Nötbotten med hasselnötter och rabarberskum

1 timme
350 kcal

Bildskön sommartårta som smakar himmelskt! Vår nötbotten med rabarberskum är full av fibrer och protein och lite mer kalorisnål än andra tårtor.

Nötbotten med rabarber

NÖTBOTTEN - TIPS: Tillsätt extra honung, om nödvändigt, syrligheten på rabarber kan variera mycket.

© wichmann+bendtsen

Nötbotten med hasselnötter och rabarberskum

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 50 g hasselnötter
  • ½ dl havregryn
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 4 dadlar utan kärna
  • 1 ägg
  • 31 g jordgubbar
  • Ev ätbara blommor

Rabarberkompott

  • 125 g rabarber
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ½ msk akaciahonung

Rabarberskum

  • 31 ml sojagrädde eller vispgrädde
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ portion rabarberkompott

Så gör du

  • Skär rabarber i skivor och koka upp alla ingredienser till kompotten i en kastrull. Låt sjuda tills rabarbern är sönderkokt. Ställ kompotten i kylen.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Mixa hasselnötterna tills de är grovhackade. Tillsätt sedan havregryn, vanilj, dadlar och ägg. Mixa tills du har en jämn, tjock massa som fortfarande har textur.
  • Lägg bakplåtspapper i en springform (20 cm) och fördela nötsmeten i den. Grädda i 30 min tills den är gyllene. Låt svalna.
  • Vispa grädde tills du har ett lätt och luftigt skum. Tillsätt vaniljpulver och en tredjedel av den kalla rabarberkompotten, lite i taget, under omrörning. Sluta när skummet har önskad färg och smak.
  • Fördela den resterande kompotten på nötbottnen, toppa med skum, färska jordgubbar i skivor och ev ätbara blommor.

TIPS: TIPS: ju rödare bär, desto vackrare skum.