äppelkakan.

Receptet hittar du här

Äpple med citron och kakaonibs

Ett knaprigt och sött mellanmål som är klart på nolltid.
Riktigt snabbt och gott recept.

Hitta receptet här

Äppelpaj med mandel

Använd säsongens äpplen till denna läckra äppelsmulpaj, som serveras rykande varm med en sked kvarg.

Receptet hittar du här

© Skovdal Nordic

Kanelbullar med äpple

Så här bakar du saftiga kanelbullar med mindre än 200 kalorier. Prova vårt nyttigare recept med grovt mjöl, äpple och flagad mandel.

Receptet hittar du här