Luftiga kalljästa frallor med havregryn
På I FORM har vi en kollega som bakar världens bästa kalljästa frallor med havregryn. Vi fick receptet av henne, och vet du vad? De är både fulla av nyttigheter och lätta att göra!
På I FORM har vi en kollega som bakar världens bästa kalljästa frallor med havregryn. Vi fick receptet av henne, och vet du vad? De är både fulla av nyttigheter och lätta att göra!
Finns det något bättre än doften av nybakat som sprider sig i köket? Det måste vara att sätta tänderna i världens bästa havrefrallor.
Är kalljästa havregrynsfrallor ett hälsosamt sätt att börja dagen på? Och vad betyder det egentligen att degen kalljäser?
Ta reda på mer om dessa läckra, fluffiga havregrynsfrallor här.
Kalljäsning kallas även långtidsjäsning. Metoden går ut på att använda kalla ingredienser och minimalt med jäst – och sedan låta degen jäsa på en kall plats, t ex i kylskåpet, i ca 8–12 timmar. Kalljäsningen ger degen tid att utveckla mycket smak.
Om du har tid är det en bra idé att låta degen jäsa i en timme innan du sätter in havrefrallorna i ugnen.
Läs också: Gör din egen surdegsstart
I regel kan din deg förvaras i kylskåp i upp till två dagar.
Dina frallor kan bli platta om din deg är överjäst och jästen inte längre fungerar som den ska. Du kan prova att tillsätta lite vatten och lite pizzamjöl med extra hög glutenhalt, knåda degen lite och låta den jäsa i ytterligare 15–20 minuter.
Dina frallor med havregryn kan också bli platta om det är för mycket vatten i. Lösningen här är att helt enkelt tillsätta lite mer mjöl eller gryn.
Ja, du kan absolut frysa dina kalljästa havrefrallor.
Läs också: Hur länge kan mat hålla i frysen