Ris – välj det med färg

Och se fram emot våra recept med ris, t ex fläskfilégryta, butter chicken, kyckling i currysås och paella.

Olika typer av ris: vit, rått, rött och svart.

RIS Ole, dole, doff... vilket ris ska jag välja?

© iStock

Vilken stärkelsekälla åt du till middag igår? Är du som de flesta svenskarna, föll nog valet på potatis eller pasta. Det är inte lika vanligt att äta ris.

Varför? En kort – och otroligt ovetenskaplig – runtfrågning på redaktionen ger kanske svaret.

“Ris är så besvärligt att koka,” svarade flera kollegor som vid flera tillfällen misslyckats med riset, som blivit grötigt, för hårt eller till och med bränts i bottnen.

Vi zoomar in på ris – det finns många sorters ris, och vitt ris är det klart populäraste. Vi skulle dock vilja slå ett slag för det färgade – det bruna, det röda och det svarta riset som är mycket nytigare.

Lär dig mer om ris – och hur du lagar det till perfektion...

1 Hur kokar man ris?


Generellt ska du alltid följa anvisningen på förpackningen, eftersom koktiden varierar beroende på typen av ris. Här är ett recept på hur man kokar ris till perfektion.

recept på hur man kokar ris

Perfekt kokt ris

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 dl ris
  • 3 dl vatten
  • Havssalt

Så här gör du

  • Mät upp riset, skölj det och lägg i en kastrull. Hellre en stor, bred kastrull än en hög, smal.
  • Mät vatten till kokningen och hälll det i kastrullen till riset. Koka upp vattnet under lock.
  • Tillsätt salt, sänk värmen och låt riset sjuda under lock vid svag värme. Kolla koktiden på förpackningen, men de flesta typerna av ris ska koka i 12 min. Lyft inte på locket.
  • Stäng av värmen och låt riset stå med locket på i ytterligare 12 min.
  • Rör runt i riset och servera.

Buljong ger smak: Istället för salt kan du lägga en buljongtärning i vattnet. Det ger riset mer smak och passar extra bra om du ska göra stekt ris.


Hur kokar man ris?

Det är faktiskt inte så svårt. Det är tre siffror du ska ha i åtanke när du kokar ris – 1, 1½ och 12.

1 del ris till 1½ del vatten, koka i 12 minuter och vila i 12 minuter. Enkelt, eller hur?

Illustration av hur mycket ris väger

Hur mycket ris ska man koka per person?

Räkna med 1 dl okokt ris per person, om riset ska användas som tillbehör. Är ni hungriga så runda upp till 1½ dl per person.

Vatten till ris

Hur mycket vatten ska man koka riset i?

En tumregel är 1½ dl vatten per dl ris. Det gäller de flesta typer av ris: vitt, parboiled, basmati och jasmin.

Råris och vildris kräver lite mer vatten eftersom de suger upp mer vätska under den längre koktiden.

2 Är ris nyttigt?


Svaret är ja – om du väljer fullkornsris. Fullkornsris kan vara både brunt, rött och svart. Här är hela riskornet intakt, och du får därför alla kornets nyttiga näringsämnen. På det vita riset har man däremot tagit bort det yttersta skalet, där de flesta näringsämnena sitter.

Råris innehåller t ex 6 gånger så många kostfibrer som det vita, 13 gånger så mycket E-vitamin och mer än 3 gånger så mycket magnesium.

Om du tycker att råris är för grovt för dig kan ett alternativ vara parboiled ris. Det är också vitt ris, men det är ångat eller förkokt under tryck, så att en del av risets vitaminer och mineraler pressats in i riskornet.

Läs också: 4 sunda alternativ till ris

Vilka nyttiga ämnen finns i ris?

Fullkornsris innehåller en del kostfibrer, som både mättar och stärker din matsmältning. Du får också en del vitaminer, t ex B-vitaminer, E-vitamin och magnesium.

Mängden nyttiga ämnen beror på vilken typ av ris du serverar. Mest hittar du helt klart i fullkornsris, t ex råris.

Är det gluten i ris?

Nej, det är inget gluten i ris. Är du glutenallergiker tål du därför ris. Det gäller också t ex rismjöl, som kan användas som ersättning för glutenhaltiga mjöltyper som vete, råg och korn. Var dock uppmärksam på att du inte ska äta ris varje dag.

Läs också: Glutenfritt mjöl - så använder du 5 olika sorter

3 Hur många kalorier är det i ris?


Eftersom ris är en råvara som många av oss äter mycket av kan kalorierna snabbt springa iväg om middagen består av ris som bas. Fullkornsris är dock mer mättande, så du kanske kan nöja dig med en mindre mängd genom att välja de varianterna.
RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Spara kalorier

Vill du gå ner i vikt finns det många kalorier att spara om du byter ut lite av riset – eller allt – mot finriven blomkål. I 100 g blomkål är det bara 19 kcal. Det liknar vanligt ris och smakar inte så mycket så det passar till det mesta.

Prova t ex: Chicken tikka masala med blomkålsris

4 Hur många olika sorters ris finns det?


Det finns många olika sorters ris, men man kan grovt dela in dem i tre kategorier: vitt ris, parboiled ris och fullkornsris. Det är framförallt det vita riset som vi i Sverige köper, och numera är basmatiris en av de mest populära rissorterna hos konsumenterna.

Det klart nyttigaste riset är dock fullkornsris, men det är inte lika populärt.

De 11 vanligaste typerna av ris

Ris finns i flera tusen varianter. Här tittar vi närmare på 11 av de vanligaste ristyperna.

Svart ris

Svart ris får sin sina färg från antocyaniner, och så är det rikt på kostfibrer.

  • Typ: Fullkornsris.
  • Koktid: Cirka 45 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Poröst. Riset får dessutom en vacker lila färg.

TIPS: Svart ris är dyrt, så ät det i små mängder, t ex i en sallad eller blandat med andra ristyper.

Vanligt vitt ris

Skaldelarna är bortpolerade, och det finns inte mycket kostfibrer, vitaminer eller mineraler kvar.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 12 min + vila under lock i 12 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Poröst.

TIPS: Funkar som tillbehör till grytor, men välj gärna det lite nyttigare parboiled riset.

Råris

Skaldelarna är bevarade och riset är därför rikt på fibrer, vitaminer och mineraler.

  • Typ: Fullkornsris.
  • Koktid: Cirka 35 min + vila under lock i 5-10 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Lätt klistrigt.

TIPS: Perfekt tillbehör till t ex kyckling i currysås och chili con carne. Koktiden är lite längre så koka ev ris till två dagar i taget.

Rött ris

Riset får sin vackra färg från antocyaniner. De kan också slryta med ett högt innehåll av kostfibrer.

  • Typ: Fullkornsris.
  • Koktid: 35-45 min + 10 min vila under lock. Men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kogning: Poröst. Färgen blir lite ljusare efter kokning.

TIPS: Nyttig och färggrann fyllning i soppor och sallader.

Sushiris

Vitt, kort ris från Japan.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 15 min + 10 min vila under lock, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Riset blir väldigt klibbigt efter kokning, vilket är perfekt för sushi.

TIPS: Blanda försiktigt det kokta riset med sushivinäger, medan det fortfarande är ljummet – då blir det ännu klistrigare när du ska göra sushi.

Jasminris

Långkornigt, aromatiskt ris med en blomaktig doft. Populärt i det kinesiska och thailändska köket. Finns också som fullkornsris.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 12 min + vila under lock i 12 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Klistrigt.

TIPS: Det klibbiga riset passar bra till asiatiska rätter – särskilt om du äter med pinnar.

Parboiled ris

Riset är ångat/förkokt under tryck. Den processen för att en del av risets vitaminer och mineraler pressas in i riskornen och bevaras. Därefter tas skalet bort.

  • Typ: Vitt ris, men ett lite nyttigare val.
  • Koktid: Cirka 12 min + vila under lock i 12 min, men kolla alltid förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Poröst.

TIPS: Ett bra val till snabba vardagsmiddagar.

