Allt du inte visste om ägg
Ägg är förknippade med många myter och rykten. Men den lilla proteinbomben är i princip faktiskt ett enda stort vitaminpiller. Kokar du det perfekt, blir det dessutom ett kulinariskt mästerverk.
Ägg är förknippade med många myter och rykten. Men den lilla proteinbomben är i princip faktiskt ett enda stort vitaminpiller. Kokar du det perfekt, blir det dessutom ett kulinariskt mästerverk.
Ägg är förknippade med många myter och dåliga rykten, t ex att ägg gör dig tjock och höjer ditt kolesterolvärde. Och även om vi alla kan koka ett, är det inte alla som kan koka det perfekta löskokta ägget.
Här får du veta hur mycket näring, vitaminer och mineraler det innehåller, få tabeller med koktider för ägg i alla storlekar och få reda på vilka sunda effekter de har på din kropp – och hur många du kan äta.
Ägg är inte bara nyttiga, de är supernyttiga. Eftersom ägget är kycklingfostrets matlåda, innehåller det i stort sett alla näringsämnen bortsett från fibrer och C-vitamin.
De är supernyttiga oavsett om du äter dem som löskokta, hårdkokta, spegelägg eller i en omelett, äggröra eller i bakverk eller andra rätter. Tillagningen påverkar med andra ord inte de nyttiga ämnen.
Stl small – väger max 52 gram
Stl medium – väger 53–62 gram
Stl large – väger 63–72 gram
Stl XL – väger över 73 gram
Fun fact: Ju äldre hönan är, desto större ägg värper den.
Det är 6–8 gram protein och omkring 83 kalorier i ett ägg, men det beror mycket på äggets vikt. Du kan se näringsämnesfördelningen i olika äggstorlekar här.
Det är en utbedd och seglivad myt att ägg är dåliga för kolesterolvärdet. De innehåller mycket kolesterol. Men forskarna har för länge sedan kommit fram till att kolesterolinnehållet i vår mat inte har någon betydelse för kolesterolnivån i blodet, då din kropp själv bildar och reglerar kolesterol.
Om du bara äter lite kolesterol bildar således din kropp kolesterol och omvänt.
Högt kolesterol är inte en sjukdom i sig själv, och du märker inte om du har högt kolesterolvärde, men ett högt kolesterolvärde kan vara farligt då det ökar risken för åderförkalkning.
Vissa människor är mer känsliga för mat med mycket kolesterol, och eftersom de trots allt innehåller en del mättat fett, är det officiella kostrådet ett ägg om dagen – och 3–4 i veckan, om ditt kolesterolvärde är för högt. Lever du sunt i övrigt och motionerar, kan du dock komma undan med att äta flera om dagen, så länge äggen ingår i en allsidig och varierad kost.
Alla ägg är nyttiga. Enskilda undersökningar tyder dock på att ekologiska har ett lite högre innehåll av B12-vitamin och karotenoider, men skillnaden mellan konventionella och ekologiska är marginell. Valet handlar mer om etik och djurens välfärd.
Även om bruna har en aura av naturlighet och landet, är de inte heller nyttigare än vita ägg.
Burägg kommer från ägg i trådburar. Frigående kommer från höns som går fritt, medan ekologiska kommer från höns som går fritt och även har tillgång till att vara ute. Ekologiska höns äter även ekolgiskt foder och de ska ha tillgång till grovfoder i form av exempelvis gräs, vilket påverkar smaken på ägget. Till det bättre, menar många.
56 procent av oss föredrar löskokta, men den som är rädd för salmonellaväljer hårdkokta. I det ultimata löskokta ägget är vitan fast och gulan flytande. Koktiden beror på äggets storlek. För ett M/L är ca 5 minuter lagom för att det ska bli perfekt löskokt.
Ska däremot koka ett hårdkokt ägg ska vitan vara fast, medan gulan ska ha stelnat men vara lätt fuktig.
Vill du ha ett mjukkokt är målet att få en fast vita och det yttersta av gulan fast, medan mitten av gulan är mjuk.
Koka upp vatten i en gryta.
Stick ev hål i ägget med en nål eller en äggnål (vilket minskar risken för att skalet spricker under kokningen).
Lägg ner ägget försiktigt i kokande vatten. Lägg aldrig ägget i kallt vatten. Det kokande vattnet ser nämligen till att vitan blir fast innan värmen når gulan.
Kom ihåg att ta tiden (kolla koktiderna för löskokt, hårdkokt och mjukkokt ägg i tabellen här under).
Ta upp ägget direkt när det är klart och skölj det under kallt, rinnande vatten, så att kokningen avstannar.
Ett pocherat ägg är kokt utan skal. Det kräver lite omsorg att koka utan skal och få en fin, rund form.
Använd ett färskt ägg, så att vitan inte flyter ut i vattnet, utan lägger sig tätt intill gulan.
Knäck försiktigt ägget i en liten kopp.
Koka upp vatten och ättika och låt försiktigt ägget glida ner i vattnet (2–3 msk ättika per liter vatten).
Koka upp vattnet igen, och sänk genast värmen till precis under kokpunkten så att ägget inte går sönder.
Låt ägget sjuda i ca 4 minuter och lyft försiktigt upp det.
På 1990-talet blev tusentals svenskar sjuka efter att ha ätit salmonellainfekterade ägg. Idag är salmonellarisken så liten att du utan problem kan knäcka ett rått över råbiffen eller låta råa ägg ingå i chokladkräm. Skulle det vara infekterat med salmonella, kommer bakterierna nästan alltid uteslutande sitta på skalet och inte inne i ägget, eftersom salmonellabakterierna sätter sig på ägget när det pressas ut ur hönans bakdel.
Vill du vara på den säkra sidan är det dock fortfarande en bra idé att välja pastöriserade ägg till rätter där det ingår råa. Speciellt om du lagar mat till barn, äldre människor eller sjuka personer.
De kan säljas i upp till 20 dagar efter att de är paketerade, men ofta håller de sig betydligt längre än bäst före-datum. Så länge ägget luktar fräscht kan du äta det. Ju äldre ägget är, desto svårare är det dock att vispa det och använda till bakning. Lite äldre är i gengäld lättare att skala. Om du använder helt färska ägg till hårdkokta, kommer en del av äggvitan förmodligen att sitta fast i skalet när du skalar dem.
Du kan kolla hur färskt ditt ägg är genom att lägga det i ett glas vatten. Helt färska sjunker till botten – gamla lägger sig på ytan.
Festligt nog hör vi till de få länder i världen där man förvarar äggen kallt, så om du vill kan lika gärna förvara äggen i en flätad stålkorg på bordet.
Äggen blir inte dåliga av det, men de håller sig betydligt kortare tid.
Vill du att de ska hålla sig så länge som möjligt är mittenhyllan i kylskåpet det bästa stället att förvara dem. Undvik kylskåpsdörren där temperaturen varierar en del.
Kokta kan hålla sig i upp till en vecka i kylskåpet. Lite kortare tid om äggen redan är skalade eller om skalet är sönder. Äggen kan dock lätt absorbera lukt från andra matvaror i kylskåpet, så förvara hårdkokta i en burk för sig.
Ägg är för alltid förknippade med påsk. Även den lite mer kaloririka sorten. Och om du älskar sötsaker kan du trösta dig själv med att det kan finnas nyttigheter även i påskägg.
De nyttigaste påskäggen är de som är gjorda av mörk choklad, marsipan eller nougat. Choklad är rik på antioxidanter i form av flavonoider och både marsipan och nougat bidrar med sunda fettsyror. Men du kan inte undvika att du även får med lite socker och kalorier på köpet.
Vill du har riktiga påskägg på påskbordet kan du färga dem i fina färger själv.
Ägg är fullspäckade med nyttiga ämnen som mättar och är perfekta om du tränar. Därför kan du även hitta massor av äggrecept här på I FORMs hemsida. Här är några av de populäraste recepten: