Enkla kalljästa frallor med havregryn

9 timmar
226 kcal

På I FORM har vi en kollega som bakar världens bästa kalljästa frallor. Vi har fått receptet, och vet du vad? De är både fyllda med nyttiga saker och enkla att baka!

Enkla kalljästa frallor med havregryn

KALLJÄSTA FRALLOR Börja dagen med nybakt bröd! De här är kalljästa, spröda, fyllda med nyttiga saker OCH enkla att baka.

Enkla kalljästa frallor med havregryn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stycken

Enkla kalljästa frallor med havregryn

  • ⅓ dl grynblandning
  • ½ näve pumpafrön
  • 1¼ dl vatten
  • ¼ Paket jäst
  • 1¼ dl havregryn
  • ¼ msk grovt salt
  • Vetemjöl efter behov
  • Lite olivolja till pensling

Så här lagar du enkla kalljästa frallor med havregryn

  • Lägg grynblandning, pumpafrön och hälften av havregrynen i blöt i vattnet – gärna i en stor skål med lock. Har du möjlighet, så låt det stå i blöt ett par timmar innan du fortsätter.
  • Tillsätt jästen. När jästen är upplöst häller du i resten av havregrynen och sedan salt och vetemjöl. Mjölet tillsätter du lite åt gången och rör ihop ordentligt. Knåda på – det är bra träning för armarna. Konsistensen ska vara ganska klistrig, men inte allt för flytande.
  • Sätt på locket eller en stor tallrik ovanpå skålen och ställ den i kylskåpet för kalljäsning över natten.
  • Nästa morgon sätter du ugnen på 225 grader varmluft. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Ta ut skålen ur kylskåpet och gör 8 frallor av degen och lägg dem på plåten. Använd två matskedar, för degen är lite för klibbig för att du ska kunna forma frallorna med händerna. Pensla frallorna med olivolja.
  • Baka frallorna i cirka 30-35 min. Baktiden kan skilja sig åt beroende på ugn, men frallorna ska vara gyllenbruna och spröda på ytan, och det ska låta ihåligt när du knackar på botten.

Läs också: Gör ditt eget surdegsbröd

TIPS! Blir frallorna väldigt platta i ugnen ska du använda lite mer mjöl nästa gång.

TIPS! Kolla vår mjölguide, där vi tittar närmare på 14 mjöltyper


Deg till kalljästa frallor med havregryn

FRALLDEGEN Knåda degen ordentligt. Och ställ den på kylning över natten.

Kalljästa frallor med havregryn

REDO FÖR UGNEN Använd två skedar till att forma frallorna, eftersom degen är för klibbig för att forma den med fingrarna.

De kalljästa frallorna har kommit ut från ugnen

FÄRDIGA FRALLOR Baka frallorna tills de är gyllene och spröda. De är godast när de är färska!