Det händer när vi äter ultraprocessad mat

Färdigrätter, billigt pålägg och söta frukostprodukter fyller hyllorna i matbutikerna. Men hur skadlig är den industriellt bearbetade maten? Få forskningens svar här.

Kvinna som läser ingredienslistan i en matbutik.

INGREDIENSER – Ultraprocessad mat innehåller en massa saker som du ofta inte hittar i ditt eget kök.

Färdigproducerad mat kan vara enkel, tidsbesparande – och hälsosam. Åtminstone så länge vi pratar färdigskuren kål, sallader i påsar, skuren frukt etc.

Men det finns också en annan typ av färdigmat, den ultraprocessade sorten, alltså industriellt bearbetad mat, som är full av konserveringsmedel, salt, socker, smakförstärkare och färgämnen.

T ex läsk, bageriprodukter med lång hållbarhet, söta frukostprodukter, billiga korvar, kycklingnuggets och energibarer.

Ultraprocessad mat utgör idag mer än hälften av kosten i flera västländer. I USA är den så hög som 60 procent. Men enligt flera forskare finns det flera anledningar att dra ner på konsumtionen.

Här kan du läsa ett urval av de potentiellt skadliga konsekvenserna.

Överätning

En del fetmaforskare menar att bearbetad mat är en av de största bidragande faktorerna till den ökande övervikten i vår del av världen.

Utöver fett och socker innehåller bearbetad mat nämligen också ofta smakförstärkare, som gör produkterna ännu mer lockande, och får oss att överäta. Och så är proteininnehållet ofta lågt i ultraprocessad mat, vilket enligt vissa forskare ökar vår sug att äta mer av det i ett slags kamp för att täcka vårt proteinbehov.

Allvarliga sjukdomar

En lång rad observationsstudier har under de senaste åren förknippat konsumtion av ultraprocessad mat med allvarliga sjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

2022 gjordes två studier till. De såg bland annat ett samband mellan personer som äter mycket bearbetad mat och högre risk för tarmcancer och högre risk att dö i förtid.

Dålig psykisk hälsa

Personer som äter stora mängder ultraprocessad mat, har också överlag sämre psykisk hälsa, enligt en observationsstudie av 10.359 vuxna amerikaner.

Jämfört med dem som åt minst ultraprocessad mat hade gruppen som åt mest väsentligt fler dagar med symptom på depression och ångest och färra bra dagar under en femårsperiod.

Är du deprimerad? Gör vårt depressionstest