Chiafrön är de ultimata superfröna

Chiafrön är ett litet superfrö. Det innehåller t ex 4 gånger så mycket kalcium som mjölk och är också en vinnare när det gäller vegetabiliskt omega-3-innehåll. Läs mer om de små frönas hälsosamma egenskaper här.

CHIAFRÖN – är fulla av nyttigheter som omega-3-fettsyror, kostfiber, protein och kalcium.

© iStock

Chiafrön är kända för att vara ett superfrö med massor av hälsosamma fördelar. Fröna är relativt nya i vår del av världen, men intresset ökar stadigt.

Men vad är chiafrön bra för? Vad har de för näringsinnehåll? Vad kan de användas till – och finns det några biverkningar? Ta reda på det här.

1 Hur nyttigt är det med chiafrön?


Det finns många hälsofördelar med att äta chiafrön. De små fröna innehåller mycket kostfiber, protein, omega-3-fetter, antioxidanter och är rika på kalcium.

Här kan du läsa mer om fem hälsosamma anledningar till att äta chiafrön.

5 nyttiga anledningar att äta chiafrön

Kostfibrer

Chiafrön innehåller en enorm mängd kostfiber. I en matsked får du i dig hela 5 gram kostfiber, vilket helt klart gör att de kniper vinnarplatsen över andra frön som sesamfrön, linfrön och solrosfrön.

Kostfibrer binder mycket vätska – upp till 27 gånger sin egen vikt – och sväller därför i tarmarna. Detta stärker matsmältningen och gör att du håller dig mätt längre. Därför kan chiafrön hjälpa till att stödja viktminskning.

Det höga fiberinnehållet bidrar också till att hålla blodsockret stabilt.

Omega-3-fett

Om du äter en sked chiafrön får du i dig mer omega-3-fettsyror än från en laxfilé. Innan du skippar laxen är det dock viktigt att skilja mellan animaliska och vegetabiliska omega-3-fettsyror. Det finns 1,9 g vegetabilisk omega-3 (ALA) i 10 gram frön och drygt 1 g animalisk omega-3 (EPA+DHA) i en 100 g laxfilé.

De animaliska EPA och DHA är lättare för kroppen att tillgodogöra sig än de vegetabiliska. Vanligtvis krävs det ganska stora doser av växtbaserad omega-3, som främst förekommer som ALA (alfa-linolensyra), för att omvandla den till EPA och DHA. Det är de två sistnämnda som bland annat har visat sig stärka vårt immunförsvar och nervsystem, och dessa fettsyror finns främst i fet fisk.

Chia är den bästa källan till vegetabiliska omega-3-fettsyror (efter linfröolja) och kan därför vara ett bra sätt för vegetarianer och veganer att öka sitt intag av omega-3-fettsyror.

Läs också: Fiskolja – det här ska du titta efter

Proteiner

Om du fokuserar på proteiner är chiafrön också ett bra val. Chiafrön är en av växtrikets bästa proteinkällor, vilket ökar din mättnadskänsla.

Testa också: Proteinkalkylator - hur mycket protein behöver du?

Kalcium

Chiafrön är rika på kalcium, som stärker skelettet. Därför är chiafrön ett bra alternativ för dig som inte dricker mjölk. 1 matsked chia innehåller 6 procent av det kalcium du behöver på en dag.

Antioxidanter

Chiafrön är fulla av antioxidanter som stärker immunförsvaret och hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler och därmed mot åldrande.

2 Vad är chiafrön bra för?


Det finns många hälsofördelar med att äta chiafrön. Här har vi sammanställt 5 av dem:

  1. Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar
  2. Stabiliserar dina blodsockernivåer
  3. Ger dig starka ben
  4. Stärker matsmältningen och bekämpar infektioner
  5. Ger näring åt huden med hälsosamma fettsyror

LÄS OCKSÅ: Därför bör du äta quinoa

Så här gör du chiafrön ännu nyttigare

Chia krossad i en mortel
© iStock

Krossa eller mal fröna

Forskarna är osäkra på hur mycket av de hälsosamma fettsyrorna som våra kroppar kan utvinna ur chiafrön.

Om du vill vara säker på att få ut så mycket som möjligt av alla omega-3-fettsyror kan du krossa fröna i en mortel eller kaffekvarn. De krossade fröna har en nötaktig smak som passar till många typer av mat – och passar till exempel utmärkt i bakverk och smoothies.

Chia groddar - Chiafrön har grott på våt bomull, här lindade runt ett litet ”ägghuvud”.
© iStock

Grodda dem

Chiafrön innehåller ämnet fytin, som kan göra det svårare att absorbera vitaminer och mineraler. Om du låter fröna gro kommer fytinet att brytas ned.

Låt chiafröna gro på samma sätt som krasse – t ex ovanpå våt bomull. Det tar cirka 5-6 dagar. Använd groddarna på toppen av din mat.

