Hemlagad rödkål – enkelt och gott

1 timme
147 kcal

Köper du också rödkål på burk till julbordet? Det kommer du att sluta med när du har testat vårt enkla och goda recept på hemlagad rödkål.

Hemlagad rödkål

HEMLAGAD RÖDKÅL – Är du van vid att äta rödkål på burk kan du se fram emot den här hemlagade versionen. Du bestämmer själv om du vill ha tuggmotstånd eller helt mjuk rödkål.

© iStock

Hemlagad rödkål (enkelt recept)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ⅓ kg rödkål (cirka 1/2 rödkålshuvud, medelstort)
  • 8⅓ g smör
  • ⅓ dl vinäger, gärna äppelcidervinäger eller balsamico
  • ½ dl svartvinbärssaft, koncentrerad
  • ¼ tsk salt
  • Lite svartpeppar, nymalen
  • Ev lite socker
  • Ev lite svartvinbärsgele

Så gör du hemlagad rödkål

  • Ta bort de yttersta bladen från rödkålshuvudet och släng dem.
  • Skär kålen så fint som du önskar den, med en vass kniv.
  • Stek rödkålen i lite smör i en stor kastrull ett par minuter medan du rör runt.
  • Tillsätt vinäger, saft och socker och låt rödkålen sjuda lite. Om du vill ha tuggmotstånd kvar i rödkålen är 5 min lagom.
  • Föredrar du mjukare rödkål, så låt den sjuda i 30-50 min. Ju längre den sjuder, desto mjukare kål. Komplettera ev med extra vätska i form av saft eller lite vatten under tiden.
  • Smaka av rödkålen med salt, peppar, vinäger, socker och ev lite gele. Servera den varm eller kall.

Hemlagad rödkål kan hålla sig 3-4 dagar i kylskåp så du kan göra den dagen före den ska serveras.


Gör din egen hemlagade rödkål till jul

Inget julbord utan rödkål. Det är superenkelt att köpa färdig rödkål på burk, och värma upp den i en kastrull – men det är faktiskt också lätt att göra den själv. Och smaken går inte att jämföre.

Det tar mindre än en timme att göra hemlagad rödkål, och om det passar dig bättre kan du laga den dagen före och förvara den i kylskåpet.

Trots att rödkål är vanligast runt jul kan du äta den året runt, t ex till köttbullar.

Hur länge håller sig hemlagad rödkål?

Det finns inte bara ett rätt svar här, för hållbarheten på hemlagad rödkål beror på många faktorer.

Har du en god kökshygien bör rödkålen kunna hålla dig 4 dagar i kylskåpet.

Generellt handlar det om att minimera antalet bakterier. Därför har det stor betydelse för hållbarheten om

  • Din kastrull är helt ren
  • Rödkålen stått i kylskåpet sedan den tillagats
  • Rödkålen förvaras i en burk med lock (sätt på locket först när kålen svalnat helt).

Om du smakar av rödkålen med en sked, så undvik att stoppa tillbaka skeden i kastrullen efteråt.

LÄS OCKSÅ: Rödkål – röd, rund och sund

© iStock

Koll om din rödkål är fräsch

Är du osäker på om rödkålen är bra kan du använda följande metod:

Se på maten: Ser maten ut som när du ställde den i kylskåpet är det ett bra tecken. Är det mögel eller om kålen är missfärgad ska du kasta den.

Lukta på maten: Luktar rödkålen som vanligt är det ett bra tecken. Luktar rödkålen surt, härsket eller dåligt på något
annat sätt ska den kastas.

Smaka på maten: Om rödkålen luktar bra och ser bra ut kan du smaka på den. Smakar den bra så är det troligen bra. Smakar den däremot dåligt ska du kasta den.

Kan man frysa hemlagad rödkål?

Ja, det kan man absolut. Tina upp kålen (gärna i kylskåp) och värm upp den ordentligt innan servering. Smaka av den igen, för hemlagad rödkål kan tappa lite smak i frysen – så det kanske behövs lite extra salt, peppar eller socker.