Banan – så nyttig är den gula frukten

Den smakar nästan för gott för att vara nyttig, den kan användas i både salt och söt mat – och den mättar länge och gör dig pigg. Så det är bara att go bananas!

Banan

Visste du att ordet banan härstammar från arabiska, där det betyder finger?

© Thomas Dahl

Därför ska du äta banan

Bra vid träning Det är supereffektivt att äta banan när du tränar, visar forskning. Banan innehåller nämligen en mix av kolhydrater, som både mättar och ger dig snabb energi.

Kretsloppets vän
Den avlånga frukten är extra rik på mineraler som magnesium och kalium, som stabiliserar din hjärtrytm och ditt blodtryck och gör den till godis för hela ditt kretslopp.

LÄS OCKSA: Så nyttiga är blåbär – du får våra bästa tips och recept

Generellt om banan

Är faktiskt ingen frukt Botaniskt sett är bananen faktiskt ett bär, då den ursprungligen hade svarta frön inne i fruktköttet. De bananer vi köper är dock odlade så att det nästan inte finns några frön kvar.

Noll gifter
Vill du slippa oönskade tillsatser ska du välja den ekologiska varianten. Bekämpningsmedel kan nämligen ta sig in genom skalet.

20 kilo bananer – så mycket äter vi per svensk och år. Den exotiska frukten är därmed den bäst säljande frukten i mataffärerna.

Det smakar gott tillsammans med banan

  • Starka kryddor ger en fin kontrast till den söta bananen. Byt ut en del av tomaterna mot banan i hemlagad ketchup och använd banan i indisk mat.

  • Salta och spröda konsistenser passar ihop med den mjuka frukten, t ex smakar jordnötter supergott till banan.

  • Bitter mörk choklad är perfekt i kombination med söt banan.

Banan passar extra bra som...

... alternativ till raffinerat socker i t ex pannkakor och bakverk som kakor (t ex bananmuffins) och bröd. Men banan passar inte bara för varma godsaker. Testa att lägga bananen i frysen, ge den frysta bananen en åktur i mixern och du har precis gjort världens godaste glass.

Se också: Recept på enkelt och nyttigt bananbröd och Recept på sunda bananpannkakor

Hur många kalorier är det i en banan?

Banan är en perfekt mellis när du är på språng, för det är nyttigt, går snabbt och mättar bra. En banan innehåller bara 95 kcal per 100 g, vilket är inte är mycket för en matvara som mättar så bra.

Newsletter background