Hallon – nyttiga godsaker

Hallon kan avnjutas som självständigt snack, vara överraskningen i en sallad och piffa upp varenda dessert. Hallon är både nyttiga, söta och superallsidiga. Vi serverar inspiration till de färska, de frysta och de frystorkade här.

En massa röda hallon.

HALLON – är både söta och syrliga och fungerar därför perfekt i massor av maträtter.

© iStock

Hallon är så mycket mer än bara söt smak och vackert pynt på din tårta. Trädgårdens röda sommargodsaker är fyllda med vitaminer och kostfibrer, och så är de både mättande och kalorisnåla. Läs om varför du ska äta hallon och få tips till hur du hanterar de ömtåliga bären.

1 Vad är nyttigt med hallon?


  • Kalorisnåla
    Det är väldigt mycket vatten i ett litet hallon, vilket gör att de har en så kallad låg energitäthet. Du kan alltså äta massor av hallon utan att få i dig särskilt många kalorier. Och eftersom smaken är härligt söt kan de små röda godsakerna vara substitut för godis.

  • Fulla av fibrer
    Utöver vatten innehåller hallon mycket kostfibrer, som bidrar till en bra mättnadskänsla. Kostfibrer är dessutom bra för dina tarmbakterier.

  • Massor av vitaminer
    Hallon är en bra källa till E-vitamin, C-vitamin och B-vitaminet folat. Vitaminerna hjälper till att stärka ditt immunförsvar, förbättra din hudkvalitet och så spelar de en viktig roll i bildandet av vissa hormoner och bevarandet av en hälsosam blodprocent.

  • Innehåller antocyaniner
    Anto-vadå? Antocyanin är egentligen bara ett färgämne som ger hallonen sin röda färg, och som – och det är här det blir spännande och viktigt för din hälsa – anses vara en antioxidant. Det vill säga att det stärker dina celler och verkar antiinflammatoriskt.

Läs också: Mango – är det nyttigt att äta den exotiska frukten?

En skål med blandade hallon, blåbär, jordgubbar och björnbär står på ett bord

Är hallon nyttigare än andra bär?

Det är bra att äta allsidigt, och det gäller även när det kommer till bär. Alla trädgårdens små färska godsaker är nämligen gynnsamma för din hälsa. Sett från ett hälsomässigt perspektiv är du alltså intresserad av att äta så många olika bär som möjligt, så att du får det bästa av alla världar.

Därför är det också svårt att framhäva ett enda bär som är nyttigare än något annat. Ett råd är dock att äta bär efter vad som finns i säsong, eftersom du då får de mest näringsrika bären. För hallon är högsäsongen juni-oktober här i Sverige, men resten av året importeras färska hallon från resten av världen.

LÄS OCKSA: Är blåbär en superfood?

Hallon i en sil - sila bort fröna

Ska man sila bort kärnorna i hallonmarmelad?

Om vi verkligen ska grotta ner oss i detaljer går du miste om kärnornas linolsyra när du silar bort dem. Linolsyra låter kan- ske som något man behandlar golv med, men det är en så kallad essentiell omättad fettsyra, som forskning tyder på kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är bara en stort men här: Närmligen att det handlar om en mycket, mycket liten mängd linolsyra, så i praktiken gör det knappt någon skillnad. I det hela taget är hallonmarmelad inte lika näringsrikt som färska hallon på grund av både kokningen och det extra sockret.

2 Hur många kalorier är det i hallon?


Hallon innehåller 53 kalorier per 100 gram (en stor näve). Det är rätt lite. Som jämförelse kan du äta en åttondel av en Mars-bar för samma mängd kalorier.

3 Funkar hallon-keton om man vill gå ner i vikt?


Kosttillskottet som är utvunnet ur hallon och är populärt på vissa gym, lovar att öka din förbränning, men även om hallon-keton i teorin kanske kan sätta fart på din fettförbränning så finns det inte så mycket forskning som understödjer teo- rin.

4 Ska hallon kokas innan användning?


Fyra färska hallon med två blad
© iStock

Färska hallon

Hallon är ömtåliga, och för smaken och konsistens skull vore det bäst att inte göra någonting. För att undvika oönskade bakterier rekommenderas dock att du sköljer färska hallon i kallt vatten före du äter dem.

