Ultraprocessad mat du kan äta utan problem

Vi hör mycket om att undvika ultraprocessade livsmedel - men gäller detta alla ultraprocessade livsmedel och drycker? Vi frågade en expert som ger sitt godkännande till en särskild produkt.

Kvinna i mataffären som har svårt att välja bland hyllorna

NÅGRA HÄLSOSAMMA LIVSMEDEL hamnar på listan över ultraprocessade livsmedel. Det betyder dock inte att du ska undvika dessa – tvärtom.

© iStock

Godis. Läsk. Chips. Kakor. Glass. Snacks. Frukostprodukter. Köpekakor ...

Listan över ultraprocessade livsmedel är lång, och mycket av det vet vi ju redan inte är bra för oss.

Men ofta finns rågbröd också med på listan över ultraprocessade produkter – alltså en produkt som de flesta av oss förknippar med att vara hälsosam, fiberrik och bra för oss.

Betyder det att vi bör undvika ultraprocessat rågbröd? Eller att det är hälsosammare för oss att äta en hembakad gräddtårta än en bit fiberrikt bröd som är industriellt tillverkat?

Professor och forskningsledare vid Cancerforskningscentret vid Cancerfonden, Anne Tjønneland ger svaret.

Rågbröd är fortfarande hälsosamt

”Vi ska inte sluta äta rågbröd. Rågbröd har alltid varit hälsosamt, och det är det fortfarande”, är professorens tydliga budskap.

Enligt henne är det allra mesta rågbröd från snabbköpet hälsosamt, även om det innehåller vissa tillsatser eller konserveringsmedel.

Det beror på att rågbröd är en bra källa till massor av frön, vitaminer, mineraler, kostfibrer och fullkorn.

Fullkorn ger dig en god mättnadskänsla och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

Det gör rågbröd till ett hälsosamt val – även om det klassificeras som ultraprocessat.

"Rågbrödet blir lite mindre hälsosamt om det är ultraprocessat, men det är fortfarande hälsosamt."
— Anne Tjønneland, professor och cancerforskare

Skippa inte heller knäckebrödet

Knäckebröd kategoriseras också ofta som ultraprocessat.

Det beror på att knäckebröd i många länder tillsätts t ex konserveringsmedel eller andra ämnen som gör dem ultraprocessade.

Men återigen är det viktigt att titta på hur de är tillverkade och vilka ingredienser som finns i dem – och inte minst var de är producerade. I Sverige är mycket av det knäckebröd som du hittar i mataffären faktiskt INTE ultraprocessat.

Du kan undvika de mest ultraprocessade sorterna genom att välja knäckebröd utan tillsatser. Knäckebröd ska endast innehålla mjöl, vatten, jäst och salt – och eventuellt frön och kärnor.

Om det finns ett enda emulgeringsmedel i det är det inte så farligt, anser Anne Tjønneland – eftersom knäckbrödets kärnor och fibrer väger upp för det. Ändå är hennes råd att du väljer det med minst ultraprocesserade ingredienser.

Titta på produktens innehåll

Istället för att skära ner på rågbrödet och knäckebrödet uppmanar Anne Tjønneland oss att titta på produktens innehållsförteckning i affären.

”Kolla om det innehåller emulgeringsmedel, tillsatser eller andra ingredienser som socker, som du inte själv skulle lägga i ett rågbröd eller knäckebröd om du skulle baka det i ditt eget kök.”

På så sätt kan du undvika de mest ultraprocesserade råg- och knäckebröden.

"När dessa ingredienser läggs till rågbröd blir det ultraprocessat, men det gör det inte mer ohälsosamt att äta än till exempel en kaka som du har bakat själv."
— Anne Tjønneland, professor och cancerforskare

KÄLLA: Anne Tjønneland, Professor och cancerforskare