Enkelt, långtidsjäst rosmarinbröd

5,5 timmar

Baka ett gott rosmarinbröd med massor av smak. Det är superenkelt att baka, men tar lite tid eftersom degen ska långtidsjäsa i kylen i 8-24 timmar. Men det är värt att vänta på!

Hembakat bröd

Rosmarinbröd

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bröd i form

  • 950 g kallt vatten
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 msk honung
  • 6 kvist färsk rosmarin, finhackad – eller din favoritört
  • 12 g jäst
  • 280 g fullkornsmjöl, t ex fullkornsdinkel
  • 880 g ölandsvetemjöl finsiktat
  • 24 g fint salt
  • Extra
  • virgin olivolja, för att smöra formen med

Så här gör du

  • Blanda vatten, olja, honung och hackad rosmarin i en bunke. Smula i jästen och rör tills den är upplöst.

  • Tillsätt fullkornsmjöl och 3/4 delar av vetemjölet. Rör ihop det och låt det stå i 15-30 minuter med en bakduk över, på köksbänken.

  • Tillsätt salt och knåda sedan degen med en trägaffel eller en bakmaskin i cirka 10 min, eller till degen är blank och släpper skålens sidor (om du använder bakmaskin). Justera konsistensen under tiden genom att tillsätta resten av vetemjölet.

  • Lägg degen i en brödform/bakform smord med lite olja. Täck formen med plastfolie eller lägg den i en plastpåse och låt den gärna vila i rumstemperatur i 1 timme om du har tien till det – det sätter igång jäsningen. Ställ den därefter i kylskåpet i 8-24 timmar.

    Om du vill att det ska gå fort så kan brödet jäsas i 3-4 timmar på köksbordet istället för över natten. Det sakar dock bättre om degen får tid till att utveckla sig i kylskåpet.

  • Ta ut formen ur kylskåpet och låt den få rumstemperatur i en timmes tid på köksbordet.

  • Värm upp ugnen till 210 grader varmluft. Droppa lite olja på toppen av brödet, sätt det i ugnen och baka det i 45 minuter. Sänk temperaturen till 180 grader när brödet har fått en brun skorpa. Baka brödet tills det låter ihåligt när du knackar på botten.

  • Lägg brödet på ett galler och låt det svalna innan du skär det.

TIPS: Skippar du rosmarin får du ett neutralt basbröd.

Testa också brödexpertens goda, mjuka müslifrallor. Receptet hittar du här