Psylliumfröskal – hjälper matsmältningen på vägen
Ett skyhögt innehåll av fibrer gör psylliumfröskal till ett bra kosttillskott för att stärka din matsmältning och hjälpa mot såväl förstoppning som diarré.
Ett skyhögt innehåll av fibrer gör psylliumfröskal till ett bra kosttillskott för att stärka din matsmältning och hjälpa mot såväl förstoppning som diarré.
Om du har problem med matsmältningen kan psylliumfröskal kanske vara till hjälp. Men hur funkar de fiberrika psylliumfröskalen? Hur och hur många ska man ta? Och finns det några biverkningar med att äta dem?
Få svar på alla dina frågor här.
Psylliumfröskal är – inte särskilt överraskande – de skal som sitter runt psylliumfröet. Fröna härstammar från plantan Plantago Ovata, som vanligtvis växer i ökenliknande områden.
Själva fröet betraktas som en restprodukt, för de är de transparenta ljusa skalen som har huvudrollen när vi pratar kosttillskott. Skalen har nämligen ett skyhögt innehåll av kostfibrer.
När psylliumfröskalen kommer i kontakt med vatten bildar de en gele, som stimulerar ditt mag- och tarmsystem och främjar din matsmältning. Psylliumfröskal är därför bra mot förstoppning. För att uppnå den önskade effekten är det dock viktigt att dricka 1-2 glas vatten samtidigt.
Namnet kommer från det grekiska ordet "psulla", som betyder loppa, eftersom fröna på plantan ser ut som loppor, som klänger sig fast.
Du kan köpa psylliumfröskal från flera olika producenter, men det kändaste är nog HUSK, som är ett godkänt naturläkemedel. Det står ofta HUSK istället för psylliumfröskal i recept.
Psylliumfröskal finns både som hela skal, som pulver eller kapslar.
Läs mer om de olika slags psylliumfröskalen här.
Psylliumfröskal har en positiv verkan på ditt mage-tarm-system. Skalen kan således skryta med följande bra effekter:
LÄS OCKSÅ: Så här slipper du uppblåst mage
Psylliumfröskal har först och främst den stora fördelen att de är rika på vattenupplösliga kostfibrer. Det betyder att de kan binda en massa vätska, vilket verkar samlande på lös avföring och mjukgörande på hård avföring. Skalen funkar alltså mot både diarré och förstoppning.
Har du ‘bara’ en trög mage och har svårt att få i dig tillräckligt med kostfibrer genom din kost kan psylliumfröskal också vara ett bra kosttillskott.
Psylliumfröskal består primärt av vattenupplösliga kostfibrer. Det betyder att de börjar att suga åt sig vätska så fort de kommer i kontakt med det. Det kan du t ex se om du rör ner psylliumfröskal i ett glas vatten.
Psylliumfröskal kräver vätska för att funka optimalt. Det är därför viktigt att du alltid tar dem tillsammans med 1-2 glas vatten och i övrigt kommer ihåg att dricka vatten under hela dagen. Annars kan skalen funka tvärtom och bilda en propp i ditt matsmältningssystem.
Ja, psylliumfröskal kan vara en bra hjälp om du har problem med matsmältning eller förstoppning. Psylliumfröskal är nämligen rika på kostfibrer som suger åt sig massor av vätska i din magsäck och tarm, vilket gör din avföring mjuk och sätter fart på matsmältningen.
Förstoppning uppstår ofta om du får i dig för lite kostfibrer och/eller för lite vätska. Om det är ditt problem är det först och främst en bra idé att äta fler kostfibrer i form av fullkorn och massor av frukt och grönt, och samtidigt dricka rikligt med vätska.
Har du svårt att få i dig tillräckligt med kostfibrer via kosten kan psylliumfröskal dock vara ett bra kosttillskott.
Prata ev med din läkare om det, om du är osäker. Du bör också gå till din läkare om din förstoppning inte blir bättre efter 3 dagar med psylliumfröskal. Kom ihåg att alltid söka läkare om du upptäcker blod i din avföring.
Ja, psylliumfröskal funkar faktiskt både mot förstoppning och mild diarré.
Psylliumfröskal suger nämligen åt sig vätska i både din magsäck och tarm, och om du har diarré betyder det att skalen samlar ihop den flytande avföringen och får den till en fastare massa.
Har psylliumfröskalen inte avhjälpt din diarré efter 2-3 dagar så gå till läkaren. Kom ihåg att du alltid ska söka läkare om du upptäcker blod i avföringen i samband med diarré.
Lider du av ett lätt förhöjt kolesterolvärde verkar psylliumfröskal kunna ha en positiv effekt. Det är dock bara tala om en liten effekt, och bara på ditt LDL-kolesterol, det så kallade ‘dåliga’ kolesterolet.
Effekten beror på de vattenupplösliga kostfibrerna. När fibrerna svullnar och bildar en geléaktig massa binder den en del av kroppens galla i tarmen och leder ut det från kroppen med avföringen. Levern bildar då ny galla, vilket den använder kolesterol från blodet till, och därmed sänks blodets kolesterol.
En så kallad metaanalys, från 2000, har visat att 10,2 gram psylliumfröskal om dagen sänker såväl det totala kolesterolet (med 4 procent) och LDL-kolesterol (med 7 procent).
Man har inte kunna se någon effekt av psylliumfröskal på det så kallade 'goda' kolesterolet, HDL-kolesterolet.
Har du misstankar om ett förhöjt kolesterolvärde är det en bra idé att prata med din läkare innan du själv börjar experimentera med kosttillskott.
Psylliumfröskal är inget bantningsmedel men du kan uppleva en viktnedgång när du börjar att äta dem.
Det beror på att de många kostfibrerna svullnar upp i din magsäck och därmed gör att du känner dig mätt under längre tid. Därför är det troligt att du inte äta lika mycket till dina måltider som du brukar att göra.
Psylliumfröskal innehåller 85 procent kostfibrer (85 gram per 100 gram), och därmed är psylliumfröskal en av de mest fiberrika växtdelarna som finns.
Som jämförelse innehåller chiafrön och vetekli omkring 40 g kostfibrer per 100 gram medan det är cirka 10 gram kostfibrer per 100 gram i t ex havregryn och mandlar.
SE OCKSÅ: Här är de bästa källorna till kostfibrer
I princip, ja. Generellt är det dock en bra idé att primärt få dina kostfibrer från kosten i form av fullkornsprodukter, frukt och grönt eftersom du därmed får en lång rad viktiga vitaminer och mineraler på köpet.
Det finns två slags kostfibrer, de vattenoupplösliga och de vattenupplösliga som psylliumfröskalen tillhör. De två fibertyperna uppför sig lite olika i din kropp, men eftersom båda finns i de flesta fiberrika matvarorna behöver du inte fokusera på det.
Kostfibrer finns bara i vegetabiliska råvaror och är alla de delar av en växt som kroppen inte kan bryta ner. Exempel på fiberrika matvaror är kål, ärtor, avokado, bär, nötter, baljväxter och fullkornsprodukter som t ex havregryn, fullkornspasta och rågbröd.
Ja! Och det är till och med en riktigt bra idé. Trots att innehållet av kostfibrer i psylliumfröskal är mer koncentrerat, finns det också massor av kostfibrer i många vanliga matvaror, som är en del av en hälsosam kost. Här kan du se vilka tio matvaror som toppar listan över bra fiberkällor.
10 BRA FIBERKÄLLOR (per 100 g)
Luft i magen. Psylliumfröskal innehåller massor av kostfibrer, och din kropp kommer alltid att reagera om du plötsligt får från en fiberfattig till en fiberrik kost – oavsett om det handlar om psylliumfröskal, fullkorn eller grönsaker.
Det är därför helt normalt att uppleva problem med magen, mer luft i tarmarna, uppblåsthet och till en viss grad också magsmärtor – särskilt under de första dagarna.
Förstoppning. Den största risken med psylliumfröskal kan du själv påverka genom att dricka tillräckligt med vatten. Psylliumfröskal behöver nämligen mycket vätska för att svälla upp och sätta fart på matsmältningen.
Får du i dig för lite vatten riskerar du motsatt verkan: att psylliumfröskalen sätter en propp i systemet och skapar förstoppning.
Förändrad upptagning av medicin. Äter du medicin eller andra kosttillskott är det viktigt att ta psylliumfröskal senast 1-2 timmar innan medicinen och tidigast en timme efter. Det beror på att skalen kan sänka eller öka transittiden i tarmarna vilket kan påverka upptagningen av din medicin.
Som med alla andra kosttillskott och medicin bör du alltid läsa bipackssedeln noga. Och är du tveksam över något så kontakta din läkare innan.
Är du pigg och frisk i övrigt är psylliumfröskal som kosttillskott inte farligt. Men läs på förpackningen och se om det bara rekommenderas under en begränsad period, och prata gärna med din läkare om huruvida det är relevant för dig att ta psylliumfröskal under en längre period.
Generellt är det en bra idé att primärt få dina kostfibrer genom kosten i form av fullkornprodukter, frukt och grönt eftersom du därmed får en lång rad viktiga vitaminer och mineraler på köpet.
Psylliumfröskal suger åt sig vätska, och om du inte ser till att dricka tillräckligt med vätska tillsammans med skalen kan du riskera förstoppning. Du ska inte heller ta psylliumfrökapslar medan du ligger i sänken och sova direkt efter, för då riskerar du att kapslarna inte når ner till tarmen utan istället sväller i matstrupen.
De flesta producenter rekommenderar också att du generellt inte tar dina psylliumfröskal innan sänggående.
Som med alla andra kosttillskott och medicin i övrigt bör du alltid läsa bipackssedeln. Är du tveksam så prata med din läkare först.
Du kan ta psylliumfrön både som skal, pulver eller kapslar. Oavsett vilket version du väljer avråds det att du tar dem precis innan du går och lägger dig.
Doseringen beror på den konkreta produkten, men om du äter t ex HUSK rekommenderas det att du tar 3-5 g pulver varje morgon och kväll. Det motsvarar 6-10 kapslar morgon och kväll.
Kom ihåg att dricka massor av vatten till eftersom skalen behöver vätska för att kunna svälla och fungera optimalt.
Psylliumfröskal smakar i stort sett ingenting. Önskar du en smak, så kan du köpa smaksatta skal som är täckta av ett lager för att förhindra att skalen börjar att suga vätska direkt. Det kan vara en fördel om skalen ska ätas på din yoghurt.
Du kan använda psylliumfröskal som topping ovanpå yoghurt, men du kan också lägga i en sked psylliumfröskal i olika rätter för att öka fiberinnehållet. Du kan alltså tillsätta lite psylliumfröskal i din smoothie och pannkaksdeg eller i din färs när du gör köttbullar och falafel. Kom ihåg extra vätska.
Psylliumfröskal använd också ofta i samband med bakning så du kan också servera t ex en pizza eller matpaj till middag där du har använt de fiberrika skalen.
Psylliumfröskal har blivit populärt i glutenfria bakverk. Eftersom psylliumfröskal suger vätska är det nämligen bra som bindemedel i en deg, för det gör den elastisk och ger struktur.
Bröd med glutenfritt mjöl blir lätt torrt, men här hjälper skalen till att hålla fukten och ger alltså ett mer saftigt bröd.
Du kan också använda psylliumfröskal när du bakar vanliga bröd och kakor om du vill öka fiberinnehållet. Eftersom psylliumfröskal binder fukt får det också sidoeffekten att brödet håller sig färskt under längre tid.
Psylliumfröskal används också av veganer för att baka med, eftersom gelén som bildas när skalen kommer i kontakt med vatten kan ersätta ägg i bakverk.
Psylliumfröskal kan köpar på apoteket, på hälsokosten, i välsorterade matbutiker och på nätet.
I psylliumfröskal av märket HUSK är det 174 kcal per 100 gram. Normal dagsdos är 6-10 gram, så det blir inte många kalorier, samtidigt som skalen primärt består av kostfibrer som gör att de passerar genom kroppen. Därför tar du faktiskt inte upp dessa kalorier.