Är ägg nyttigt – och hur många kan man äta?
Ägg är en liten proteinbomb och det närmaste vi kommer ett stort vitaminpiller. Ta reda på hur nyttiga de är – och hur många ägg du kan äta per dag – och om ägg verkligen kan höja ditt kolesterol.
Ägg är en liten proteinbomb och det närmaste vi kommer ett stort vitaminpiller. Ta reda på hur nyttiga de är – och hur många ägg du kan äta per dag – och om ägg verkligen kan höja ditt kolesterol.
Ägg är förknippade med flera myter och farhågor, till exempel att de gör dig tjock och höjer kolesterolhalten. Och även om de flesta kan koka ett ägg, råder det stor oenighet om hur man kokar det perfekta ägget.
Faktum är att ägg är en av naturens små näringsbomber med många hälsofördelar om man äter dem som en del av en balanserad och varierad kost med mycket grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter.
Här får du svar på frågor som hur mycket protein det finns i ägg, hur många man får äta per dag och hur länge ägg håller sig. Och så får du veta hur man kokar det perfekta ägget!
Ägg är inte bara nyttiga, de är superhälsosamma. Ägg är nämligen kycklingfostrets matlåda, så de innehåller i stort sett alla näringsämnen utom fibrer och C-vitamin.
Ja, det är hälsosamt att äta ägg varje dag – så länge de ingår i en varierad och balanserad kost.
Den kommitté som ligger bakom våra kostråd har granskat en mängd internationell forskning om ägg. Och många studier – bland annat den här och den här – visar att det är hälsosamt, och inte minst hälsosäkert, att äta upp till ett ägg om dagen.
I årtionden har vi varit rädda för det höga kolesterolhalten i ägg, men det finns ingen anledning till det, det har forskningen fastställt.
Idag vet vi nämligen att kolesterol i kosten inte direkt påverkar kolesterolnivån i blodet. Du kan alltså äta ägg även om du har hjärtsjukdom eller förhöjt kolesterol. Du kan läsa mer om detta här.
Det finns 6-8 gram protein i ägg, men det beror mycket på äggets vikt.
I ett litet ägg finns det till exempel 6 gram protein. Medan det finns 7 gram protein i ett medelstort ägg.
Hur mycket näring ett ägg innehåller beror på storleken.
Här kan du se näringsinnehållet i små respektive stora ägg:
Näringsinnehåll | Small (≤52 g) | Medium (53-62 g) | Large (63-72 g) | XL (≥73 g) |
---|---|---|---|---|
Kalorier (kcal) | 71 | 77 | 91 | 99 |
Protein (g) | 6 | 7 | 8 | 9 |
Fett (g) | 4 | 5 | 6 | 7 |
A-vitamin (RE) | 37 | 41 | 48 | 52 |
D-vitamin (µg) | 2,5 | 3 | 3 | 3 |
E-Vitamin (a-TE) | 2 | 2 | 3 | 3 |
B12-vitamin (µg) | 1 | 1 | 1 | 1 |
Kalium (mg) | 67 | 73 | 86 | 94 |
Kalcium (mg) | 24 | 26 | 31 | 34 |
Järn (mg) | 1 | 1 | 1 | 1 |
Zink (mg) | 1 | 1 | 1 | 1 |
Jod (µg) | 34 | 37 | 44 | 48 |
Selen (µg) | 11 | 13 | 15 | 16 |
TABELL: Kalorier, protein, fett, vitaminer och mineraler i ett ägg – näringsinnehåll fördelat efter storlek. Källa: DTU & Dava Foods |
Ett ägg väger i genomsnitt 60 gram och skalet utgör cirka 10 % av äggets vikt.
Här ser du vad ett ägg med skal väger:
Storlek small – väger max 52 gram
Storlek medium – väger 53-62 gram
Storlek large – väger 63–72 gram
Storlek XL – väger över 73 gram
Fun fact: Ju äldre en höna är, desto större är äggen hon lägger.
Nej. Det är en utbredd och seglivad myt att ägg är dåligt för kolesterolvärdet. Visst innehåller de mycket kolesterol. Men forskarna är sedan länge överens om att kolesterolhalten i vår mat inte har någon större betydelse för kolesterolnivån i blodet. Och det är den senare som kan öka risken för åderförkalkning och hjärtsjukdomar.
Nyare forskning visar att kroppen själv reglerar sin kolesterolproduktion om man får i sig mer eller mindre kolesterol genom kosten.
Det är främst halten av mättade fetter i kosten, samt övervikt och fysisk inaktivitet, som kan göra att kolesterolvärdet blir så högt att det är skadligt för hälsan.
Du kan utan problem äta 1 ägg om dagen – alltså 7 ägg i veckan.
Och det är faktiskt många som gör det. För vi är uppenbarligen glada över att ägg alltid finns i matbutikernas hyllor.
I Sverige äter vi, enligt Jordbruksverket, cirka 213 ägg per person och år. Det är cirka 5 ägg i veckan i genomsnitt, och dessutom finns ägg i många av de livsmedel vi köper, till exempel majonnäs, färdigrätter och kakor.
Det finns ingen dokumentation som visar att äggkonsumtion påverkar risken att utveckla diabetes.
Nej, och i så fall bara marginellt – alla ägg är hälsosamma. Enstaka studier tyder dock på att den ekologiska varianten har ett något högre innehåll av vitamin B12 och karotenoider, men skillnaden mellan konventionella och ekologiska ägg är mycket liten. Valet handlar alltså mer om etik och djurvälfärd.
Och även om de bruna äggen har en aura av naturlig lantlighet är de inte heller hälsosammare än de vita.
Ja, ägg är ett utmärkt livsmedel om du vill gå ner i vikt. Det finns flera skäl till detta:
Mättar bra
Ägg är rika på protein, som ökar mättnadskänslan. Det innebär att du känner dig mätt längre och därmed äter färre kalorier totalt sett. Studier visar att personer som äter ägg till frukost ofta äter färre kalorier under dagen jämfört med dem som äter en kolhydratrik frukost.
Lågt kaloriinnehåll
Ett medelstort ägg innehåller endast cirka 70 kalorier och ger dig viktiga näringsämnen som protein, vitamin D, B12 och selen.
Stabilt blodsocker
Proteiner och fett i ägg hjälper till att hålla blodsockret stabilt, vilket kan minska sötsug och energivariationer.
Stödjer muskelmassa
Under viktminskning är det viktigt att bevara muskelmassa. Ägg bidrar med komplett protein (alla essentiella aminosyror), vilket stödjer muskeluppbyggnad och -underhåll, särskilt om du kombinerar det med styrketräning.
Här ser du de fyra enkla stegen för att koka ett ägg:
Vissa lägger salt i det kokande vattnet eftersom det kan ha vissa praktiska fördelar – men det är inte nödvändigt. Här är vad salt i vattnet kan göra:
Äggen blir lättare att skala
Salt kan göra äggskalet lite hårdare och hjälpa till att täta eventuella små sprickor så att äggvitan inte rinner ut. Det kan också göra det lättare att ta bort skalet efteråt, särskilt om äggen är helt färska, då de annars kan vara svåra att skala.
Salt minimerar att äggvita rinner ut
Om ett ägg spricker under kokningen hjälper salt till att äggvitan koagulerar snabbare, så att inte så mycket rinner ut i vattnet.
Du har kanske provat att sänka ditt ägg i kokande vatten och kort därefter observerat hur innehållet börjar sippra ut genom en spricka i äggskalet.
Ägget spricker på grund av temperaturskillnaden mellan det kalla ägget och det kokande vattnet – vilket gör att luften inuti äggets luftblåsa expanderar snabbt.
Det är irriterande, men kan lyckligtvis undvikas.
Här är 3 enkla knep för att undvika sprickor i ägg. Du kan prova dem tillsammans eller var för sig:
Storlek | Löskokt ägg koktid | Perfekt krämiga ägg koktid | Hårdkokt ägg koktid |
---|---|---|---|
Small | 4½ - 5 minuter | 6 - 6 ½ minuter | 7-8 minuter |
Medium | 5 - 5½ minuter | 6½ - 7 minuter | 8-9 minuter |
Large | 5½ - 6 minuter | 7 - 7½ minuter | 8-9 minuter |
X-large | 6 - 6 ½ minuter | 7½ - 8 minuter | 9-10 minuter |
Ägg är inte bara en näringsrik proteinkälla, de är också otroligt mångsidiga i köket. Men hur kokar man ägg? Hur länge ska man koka ägg?
Här guidar vi dig till några av de mest populära sätten att tillaga ägg på.
Vi har också valt ut ett antal recept på frukost, lunch och middag som innehåller ägg. Du hittar dem här.
Det svenska kontrollprogrammet för salmonella visar att det är mycket ovanligt med salmonella i svenskt kött och svenska ägg. Så du kan tryggt äta råa ägg från Sverige. Samma gäller för ägg från Norge, Finland och Danmark. I andra länder är det däremot vanligare att till exempel ägg och kyckling innehåller salmonella.
Om du vill vara på den helt säkra sidan är det dock fortfarande en god idé att välja pastöriserade ägg till rätter där de ingår råa. Särskilt om du lagar mat till barn, äldre eller sjuka personer.
Äggen får säljas upp till 20 dagar efter att de har packats, men de håller sig ofta betydligt längre än sista försäljningsdatum. Så länge ägget luktar friskt kan det fortfarande ätas. Ju äldre ägget är, desto svårare är det dock att vispa och därmed använda till exempelvis bakning – å andra sidan är de lite äldre äggen lättare att skala.
Om du kokar helt färska ägg hårt, kommer en del av äggvitan vanligtvis att fastna i skalet när du skalar ägget.
Du kan kontrollera hur färska ägg är genom att lägga dem i ett glas vatten. Helt färska ägg sjunker till botten, medan gamla ägg flyter uppåt eller står upprätt i vattnet. Det beror på att ju äldre ägget är, desto mer fukt har avdunstat inifrån ägget, eftersom äggskalet inte är helt tätt.
Och ju mer fukt som har avdunstat, desto större blir äggets luftficka, vilket gör att ägget flyter upp till ytan.
Ju mer luft det finns inuti ägget, desto lägre blir äggets densitet i förhållande till vattnet.
Ditt ägg kan dock fortfarande vara gott att äta, även om det flyter. Om du är osäker kan du, förutom flytprovet, kontrollera genom att knäcka ägget och lukta på det samt titta på dess utseende.
Ett dåligt ägg luktar också illa, lite svavelaktigt.
Ett dåligt ägg ser dessutom mindre spänstig ut. Ett färskt ägg har vanligtvis en välvd, hög äggula och äggvitan är uppdelad i ett tjockt lager runt äggulan och ett tunt yttre lager.
En platt äggula som lätt går sönder eller ett äggvita som flyter ut mycket kan däremot tyda på att ägget är för gammalt. Det kan dock också betyda att det är en äldre höna som lagt ägget. Äldre hönor lägger nämligen mindre spänstiga ägg än yngre hönor.
Om äggen är kokta kan de förvaras i kylskåpet i upp till en vecka. Lite kortare tid om äggen redan är skalade eller om skalet är sprucket. Äggen kan dock lätt ta upp lukt från andra livsmedel i kylskåpet, så förvara de hårdkokta äggen i en separat behållare.
Konstigt nog är det faktiskt bara ett fåtal länder i världen som förvarar sina råa ägg i kylskåp.
Märkningen av hållbarhetstiden på ägg är idag satt med avseende på bibehållen kvalitet vid lagring i rumstemperatur.
Men Livsmedelsverket rekommenderar att man ska förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.
Det beror på två saker: livsmedelssäkerhet och äggens hållbarhet.
Bakterier växer bättre i rumstemperatur än i kylskåpstemperatur, och även om det är mycket osannolikt att svenska ägg innehåller salmonella, är man ännu mer säker på att undvika eventuell salmonillaväxt om äggen förvaras i kylskåp. En annan fördel är att hållbarheten blir mycket längre om du förvarar råa ägg i kylskåpet.
Den mellersta hyllan i kylskåpet är den bästa platsen. Undvik kylskåpsdörren, där temperaturen varierar en del.
Om du vänder äggen "på huvudet", det vill säga med den spetsiga änden nedåt i äggbrickan och den rundade änden uppåt, kan du förlänga hållbarheten.
Det beror på att luftblåsan i den rundade änden av ägget förhindrar äggulan från att komma i kontakt med äggskalet. Äggulan har nämligen en tendens att flyta uppåt i ägget med tiden, och då fungerar luftblåsan som en buffert mellan äggulan och äggskalet. Om äggulan kommer i kontakt med det porösa skalet kan den absorbera fukt och smak från omgivningen, vilket försämrar hållbarheten.
De är fulla av hälsosamma ämnen, mättar bra och är perfekta om du tränar eller vill hålla vikten. Därför finns det också massor av recept här på I FORMs webbplats. Hitta några av de mest populära nedan: