Paprika – så nyttigt är det

Du kan lugnt fylla tallriken, för paprikor innehåller massor av nyttiga ämnen. Lär dig mer om dem här och få tips på hur du får in (ännu) fler i din matlagning

Paprikor, både gröna, gula och röda

PAPRIKOR — Älskar du paprika? Då får du massor av inspiration till god och nyttiga mat med paprika här.

Paprika är ett genialt snack. De smakar gott, de innehåller bara några få kalorier men massor av nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler. Med sina vackra färger och spröda konsistens är de också supergoda i mat, inte minst sallader, bowls och wokrätter.

Läs mer om de nyttiga trafikljusgrönsakerna här och få massor av goda recept.

1 Vad är paprika bra för?


Ditt immunförsvar

Dessvärre är det inte så enkelt att du bara kan tugga i dig en paprika och så slipper du bli förkyld. Men paprika – särskilt röd – är rik på både A- och C-vitamin, som sägs spela en roll för ditt immunförsvar och kroppens förmåga att bekämpa infektioner, så fyll på bara!

Din hud

Kollagen är viktigt för både hud, bindväv, leder, senor, muskler och skelett och paprikans C-vitaminer stimulerar bildandet av kollagen.

Det finns dock ännu fler bra saker för huden. A-vitamin motverkar nämligen torr hud och fungerar som en antioxidant i huden och ger därmed ett visst skydd mot UV-skador från solen.

Dit syn

A-vitamin har stor betydelse för din syn. Det används bl a till att bilda ämnet rodipsin, som är nödvändigt för att du ska kunna se i dunkel belysning. Därmed är det viktigt för ditt mörkerseende. A-vitaminbrist är en av de vanligaste orsakerna till blindhet i världen.

Ditt järnupptag

Många kvinnor har järnbrist. Här kan paprikans många C-vitaminer hjälpa dig eftersom de främjar kroppens upptagning av järn från maten.

Din midja

Det är få kolhydrater och kalorier i paprika som därför är bra om du vill gå ner i vikt. Den röda ger dig sötma, som nästan är “gratis”.

Går du på KETO-dieten, så välj den gröna.

2 Vilka nyttiga ämnen innehåller paprikor?


Det är många vitaminer i en paprika och få kalorier. Se siffrorna här.

3 Vilken paprika är nyttigast?


Den röda paprikan är helt klart I FORMs favorit.

Den slår både den gula och den gröna i C-vitamininnehåll och innehåller nästan åtta gånger så mycket A-vitamin och betakaroten som en grön paprika. Och även på parametrar där den röda hamnar på andra plats, t ex kostfibrer, E-vitamin, B6 och kalorier, är skillnaden så liten att det är närmast obetydlig.

LÄS OCKSA: Är chili nyttigt?

Röd paprika

RÖD PAPRIKA

Mest:
✔ C-vitamin
✔ A-vitamin oCH betakaroten
✔ Kalium

Gul paprika

GUL PAPRIKA

Mest:
✔ E-vitamin
✔ B6-vitamin

Grön paprika

GRÖN PAPRIKA

Mest:
✔ Kostfibre

Minst:
✔ Kalorier
✔ Kolhydrater

Källa: DTU

4 Är det mycket bekämpningsmedel i paprika?


Odlingen av paprika kräver inte mycket mark men användningen av bekämpningsmedel kan vara hög. Varje år publicerar den amerikanska miljöorganisationen, Environmental Working Group, en lista över de tolv livsmedel som innehåller mest bekämpningsmedel. Dessa livsmedel kallas för ”The dirty dozen” – ”det smutsiga dussinet” och där finns paprikor med.

I en enda paprika hittades 15 olika bekämpningsmedel. Men du undviker de kemiska gifterna genom att köpa ekologisk paprika och du ska alltid skölja frukt och grönsaker noga.

5 Hur skär jag en paprika på bästa sätt?


1.Ställ paprikan med stjälken uppåt.
2.Ta en vass kniv och skär av de fyra “sidorna” uppifrån och ner. Skär också bort det nedre av bottnen. Nu har du stjälk, fröhus och frön kvar, och det kan du kasta, och så har du fem fina bitar paprika utan vita hinnor.
3.Vänd sedan paprikabitarna med insidan uppåt – det gör det lättare att skära dem i strimlor eller tärningar.

6 Hur förvarar jag paprika?


Placera dina paprikor i grönsakslådan i kylskåpet. Här kan de gröna och omogna hålla sig i upp till två veckor, medan de gula och röda klarar sig en vecka. Det är bäst att förvara paprikorna hela. De tappar nämligen antioxidanter så fort du börjar att skära i dem.

Läs också: Hur förvarar jag hallon bäst?

7 Kan paprika frysas?


Ja, och de behöver inte blancheras innan som många andra grönsaker. Ta bort frön och stjälk och frys ner dem i en fryspåse. Paprikor tappar sin sprödhet när de fryses ner, så använd dem i varma rätter

8 Är paprikan en chili?


Nej, men både paprikor och chili är medlemmar av den stora chilifruktsfamiljen Capsicum. Paprikan har det latinska namnet Capsicum annuum. Man använder den så kallade Scoville-skalan för att ange chilifrukters styrka, och här ligger paprikan på noll.

9 Våra favoritrecept med paprika


Fyllda paprikor

Har du rester av t ex ris, quinoa, grönsaker, kyckling eller köttfärssås är det smart att förvandla det till en smarrig fyllning i fyllda paprikor dagen efter. Dela paprikor i halvor, ta bort stjälken och fröhuset och lägg i fyllningen. Strö över ost och baka dem i ugnen tills de är varma och osten är gyllene.

Se våra goda recept på fyllda paprikor här:

Fylld paprika med nötfärs
© Skovdal Nordic

Fylld paprika med nötfärs

Du hittar receptet här

Grillad paprika

Det ger en extra krydda till smaken när du lägger paprikor på grillen eller i en grillpanna. Servera dem som tillbehör till kött och fisk, eller skär dem i strimlor och använd dem i sallader.

Så här gör du:

  1. Dela paprikorna, ta bort stjälken, fröna och hinnorna.
  2. Pensla på lite olja och grilla paprikorna.
  3. Paprikorna är färdiga när de börjar att få färg. Det tar vanligtvis 2-3 min på varje sida. Skalet lossnar från paprikorna när de är grillade, du kan dra bort skalet och bara äta det söta, grillade köttet.

Se våra goda recept med grillade paprikor här:

Marockansk bowl
© wichmann+bendtsen

Marockansk bowl med hummus och grillade grönsaker

Du hittar receptet här

Bakad torsk med grillad squash och paprika
© wichmann+bendtsen

Bakad torsk med grillad squash och paprika

Du hittar receptet här

Grillade nötrullader med paprika

Du hittar receptet här

Paprikor i ugnen

I ugnen blir dina paprikor mjuka och får mer smak. Och bakningen gör det möjligt att avlägsna skalet. Det är enklast att ta bort skalet om du lägger de ugnsbakade paprikorna i en fryspåse och lägger dem i kylen tills de har svalnat helt.

Servera de ugnsbakade paprikorna som tillbehör till kött och fisk, lägg dem i sallader eller använd dem som här, i en god dipp med mandlar och vitlök.

Romescosås

Få receptet här

Paprika i soppa

Soppor är tacksamma, så har du några paprikor som ser trötta ut kan du lägga dem i kastrullen tillsammans med dina andra grönsaksrester. Ta bort stjälk och fröhus och låt paprikaköttet sjuda med en stund innan du mixar soppan.

Om du vill ha extra smak kan du baka dina paprikor i ugnen först. Du kan också lägga tärnad paprika i soppan sist, om du vill ha lite att tugga på.

Se våra goda soppor med paprika här:

Skål med tomatsoppa och rågbröd
© wichmann+bendtsen

Tomatsoppa med bakad paprika

Du hittar receptet här

Chilisoppa
© wichmann+bendtsen

Het chilisoppa med kidneybönor

Du hittar receptet här

Paprika i sallader och bowls

Paprikor är perfekta i sallader och bowls av tre anledningar:

  1. De är spröda och krispiga.
  2. De bidrar med massor av smak.
  3. De bidrar med vackra färger.

Se våra goda bowls och sallader med paprika här:

Mexikansk bowl
© wichmann+bendtsen

Mexikansk bowl

Du hittar receptet här

© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsallad med kyckling

Se opskriften her

Glasburk med sallad
© wichmann+bendtsen

Broccoli-kikärtssallad med avokadodressing

Du hittar receptet här

Spicy sallad

Du hittar receptet här

Tallrik med köttbullar, pastasallad, kikärter, grönsaker och skål med dressing
© wichmann+bendtsen

Vegobiffar med pastasallad och plockgrönsaker

Du hittar receptet här

Tallrik med biffsallad
© wichmann+bendtsen

Ljummen biffsallad med paprika och chili

Du hittar receptet här

Paprika i wokrätter

Paprikans sprödhet gör den helt perfekt i wokrätter.

Så här gör du Börja med att steka ev kött, gärna marinerat, vid hög värme. Sedan tillsätter du grönsaker som lök och morötter, som mår bra av några minuters stekning, innan du till sist lägger paprika och t ex groddar eller skott i woken

Se våra goda recept på wokrätter med paprika här:

Skål med wok
© wichmann+bendtsen

Kalvkött i wok med massor av grönt

Du hittar receptet här

© wichmann+bendtsen

Wok med kyckling och grönsaker

Se opskriften her

Grytor med paprika

Se våra goda gryträtter med paprika här:

© wichmann+bendtsen

Chili con carne med kalvkött och majs

Du hittar receptet här

Paella

Du hittar receptet här

Ratatouille squash och paprika

Se opskriften her

Prova också paprika...

… som hamburgerbröd

Du sparar många kalorier om du skippar brödet och ersätter dem med en delad paprika. Du kan ev grilla den lite först.

… på pizza

Lite strimlad paprika passar riktigt bra på en pizza med t ex pepperoni och lök.

… i omeletter

Lite tärnad eller strimlad paprika ger både smak och färg till dina omeletter.

Newsletter background