Det händer när vi äter ultraprocessad mat
Färdigrätter, billigt pålägg och söta frukostprodukter fyller hyllorna i matbutikerna. Men hur skadlig är den industriellt bearbetade maten? Få forskningens svar här.
Färdigrätter, billigt pålägg och söta frukostprodukter fyller hyllorna i matbutikerna. Men hur skadlig är den industriellt bearbetade maten? Få forskningens svar här.
Färdigproducerad mat kan vara enkel, tidsbesparande – och hälsosam. Åtminstone så länge vi pratar färdigskuren kål, sallader i påsar, skuren frukt etc.
Men det finns också en annan typ av färdigmat, den ultraprocessade sorten, alltså industriellt bearbetad mat, som är full av konserveringsmedel, salt, socker, smakförstärkare och färgämnen.
T ex läsk, bageriprodukter med lång hållbarhet, söta frukostprodukter, billiga korvar, kycklingnuggets och energibarer.
Ultraprocessad mat utgör idag mer än hälften av kosten i flera västländer. I USA är den så hög som 60 procent. Men enligt flera forskare finns det flera anledningar att dra ner på konsumtionen.