Enkla kalljästa frallor med havregryn
Kalljästa frallor

Börja dagen med nybakt bröd! De här är kalljästa, spröda, fyllda med nyttiga saker OCH enkla att baka.

Enkla kalljästa frallor med havregryn

På I FORM har vi en kollega som bakar världens bästa kalljästa frallor. Vi har fått receptet, och vet du vad? De är både fyllda med nyttiga saker och enkla att baka!

17 mars 2020 av Sara Møller Christensen og Inge Eriksen

Enkla kalljästa frallor med havregryn

8 stycken.

1½ dl grynblandning 
2 nävar pumpafrön
5 dl vatten
½ pk. jäst
5 dl havregryn
1 msk grovt salt
Vetemjöl efter behov
Lite olivolja till pensling

Så här lagar du enkla kalljästa frallor med havregryn

  • Lägg grynblandning, pumpafrön och hälften av havregrynen i blöt i vattnet – gärna i en stor skål med lock. Har du möjlighet, så låt det stå i blöt ett par timmar innan du fortsätter. 
  • Tillsätt jästen. När jästen är upplöst häller du i resten av havregrynen och sedan salt och vetemjöl. Mjölet tillsätter du lite åt gången och rör ihop ordentligt. Knåda på – det är bra träning för armarna. Konsistensen ska vara ganska klistrig, men inte för flytande.
  • Sätt på locket eller en stor tallrik ovanpå skolan och ställ den i kylskåpet för kalljäsning över natten.
  • Nästa morgon sätter du ugnen på 225 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta ut skålen ur kylskåpet och gör 8 frallor av degen och lägg dem på plåten. Använd två matskedar, för degen är lite för klibbig för att du ska kunna forma frallorna med händerna. Pensla frallorna med olivolja.
  • Baka frallorna i cirka 30-35 min. Baktiden kan skilja sig åt beroende på din ugn, men frallorna ska vara gyllenbruna och spröda på ytan, och det ska låta ihåligt när du knackar på botten.  

TIPS! Blir frallorna väldigt platta i ugnen ska du använda lite mer mjöl nästa gång.

Deg till kalljästa frallor med havregryn
Fralldegen

Knåda degen ordentligt. Och ställ den på kylning över natten.


Kalljästa frallor med havregryn
Redo för ugnen

Använd två skedar till att forma frallorna, eftersom degen är för klibbig för att forma den med fingrarna.



De kalljästa frallorna har kommit ut från ugnen
Färdiga frallor

Baka frallorna tills de är gyllene och spröda. De är godast när de är färska!



Näringsinnehåll per styck i kalljästa frallor med havregryn

(Med förbehåll för den ospecifika mängden vetemjöl)

Energi: 226 kcal
Protein: 8 g
Fett: 10 g
Kolhydrater: 28 g
Kostfibrer: 5 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

På vilket sätt gör du störst insats för klimatet?


I FORM tipsar