Därför ska du äta lök
Lök i alla varianter förtjänar sitt rykte som stärkande superfood. Därför bör de också ingå i de flesta måltider – gärna dagligen, men som minimum flera gånger i veckan.
Lök i alla varianter förtjänar sitt rykte som stärkande superfood. Därför bör de också ingå i de flesta måltider – gärna dagligen, men som minimum flera gånger i veckan.
Lök tillhör de mest oumbärliga livsmedlen i köket eftersom de kan tillagas och ätas på alla möjliga sätt. Förutom att lökar är perfekta som smaksättare i maten så är de mycket nyttiga. Gul lök är bästsäljaren i svenska matbutiker, mycket beroende på att den kan användas i både köttfärssås, hamburgare och t.o.m. i en pimpad varmkorvsmeny med bröd.
Den välbekanta gula löken är emellertid bara en av många löksorter som passar bra att använda i sallader, grytor eller vilken maträtt du nu än kan tänka dig att sätta piff på för att förstärka smaken.
Att lök är så nyttigt beror bl.a. på dess innehåll av eteriska oljor som är en riktig fullträff rent näringsmässigt, och som hjälper till att hålla luftvägarna fria från bakterier och virus samt håller matsmältningen i gång. Det sistnämnda gör i sin tur att lök är populärt att ha med i tunga och mustiga grytor. De eteriska oljorna, som både kan få näsan att klia och tårkanalerna att rinna, är dock långtifrån den enda näringsmässiga egenskap som lökfamiljen kan skryta med.
Oavsett om man väljer purjolök, vitlök, rödlök eller någon av de många andra löksorterna så har forskningen påvisat att de innehåller massor av antioxidanter som bl.a. stärker immunförsvaret. Och det räcker med små mängder lök för att få stora hälsofördelar. Det beror helt enkelt på att varje liten lök fungerar som ”superfood” och därför bör ingå i de flesta måltider – helst dagligen, och åtminstone några gånger i veckan. Det är som tur är inte särskilt svårt att uppnå med tanke på hur många olika löksorter det finns – både när det gäller former, färger och smaker. Därför finns det nästan alltid någon lök som passar till varje maträtt.
Innehåller en hel del stärkande antioxidanter vilket är bra eftersom det är rätt begränsat hur många gram gräslök man kan äta under en dag. Quercetin och allicin är två hälsosamma ämnen som finns i såväl gräslök som i gul lök och vitlök, och som bland annat är bra för hjärtat. Ett högt innehåll av K-vitamin gör dessutom att skelettet stärks. I butikerna finns gräslök året om.
Den här löken är inte lika nyttig som t.ex. vitlök eller gul lök, men schalottenlök är lika bra när det gäller att stärka immunförsvaret, främja matsmältningen och hålla cirkulationssystemet i trim – bara i lite mindre omfattning. Schalottenlök innehåller också en hel del fibrer – ända upp till 50 procent mer – än de flesta andra löksorter.
Vitlök är inte bara en effektiv smaksättare i maten utan också en riktig hälsobomb. Alla dess hälsofrämjande egenskaper beror främst på ämnena alliin och allicin, vilka effektivt stärker immunförsvaret och sänker kolesterolvärdet samt innehållet av fetter i blodet. Du kan boosta din hälsa ytterligare om du pressar eller mosar vitlöken så att alla olika ämnen blandas och aktiveras av varandra.
LÄS OCKSÅ: Vad är vitlök bra för?
Egentligen är det här en helt vanlig gul lök som har förädlats, och därför har salladslök också många liknande kvaliteter som gul lök. Det inkluderar antiseptiska egenskaper från oljorna och cirkulationsfrämjande egenskaper från ämnet quercetin. Den gröna delen av löken är rik på lutein och zeaxanthin – två ämnen som i studier har visat sig kunna skydda ögonen mot skador.
Den här löken är en fullträff rent näringsmässigt. Innehållet av antibakteriella oljor och den nyttiga antioxidanten quercetin är mycket högt. Studier visar att quercetin minskar det skadliga LDL-kolesterolet i blodkärlen, och detkan även fördubbla effekten av E-vitamin i kroppen och därmed understödja immunförsvaret.
Den milda smaken gör att rödlök passar bra i maträtter som t.ex. sallader och hamburgare. Eftersom rödlök både är kalorisnål och näringsfattig kan man äta nästan hur mycket som helst av den. Den karakteristiska färgen beror på samma ämnen som gör att blåbär är så nyttiga, men halten av färgämnet i rödlök är för låg för att det ska göra någon större skillnad. Men när det gäller de vanligaste ämnena som finns i lök, så är gul lök mycket nyttigare.
Purjolök liknar vanlig gul lök och vitlök när det gäller innehållet av nyttiga ämnen, vilka bl.a. håller kolesterolvärdet på en bra nivå. Näringsvärdet blir ännu bättre när purjolöken sönderdelas. Att finhacka löken och därefter värma den i ugnen ökar utbytet markant eftersom cellväggarnas fasta struktur mjuknar.
Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 11/2017