Paprika – så nyttigt är det
Du kan lugnt fylla tallriken, för paprikor innehåller massor av nyttiga ämnen. Lär dig mer om dem här och få tips på hur du får in (ännu) fler i din matlagning
Du kan lugnt fylla tallriken, för paprikor innehåller massor av nyttiga ämnen. Lär dig mer om dem här och få tips på hur du får in (ännu) fler i din matlagning
Paprika är ett genialt snack. De smakar gott, de innehåller bara några få kalorier men massor av nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Med sina vackra färger och spröda konsistens är de också supergoda i mat, inte minst sallader, bowls och wokrätter.
Läs mer om de nyttiga trafikljusgrönsakerna här och få massor av goda recept.
Det är många vitaminer i en paprika och få kalorier. Se siffrorna här.
Den röda paprikan är helt klart I FORMs favorit.
Den slår både den gula och den gröna i C-vitamininnehåll och innehåller nästan åtta gånger så mycket A-vitamin och betakaroten som en grön paprika. Och även på parametrar där den röda hamnar på andra plats, t ex kostfibrer, E-vitamin, B6 och kalorier, är skillnaden så liten att det är närmast obetydlig.
LÄS OCKSA: Är chili nyttigt?
Odlingen av paprika kräver inte mycket mark men användningen av bekämpningsmedel kan vara hög. Varje år publicerar den amerikanska miljöorganisationen, Environmental Working Group, en lista över de tolv livsmedel som innehåller mest bekämpningsmedel. Dessa livsmedel kallas för ”The dirty dozen” – ”det smutsiga dussinet” och där finns paprikor med.
I en enda paprika hittades 15 olika bekämpningsmedel. Men du undviker de kemiska gifterna genom att köpa ekologisk paprika och du ska alltid skölja frukt och grönsaker noga.
Placera dina paprikor i grönsakslådan i kylskåpet. Här kan de gröna och omogna hålla sig i upp till två veckor, medan de gula och röda klarar sig en vecka. Det är bäst att förvara paprikorna hela. De tappar nämligen antioxidanter så fort du börjar att skära i dem.
Läs också: Hur förvarar jag hallon bäst?
Ja, och de behöver inte blancheras innan som många andra grönsaker. Ta bort frön och stjälk och frys ner dem i en fryspåse. Paprikor tappar sin sprödhet när de fryses ner, så använd dem i varma rätter
LÄS OCKSA: Så länge håller din mat i frysen
Nej, men både paprikor och chili är medlemmar av den stora chilifruktsfamiljen Capsicum. Paprikan har det latinska namnet Capsicum annuum. Man använder den så kallade Scoville-skalan för att ange chilifrukters styrka, och här ligger paprikan på noll.