Är ägg nyttigt – och hur många kan man äta?

Ägg är en liten proteinbomb och det närmaste vi kommer ett stort vitaminpiller. Ta reda på hur nyttiga de är – och hur många ägg du kan äta per dag – och om ägg verkligen kan höja ditt kolesterol.

ägg ätes med sked

PROTEIN | Vi äter ägg som aldrig förr – och det finns goda skäl till det. De är nämligen både nyttiga och mättande.

© iStock

Ägg är förknippade med flera myter och farhågor, till exempel att de gör dig tjock och höjer kolesterolhalten. Och även om de flesta kan koka ett ägg, råder det stor oenighet om hur man kokar det perfekta ägget.

Faktum är att ägg är en av naturens små näringsbomber med många hälsofördelar om man äter dem som en del av en balanserad och varierad kost med mycket grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter.

Här får du svar på frågor som hur mycket protein det finns i ägg, hur många man får äta per dag och hur länge ägg håller sig. Och så får du veta hur man kokar det perfekta ägget!

1 Är ägg nyttigt?


Ägg är inte bara nyttiga, de är superhälsosamma. Ägg är nämligen kycklingfostrets matlåda, så de innehåller i stort sett alla näringsämnen utom fibrer och C-vitamin.

Är det hälsosamt att äta ägg varje dag?

Ja, det är hälsosamt att äta ägg varje dag – så länge de ingår i en varierad och balanserad kost.

Den kommitté som ligger bakom våra kostråd har granskat en mängd internationell forskning om ägg. Och många studier – bland annat den här och den här – visar att det är hälsosamt, och inte minst hälsosäkert, att äta upp till ett ägg om dagen.

I årtionden har vi varit rädda för det höga kolesterolhalten i ägg, men det finns ingen anledning till det, det har forskningen fastställt.

Idag vet vi nämligen att kolesterol i kosten inte direkt påverkar kolesterolnivån i blodet. Du kan alltså äta ägg även om du har hjärtsjukdom eller förhöjt kolesterol. Du kan läsa mer om detta här.

6 skäl att äta ägg

Vad är ägg bra för? De mättar, innehåller mycket protein, massor av vitaminer och mineraler och är dessutom inte ultraprocesserade. Läs mer här:

Det är idealisk träningsmat

Ägg är suveräna om du vill lyckas med din träning. Det gäller oavsett om du styrketränar eller tränar kondition.

De innehåller nämligen protein, som sätter fart på kroppens återhämtning, vilket är viktigt för muskelreparation och uppbyggnad av muskelmassa. Vid hård styrketräning kan ditt proteinbehov öka från 0,75 till 1,6-1,8 gram per kilo kroppsvikt. Och här ger ägg ett perfekt proteintillskott.

Ägg är också rika på mineralet järn, som din kropp behöver för att bilda röda blodkroppar så att syre kan transporteras runt i kroppen.

De är inte ultraprocessade

Ägg är inte ultraprocessade, eftersom de kommer i sin naturliga form utan tillsatta konserveringsmedel, färgämnen eller smakämnen.

Som en extra bonus är de dessutom nyttiga i alla former, från löskokta och hårdkokta till stekta och rörda, i omelett eller i bakverk och andra rätter.

Tillagning eller uppvärmning påverkar nämligen inte de nyttiga näringsämnena i ägg, vilket vi ser hos till exempel grönsaker.

Ägg mättar

Det finns försvinnande lite kolhydrater i ägg, men däremot mättar äggets många proteiner och hälsosamma fettsyror väl.

I en viktminskningsstudie där deltagarna fick antingen ägg eller bagel till frukost, åt äggätarna betydligt färre kalorier vid nästa måltid och kände sig mättare i många timmar efter frukosten jämfört med deltagarna som åt bröd.

Det är utsökt vegetarisk mat

Ägg är fulla av högkvalitativt protein. Det vill säga protein som är lättsmält och innehåller alla essentiella aminosyror som din kropp behöver.

Samtidigt är de rika på vitamin B12, som bara finns i animaliska livsmedel, och de innehåller också tre gånger så mycket järn som kyckling och tonfisk per gram. Allt detta gör dem till ett utmärkt köttsubstitut om du är vegetarian.

Dessutom belastar ägg klimatet betydligt mindre än till exempel nöt- och lammkött.

De stärker skelettet

Benuppbyggnad kräver kalcium, men kalcium kan bara tas upp ordentligt om det får sällskap av D-vitamin . Ägg är ett av de enda livsmedel, förutom fet fisk, som verkligen bidrar med D-vitamin.

De innehåller antioxidanter

Äggula innehåller antioxidanter i form av selen, lutein, karotenoider och E-vitamin.

Antioxidanterna motverkar härskning av fetterna i dina celler och stärker därmed ditt naturliga försvar mot sjukdomar.

2 Hur mycket protein i ägg?


Det finns 6-8 gram protein i ägg, men det beror mycket på äggets vikt.

I ett litet ägg finns det till exempel 6 gram protein. Medan det finns 7 gram protein i ett medelstort ägg.

3 Ägg: Näringsinnehåll


Hur mycket näring ett ägg innehåller beror på storleken.

Här kan du se näringsinnehållet i små respektive stora ägg:

NäringsinnehållSmall (≤52 g)Medium (53-62 g)Large (63-72 g)XL (≥73 g)
Kalorier (kcal)71779199
Protein (g)6789
Fett (g)4567
A-vitamin (RE)37414852
D-vitamin (µg)2,5333
E-Vitamin (a-TE)2233
B12-vitamin (µg)1111
Kalium (mg)67738694
Kalcium (mg)24263134
Järn (mg)1111
Zink (mg)1111
Jod (µg)34374448
Selen (µg)11131516
TABELL: Kalorier, protein, fett, vitaminer och mineraler i ett ägg – näringsinnehåll fördelat efter storlek. Källa: DTU & Dava Foods

4 Hur mycket väger ett ägg?


Ett ägg väger i genomsnitt 60 gram och skalet utgör cirka 10 % av äggets vikt.

Här ser du vad ett ägg med skal väger:

  • Storlek small – väger max 52 gram

  • Storlek medium – väger 53-62 gram

  • Storlek large – väger 63–72 gram

  • Storlek XL – väger över 73 gram

Fun fact: Ju äldre en höna är, desto större är äggen hon lägger.

Ägg i small och large

ETT GENOMSNITTLIGT ÄGG väger cirka 60 gram med skal och 54 gram utan skal.

© iStock

5 Ägg och kolesterol: Ger ägg förhöjt kolesterolvärde?


Nej. Det är en utbredd och seglivad myt att ägg är dåligt för kolesterolvärdet. Visst innehåller de mycket kolesterol. Men forskarna är sedan länge överens om att kolesterolhalten i vår mat inte har någon större betydelse för kolesterolnivån i blodet. Och det är den senare som kan öka risken för åderförkalkning och hjärtsjukdomar.

Nyare forskning visar att kroppen själv reglerar sin kolesterolproduktion om man får i sig mer eller mindre kolesterol genom kosten.

Det är främst halten av mättade fetter i kosten, samt övervikt och fysisk inaktivitet, som kan göra att kolesterolvärdet blir så högt att det är skadligt för hälsan.

6 Hur många ägg får man äta per dag?


Du kan utan problem äta 1 ägg om dagen – alltså 7 ägg i veckan.

Och det är faktiskt många som gör det. För vi är uppenbarligen glada över att ägg alltid finns i matbutikernas hyllor.

I Sverige äter vi, enligt Jordbruksverket, cirka 213 ägg per person och år. Det är cirka 5 ägg i veckan i genomsnitt, och dessutom finns ägg i många av de livsmedel vi köper, till exempel majonnäs, färdigrätter och kakor.

Får man äta ägg som diabetiker?

Det finns ingen dokumentation som visar att äggkonsumtion påverkar risken att utveckla diabetes.

Är ekologiska ägg hälsosammare än ägg från konventionellt jordbruk?

Nej, och i så fall bara marginellt – alla ägg är hälsosamma. Enstaka studier tyder dock på att den ekologiska varianten har ett något högre innehåll av vitamin B12 och karotenoider, men skillnaden mellan konventionella och ekologiska ägg är mycket liten. Valet handlar alltså mer om etik och djurvälfärd.

Och även om de bruna äggen har en aura av naturlig lantlighet är de inte heller hälsosammare än de vita.

Bruna höns och vita höns

VISSTE DU ATT... bruna ägg läggs av bruna höns och vita ägg läggs av vita höns?

© iStock

7 Är ägg bra för viktminskning?


Ja, ägg är ett utmärkt livsmedel om du vill gå ner i vikt. Det finns flera skäl till detta:

  • Mättar bra
    Ägg är rika på protein, som ökar mättnadskänslan. Det innebär att du känner dig mätt längre och därmed äter färre kalorier totalt sett. Studier visar att personer som äter ägg till frukost ofta äter färre kalorier under dagen jämfört med dem som äter en kolhydratrik frukost.

  • Lågt kaloriinnehåll
    Ett medelstort ägg innehåller endast cirka 70 kalorier och ger dig viktiga näringsämnen som protein, vitamin D, B12 och selen.

  • Stabilt blodsocker
    Proteiner och fett i ägg hjälper till att hålla blodsockret stabilt, vilket kan minska sötsug och energivariationer.

  • Stödjer muskelmassa
    Under viktminskning är det viktigt att bevara muskelmassa. Ägg bidrar med komplett protein (alla essentiella aminosyror), vilket stödjer muskeluppbyggnad och -underhåll, särskilt om du kombinerar det med styrketräning.

8 Så kokar man ett perfekt ägg


Här ser du de fyra enkla stegen för att koka ett ägg:

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. Lägg ägget försiktigt i det kokande vattnet.
  3. Kom ihåg att ta tid (kolla koktider för löskokt, hårdkokt och perfekt krämiga ägg i tabellen nedan).
  4. Ta upp ägget så fort det är färdigkokt och skölj det under rinnande kallt vatten så att kokningen avstannar.

Ska man ha salt i vattnet när man kokar ägg?

Vissa lägger salt i det kokande vattnet eftersom det kan ha vissa praktiska fördelar – men det är inte nödvändigt. Här är vad salt i vattnet kan göra:

Äggen blir lättare att skala
Salt kan göra äggskalet lite hårdare och hjälpa till att täta eventuella små sprickor så att äggvitan inte rinner ut. Det kan också göra det lättare att ta bort skalet efteråt, särskilt om äggen är helt färska, då de annars kan vara svåra att skala.

Salt minimerar att äggvita rinner ut
Om ett ägg spricker under kokningen hjälper salt till att äggvitan koagulerar snabbare, så att inte så mycket rinner ut i vattnet.

Varför spricker ägget?

Du har kanske provat att sänka ditt ägg i kokande vatten och kort därefter observerat hur innehållet börjar sippra ut genom en spricka i äggskalet.

Ägget spricker på grund av temperaturskillnaden mellan det kalla ägget och det kokande vattnet – vilket gör att luften inuti äggets luftblåsa expanderar snabbt.

Det är irriterande, men kan lyckligtvis undvikas.

Här är 3 enkla knep för att undvika sprickor i ägg. Du kan prova dem tillsammans eller var för sig:

  • Ta ut äggen ur kylskåpet 15–20 minuter innan du ska använda dem, så att de kommer närmare rumstemperatur. Du kan också lägga dem i ljummet vatten för att temperera dem.
  • Stick ett hål i den knubbiga änden av ägget, där äggets luftblåsa sitter.
  • Använd en äggkorg för att undvika stötar, eller sänk försiktigt ner ägget i det kokande vattnet med en sked.
Ägg kokas i kastrull

TIPS! Gör eventuellt ett litet hål i ägget med en nål eller en äggprickare innan du kokar det. Använd en sked för att försiktigt sänka ner det i vattnet – det minskar risken för sprickor.

© iStock

9 Ägg: koktid


StorlekLöskokt ägg koktidPerfekt krämiga ägg koktidHårdkokt ägg koktid
Small4½ - 5 minuter6 - 6 ½ minuter7-8 minuter
Medium5 - 5½ minuter6½ - 7 minuter8-9 minuter
Large 5½ - 6 minuter7 - 7½ minuter8-9 minuter
X-large6 - 6 ½ minuter7½ - 8 minuter9-10 minuter
TABELL: Koktid för löskokta, perfekt krämiga och hårdkokta ägg i storlekarna small till XL.

10 Från hårdkokt till pocherad: 10 sätt att tillaga ägg


Ägg är inte bara en näringsrik proteinkälla, de är också otroligt mångsidiga i köket. Men hur kokar man ägg? Hur länge ska man koka ägg?

Här guidar vi dig till några av de mest populära sätten att tillaga ägg på.

Vi har också valt ut ett antal recept på frukost, lunch och middag som innehåller ägg. Du hittar dem här.

hårdkogt æg kogetid
© iStock

Hårdkokta ägg

Hårdkokta ägg är lätt att ha med sig i matlådan, som tillbehör till salladen eller äta skivade på en smörgås.

Ett hårdkokt ägg i storlek medium ska koka cirka 8-9 minutter beroende på hur fast du vill ha äggulan:

  • 8 minuter: Fast, men fortfarande lite krämig gula.

  • 8½ minuter: Genomkokt.

  • 9 minuter: Helt fast och torr gula (klassiskt hårdkokt).

blødkogt æg kogetid
© iStock

Löskokta ägg

I det perfekta löskokta ägget är vitan fast och äggulan flytande.

Ett löskokt ägg serveras vanligtvis direkt i skalet och äts med sked, vilket är ett populärt inslag på många frukost- eller brunchbord.

Hur länge ska ett löskokt ägg koka?
Koktiden beror på äggets storlek. Ett medium eller stort ägg behöver 5-6 minuter för att bli löskokt.

krämiga ägg koktid
© iStock

Perfekt krämiga ägg

Om du kokar ett krämigt ägg ska du sikta på en fast vit och en lätt flytande och krämig äggula.

När du delar ägget på mitten är äggulan lätt fast i ytterkanten, men fortfarande mjuk och krämig i mitten.

ett krämigt ägg är ett klassiskt val till lunchbordet eller på smörgåsen.

Hur länge ska ett perfekt krämigt ägg kokas?
Ett mediumstort ägg behöver cirka 6–7 minuter för att få en krämig gula.

pocherat ägg koktid
© iStock

Pocherade ägg

Ett pocherat ägg är kokt utan skal. Det kräver noggrannhet att få en fin, rund form på ägget, så du måste hålla tungan rätt i mun.

Pocherade ägg passar bra till exempelvis sallader eller avokadomackor. Pocherade ägg är också en viktig ingrediens i den klassiska brunchrätten ”Eggs Benedict”.

Så här kokar du ett pocherat ägg:

  • Ägget ska vara så färskt som möjligt. Det betyder att vitan är fast snarare än vattnig, vilket ger bästa resultat.

  • Knäck försiktigt ägget i en liten kopp.

  • Koka upp vatten och ättiksprit och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet (2-3 msk ättiksprit per liter vatten).

  • Koka upp vattnet igen och sänk sedan värmen till strax under kokpunkten så att ägget inte går sönder.

  • Låt ägget sjuda i cirka 4 minuter och lyft sedan upp det försiktigt.

Spejlæg sunny side up crispy edges
© iStock

Stekta ägg

Ett stekt ägg tillagar du i en stekpanna.

Tillagningen är enkel: Ägget knäcks i en varm stekpanna, vanligtvis med lite fett, men det går också bra utan om du använder en nonstick-panna. Vitan blir fast medan äggulan förblir hel och mjuk – och du bestämmer själv om du vill ha den helt rinnig eller lätt stelnad.

Stekta ägg går snabbt att laga och kan ätas som de är, på smörgås, till på grönsaker eller som en del av en större rätt.

Även om ett stekta är väldigt enkelt att laga finns det ändå många variationer:

Hur man steker ägg på 6 olika sätt:

  • Sunny side up
    Ägget steks bara på ena sidan. Vitorna stelnar, men äggulan förblir hel, blank och flytande. Det klassiska ”stekt ägg-utseendet”.

  • Vändstekt med rinnig gula
    Ägget vänds försiktigt så att det steks kort på båda sidor. Äggulan är fortfarande flytande, men lätt innesluten.

  • Vändstekt med krämig gula
    Ägget vänds och steks lite längre så att äggulan blir halvfast och halvflytande.

  • Vändstekt med fast gula
    Ägget vänds och steks tills både äggvita och äggula är helt fasta. Påminner om ett platt, stekt hårdkokt ägg.

  • Ångkokt stekt ägg
    Lägg ett lock över pannan under stekningen, eventuellt med lite vatten, så att toppen av ägget blir lätt tillagad utan att vändas.

  • Krispiga kanter (crispy edge)
    Stek ägget på hög värme i olja så att vitan blir brun och krispig i kanten – populärt i t ex asiatiska kök.

Kan man steka ägg i airfryer?

Ja, du kan absolut steka ägg i airfryer. Förvärm din airfryer till 180 grader och stek ägget i en form i 3-5 minuter. Enkelt och snabbt!

äggröra scrambled eggs
© iStock

Äggröra

Äggröra är en mjuk, luftig och krämig äggrätt som ofta äts som en del av en brunch. Rätten är, som namnet avslöjar, ägg som vispas lätt och tillagas långsamt under omrörning, vanligtvis i en stekpanna. Vi använder också ofta den engelska benämningen scrambled eggs.

Så här gör du äggröra:

  • Äggen vispas ihop (med mjölk/grädde, men det är inte nödvändigt).

  • Äggen eller smeten värms upp på medelvärme under konstant eller regelbunden omrörning.

  • När äggmassan börjar stelna tas äggröran ofta av värmen lite innan den är helt färdig för att behålla en krämig konsistens.

Konsistensen på äggröran beror mycket på tillagningstiden och temperaturen. Ju lägre värme och mer omrörning, desto mjukare blir resultatet.

omelett i airfryer
© iStock

Omelett

En omelett är en rätt som görs av vispade ägg som tillagas som en stor, platt äggpannkaka.

Omelettrecept utan fett:

  • Äggen vispas utan tillsats.

  • Massan hälls i en varm nonstick-panna.

  • Steks på medelvärme utan att röra om för mycket, så att smeten stelnar till en sammanhängande yta.

  • När ytan är nästan fast kan omeletten vikas eller serveras platt.

Denna typ av omelett är fastare än äggröra, men fortfarande mjuk och saftig i mitten om den inte steks för länge. Den kan ätas som den är – eller som bas för fyllning om man vill tillsätta grönsaker eller örter senare.

Kan man göra omelett i airfryer?

Ja, det går utmärkt. Baka omeletten i ca 8–10 minuter på 180 grader.

ugnsbakade ägg – ägg i kokotte
© iStock

Ugnsbakade ägg

Bakade ägg (även kallade ugnsbakade ägg, ägg en cocotte eller ägg i ramekin) tillagas i ugnen och kräver varken olja eller smör om du använder non-stick-formar eller bakplåtspapper.

Det är alltså en enkel och fettfri metod där du kan anpassa tillagningstiden efter om du vill ha mjuk eller fast äggula.

Så här gör du ugnsbakade ägg – helt enkelt:

  • Förvärm ugnen till ca 175–190 °C (vanlig ugn).

  • Knäck ägget i en liten ugnsfast form, t ex en ramekin eller muffinsform.

  • Grädda ägget i 10–15 minuter, beroende på önskad konsistens:

  • 10–12 min: Fast vit, mjuk äggula.

  • 13–15 min: Fast genomgående.

Du kan baka flera ägg samtidigt, de sköter sig själva och kräver minimalt med arbete. Bakta ägg passar bra till frukost, brunch eller lunchlåda och kan serveras som de är eller med grönsaker och rågbröd.

Ugnsbakade ägg i mikrovågsugn:
Du kan också snabbt och enkelt göra ett bakat ägg (eller äggröra) i mikrovågsugn.
Knäck ett ägg i en skål och baka det i mikrovågsugnen i 30–50 sekunder. Kom ihåg att alltid pricka äggvitan så att ångan kan komma ut. Annars kan ägget explodera.

ägg i airfryer
© iStock

Ägg i airfryer

Ägg i airfryer är ett enkelt sätt att laga både löskokta, krämiga och hårdkokta ägg helt utan vatten eller kastrull. Du använder bara hela ägg med skal direkt i airfryern.

Så här lagar du ägg i airfryer

  • Förvärm airfryern till ca 150–160 °C.

  • Lägg äggen försiktigt i korgen, gärna med lite avstånd mellan dem.

Tillagningstiden beror på önskad konsistens:

  • 9–10 min: Löskokt med flytande äggula.

  • 11–12 min: Krämigt (halvmjuk äggula).

  • 13–17 min: Hårdkokt.

  • Kyl omedelbart i kallt vatten om du vill avbryta tillagningen och göra dem lättare att skala.

Du kan också baka ägg utan skal i små formar, så får du en slags ugnsbakade ägg i airfryern. Passar bra i lunchlådan eller som snabb frukost.

11 Finns det salmonella i svenska ägg?


Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg. Så du kan tryggt äta råa ägg från Sverige. Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark. I andra länder är det däremot vanligare att till exempel ägg och kyckling innehåller salmonella.

Om du vill vara på den helt säkra sidan är det dock fortfarande en god idé att välja pastöriserade ägg till rätter där de ingår råa. Särskilt om du lagar mat till barn, äldre eller sjuka personer.

12 Hur länge håller ägg?


Äggen får säljas upp till 20 dagar efter att de har packats, men de håller sig ofta betydligt längre än sista försäljningsdatum. Så länge ägget luktar friskt kan det fortfarande ätas. Ju äldre ägget är, desto svårare är det dock att vispa och därmed använda till exempelvis bakning – å andra sidan är de lite äldre äggen lättare att skala.

Om du kokar helt färska ägg hårt, kommer en del av äggvitan vanligtvis att fastna i skalet när du skalar ägget.

Kontrollera om ägg är gamla:

Du kan kontrollera hur färska ägg är genom att lägga dem i ett glas vatten. Helt färska ägg sjunker till botten, medan gamla ägg flyter uppåt eller står upprätt i vattnet. Det beror på att ju äldre ägget är, desto mer fukt har avdunstat inifrån ägget, eftersom äggskalet inte är helt tätt.
Och ju mer fukt som har avdunstat, desto större blir äggets luftficka, vilket gör att ägget flyter upp till ytan.

Ju mer luft det finns inuti ägget, desto lägre blir äggets densitet i förhållande till vattnet.

Ditt ägg kan dock fortfarande vara gott att äta, även om det flyter. Om du är osäker kan du, förutom flytprovet, kontrollera genom att knäcka ägget och lukta på det samt titta på dess utseende.

  • Ett dåligt ägg luktar också illa, lite svavelaktigt.

  • Ett dåligt ägg ser dessutom mindre spänstig ut. Ett färskt ägg har vanligtvis en välvd, hög äggula och äggvitan är uppdelad i ett tjockt lager runt äggulan och ett tunt yttre lager.

En platt äggula som lätt går sönder eller ett äggvita som flyter ut mycket kan däremot tyda på att ägget är för gammalt. Det kan dock också betyda att det är en äldre höna som lagt ägget. Äldre hönor lägger nämligen mindre spänstiga ägg än yngre hönor.

Kontrollera om äggen är för gamla. Om ägget flyter är det för gammalt.

LÄGG ÄGGET i ett glas vatten. Om ägget flyter kan det vara ett tecken på att det är för gammalt.

© I FORM

Hur länge håller kokta ägg?

Om äggen är kokta kan de förvaras i kylskåpet i upp till en vecka. Lite kortare tid om äggen redan är skalade eller om skalet är sprucket. Äggen kan dock lätt ta upp lukt från andra livsmedel i kylskåpet, så förvara de hårdkokta äggen i en separat behållare.

13 Ska ägg förvaras i kylskåp?


Konstigt nog är det faktiskt bara ett fåtal länder i världen som förvarar sina råa ägg i kylskåp.

Märkningen av hållbarhetstiden på ägg är idag satt med avseende på bibehållen kvalitet vid lagring i rumstemperatur.
Men Livsmedelsverket rekommenderar att man ska förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

Det beror på två saker: livsmedelssäkerhet och äggens hållbarhet.

Bakterier växer bättre i rumstemperatur än i kylskåpstemperatur, och även om det är mycket osannolikt att svenska ägg innehåller salmonella, är man ännu mer säker på att undvika eventuell salmonillaväxt om äggen förvaras i kylskåp. En annan fördel är att hållbarheten blir mycket längre om du förvarar råa ägg i kylskåpet.

Var ska jag förvara mina ägg i kylskåpet?

Den mellersta hyllan i kylskåpet är den bästa platsen. Undvik kylskåpsdörren, där temperaturen varierar en del.

TIPS: Vänd äggen med spetsen nedåt

Om du vänder äggen "på huvudet", det vill säga med den spetsiga änden nedåt i äggbrickan och den rundade änden uppåt, kan du förlänga hållbarheten.

Det beror på att luftblåsan i den rundade änden av ägget förhindrar äggulan från att komma i kontakt med äggskalet. Äggulan har nämligen en tendens att flyta uppåt i ägget med tiden, och då fungerar luftblåsan som en buffert mellan äggulan och äggskalet. Om äggulan kommer i kontakt med det porösa skalet kan den absorbera fukt och smak från omgivningen, vilket försämrar hållbarheten.

Recept med ägg


De är fulla av hälsosamma ämnen, mättar bra och är perfekta om du tränar eller vill hålla vikten. Därför finns det också massor av recept här på I FORMs webbplats. Hitta några av de mest populära nedan:

FRUKOST

avokadosmörgås med pocherat ägg
© Skovdal Nordic

Avokadosmörgås med pocherat ägg

God frukost med massor av mättande protein.

Här hittar du receptet

äggmuffins
© I FORM

Äggmuffins med kalkonbacon

Goda, kalorisnåla äggmuffins med bacon. Perfekta till brunchbordet.

Här hittar du receptet

Omelett med spenat
© Wichmann & Bendtsen

Omelett med spenat och tomater

Gör en god frukostomelett med spenat och tomater. Se hur du gör här.

Här hittar du receptet.

LUNCH OCH SALLADER

pitabröd med tonfisk och ägg
© Wichmann & Bendtsen

Pitabröd med nyttig tonfisksallad

En god och hälsosam lunch för både stora och små!

Här hittar du receptet

æggekage
© Betina Hastoft

Omelett i ugn med potatis och grönsaker

Omelett är genialt när du vill ha en hälsosam och mättande lunch. Och det gör ju ingenting att den är snabb och enkel att laga!

Här hittar du receptet.

äggwrap utan mjöl
© Wichmann & Bendtsen

Äggwrap utan mjöl med kyckling och spenat

Letar du efter en lunch som mättar bra och smakar gott, men har lågt kaloriinnehåll? Då ska du prova denna goda äggwrap.

Här hittar du receptet.

sallad med ägg och tonfisk
© Wichmann & Bendtsen

God sallad med tonfisk, ägg och oliver

Krispig, knaprig och med massor av smak! Prova en lätt men mättande sallad till lunch.

Här hittar du receptet.

omelett med spenat och keso
© Wichmann & Bendtsen

Omelett med spenat, keso och avokadosallad

En omelett kan innehåll massor av goda fyllningar. Prova en favorit med spenat, keso och avokado.

Här hittar du receptet.

MIDDAG

Vegetarisk wok med nudlar och ägg
© Wichmann & Bendtsen

Vegetarisk wok med nudlar och ägg

Mums! Ägg är en utmärkt ingrediens i wok! Prova denna läckra vegetariska wok med nudlar och ägg.

Här hittar du receptet.

Sheet pan med stekt ägg
© Wichmann & Bendtsen

Plåtmat med ägg, bönor, tomater och blomkål

Sheet pan är en superlätt rätt att laga i ugnen. Prova denna med stekt ägg och grönsaker.

Här hittar du receptet.

omelett i airfryer
© Wichmann & Bendtsen

Omelett med skinka och broccoli i airfryer

Massor av protein och smak – och dessutom är denna omelett superenkel att laga i en airfryer.

Här hittar du receptet.

ramen med ägg
© Betina Hastoft

Ramen-soppa med kyckling och risnudlar

Det är inte utan anledning som ramen har blivit en så populär rätt. Ägg är ofta en av huvudingredienserna.

Här hittar du receptet.