En hög frysta hallon
© iStock

Frysta hallon

Frysta hallon från matbutiken kommer ofta från länder långt borta och kan vara förorenade med livsmedelsburna virus som noroviruset, vilket orsakar så kallad vinterkräksjuka och är den vanligaste orsaken till att människor blir sjuka av livsmedel i Sverige. Livsmedelsverket rekommenderar därför att du kokar frysta bär. Det är extra viktigt om du serverar hallonen till barn, sjuka och äldre – de som tål diarré och kräkningar sämst.

5 Hur sköljer jag hallon bäst?


Grafik av durkslag med hallon i

Under kranen riskerar hallon att gå sönder, så lägg dem försiktigt i ett durkslag och doppa det i en skål med vatten istället.

6 Hur förvarar jag hallon bäst?


Avokadon är känd för sin korta hållbarhet, men hallon ger den gröna godsaken en match i känslighet här. De röda bären håller sig bara fräscha i ett par dagar innan de blir trista. De smakar allra bäst om du äter dem direkt. Men om du vill att de ska hålla sig ett par dagar bör du förvara dem i kylskåpet.

Läs också: Hur förvarar jag chokladkaka?

7 Är hallon klimatvänliga?


Hallon har i genomsnitt ett lågt CO² -avtryck, även om lång transport höjer värdet lite. Så om du vill vara en riktig klimathjälte är det därför en bra idé att bara välja europeiska bär.

Läs också: Är ärtor klimatvänliga?

8 Hur odlar jag hallon själv?


Hallon kan växla i din egen trädgård – både vilt och kontrollerat. Här får du lite tips om du drömmer om de röda bären hemma:

Hallonbuske i en trädgård

  • Det är bäst att plantera en hallonbuske på hösten. Köp gärna två sorter och plantera dem tillsammans så du får variation och ökar dina chanser för en god skörd.

  • En hallonbuske behöver ofta stöd, så plantera dem gärna tillsammans med en stolpe eller ett staket.

  • Hallonbusken växer snabbt och du behöver ta hand om det. Antingen kan du begränsa busken genom att plantera busken i en pallkrage eller på en gräsmatta där gräsklipparen kan hjälpa dig att hålla bärbusken nere.

9 Är frystorkade hallon lika nyttiga som färska?


Frystorkning är en process där all vätska skonsamt ångas ut från en produkt och i teorin stannar alla centrala näringsämnen kvar. Med frystorkade hallon får du alltså fortfarande i dig bra vitaminer, men du får också ett lite mer energitungt och smakintensivt snack eftersom det inte längre innehåller vatten. Älskar du frystorkade bär kan du göra dem själv om du investerar i en så kallad torkugn.

Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga

Frystorkade hallon på choklad

Testa frystorkade hallon…

  • ... i müsli. De röda smakbomberna tillför lite sötsyrlig smak till en annars neutral yoghurt.

  • … i bakverk. Hallon – och framförallt den frystorkade versionen – är en bra motvikt till både socker och fet choklad.

  • … i sallader. En riktigt god kombination till hallon är spenat, avokado eller sparris

  • … i kolsyrat vatten. En liten näve frystorkade hallon fräschar upp din dryck ytterligare. De kan också användas i drinkar eller champagne.

10 Hallon i matlagning – 6 läckra tips


Hallon är både söta och syrliga, så de är ett strålande komplement i många rätter, och det är alltså bara fantasin som sätter gränser. Här kommer lite inspiration:

Dessertglas med hallon mot ljusblå bakgrund
© istock

Ät hallon med något sött

Hallon är söta, men har också en syrlig smak som fungerar bra ihop med andra söta saker. Det gör hallon till det perfekta desserttillbehöret. Använd t ex hallon som pynt på toppen av tårtor och glass eller blanda dem i själva desserten. Mixar du hallon kan du också skapa goda flytande tillbehör som hallonsås och halloncoulis.

Sallad med hallon och fetaost
© istock

Använd hallon i sallader

Grönt och rött ser alltid inbjudande ut. Strör du några hallon över salladen får du dessutom ett sött och överraskande element, som kompletterar de andra nyttiga ingredienserna bra. Testa t ex hallon i sallader med ingredienserna vid sidan av.

  • Avokado
  • Edamamebönor
  • Sparris
  • Ruccola
  • Spetskål
  • Spenat
  • Bakad aubergine
Glas med hallonsmoothie vid sidan av en skål med hallon
© iStock

Lägg hallon i dina smoothies

Hallon är suveräna i smoothies, där du får en fräsch motvikt till söt banan eller fet avokado. Samtidigt ger hallonen en vacker och aptitlig röd färg. Använder du frysta hallon som du själv har plockat får du direkt en härligt kall smoothie i handen, mums!

