Lär dig allt om kanel

Den doftar och smakar av bullar, äppelpaj och sötsaker. Men den passar även bra i middagsrätter, och den sägs även vara nyttig. Vi kollar vad som är myt eller fakta och ger svar på dina frågor om kanel.

Kryddor, kanel.

Kanel är inte bara gott i söta saker. Prova den i t ex en gryta.

© iStock

Kanel består av torkad bark från kanelträdet. Ett träd som tillhör lagerbärsfamiljen och växer i tropikerna. Det finns två sorters kanel. Ceylonkanel, som kommer från Sri Lanka och som både finns som mald och som stänger, och Kassiakanel, som kommer från Kina, Indonesien och Vietnam, och som ofta bara kallas kinesisk kanel.

Är kanel nyttigt?

Kanel har rykte om sig att vara bra mot allt från förkylning till menssmärtor, för mycket magfett och högt blodsocker. Det handlar dock om mycket små undersökningar och ofta krävs det så mycket kanel att det inte är någon idé att börja självmedicinera med det bruna pulvret.

Det är dock smart att strö kanel istället för socker över gröten. Då sparar du nämligen in kalorierna från sockret och får ett mer stabilt blodsocker.

Hur mycket kanel är lagom?

Några av oss har en genvariant som gör att vi har svårt att omsätta ämnet kumarin, som ofta döljer sig i kanel, och för mycket av den läckra kryddan kan då vara skadligt för levern. Mot bakgrund av detta har EU fastställt gränser för hur mycket kanel producenter av t ex frukostprodukter och kakor får tillsätta i deras produkter.

Måttliga mängder av kumarin är inte hälsoskadligt och de skador som kan uppstå på levern försvinner i regel igen när du slutar äta för mycket kanel. ½–1 tsk dagligen är lagom för de flesta. Var uppmärksam på om du dagligen kryddar din frukost med kanel, älskar chaite eller äter tillskott med kanel, och därmed har en hög konsumtion.

Vilken typ av kanel ska jag välja?

Om du gillar kanel kan du gärna välja Ceylonkanel från Sri Lanka framför den vanliga Kassiakanelen, för äkta kanel innehåller inte särskilt mycket kumarin. Det framgår av förpackningen om det är äkta kanel.

Hur ska jag förvara kanel?

Kanel förlorar med tiden sin arom. Du förvarar den bäst i en lufttät behållare, där det är torrt och mörkt, t ex i ett skafferi eller köksskåp.

Vad väger kanel?

Du använder sällan större mängder kanel, men 1 dl väger cirka 50 gram.

1 tsk mald kanel väger cirka 7 gram, medan 1 tsk kanel väger cirka 2 ½ gram.

Vad kan jag använda kanel till?

Kanel smakar sött och kryddigt och kan användas i alla söta saker som granola, (jul)kakor, bullar, glass, kaffedrycker, glögg, smoothies, knäckebröd, dessert, paj och muffins. Men det bruna pulvret är faktiskt också genialt i gryträtter, chutney, marinad och för att krydda rätter med arabiskt, indiskt och afrikanskt ursprung. Här kan du se några av våra favoritrecept med kanel.

Te med kanel

I TEET Piffa upp ditt te lite extra genom att pudra kanel i.

© iStock
Pannkakor med chiafrön och kanel

I SMETEN Krydda din pannkakssmet med kanel. Hitta ett gott recept på iform.se/chiapannkakor.

© wichmann+bendtsen
Havregrynsgröt med kanel och nötter.

SOM TOPPING Lyxa till havregrynsgröten med äpple och kanel på toppen.

Havregrynsgröt är något av det nyttigaste du kan äta till frukost. Läs varför här.

© iStock