Ris – välj det med färg
Och se fram emot våra recept med ris, t ex fläskfilégryta, butter chicken, kyckling i currysås och paella.
Och se fram emot våra recept med ris, t ex fläskfilégryta, butter chicken, kyckling i currysås och paella.
Vilken stärkelsekälla åt du till middag igår? Är du som de flesta svenskarna, föll nog valet på potatis eller pasta. Det är inte lika vanligt att äta ris.
Varför? En kort – och otroligt ovetenskaplig – runtfrågning på redaktionen ger kanske svaret.
“Ris är så besvärligt att koka,” svarade flera kollegor som vid flera tillfällen misslyckats med riset, som blivit grötigt, för hårt eller till och med bränts i bottnen.
Vi zoomar in på ris – det finns många sorters ris, och vitt ris är det klart populäraste. Vi skulle dock vilja slå ett slag för det färgade – det bruna, det röda och det svarta riset som är mycket nytigare.
Lär dig mer om ris – och hur du lagar det till perfektion...
Generellt ska du alltid följa anvisningen på förpackningen, eftersom koktiden varierar beroende på typen av ris. Här är ett recept på hur man kokar ris till perfektion.
Buljong ger smak: Istället för salt kan du lägga en buljongtärning i vattnet. Det ger riset mer smak och passar extra bra om du ska göra stekt ris.
Svaret är ja – om du väljer fullkornsris. Fullkornsris kan vara både brunt, rött och svart. Här är hela riskornet intakt, och du får därför alla kornets nyttiga näringsämnen. På det vita riset har man däremot tagit bort det yttersta skalet, där de flesta näringsämnena sitter.
Råris innehåller t ex 6 gånger så många kostfibrer som det vita, 13 gånger så mycket E-vitamin och mer än 3 gånger så mycket magnesium.
Om du tycker att råris är för grovt för dig kan ett alternativ vara parboiled ris. Det är också vitt ris, men det är ångat eller förkokt under tryck, så att en del av risets vitaminer och mineraler pressats in i riskornet.
Läs också: 4 sunda alternativ till ris
Eftersom ris är en råvara som många av oss äter mycket av kan kalorierna snabbt springa iväg om middagen består av ris som bas. Fullkornsris är dock mer mättande, så du kanske kan nöja dig med en mindre mängd genom att välja de varianterna.
RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?
Vill du gå ner i vikt finns det många kalorier att spara om du byter ut lite av riset – eller allt – mot finriven blomkål. I 100 g blomkål är det bara 19 kcal. Det liknar vanligt ris och smakar inte så mycket så det passar till det mesta.
Prova t ex: Chicken tikka masala med blomkålsris
Det finns många olika sorters ris, men man kan grovt dela in dem i tre kategorier: vitt ris, parboiled ris och fullkornsris. Det är framförallt det vita riset som vi i Sverige köper, och numera är basmatiris en av de mest populära rissorterna hos konsumenterna.
Det klart nyttigaste riset är dock fullkornsris, men det är inte lika populärt.
Nej, som tur är finns inte det farliga giftet arsenik i ris. Men arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Ris innehåller arsenik i varierande halter men den som äter varierat och väljer olika sorters mat och märken minskar risken för att få i sig för mycket av något enskilt ämne.
Arsenik finns både som oorganiska föreningar och olika organiska föreningar. Den oorganiska formen klassas som cancerframkallande, medan den organiska formen anses vara oproblematisk.
Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris. Det beror på att arsenik framför allt ansamlas i risets skal, som det finns kvar mer av i fullkornsprodukter.
Men innan du helt skippar fullkornsriset ska du veta att du genom att skölja det kan sänka innehållet av arsenik.
Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk för hälsan att äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) varje dag.
Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. Eftersom arsenik finns naturligt i jorden går det inte att påverka halten arsenik genom att odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller inte.
Livsmedelsverkets rekommendationer kring risprodukter lyder.
Att skölja riset före tillagning är en mycket bra idé. Ris kan innehålla mycket damm och föroreningar som du blir av med när du sköljer. Och det finns fler anledningar att ha riset under kranen. Enligt Livsmedelsverket kan man även sänka halten arsenik genom att skölja riset. Arsenik finns naturligt i ris och kan enligt WHO vara cancerframkallande.
Gör så här:
Kokt ris håller ett par dagar i kylskåpet. Det är dock avgörande att riset kyls ner snabbt och inte står i kastrullen i flera timmar.
Kyl ner: Har du fått ris över ska du snabbt kyla ner det. Ris kan innehålla bakteriesporer, som kan ge matförgiftning. I rumstemperatur kan bakterierna snabbt utveckla sig, och därför ska inte risrester bli stående på köksbordet. Har du mycket ris över så dela upp det och kyl ner i mindre portioner.
Värm upp: Risken för bakterier gör också att du ska vara ordentlig när du värmer upp dina risrester. Se till att riset värms upp till över 65 grader.
Förvara dina risförpackningar i ett skåp eller en låda i köket. När du har öppnat förpackningen är det bäst att hälla riset i en lufttät behållare. Då kan det inte komma in insekter eller luft och du undviker också att riset tar smak från andra matvaror.
Ris är ett perfekt tillbehör till grytor, t ex kyckling i currysås eller fläskfilégryta. Har du ris över, serverar vi ett par idéer till hur du kan använda det och undvika matsvinn.
I FORM 14/2023