Enkla kalljästa frallor med havregryn
8 stycken
Baktid: 30-35 minuter
Enkla kalljästa frallor med havregryn
1½ dl grynblandning
2 näve pumpafrön
5 dl vatten
½ paket jäst
5 dl havregryn
1 msk grovt salt
Vetemjöl efter behov
Lite olivolja till pensling
Så här lagar du enkla kalljästa frallor med havregryn
Lägg grynblandning, pumpafrön och hälften av havregrynen i blöt i vattnet – gärna i en stor skål med lock. Har du möjlighet, så låt det stå i blöt ett par timmar innan du fortsätter.
Tillsätt jästen. När jästen är upplöst häller du i resten av havregrynen och sedan salt och vetemjöl. Mjölet tillsätter du lite åt gången och rör ihop ordentligt. Knåda på – det är bra träning för armarna. Konsistensen ska vara ganska klistrig, men inte för flytande.
Sätt på locket eller en stor tallrik ovanpå skolan och ställ den i kylskåpet för kalljäsning över natten.
Nästa morgon sätter du ugnen på 225 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta ut skålen ur kylskåpet och gör 8 frallor av degen och lägg dem på plåten. Använd två matskedar, för degen är lite för klibbig för att du ska kunna forma frallorna med händerna. Pensla frallorna med olivolja.
Baka frallorna i cirka 30-35 min. Baktiden kan skilja sig åt beroende på din ugn, men frallorna ska vara gyllenbruna och spröda på ytan, och det ska låta ihåligt när du knackar på botten.
Näringsinnehåll per styck i kalljästa frallor med havregryn (Med förbehåll för den ospecifika mängden vetemjöl)
Energi: 226 kcal
Protein: 8 g
Fett: 10 g
Kolhydrat: 28 g
Kostfiber: 5 g

Knåda degen ordentligt. Och ställ den på kylning över natten.

Använd två skedar till att forma frallorna, eftersom degen är för klibbig för att forma den med fingrarna.

Baka frallorna tills de är gyllene och spröda. De är godast när de är färska!