Isbitar med hallon inuti
© istock

Gör hallonisbitar

Använd frysta hallon istället för isbitar. Det skapar en vackrare dryck och piffar upp med lite syrlighet och sötma. Undvik de frysta bären från matbutiken (dessa bör kokas före du äter dem). Frys istället ner de hallon du plockar själv och kom ihåg att lägga dem på en liten skärbräda eller en plåt med luft mellan, så de inte klumpar ihop sig. När de väl är frysta kan du lägga ihop dem i en fryspåse.

Hallon på en skål med yoghurt
© istock

Hallon på toppen

Använd hallon som topping på kvarg och gröt, i en smoothiebowl eller kanske på nyttiga pannkakor. De fiberhaltiga hallonen hjälper mättnadskänslan på vägen direkt från morgonen. Och så är det något med smaken och konsistensen som gör att det blir härligt fräscht!

Skål med hallon och lax och ost
© istock

Hallon till det salta köket

De söta hallonen ger en god kontrast till salta matvaror som fetaost, carpaccio, lax, kyckling, nötter och pasta. Ta hallon och björnbär eller färska fikon och få extra mycket sötma till salta rätter.

Recept med hallon


Här hittar du våra favoritrecept med hallon – både de nyttiga, de söta och de salta.

11 Recept: Sallader med hallon


Bringebær

Sallad med grillad lax, bär & mozzarella

En god sallad med lax, bär och mozzarella som garanterat blir en hit där hemma. Här får du receptet på rätten, som kan serveras till både lunch och middag.

30 minutter / 530 kcal

Få receptet HÄR

Bringebær

Röd grönkålssallad

Saftig sallad med rökt lax, fänkål, sharonfrukt, hallon- och limedressing.

15 minutter / 394 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Grön pasta med ärter, fetaost, hallon och avokadodressing

På bara 20 minuter kan du laga en sund och dekorativ pastarätt. Smaklig måltid!

20 minutter / 362 kcal

Få receptet HÄR

Skål med pastasalat og bringebær
© wichmann+bendtsen

Pastasallad med kyckling, spetskål och hallon

En pastasallad med kyckling, spetskål och hallon som bjuder på massor av mättande fibrer och smakar fantastiskt.

30 minutter / 595 kcal

Få receptet HÄR

12 Recept: Bakverk med hallon


Hallon

Rawcake med bär och kokos

Få receptet på en delikat rawcake och skäm bort dig själv och dina gäster med en dessert ni sent ska glömma.

90 minutter / 308 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Pannkakstårta med hallonkräm och frukt

Gör en läcker pannkakstårta med krämig fyllning av hallonkräm och färsk frukt.

30 minutter / 231 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Rödbetspannkaka med hallon-skyr-kräm

Ät dig igenom denna färgglada pannkaka och få perfekta energiförutsättningar inför träningen.

5 minutter / 236 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Hallonbliss

Är du trött på traditionellt julgodis som är fyllt med kalorier? Prova då denna läckra hallonbliss fylld med sunda fettämnen, mineraler och vitaminer.

25 minutter / 68,1 kcal

Få receptet HÄR

13 Recept: Smoothies med hallon


Hallon

Bärsmoothie i 3 lager

Unna dig själv den här himmelska smoothien. Den är perfekt som mellanmål eller dessert och så är den kalorisnål.

15 minutter / 175 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Smoothie med rödbetor och hallon

Mixa i dig grönsaker via denna power-smoothie med rödbetor och hallon.

5 minutter / 370 kcal

Få receptet HÄR

Gul hallonsmoothie

Sunrisesmoothie fylld med energi

Ge dig själv ett energitillskott med denna läckra och färgglada smoothie.

10 minutter / 156 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Smoothie med rödbetor, hallon, chiafrön och cashewnötter

Ge dig själv en energiboost innan träning med denna supergoda smoothie.

354 kcal

Få receptet HÄR

14 Recept: Iskalla rätter med hallon


Hallon

Semifreddo med hallon och harsyra

Njut av sommarens bär i en läcker italiensk glassdessert med hallon och harsyra - det är smaken av sommar.

5 timmar / 336 kcal

Få receptet HÄR

Hallonsoppa

Kall hallonsoppa med mandel, ingefära och citron

Denna söta och sunda hallonsoppa är perfekt både till frukost och som mellanmål.

5 minutter / 373 kcal

Få receptet HÄR

Hallon

Skyrglass med bär

En glassdessert du kan äta med gott samvete.

5 timmar / 177 kcal

Få receptet HÄR