Rödkålssallad – enkelt och gott

1 timme
147 kcal

Köper du rödkål på burk till julmiddagen? Inte nu längre, när du har provat vårt enkla och goda recept på rödkålssallad.

Bräserad rödkål – enkelt och gott

BRÄSERAD RÖDKÅL – enkelt och gott. Klart på mindre än en timme.

© iStock

Rödkålssallad (enkelt recept)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ⅓ kg rödkål (motsvarar cirka 1/2 kålhuvud)
  • 8⅓ g smör
  • ⅓ dl vinäger, helst äppelcidervinäger eller balsamvinäger
  • ½ dl vinbärs- eller svartvinbärssaft, koncentrerad
  • ¼ tsk salt
  • Lite svartpeppar, nymalen
  • Ev lite socker
  • Ev lite vinbärsgelé

Så här gör du rödkålssallad

  • Ta bort de yttre bladen från huvudet och kasta dem.
  • Skär kålen så fint som du vill med en vass kniv.
  • Stek kålen i lite smör i en stor stekpanna i några minuter under omrörning.
  • Tillsätt vinäger, juice och socker och låt rödkålen sjuda en stund. Om du vill ha en rödkål med mycket tuggmotstånd är 5 min är lämpligt.
  • Om du föredrar en mjukare rödkål, låt sjuda i 30–50 minuter. Ju längre sjudtid, desto mjukare blir kålen. Tillsätt extra vätska i form av juice eller lite vatten längs vägen.
  • Smaka av kålen med salt, peppar, vinäger, socker och eventuellt lite rödvinbärsgelé. Servera varm eller kall.

Du kan med fördel göra iordning rödkålen dagen innan och förvara den i kylen.


Gör din egen hemlagade rödkål till jul

Ingen julmiddag utan rödkålssallad! Det är superenkelt att köpa den på burk, hälla den i en kastrull och värma upp den – men det är faktiskt ganska enkelt att göra den själv. Och smaken går inte ens att jämföra.

Vår hemlagade kål tar max 1 timme att göra, och om det passar dig bättre kan du göra den dagen innan och förvara den i kylen.

Även om rödkål är som godast till jul är hemlagad rödkålssallad också gott resten av året, till exempel med vanliga köttbullar.

rödkålssallad med anka på tallrik

HEMLAGAD RÖDKÅLSSALLAD är enligt de många nästan ett oumbärligt tillbehör till julmiddagen.

© iStock

3 versioner av rödkålssallad


Om du är sugen på något annat än den klassiska inlagda rödkålen får du här tre förslag på hemlagad rödkål med en twist.

Hemlagad rödkål – 3 recept

Klassisk rödkålssallad med juliga kryddor

Om du vill krydda din hemlagade rödkålssallad med en äkta varm och aromatisk julsmak, prova att tillsätta följande ingredienser:

  • 1–2 kanelstänger
  • 3 hela kryddnejlikor
  • 2 stjärnanis

Du kan lämna kryddorna i burken eller ta bort dem – det beror på hur stark smak du vill ha.

Hemlagad rödkålssallad med äpple

Om du tillsätter 1 syrligt äpple, till exempel Granny Smith, får du en frisk och fruktig smak som balanserar vinäger och socker.

Skär äpplet i små tärningar och låt det koka med resten. Enkelt och gott.

Hemlagad rödkålssallad med portvin och apelsin

Om du vill göra din rödkålssallad extra speciell kan du tillföra lite mer vuxna smaker med portvin och lite ekologiskt rivet apelsinskal.

Tillsätt 1 dl portvin och skalet från 1 ekologisk apelsin till den hackade rödkålen. Om du vill ha lite extra julstämning kan du tillsätta 1 kanelstång.

Hur länge kan hemlagad rödkål hålla sig?

Det finns inget enkelt svar här, eftersom hållbarheten för rödkålssallad beror på många faktorer.

Om du har god kökshygien kan rödkålssalladen lätt hålla sig i 4 dagar i kylen.

I allmänhet handlar det om att minimera antalet bakterier. Det är därför av stor betydelse för hållbarheten om ...:

  • Din kastrull och sked är 100 procent rena när du gör rödkålssalladen
  • Den har kylts ner så snart den var klar på spisen
  • Den förvaras i en förseglad burk med lock (lägg bara på locket när kålen är helt kall).

Om du smakar av rödkålssalladen med en sked, kom ihåg att inte lägga tillbaka skeden i kastrullen.

LÄS ÄVEN: Rödkål - röd, rund och nyttig

Hemlagad rödkålssallad i burk med lagerblad

Kolla om din rödkål fortfarande är fräsch

Om du är osäker på om rödkålssalladen är tillräckligt bra kan du använda följande procedur.

Titta på rödkålen: Om den ser likadan ut som när du ställde in den i kylen är det ett gott tecken. Om det finns mögel eller röta - eller om kålen är missfärgad eller slemmig - ska du kasta den.

Lukta på rödkålen: Om den luktar normalt är det ett gott tecken. Om den luktar surt, härsket eller på annat sätt obehagligt ska den kasseras.

Smaka på rödkålen: Om den luktar och ser bra ut kan du smaka lite grann. Om den smakar bra är det förmodligen inget fel på den. Om den smakar illa ska du kasta den.

Kan man frysa rödkålssallad?

Ja, absolut Tina kålen (gärna i kylen) och värm igenom den före servering. Smaka av igen, eftersom hemlagad rödkålssallad kan förlora lite smak i frysen - så du kan behöva lite extra vinäger, salt, peppar, socker eller vinbärsgelé.