Hemlagad rödkål – enkelt och gott

1 timme
147 kcal

Köper du också rödkål på burk till julbordet? Det kommer du att sluta med när du har testat vårt enkla och goda recept på hemlagad rödkål.

Hemlagad rödkål

HEMLAGAD RÖDKÅL – Är du van vid att äta rödkål på burk kan du se fram emot den här hemlagade versionen. Du bestämmer själv om du vill ha tuggmotstånd eller helt mjuk rödkål.

© iStock

Hemlagad rödkål (enkelt recept)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ⅓ kg rödkål (cirka 1/2 rödkålshuvud, medelstort)
  • 8⅓ g smör
  • ⅓ dl vinäger, gärna äppelcidervinäger eller balsamico
  • ⅔ dl svartvinbärssaft, koncentrerad
  • ¼ tsk salt
  • Lite svartpeppar, nymalen
  • Ev lite socker
  • Ev lite svartvinbärsgele

Så gör du hemlagad rödkål

  • Ta bort de yttersta bladen från rödkålshuvudet och släng dem.
  • Skär kålen så fint som du önskar den, med en vass kniv.
  • Stek rödkålen i lite smör i en stor kastrull ett par minuter medan du rör runt.
  • Tillsätt vinäger, saft och socker och låt rödkålen sjuda lite. Om du vill ha tuggmotstånd kvar i rödkålen är 5 min lagom.
  • Föredrar du mjukare rödkål, så låt den sjuda i 30-50 min. Ju längre den sjuder, desto mjukare kål. Komplettera ev med extra vätska i form av saft eller lite vatten under tiden.
  • Smaka av rödkålen med salt, peppar, vinäger, socker och ev lite gele. Servera den varm eller kall.

Hemlagad rödkål kan hålla sig 3-4 dagar i kylskåp så du kan göra den dagen före den ska serveras.


Gör din egen hemlagade rödkål till jul

Inget julbord utan rödkål. Det är superenkelt att köpa färdig rödkål på burk, och värma upp den i en kastrull – men det är faktiskt också lätt att göra den själv. Och smaken går inte att jämföre.

Det tar mindre än en timme att göra hemlagad rödkål, och om det passar dig bättre kan du laga den dagen före och förvara den i kylskåpet.

Trots att rödkål är vanligast runt jul kan du äta den året runt, t ex till köttbullar.

Hur länge håller sig hemlagad rödkål?

Det finns inte bara ett rätt svar här, för hållbarheten på hemlagad rödkål beror på många faktorer.

Har du en god kökshygien bör rödkålen kunna hålla dig 4 dagar i kylskåpet.

Generellt handlar det om att minimera antalet bakterier. Därför har det stor betydelse för hållbarheten om

  • Din kastrull är helt ren
  • Rödkålen stått i kylskåpet sedan den tillagats
  • Rödkålen förvaras i en burk med lock (sätt på locket först när kålen svalnat helt).

Om du smakar av rödkålen med en sked, så undvik att stoppa tillbaka skeden i kastrullen efteråt.

LÄS OCKSÅ: Rödkål – röd, rund och sund

© iStock

Koll om din rödkål är fräsch

Är du osäker på om rödkålen är bra kan du använda följande metod:

Se på maten: Ser maten ut som när du ställde den i kylskåpet är det ett bra tecken. Är det mögel eller om kålen är missfärgad ska du kasta den.

Lukta på maten: Luktar rödkålen som vanligt är det ett bra tecken. Luktar rödkålen surt, härsket eller dåligt på något
annat sätt ska den kastas.

Smaka på maten: Om rödkålen luktar bra och ser bra ut kan du smaka på den. Smakar den bra så är det troligen bra. Smakar den däremot dåligt ska du kasta den.

Kan man frysa hemlagad rödkål?

Ja, det kan man absolut. Tina upp kålen (gärna i kylskåp) och värm upp den ordentligt innan servering. Smaka av den igen, för hemlagad rödkål kan tappa lite smak i frysen – så det kanske behövs lite extra salt, peppar eller socker.

De mest lästa artiklarna just nu
Kostråd

Kan man äta havregrynsgröt till middag?

Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Styrkeövningar

1. december

Nyttiga snacks

Så tacklar du kvällssuget

Motivation till träning

Därför bör du komma 5 minuter innan passet börjar – och andra tips till gymmet

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Psykologi

Varför kan jag inte känna igen människor?

Välbefinnande

Bindväven – 8 övningar som stretchar och masserar

Mer om Nyttiga recept
Nyttiga recept

Hur tillagar man jordärtskockor i ugn?

Nyttiga recept

Fläderblomsmocktail med citron, blåbär och mynta

Nyttiga recept

14 bufféfavoriter

Nyttiga recept

9 FODMAP-recept för alla dina måltider

Nyttiga recept

Vegetarisk hamburgare? Här är den perfekta biffen

Nyttiga recept

Enkla och nyttiga omeletter

Nyttiga recept

Häng med på poke bowl-vågen

Nyttiga recept

Så här gör du hemgjord havremjölk

Nyttiga recept

Sätt fiskbiffar på gaffeln!

Nyttiga recept

Rädda dina matrester

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen