Mandlar – smarrigt snacks

Mandlar smakar gott, håller hjärtat friskt och innehåller massor av bra vitaminer och mineraler. Läs om de många fördelarna med den lilla bruna godsaken här.

Massor av mandlar

MANDLAR Galen i mandlar? Läs här om varför du lugnt kan äta en näve om dagen.

© iStock

Vi älskar mandlar, och medan vi tidigare främst åt mandlar i småkakor och ris à la Malta till jul, proppar vi nu i oss dem dagligen. Vi lägger dem på frukostyoghurten, äter dem när vi är småsugna på eftermiddagen och på salladen till middag. Konsumtionen av mandlar har flerdubblats de senaste åren och trenden ser ut att fortsätta. Som tur är – för mandlar är fullproppade med nyttiga ämnen, som kan göra underverk för vår hälsa.

Allt du behöver veta om mandlar

Vad är näringsinnehållet i mandlar?

Mandlar är bra för både hjärta och matsmältning

Medan du proppar munnen full med en näve mandlar kan du glädja dig åt att det är bra för ditt hjärta och blodtryck.

En studie visar att 30 gram mandlar om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar med hela 30 procent. Det beror på mandlarnas höga innehåll av enkelomättade fettsyror och kostfibrer som är bra för ditt kolesterolvärde. Samtidigt är alla kostfibrer i mandlar bra för matsmältningen, eftersom de sätter igång tarmrörelserna.

Mättar mandlar?

Du kanske har hört någon säga att mandlar hjälper dig att hålla vikten, och det kan låta märkligt med tanke på det höga fettinnehållet, men det stämmer faktiskt. Förutom sunt fett och kostfibrer innehåller mandlar också en stor andel proteiner och då dessa tre näringsämnen har ett högt mättnadsvärde, håller mandlarna dig mätt längre tid.

Hur många mandlar kan man äta om dagen?

De flesta studier har visat en positiv effekt av 50–100 gram nötter om dagen. Du bestämmer naturligtvis själv hur många nötter eller mandlar du äter, men med hänsyn till kalorierna rekommenderar vi inte mer än 50 gram om dagen. En mandel väger ca 1 gram, så det motsvarar alltså 50 mandlar om dagen.

Är mandlar en nöt eller ett frö?

Mandlar uppfattas av de flesta som en nöt, men även om de har mycket gemensamt, är mandel rent botaniskt ett frö från en stenfrukt som är besläktad med persika och körsbär.
Mandelträdet kommer ursprungligen från Asien, men odlas idag primärt i USA och Spanien. Stenfrukterna är gröna, hårda och 3–6 cm långa. Under det gröna lagret är det ett hårt, brunt skal som på nötter, och bakom det gömmer sig det bruna fröet, eller mandlarna, så som vi känner igen dem i mataffären.

Ska man äta det bruna skalet på mandlar?

De flesta äter mandlarna som de är, med det tunna bruna skalet på och det kan du tryggt göra. Skalet på mandlarna innehåller det speciella ämnet fytin, som binder mineraler som magnesium, järn och kalcium, så att kroppen kan få svårt att ta upp dessa. Det är dock en mycket liten mängd fytin i skalet, och har du en normal konsumtion av mandlar, finns det inget behov av att ta bort skalet på grund av fytinet.

Skållade mandlar - hur skållar man mandlar?

Vill du ändå ta bort skalen, t ex för att du vill använda dem ljusa i något, kan du bara koka dem i ett par minuter. Häll av vattnet, kyl dem i kallt vatten och pilla bort skalet mellan två fingrar direkt.

Skållade mandlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

 • 300 g mandlar
 • 8 dl vatten
 • 2 skål

Så här skållar du mandlar

 • Koka vattnet i en vattenkokare.
 • Lägg mandlarna i en skål.
 • Häll det kokande vattnet över mandlarna och låt det stå i 2 minuter.
 • Häll bort det varma vattnet och häll en ny omgång kokande vatten över. Låt det stå i 2 minuter igen.
 • Häll bort det varma vattnet och kyl ner dina mandlar med kallt vatten.
 • Pressa dem mellan två fingrar för att få bort skalet.

Så kan du använda mandlar

Först och främst är mandlar suveräna snacks som du kan äta som de är, t ex ihop med ett äpple eller en morot.

Mandlar är också läckra i sallader, grovhackade ovanpå kvarg eller havregrynsgröt. De kan också användas hackade i bakverk eller mixas med i en smoothie som en sund fettkälla.

Mandlar är sunda, men det är andra nötter också, och då de alla, utöver sunt fett, innehåller massor av vitaminer och mineraler, är det bra att variera mellan olika varianter.

Så är mandlar nyttigast

Låt oss först fastslå: Mandlar är nyttigast precis som de är av naturen. Vid speciella tillfällen kan du lyxa till dem med salt eller lakrits, och även om du då tillför kalorier, är det fortfarande ett nyttigare val än t ex godis eller chips.

Recept: Så gör du saltade mandlar i ugnen

60 minuter
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

 • 400 g mandlar
 • 4 dl vatten
 • 8 msk salt

Så här gör du

 • Koka upp 2 dl vatten och lös 4 msk salt i vattnet.
 • Stäng av värmen och tillsätt 200 g mandlar.
 • Häll av vattnet efter 30 minuter och lägg mandlarna på en bakplåt med bakplåtspapper.
 • Rosta dem i ca 20 minuter i 160 grader. Voilà - så har du saltade mandlar!

Recept: Så gör du lakritsmandlar

Det kan nästan inte bli enklare. Lägg en näve mandlar i en liten burk med lock. Häll 1 tsk lakritspulver över, sätt på locket, skaka ordentligt – och voilà!