Kostplan: Mat utan ultraprocessade livsmedel
Ultraprocessade livsmedel är kopplade till fetma och en rad olika sjukdomar. Här får du en veckas meny med frukost, lunch, middag och mellanmål – utan de så kritiserade livsmedlen. Bara bra och god mat!
Ultraprocessade livsmedel är kopplade till fetma och en rad olika sjukdomar. Här får du en veckas meny med frukost, lunch, middag och mellanmål – utan de så kritiserade livsmedlen. Bara bra och god mat!
ÄR DET TRÅKIGT ATT UNDVIKA ULTRAPROCESSADE LIVSMEDEL? Inte alls. Titta bara här, där du börjar dagen med över natten blötlagda havregryn, äter spenatvåfflor med räkor till lunch och en god mexikansk bowl till middag. Dessert? Det kan du också få.
Listan blir bara längre och längre. Listan över sjukdomar som är förknippade med hög konsumtion av ultraprocessade livsmedel.
Cancer, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes är bara några av dem.
Samtidigt är ultraprocessade livsmedel också kopplade till en sämre mättnadskänsla och därmed viktökning.
Många av oss skulle därför vilja minska intaget av ultraprocessade livsmedel och kanske till och med undvika dem helt. Detta kan vara en utmaning eftersom dessa ohälsosamma ingredienser finns i allt från leverpastej till cornflakes och fryspizzor.
Ett enkelt sätt är att följa denna kostplan. Här hittar du förslag på alla måltider. Frukost, lunch, middag, mellanmål och sötsaker – och du får länkar till goda och hälsosamma recept. Enklare än så blir det inte.
Du får också en bonus – utöver den hälsosamma maten. Efter en vecka har du en god uppfattning om vilka ingredienser du ska fokusera på i framtiden om du vill äta mindre ultraprocessad mat.
Varje dag får du förslag på frukost, lunch, middag och mellanmål – alla med länkar till nyttiga och goda recept.
Klicka på plustecknet för att se vad du bör äta varje dag (+)
– hämta receptet här
TIPS
OBS!
– Hämta receptet här
TIPS
OBS!
Läs också: Läsk – så skadliga är de söta bubblorna
– receptet hittar du här
TIPS
Välj mellan 6 olika:
– recept på rågbröd hittar du här
OBS!
– receptet hittar du här
TIPS
– receptet hittar du här
TIPS
Välj mellan 6 olika:
– receptet hittar du här
– receptet hittar du här
TIPS
– receptet hittar du här
OBSERVERA!
Välj mellan 6 olika alternativ:
TIPS
OBS!
– receptet hittar du här
OBS!
– receptet hittar du här
OBSERVERA!
Välj mellan 6 olika alternativ:
– receptet hittar du här
TIPS
– receptet hittar du här
OBS!
– receptet hittar du här
Välj mellan 6 olika alternativ:
– receptet hittar du här
– receptet hittar du här
– receptet hittar du här
Välj mellan 6 olika alternativ:
– receptet hittar du här
– receptet hittar du här
OBSERVERA!
– receptet hittar du här
Välj mellan 6 olika alternativ:
Om du gillar sötsaker är det en bra idé att hålla sig till hemlagade godsaker. Sötsaker är i allmänhet ultraprocessade, och detsamma gäller många chokladkakor, kex, müslibarer och kakor som köps i affären.
Bra ingredienser för söta, hemlagade godsaker är mörk choklad, dadlar, nötter, frukt, bär och jordnötssmör. Kontrollera ingrediensförteckningen på jordnötssmör innan du köper det och välj en sort som endast innehåller jordnötter och eventuellt lite salt.
Nedan har vi sammanställt en lista med söta, hemlagade godsaker.
Om du gillar choklad och jordnötter kommer dessa bollar garanterat att bli en succé.
Hämta receptet här
Dessa chokladbollar är en hälsosam godbit året runt. Om du har barn som gillar dem kan du använda vatten istället för kaffe.
Hitta receptet här
Ingrediensförteckningen på müslibarer som säljs i butik är ofta mycket lång. Våra hemlagade barer innehåller betydligt färre ingredienser – och du känner till dem alla.
Hämta receptet här
Vi älskar äppelpaj! Om du känner samma sak har du kommit till rätt ställe.
Hämta receptet här
En läcker nötbas som passar både till dessert och eftermiddagste. Använd vispgrädde till skummet om du vill undvika ultraprocessade produkter.
Hämta receptet här
Glass från matbutiken kan innehålla många ingredienser, såsom stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Så är inte fallet här. Bananer, dadlar, kakao, mjölk och en nypa salt. Klart!
Hämta receptet här
När man talar om vad som utgör ultraprocessade livsmedel – och vad som inte gör det – hänvisas ofta till ett brasilianskt klassificeringssystem som delar in livsmedel i fyra olika grupper. Det kallas NOVA Food Classification System och lanserades 2009 av forskare från universitetet i Sao Paulo.
I FORMs kostplan baseras på denna klassificering. Kostplanen innehåller därför livsmedel från grupperna 1, 2 och 3, men inte från grupp 4.
GRUPP 1:
Obehandlade eller minimalt processade livsmedel
Här hittar du rena råvaror, där alla oätliga delar har tagits bort och där ingredienserna har genomgått en enkel bearbetning, såsom torkning eller pastörisering.
GRUPP 2:
Processade kulinariska ingredienser
Här hittar du råvaror som har bearbetats och baseras på en råvara från grupp 1 eller 2.
GRUPP 3:
Processade livsmedel
Här hittar du råvaror som har producerats genom att tillsätta livsmedel från grupp 2 till livsmedel från grupp 1. Det handlar om relativt enkla bearbetningsmetoder. Tillsatser som konserveringsmedel kan ingå. De flesta livsmedel från grupp 3 innehåller två eller tre ingredienser och är relativt lätta att känna igen från sin naturliga form.
GRUPP 4:
Ultraprocessade livsmedel
Här hittar du livsmedel som har genomgått betydande industriell bearbetning. De innehåller ofta många tillsatser.
Många recept, särskilt soppor och grytor, kräver buljong. Det är enkelt och smidigt att använda vatten och en buljongtärning.
Men du kan enkelt göra din egen buljong. Det är lite mer arbete, men oftast kokar den själv på spisen. Och den är inte ultraprocessad – och smakar så mycket bättre.
Du behöver:
Så här gör du: