Luftiga kalljästa frallor med havregryn

9 timmar
226 kcal

På I FORM har vi en kollega som bakar världens bästa kalljästa frallor med havregryn. Vi fick receptet av henne, och vet du vad? De är både fulla av nyttigheter och lätta att göra!

Enkla kalljästa frallor med havregryn

KALLJÄSTA FRALLOR Goda kalljästa frallor fulla av nyttiga näringsämnen.

© wichmann+bendtsen

Luftiga kalljästa frallor med havregryn

Finns det något bättre än doften av nybakat som sprider sig i köket? Det måste vara att sätta tänderna i världens bästa havrefrallor.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stycken

Enkla kalljästa frallor med havregryn

  • ⅓ dl grynblandning
  • ½ näve pumpafrön
  • 1¼ dl vatten
  • ¼ Paket jäst
  • 1¼ dl havregryn
  • Vetemjöl efter behov
  • ¼ msk grovt salt
  • Lite olivolja till pensling

Så här bakar du luftiga kalljästa frallor med havregryn

  • Lägg grynblandningen, pumpakärnorna och hälften av havren i blöt i vattnet – helst i en stor skål med lock. Om du kan, låt fröna ligga i blöt i ett par timmar innan du fortsätter.
  • Tillsätt jästen. När jästen har lösts upp häller du i resten av havregrynen och tillsätter mjölet lite i taget. Blanda degen ordentligt. Ge järnet – det är bra träning för armarna! Konsistensen ska vara ganska kladdig, men inte för rinnig. Tillsätt slutligen salt.
  • Lägg ett lock eller en stor tallrik ovanpå skålen och ställ in den i kylen för att kyla över natten.
  • Nästa morgon sätter du på ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta ut skålen ur kylskåpet och dela degen på plåten till 8 lite platta bullar. Använd två matskedar eftersom degen är för kladdig för att forma med händerna. Pensla frallorna med olivolja.
  • Grädda frallorna i ca 30–35 min. Gräddningstiden kan variera beroende på ugn, men frallorna ska vara gyllene och krispiga på ytan och låta ihåliga när du knackar på botten.

Deg till kalljästa frallor med havregryn - skål-med-deg-till-kalljasta-fralllor

BRÖDDEGEN – Lägg ner mycket arbete på att knåda degen till de kalljästa frallorna. Kyl den sedan över natten.

© I FORM
Kalljästa havregrynsfrallor - kalljasta havregrynsfrallor formade på bakplåt

REDO FÖR UGNEN Använd två skedar för att forma de kalla rullarna, eftersom degen är för kladdig för att forma med fingrarna.

© i FORM
De enkla kalljästa frallorna med havregrynsgröt är ute ur ugnen - kalljasta-frallor-nybakade.jpeg

DE FÄRDIGA FRALLORNA Baka de kalljästa frallorna gyllene och krispiga. De är godast när de är färska!

© i FORM

Fluffiga, goda och nyttiga

Är kalljästa havregrynsfrallor ett hälsosamt sätt att börja dagen på? Och vad betyder det egentligen att degen kalljäser?

Ta reda på mer om dessa läckra, fluffiga havregrynsfrallor här.

1 Är kalljästa frallor med havregryn nyttiga?


Ja, kalljästa havregrynfrallor är absolut nyttiga, inte minst på grund av innehållet av havregryn, spannmål och frön.

Havregryn gör dig till exempel mätt på fullkorn, kostfiber och viktiga vitaminer och mineraler. Medan pumpafrön till exempel innehåller mycket järn och protein.

2 Vad innebär det att kalljäsa?


Kalljäsning kallas även långtidsjäsning. Metoden går ut på att använda kalla ingredienser och minimalt med jäst – och sedan låta degen jäsa på en kall plats, t ex i kylskåpet, i ca 8–12 timmar. Kalljäsningen ger degen tid att utveckla mycket smak.

Om du har tid är det en bra idé att låta degen jäsa i en timme innan du sätter in havrefrallorna i ugnen.

Läs också: Gör din egen surdegsstart

3 Hur länge kan den kalljästa degen förvaras i kylen?


I regel kan din deg förvaras i kylskåp i upp till två dagar.

4 Varför blir mina kalljästa havregrynsfrallor platta och tunga?


Dina frallor kan bli platta om din deg är överjäst och jästen inte längre fungerar som den ska. Du kan prova att tillsätta lite vatten och lite pizzamjöl med extra hög glutenhalt, knåda degen lite och låta den jäsa i ytterligare 15–20 minuter.

Dina frallor med havregryn kan också bli platta om det är för mycket vatten i. Lösningen här är att helt enkelt tillsätta lite mer mjöl eller gryn.

5 Kan man frysa in kalljästa frallor med havregryn?


Ja, du kan absolut frysa dina kalljästa havrefrallor.

Läs också: Hur länge kan mat hålla i frysen