Ät linser i långa banor
På matpyramidens nedersta (och viktigaste) hylla hittar du de supernyttiga och allsidiga baljväxterna. Läs om varför du ska fylla tallriken med dem, och hitta inspiration i våra favoritrecept med linser.
På matpyramidens nedersta (och viktigaste) hylla hittar du de supernyttiga och allsidiga baljväxterna. Läs om varför du ska fylla tallriken med dem, och hitta inspiration i våra favoritrecept med linser.
Precis som andra baljväxter är linser en fantastisk källa till både protein och kostfibrer, och så är de ett billigt och nyttigt alternativ till kött och klassiska kolhydrater som ris och pasta.
I länderna kring medelhavet och på flera ställen i Asien har man länge varit flitiga linsätare, men här hemma har vi ganska nyss börjat äta dem. Därför har vi samlat alla våra favoritrecept med linser i den här artikeln, där du också får svar på alla dina frågor.
Proteinmässigt kan du ersätta kött med linser. Kött har visserligen ett högre innehåll av de essentiella aminosyrorna, men de finns också i vegetabiliska proteinkällor i så rikliga mängder att ditt behov täcks.
Däremot innehåller kött lite D-vitamin och en del B12-vitamin som kroppen inte kan bilda själv, och som du inte hittar i baljväxter. Äter du helt växtbaserat rekommenderar Livsmedelsverket berikade drycker eller kosttillskott med de vitaminerna.
Linser är enormt allsidiga eftersom du både kan ha dem i dina rätter eller äta dem vid sidan av som tillbehör.
Här har vi samlat alla våra favoritrecept med linser. Du hittar recept med bruna, gröna, röda och Puylinser.
Linser finns i flera olika färger och storlekar, där framförallt konsistensen kan variera. Rent hälsomässigt är det dock ingen stor skillnad på om du väljer röda, gröna, bruna eller svarta. Det är en aning fler kalorier i röda och svarta linser än i bruna och gröna.
Här nedanför ser du näringsinnehållet i linser.
Mättar mycket
Linser är rika på kostfibrer som fyller magen och hjälper till att stabilisera ditt blodsocker. Enligt en dansk studie, från 2016, mättar baljväxter faktiskt bättre än kött.
Proppat med proteiner
Precis som andra baljväxter är linser en solid proteinkälla, som ger energi och hjälper till att bygga upp celler och vävnad, bl a dina muskler.
Innehåller ganska lite fett
Linser innehåller väldigt lite av det onyttiga mättade fettet. Det gör dem till ett nyttigt alternativ till kött. För mycket onyttigt fett ökar risken för bl a hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.
Massor av vitaminer och mineraler
Torkade linser är en bra källa till livsviktiga vitaminer och mineraler som kalcium, järn och B-vitaminer, som gör att flera av kroppens processer hålls igång.
En av fördomarna om linser är att de är svåra att laga, men de är faktiskt lika lätta att använda som pasta och potatis.
Nej, linser är inte farliga trots att de inte legat i blöt. De innehåller nämligen bara små mängder av proteinet lektin, som kan vara skadligt i vissa typer av bönor om de inte läggs i blöt innan man äter dem.
Linser tar upp en del vatten när de kokas och därför förändras både storlek och vikt. Man brukar säga att de har en så kalllas viktförändringsfaktor på 2,5 vilket innebär att:
När du följer ett recept kan det vara bra att veta vikten på 1 dl linser. De olika linstyperna varierar i storlek och konsistens, men väger ungefär lika, oavsett om det är vikten av till exempel 1 dl röda eller 1 dl gröna linser.