Mandlar – smarrigt favoritsnacks
Mandlar smakar gott, håller hjärtat friskt och innehåller massor av bra vitaminer och mineraler. Läs om de många fördelarna med den lilla bruna godsaken här.
Mandlar smakar gott, håller hjärtat friskt och innehåller massor av bra vitaminer och mineraler. Läs om de många fördelarna med den lilla bruna godsaken här.
Vi älskar mandlar. Vi lägger dem på frukostyoghurten, äter dem när vi är småsugna på eftermiddagen och på salladen till middag. Konsumtionen har flerdubblats de senaste åren och trenden ser ut att fortsätta. Som tur är – för mandlar är fullproppade med nyttiga ämnen, som kan göra underverk för vår hälsa.
Medan du proppar munnen full med en näve mandlar kan du glädja dig åt att det är bra för ditt hjärta och blodtryck.
En studie visar att 30 gram mandlar om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar med hela 30 procent. Det beror på det höga innehållet av enkelomättade fettsyror och kostfibrer som är bra för ditt kolesterolvärde. Samtidigt är alla kostfibrer bra för matsmältningen, eftersom de sätter igång tarmrörelserna.
Du kanske har hört någon säga att mandlar hjälper dig att hålla vikten, och det kan låta märkligt med tanke på det höga fettinnehållet, men det stämmer faktiskt. Förutom sunt fett och kostfibrer innehåller mandlar också en stor andel proteiner och då dessa tre näringsämnen har ett högt mättnadsvärde, håller de dig mätt längre tid.
De flesta studier har visat en positiv effekt av 50–100 gram nötter om dagen. Du bestämmer naturligtvis själv hur många nötter eller mandlar du äter, men med hänsyn till kalorierna rekommenderar vi inte mer än 50 gram om dagen. En mandel väger ca 1 gram, så det motsvarar alltså 50 stycken per dag.
Den uppfattas av de flesta som en nöt, men även om de har mycket gemensamt, är mandel rent botaniskt ett frö från en stenfrukt som är besläktad med persika och körsbär.
Mandelträdet kommer ursprungligen från Asien, men odlas idag primärt i USA och Spanien. Stenfrukterna är gröna, hårda och 3–6 cm långa. Under det gröna lagret är det ett hårt, brunt skal som på nötter, och bakom det gömmer sig det bruna fröet, eller mandlarna, så som vi känner igen dem i mataffären.
Vill du ändå ta bort skalen, t ex för att du vill använda dem ljusa i något, kan du bara koka dem i ett par minuter. Häll av vattnet, kyl dem i kallt vatten och pilla bort skalet mellan två fingrar direkt.
Först och främst är mandlar suveräna snacks som du kan äta som de är, t ex ihop med ett äpple eller en morot.
Mandlar är också läckra i sallader, grovhackade ovanpå kvarg eller havregrynsgröt. De kan också användas hackade i bakverk eller mixas med i en smoothie som en sund fettkälla.
Mandlar är nyttigt, men det är andra nötter också, och då de alla, utöver sunt fett, innehåller massor av vitaminer och mineraler, är det bra att variera mellan olika varianter.
Läs också: Paranötter är späckade med nyttiga ämnen
Låt oss först fastslå: Mandlar är nyttigast precis som de är av naturen. Vid speciella tillfällen kan du lyxa till dem med salt eller lakrits, och även om du då tillför kalorier, är det fortfarande ett nyttigare val än t ex godis eller chips.
LÄS OCKSA: Är det nyttigt att äta jordnötter?
Det kan nästan inte bli enklare. Lägg en näve mandlar i en liten burk med lock. Häll 1 tsk lakritspulver över, sätt på locket, skaka ordentligt – och voilà!
Läs också: Hembakat knäckebröd – få ett nyttigt recept med frön