Om du bara känner igen bönor från en god chili con carne, är det kanske på tiden att du lägger några deciliter i blöt eller att du öppnar ett par burkar. Argumenten för att äta fler bönor är många. Det är hälsosamt för både dig, klimatet och din plånbok.
Hälsan först. Bönor innehåller många kostfibrer som både gör dig mätt och som stärker ditt mage-tarmsystem och därmed din matsmältning. Dessutom innehåller de olika bönorna massor av vitaminer och mineraler som järn, zink och magnesium som hjälper till att hålla din kropp frisk och stark.
Bönor är också en väldigt bra källa till proteiner, som gör dig mätt och som är viktiga för bl a dina muskler, celler och hormoner. Är du köttätare får du redan protein från kött och mejeriprodukter, men i en tid där fler och fler av oss blir vegetarianer och veganer eller bara vill skära ner på köttet och äta mer grönt blir bönor en allt viktigare källa till protein.
Fördelarna med det gröna proteinet är många. För det första äter du, med baljväxter på menyn, förmodligen mindre av det förarbetade köttet och mindre kött från djur med fyra ben. Det är bra för din hälsa eftersom dessa typer av kött kan öka risken för cancer. Du får också troligen i dig mindre mättat fett, vilket också är positivt eftersom den här typen av fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.
En tredje fördel är att du belastar klimatet mindre eftersom matvaror från djur har ett mycket högre klimatavtryck än matvaror från växter. Jämför du med nötkött är bönors klimatbelastning nästan 50 gånger lägre.
Så äter du klimatvänligt
En studie från Köpenhamns Universitet, från 2017, visar att måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor mättar bättre än måltider baserade på fläsk- och nötkött. Deltagarna upplevde en ökad mättnad. Efter en måltid med gröna proteiner åt de 12-13 procent färre kalorier vid nästa måltid.
Tillsammans med det faktum att bönor ger dig rätt få kalorier är de alltså också ett riktigt bra val om du vill gå ner i vikt eller bara bibehålla din vikt. Du kan också glädja dig över att din plånbok blir tjockare, för bönor är billig mat, mycket billigare än kött.
Krångligt – både ja och nej!
“Ja, ja,” tänker du kanske – “det kanske är så att bönor är både billiga, kalorisnåla, hälsosamma och klimatvänliga, men de är så jobbiga att tillaga!” – Och ja, om du väljer de torkade bönorna har du lite rätt. De behöver nämligen blötläggas i 8-10 timmar och efter det kokas i en timme innan du kan äta dem utan att få ont i magen. Men du kan också välja den enkla lösningen – bönor på burk eller i kartong. Utbudet är enormt på mataffärernas hyllor. Och de är alltid redo att användas, och vill du höra ännu en god nyhet? De är precis lika nyttiga som sina torra kusiner. Så plocka fram burköppnaren.
Bönor kräver planering, spröda medspelare och ordentligt med kryddor som kan lyfta smaken. Är du bön-nybörjare hjälper vi dig igång här.
Läs också: Så här tillagar du sparris
Bönor ska läggas i blöt
Alla torkade bönor innehåller lektiner, som är ett ämne som kan leda till magvärk, illamående och kräkningar. Lektiner bryts ner under blötläggning och kokning och därför får du inte hoppa över det här steget. Gör gärna en stor portion och frys ner i mindre portioner, eller förvara i kyl i 3-5 dagar.
Så här gör du:
- Lägg bönorna i blöt i tre gånger så mycket vatten.
- Låt dem stå i 10-12 timmar, t ex över natten. Du kan låta dem stå under längre tid, t ex tills du kommer hem från jobbet, men byt då vatten på morgonen.
- Häll bort vattnet och skölj bönorna ordentligt.
- Koka bönorna i rikligt med vatten enligt anvisningen på förpackningen, cirka 45-60 min.
Ge dina bönor mer smak
Bönor smakar inte så mycket i sig själv, så de kan behöva lite hjälp på traven.
SÅ HÄR KAN DU GE BÖNOR MER SMAK:
Under kokning: Koka dina bönor i buljong, eller tillsätt massor av örter i kokvattnet eller t ex vitlök, lök och morötter.
Strax efter kokning: Vänd bönorna i en marinad eller liknande medan de fortfarande är varma – då suger bönorna åt sig mest marinad och blir saftiga och krämiga istället för mjöliga.
