Hälsan först. Bönor innehåller många kostfibrer som både gör dig mätt och som stärker ditt mage-tarmsystem och därmed din matsmältning. Dessutom innehåller de olika bönorna massor av vitaminer och mineraler som järn, zink och magnesium som hjälper till att hålla din kropp frisk och stark.
Bönor är också en väldigt bra källa till proteiner, som gör dig mätt och som är viktiga för bl a dina muskler, celler och hormoner. Är du köttätare får du redan protein från kött och mejeriprodukter, men i en tid där fler och fler av oss blir vegetarianer och veganer eller bara vill skära ner på köttet och äta mer grönt blir bönor en allt viktigare källa till protein.
Fördelarna med det gröna proteinet är många. För det första äter du, med baljväxter på menyn, förmodligen mindre av det förarbetade köttet och mindre kött från djur med fyra ben. Det är bra för din hälsa eftersom dessa typer av kött kan öka risken för cancer. Du får också troligen i dig mindre mättat fett, vilket också är positivt eftersom den här typen av fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.
En tredje fördel är att du belastar klimatet mindre eftersom matvaror från djur har ett mycket högre klimatavtryck än matvaror från växter. Jämför du med nötkött är bönors klimatbelastning nästan 50 gånger lägre.
Så äter du klimatvänligt
En studie från Köpenhamns Universitet, från 2017, visar att måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor mättar bättre än måltider baserade på fläsk- och nötkött. Deltagarna upplevde en ökad mättnad. Efter en måltid med gröna proteiner åt de 12-13 procent färre kalorier vid nästa måltid.
Tillsammans med det faktum att bönor ger dig rätt få kalorier är de alltså också ett riktigt bra val om du vill gå ner i vikt eller bara bibehålla din vikt. Du kan också glädja dig över att din plånbok blir tjockare, för bönor är billig mat, mycket billigare än kött.
Krångligt – både ja och nej!
“Ja, ja,” tänker du kanske – “det kanske är så att bönor är både billiga, kalorisnåla, hälsosamma och klimatvänliga, men de är så jobbiga att tillaga!” – Och ja, om du väljer de torkade bönorna har du lite rätt. De behöver nämligen blötläggas i 8-10 timmar och efter det kokas i en timme innan du kan äta dem utan att få ont i magen. Men du kan också välja den enkla lösningen – bönor på burk eller i kartong. Utbudet är enormt på mataffärernas hyllor. Och de är alltid redo att användas, och vill du höra ännu en god nyhet? De är precis lika nyttiga som sina torra kusiner. Så plocka fram burköppnaren.