Bräserad rödkål – enkelt och gott

1 timme
147 kcal

Köper du rödkål på burk till julmiddagen? Inte nu längre, när du har provat vårt enkla och goda recept på bräserad rödkål.

Bräserad rödkål – enkelt och gott

BRÄSERAD RÖDKÅL – enkelt och gott. Klart på mindre än en timme.

© iStock

Bräserad rödkål (enkelt recept)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ⅓ kg rödkål (motsvarar cirka 1/2 kålhuvud)
  • 8⅓ g smör
  • ⅓ dl vinäger, helst äppelcidervinäger eller balsamvinäger
  • ½ dl vinbärs- eller svartvinbärssaft, koncentrerad
  • ¼ tsk salt
  • Lite svartpeppar, nymalen
  • Ev lite socker
  • Ev lite vinbärsgelé

Så här gör du bräserad rödkål

  • Ta bort de yttre bladen från huvudet och kasta dem.
  • Skär kålen så fint som du vill med en vass kniv.
  • Stek kålen i lite smör i en stor stekpanna i några minuter under omrörning.
  • Tillsätt vinäger, juice och socker och låt rödkålen sjuda en stund. Om du vill ha en rödkål med mycket tuggmotstånd är 5 min är lämpligt.
  • Om du föredrar en mjukare rödkål, låt sjuda i 30–50 minuter. Ju längre sjudtid, desto mjukare blir kålen. Tillsätt extra vätska i form av juice eller lite vatten längs vägen.
  • Smaka av kålen med salt, peppar, vinäger, socker och eventuellt lite rödvinbärsgelé. Servera varm eller kall.

Du kan enkelt göra iordning rödkålen dagen innan och förvara den i kylen.


Gör din egen hemlagade rödkål till jul

Ingen julmiddag utan rödkål! Det är superenkelt att köpa den på burk, hälla den i en kastrull och värma upp den – men det är faktiskt ganska enkelt att göra den själv. Och smaken går inte ens att jämföra.

Vår hemlagade kål tar max 1 timme att göra, och om det passar dig bättre kan du göra den dagen innan och förvara den i kylen.

Även om rödkål är som godast till jul är hemlagad rödkål också gott resten av året, till exempel med en vanlig köttbulle.

rödkål med anka på tallrik

HEMLAGAD RÖDKÅL är enligt de flesta nästan ett oumbärligt tillbehör till julmiddagen.

© iStock

Hur länge kan hemlagad rödkål hålla sig?

Det finns inget enkelt svar här, eftersom hållbarheten för bräserad rödkål beror på många faktorer.

Om du har god kökshygien kan bräserad rödkål lätt hålla sig i 4 dagar i kylen.

I allmänhet handlar det om att minimera antalet bakterier. Det är därför av stor betydelse för hållbarheten om ...:

  • Din kastrull och sked är 100 procent rena när du gör den bräserade kålen
  • Den har kylts ner så snart den var klar på spisen
  • Den förvaras i en förseglad burk med lock (lägg bara på locket när kålen är helt kall).

Om du smaksätter rödkålen med en sked, kom ihåg att inte lägga tillbaka skeden i kastrullen.

LÄS ÄVEN: Rödkål - röd, rund och nyttig

Hemlagad rödkål i burk med lagerblad

Kolla om din rödkål fortfarande är fräsch

Om du är osäker på om rödkålen är tillräckligt bra kan du använda följande procedur.

Titta på rödkålen: Om den ser likadan ut som när du ställde in den i kylen är det ett gott tecken. Om det finns mögel eller röta - eller om kålen är missfärgad eller slemmig - ska du kasta den.

Lukta på rödkålen: Om den luktar normalt är det ett gott tecken. Om den luktar surt, härsket eller på annat sätt obehagligt ska den kasseras.

Smaka på rödkålen: Om den luktar och ser bra ut kan du smaka lite grann. Om den smakar bra är det förmodligen inget fel på den. Om den smakar illa ska du kasta den.

Kan du frysa bräserad rödkål?

Ja, absolut Tina kålen (gärna i kylen) och värm igenom den före servering. Smaka av igen, eftersom hemlagad rödkål kan förlora lite smak i frysen - så du kan behöva lite extra vinäger, salt, peppar, socker eller vinbärsgelé.