I dina rätter: Ge dina bönor medspelare, t ex fett i form av olivolja, något syrligt, t ex citronsaft, något starkt, t ex chili, vitlök, senap eller pepparrot, och något färskt i form av örter och massor av sprött och grönt tillbehör.
Bönor i kakor? Ja absolut. Precis som du kan lägga dem i din köttbullsfärs, soppa, morgonsmoothie och mycket annat. Vi serverar dig en rad förslag här.
- I köttbullar: Ersätt köttet i dina köttbullar helt eller delvis med bönor. Mixa bönorna och rör ihop dem med de vanliga ingredienserna. Tillsätt gärna lite extra kryddor. Du kan använda alla slags bönor, t ex svarta, bruna, vita eller kidney. På samma sätt kan du smyga ner mixade bönor i köttbullar och färsen till din hamburgare.
6 saker du bör veta om vegofärs
I soppor: Många soppor har problemet att de inte mättar särskilt bra. Här kan en näve bönor eller två göra underverk för din mättnad som i den här goda chilisoppan som ligger gott och länge i magen och värmer hela vägen ner till tårna. Du hittar receptet här.
I kakor: Testa att ersätta mjölet i dina kakor med kokta bönor. Till ljusa kakor kan du använda vita bönor och till brownies och andra chokladkakor är de svarta perfekta. Dina kakor får ett ordentligt tillskott protein och kostfibrer, smaken är god och konsistensen härligt luftig.
Som förrätt Bruschetta: är en klassisk apititretare före middagen. De kan varieras i det oändliga, men varför inte testa en variant med bönor? Bruschetta med bönor och pesto: Vänd bönor (från burk eller blötlagda och kokta) i en god basilikapesto. Rosta brödet, lägg bönorna ovanpå och strö på parmesan i flagor och rostade pinjenötter.
I hummus: Du kan använda alla slags bönor till hummus, bönkräm eller mos. Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan använda hummus till, men det är ett utmärkt alternativ istället för smör på smörgåsar, som dipp till grönsaksstavar och chips, istället för sås till kött, fisk eller potatis. Hummus på ett skiva grovt knäckebröd är också ett gott och nyttigt mellanmål.
Se här hur du gör din egen bönhummus.
Som tillbehör: Bönor är jättegoda som stekt tillbehör till t ex en kött- -eller fiskrätt. De stora limabönorna är perfekta här. Använd blötlagda och kokta bönor eller bönor från burk, och torka dem. Stek dem i en varm olja tills de är gyllene och spröda – gärna tillsammans med lite curry, pressad vitlök eller vad som nu passar till din rätt. Strö över grovhackade nötter, lite smulad fetaost och färska örter och servera.
I grytor: Chili con carne är klassikern här, men det är faktiskt bara din fantasi som sätter gränser. Vem säger att det inte kan ligga stora, goda limabönor i din kyckling i currysås, bruna bönor i din spagetti med köttfärssås eller kidneybönor i din stroganoff? Utöver att göra din gryta lite nyttigare är det också ett smart och billigt sätt att spara in lite på köttet och få rätten att räcka till fler.
I sallader: Du kan tillsätta en eller flera nävar bönor i alla sallader – och vips så har du en mättande måltid med både kostfibrer och proteiner. Vänd gärna bönorna i en vinägrett med lite hackade färska örter och salt och peppar. Du kan använda vilken sorts bönor du vill, så välj de du gillar bäst. Beräkna cirka 40 g torkade bönor (80 g kokta) per person i en sallad.
I smoothies: Smoothies är goda som frukost eller som ett nyttigt mellanmål. Vill du ha mer mättnad, och du inte vill köpa dyrt proteinpulver, så häll en näve vita bönor eller limabönor i mixern tillsammans med dina bär, yoghurt, banan eller vad du nu brukar använda. Du känner inte smaken av bönorna, men de mättar bra.
Till dina ägg: Äter du gärna “English breakfast”, är baked beans, eller bönor i tomatsås, ett måste. Såsen på köpevarianten är ofta full av socker, vilket gör dem kaloririka. Testa istället att göra din egen version av den brittiska klassikern.
Hitta massor av recept med bönor här
Artikeln publicerades i I FORM nr 3/2021