Chiafröet är det ultimata superfröet

Två skedar chiafrön innehåller lika mycket kalcium som flera glas mjölk, mer omega-3 än en laxfilé och 30 procent mer antioxidanter än blåbär. Läs mycket mer om det nyttiga chiafröet här.

Chiafrön

CHIAFRÖN De små fröna är fullproppade med nyttiga egenskaper – läs mer om det här.

Chiafrön

För 500 år sedan åt Azteker-krigarna chiafrön för att få energi och uthållighet innan de skulle ut och slåss. De små, bruna fröna kom till Sverige 2013, men sedan dess har intresset bara ökat eftersom de små fröna har så många goda hälsoegenskaper.

Därför är chiafrön sunda

1. Kostfibrer: Chiafrön har ett skyhögt innehåll av kostfibrer. Du får hela 5 gram fibrer i en matsked, vilket är långt mer än hos andra frön som sesamfrön, linfrön och solrosfrön. Kostfibrerna binder en massa vätska – upp till 27 gånger deras egen vikt – och sväller därför i tarmen. Det ger dig bättre matsmältning och gör dig mätt längre tid. Därför kan chiafrön hjälpa dig att gå ner i vikt lättare. De många kostfibrerna bidrar också till att hålla ditt blodsocker stabilt.

2. Omega-3-fett: Äter du två skedar chiafrön får du fler omega-3-fettsyror än från en laxfilé. Samtidigt är det viktigt att skilja mellan animaliska och vegetabiliska omega-3-fettsyror. De animaliska, EPA och DHA, är de viktigaste. De stärker bl a vårt immunförsvar och nervsystem, och de här fettsyrorna finns bara i fet fisk.

Chiafrön kan därför inte ersätta sunda, feta fiskar, men då de små bruna fröna är den bästa källan till vegetabiliska omega-3-fettsyror kan det vara en god idé att öka intaget av fleromättat fett, som de flesta av oss får för lite av.

3. Proteiner: Har du fokus på proteiner är chiafrön också ett bra val. Chiafrön är nämligen en av växtrikets bästa källor till protein, som håller dig mätt.

4. Kalcium: Chiafrön är rika på kalcium som stärker ditt skelett. Därför är chiafrön ett bra alternativ för dig som inte dricker mjölk. 1 matsked chiafrön innehåller 6 procent av det kalcium som du behöver under en dag.

5. Antioxidanter: Chiafrön bågnar av antioxidanter som stärker ditt immunförsvar och bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler och därmed mot åldrande.

Chiafrön Omega-3-fett

7 hälsofördelar med att äta chiafrön

Chiafrön:

  1. Förebygger hjärt-kärlsjukdomar
  2. Håller dig slank
  3. Stabiliserar dit blodsocker
  4. Ger starka ben
  5. Främjar din matsmältning och motverkar infektioner
  6. Matar huden med sunda fettsyror
  7. Lindrar PMS

Så gör du chiafrön ännu nyttigare

Krossa dem: Forskarna är inte säkra på hur bra kroppen är på att få ut allt nyttigt ur chiafröna. Vill du vara säker på att få i dig maximalt av omega-3-fettsyrorna kan du krossa fröna i en mortel eller kaffekvarn.

Odla groddar: Chiafrön innehåller ämnet fytin som kan göra det svårt för kroppen att ta upp vitaminer och mineraler. Om du gör groddar av chiafrön så bryts dock fytinet ner. Gör groddar av chiafrön på samma sätt som du gör med krasse. Det tar ca 5–6 dagar. Lägg groddarna på din mat.

Så kan du använda chiafrön

De små superfröna kan användas till mycket mer än groddar. Många gör chiapudding eller gröt med chia som är perfekt att äta till frukost. Du låter bara chiafrön dra i kall mjölk i minst 20 minuter (eller över natten) i kylen. Ät sedan gröten med färsk frukt.

Du kan också tillsätta chiafrön i hembakat bröd, kakor eller pannkakor, till din smoothie eller toppa din kvarg, pasta eller sallad.

Så gör du chiagröt

  • Blanda 2 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och ställ blandningen i kylskåpet i minst 20 minuter (eller över natten). Du kan även använda andra typer av mjölk än kokosmjölk, t ex mandelmjölk eller sojamjölk. Overnight oats recept
  • Ta ut gröten från kylskåpet och blanda i ¼ tsk vaniljpulver. Om gröten känns torr kan du blanda i lite mer kokosmjölk.
  • Ät gärna gröten med färsk frukt och hackade nötter.

Så ska du inte äta chiafrön

Chiafrön kan ätas på många sätt – men något du absolut inte ska göra är att äta en sked chiafrön och skölja ner dem med vatten.

Det fick en 39-årig amerikansk man erfara på ett högst obehagligt sätt. Chiafröna började svälla redan i matstrupen varefter han fick problem med att svälja. Mannen fick söka läkarhjälp och det tog flera timmar innan man lyckades få ner chiagelén i magsäcken så att matstrupen blev fri.

Så förvarar du chiafrön

Förvara dina chiafrön i rumstemperatur i skafferiet i en tättslutande förpackning. Undvik att ställa dem nära kryddor med kraftig doft. Chiafrön har lång hållbarhet.

Läckra recept med chiafrön

Här under kan du se några av våra godaste recept med chiafrön.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du börja dagen med chiagröt