3 Vad är näringsinnehållet i chiafrön?


Chiafrön – näringsinnehåll

Viktiga näringsämnen i 1 matsked chiafrön (ca 10 g) respektive 100 gram frön.
Chiafrön näringsinnehållPer msk (10 g) chiafrönPer 100 g chiafrön
Energi46 kcal462 kcal
Protein1,8 g 18 g
Fett 3,4 g 34 g
– varav ALA (omega-3)1,9 g19 g
Kostfibrer4,1 g41 g
Kalcium55 mg545 mg
Folat7 µg71 µg
Källa: DTU

KOSTFIBRER – Fiberinnehållet i chiafrön är skyhögt, även jämfört med andra frön. Här ses (från vänster)

Kostfibrer i en matsked...

  • Sesamfrön: 1,1 g
  • Pumpafrön: 0,8 g
  • Solrosfrön: 0,8 g
  • Linfrön: 2,7 g
  • Chiafrön: 4,1 g

Källa: DTU

4 Var kommer chiafrön från?


Det lilla fröet kommer från växten Salvia hispanica, som är släkt med salvia. Den kommer ursprungligen från Centralamerika. Där åt aztekiska krigare chiafrön för att få energi och uthållighet innan de gick ut i strid.

Växten Salvia Hispanica, som chiafrön kommer från, har sitt ursprung i Centralamerika

SALVIA HISPANICA – är namnet på växten som chiafrön kommer från. Den härstammar från Centralamerika och är släkt med salvia.

© iStock

5 Hur kan chiafrön användas?


De små superfröna kan användas till mycket mer än groddar. Många använder chiafrön i t ex en kall gröt, som passar utmärkt till frukost.

Du kan också tillsätta chiafrön i dina hembakade frallor, kakor eller pannkakor, i din smoothie eller använda dem som strössel ovanpå din kvarg, pasta eller sallad.

Läs också: Chia-vatten – få recept och fakta om den populära drycken

Enkel frukost och enkelt sätt att äta chiafrön - chiapudding med kokosmjölk, banan och nötter

Chiapudding – recept

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 4 msk chiafrön
  • 4 dl kokosmjölk
  • ½ tsk vaniljpulver

Så här gör du chiapudding

  • Blanda chiafrön med kokosmjölk och låt stå i kylen i minst 30 minuter (eller över natten).
  • Ta ut puddingen ur kylskåpet och blanda i vaniljpulver. Om gröten är torr kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
  • Ät chiapuddingen med färsk frukt och hackade nötter.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du börja morgonen med chiapudding

TIPS: Du kan använda olika typer av mjölk, t ex havremjölk, kokosmjölk, komjölk, mandelmjölk eller sojamjölk.

Om du vill spara på kalorierna kan du välja en fettsnål version av kokosmjölk och spara cirka 200 kcal per portion – eller bara använda hälften vatten, hälften kokosmjölk. Om du väljer havremjölk eller lättmjölk sparar du cirka 300 kcal.


Prova också: Goda, nyttiga plättar eller enkla overnight oats – i båda recepten kan du använda chiafrön.

6 Hur mycket chiafrön kan man äta per dag?


Det finns ingen rekommenderad maxgräns för hur många chiafrön du kan äta per dag. Du kan alltså lugnt äta chiagpudding till frukost och strö chia i din smoothie, på din sallad eller i din bröddeg.

Förr i tiden var den officiella rekommendationen från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att vi skulle äta högst 15 gram chiafrön per dag (ca 1½ msk) och du kan fortfarande hitta denna rekommendation på vissa påsar med chia. Denna rekommendation togs dock bort 2020 och gäller inte längre.

Detta beror inte på att fröna mirakulöst förlorade något som gjorde dem osäkra att äta i stora mängder före 2020. Anledningen är att chiafrön är en mycket ny produkt på den europeiska marknaden. Och när den först introducerades 2013 var 15 dagliga gram frön den mängd som ursprungligen ansöktes om godkännande som ett så kallat ”nytt livsmedel” i EU.

De 15 grammen var den mängd chiafrön som EFSA riskbedömde vid den tidpunkten och fann säkra att konsumera. Sedan dess har Efsa studerat forskningen om fröna och inte funnit någon anledning att behålla gränsen på 15 gram.

7 Finns det biverkningar med chiafrön?


Det finns inga kända biverkningar eller hälsoproblem i samband med att äta chiafrön.

Ett stort intag kan dock orsaka förstoppning om du inte ser till att dricka tillräckligt med vatten när du äter dem.

Chiafrön kan ätas på många olika sätt – men en metod som du bör undvika till varje pris är att äta en stor sked med chiafrön och skölja med vatten.

Det var vad en 39-årig amerikansk man insåg på ett mycket obehagligt sätt. Chiafröna började svälla upp i mannens matstrupe, vilket ledde till att han fick svårt att svälja. Mannen var tvungen att söka läkarvård och det krävdes flera försök innan läkarna kunde trycka ner chiagelén i magen på honom så att matstrupen blev fri igen.

8 Hur ska chiafrön förvaras?


Förvara dina chiafrön i rumstemperatur i en tätt tillsluten behållare. Undvik att placera dem bredvid kryddor med starka smaker.

Chiafrön har en lång hållbarhetstid.

9 Goda recept med chiafrön


Nedan kan du se några av våra favoritrecept med chiafrön.