1 bröd i form
475 g kallt vatten
1 msk extra virgin olivolja
1/2 msk honung
3 kvist färsk rosmarin, finhackad – eller din favoritört
6 g jäst
140 g fullkornsmjöl, t ex fullkornsdinkel
440 g ölandsvetemjöl finsiktat
12 g fint salt
Extra virgin olivolja, för att smöra formen med
Så här gör du:
-
Blanda vatten, olja, honung och hackad rosmarin i en bunke. Smula i jästen och rör tills den är upplöst.
-
Tillsätt fullkornsmjöl och 3/4 delar av vetemjölet. Rör ihop det och låt det stå i 15-30 minuter med en bakduk över, på köksbänken.
-
Tillsätt salt och knåda sedan degen med en trägaffel eller en bakmaskin i cirka 10 min, eller till degen är blank och släpper skålens sidor (om du använder bakmaskin). Justera konsistensen under tiden genom att tillsätta resten av vetemjölet.
-
Lägg degen i en brödform/bakform smord med lite olja. Täck formen med plastfolie eller lägg den i en plastpåse och låt den gärna vila i rumstemperatur i 1 timme om du har tien till det – det sätter igång jäsningen. Ställ den därefter i kylskåpet i 8-24 timmar.
Om du vill att det ska gå fort så kan brödet jäsas i 3-4 timmar på köksbordet istället för över natten. Det sakar dock bättre om degen får tid till att utveckla sig i kylskåpet. -
Ta ut formen ur kylskåpet och låt den få rumstemperatur i en timmes tid på köksbordet.
Värm upp ugnen till 210 grader varmluft. Droppa lite olja på toppen av brödet, sätt det i ugnen och baka det i 45 minuter. Sänk temperaturen till 180 grader när brödet har fått en brun skorpa. Baka brödet tills det låter ihåligt när du knackar på botten.
Lägg brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär det.
TIPS: Skippar du rosmarin får du ett neutralt basbröd.
Testa också brödexpertens goda, mjuka müslifrallor. Receptet hittar du här