Chiafrön är de ultimata superfröna
Chiafrön är ett litet superfrö. Det innehåller t ex 4 gånger så mycket kalcium som mjölk och är också en vinnare när det gäller vegetabiliskt omega-3-innehåll. Läs mer om de små frönas hälsosamma egenskaper här.
Chiafrön är ett litet superfrö. Det innehåller t ex 4 gånger så mycket kalcium som mjölk och är också en vinnare när det gäller vegetabiliskt omega-3-innehåll. Läs mer om de små frönas hälsosamma egenskaper här.
Chiafrön är kända för att vara ett superfrö med massor av hälsosamma fördelar. Fröna är relativt nya i vår del av världen, men intresset ökar stadigt.
Men vad är chiafrön bra för? Vad har de för näringsinnehåll? Vad kan de användas till – och finns det några biverkningar? Ta reda på det här.
Det finns många hälsofördelar med att äta chiafrön. De små fröna innehåller mycket kostfiber, protein, omega-3-fetter, antioxidanter och är rika på kalcium.
Här kan du läsa mer om fem hälsosamma anledningar till att äta chiafrön.
Det finns många hälsofördelar med att äta chiafrön. Här har vi sammanställt 5 av dem:
LÄS OCKSÅ: Därför bör du äta quinoa
Chiafrön näringsinnehåll | Per msk (10 g) chiafrön | Per 100 g chiafrön |
---|---|---|
Energi | 46 kcal | 462 kcal |
Protein | 1,8 g | 18 g |
Fett | 3,4 g | 34 g |
– varav ALA (omega-3) | 1,9 g | 19 g |
Kostfibrer | 4,1 g | 41 g |
Kalcium | 55 mg | 545 mg |
Folat | 7 µg | 71 µg |
Källa: DTU |
Det lilla fröet kommer från växten Salvia hispanica, som är släkt med salvia. Den kommer ursprungligen från Centralamerika. Där åt aztekiska krigare chiafrön för att få energi och uthållighet innan de gick ut i strid.
De små superfröna kan användas till mycket mer än groddar. Många använder chiafrön i t ex en kall gröt, som passar utmärkt till frukost.
Du kan också tillsätta chiafrön i dina hembakade frallor, kakor eller pannkakor, i din smoothie eller använda dem som strössel ovanpå din kvarg, pasta eller sallad.
Läs också: Chia-vatten – få recept och fakta om den populära drycken
TIPS: Du kan använda olika typer av mjölk, t ex havremjölk, kokosmjölk, komjölk, mandelmjölk eller sojamjölk.
Om du vill spara på kalorierna kan du välja en fettsnål version av kokosmjölk och spara cirka 200 kcal per portion – eller bara använda hälften vatten, hälften kokosmjölk. Om du väljer havremjölk eller lättmjölk sparar du cirka 300 kcal.
Prova också: Goda, nyttiga plättar eller enkla overnight oats – i båda recepten kan du använda chiafrön.
Det finns ingen rekommenderad maxgräns för hur många chiafrön du kan äta per dag. Du kan alltså lugnt äta chiagpudding till frukost och strö chia i din smoothie, på din sallad eller i din bröddeg.
Förr i tiden var den officiella rekommendationen från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att vi skulle äta högst 15 gram chiafrön per dag (ca 1½ msk) och du kan fortfarande hitta denna rekommendation på vissa påsar med chia. Denna rekommendation togs dock bort 2020 och gäller inte längre.
Detta beror inte på att fröna mirakulöst förlorade något som gjorde dem osäkra att äta i stora mängder före 2020. Anledningen är att chiafrön är en mycket ny produkt på den europeiska marknaden. Och när den först introducerades 2013 var 15 dagliga gram frön den mängd som ursprungligen ansöktes om godkännande som ett så kallat ”nytt livsmedel” i EU.
De 15 grammen var den mängd chiafrön som EFSA riskbedömde vid den tidpunkten och fann säkra att konsumera. Sedan dess har Efsa studerat forskningen om fröna och inte funnit någon anledning att behålla gränsen på 15 gram.
Det finns inga kända biverkningar eller hälsoproblem i samband med att äta chiafrön.
Ett stort intag kan dock orsaka förstoppning om du inte ser till att dricka tillräckligt med vatten när du äter dem.
Chiafrön kan ätas på många olika sätt – men en metod som du bör undvika till varje pris är att äta en stor sked med chiafrön och skölja med vatten.
Det var vad en 39-årig amerikansk man insåg på ett mycket obehagligt sätt. Chiafröna började svälla upp i mannens matstrupe, vilket ledde till att han fick svårt att svälja. Mannen var tvungen att söka läkarvård och det krävdes flera försök innan läkarna kunde trycka ner chiagelén i magen på honom så att matstrupen blev fri igen.
Förvara dina chiafrön i rumstemperatur i en tätt tillsluten behållare. Undvik att placera dem bredvid kryddor med starka smaker.
Chiafrön har en lång hållbarhetstid.
Nedan kan du se några av våra favoritrecept med chiafrön.