Grötris

Vitt ris, med små, runda korn.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 35 min, men kolla alltid förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Grötris kokar sönder och blir till gröt, som namnet antyder.

TIPS: Grötris används oftast till risgrynsgröt. Det används också till den asiatiska desserten sticky rice.

Basmatiris

Långkornigt ris. Populärt i det indiska köket. Så kallat aromatiskt ris med en lite nötaktig doft. Finns också som fullkornsris.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 12 min + vila under lock i 12 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kogning: Klistrigt, men inte lika klistrigt som jasminris.

TIPS: Passar bra till asiatiska rätter med sås.

Risottoris

Små, korta och runda riskorn från Italien.

  • Typ: Vitt, polerat ris.
  • Koktid: Cirka 20 min, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Risottoris får en krämig konsistens under kokning men bevarar en fast kärna med tuggmotstånd i motsats till t ex grötris.

TIPS: Risottoris används framförallt till risotto, där riset kokas i buljong och lite vin.

Vildris

Vildris är avlånga, svarta ”pinnar”. De är rika på näringsämnen och dyrare än andra typer av ris.

  • Typ: Egentligen är det faktiskt inget ris, utan en gräsört med lite nötaktig smak.
  • Koktid: 35-45 min tills skalen “spricker”, men kolla alltid anvisningen på förpackningen.
  • Konsistens efter kokning: Poröst efter kokning.

TIPS: Vildris används ofta till att blanda i vitt ris, där det ger både färg, smak och tuggmotstånd.

5 Är det arsenik i ris?


Nej, som tur är finns inte det farliga giftet arsenik i ris. Men arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Ris innehåller arsenik i varierande halter men den som äter varierat och väljer olika sorters mat och märken minskar risken för att få i sig för mycket av något enskilt ämne.

Arsenik finns både som oorganiska föreningar och olika organiska föreningar. Den oorganiska formen klassas som cancerframkallande, medan den organiska formen anses vara oproblematisk.

Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris. Det beror på att arsenik framför allt ansamlas i risets skal, som det finns kvar mer av i fullkornsprodukter.

Men innan du helt skippar fullkornsriset ska du veta att du genom att skölja det kan sänka innehållet av arsenik.

Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk för hälsan att äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som är det vanliga i Sverige. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) varje dag.

Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. Eftersom arsenik finns naturligt i jorden går det inte att påverka halten arsenik genom att odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller inte.

Livsmedelsverkets rekommendationer kring risprodukter lyder.

  • Ät inte ris eller risprodukter varje dag.
  • Ett sätt att minska mängden arsenik är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften.
  • Barn under sex år bör inte äta riskakor eller dricka risdrycker. Barn över sex år och vuxna kan äta riskakor ibland.

6 Varför sköljer man ris?


Att skölja riset före tillagning är en mycket bra idé. Ris kan innehålla mycket damm och föroreningar som du blir av med när du sköljer. Och det finns fler anledningar att ha riset under kranen. Enligt Livsmedelsverket kan man även sänka halten arsenik genom att skölja riset. Arsenik finns naturligt i ris och kan enligt WHO vara cancerframkallande.

Gör så här:

  • Du kan lägga riset i en sil och skölja det under vattenkranen.
  • Du kan också hälla riset i en skål, hälla vatten i skålen, röra runt i riset och hälla bort det grumliga vattnet. Upprepa till vattnet är helt klart. Häll bort vattnet och låt riset droppa av, innan du häller det i en kastrull.

7 Hur länge håller kokt ris?


Kokt ris håller ett par dagar i kylskåpet. Det är dock avgörande att riset kyls ner snabbt och inte står i kastrullen i flera timmar.

Kyl ner: Har du fått ris över ska du snabbt kyla ner det. Ris kan innehålla bakteriesporer, som kan ge matförgiftning. I rumstemperatur kan bakterierna snabbt utveckla sig, och därför ska inte risrester bli stående på köksbordet. Har du mycket ris över så dela upp det och kyl ner i mindre portioner.

Värm upp: Risken för bakterier gör också att du ska vara ordentlig när du värmer upp dina risrester. Se till att riset värms upp till över 65 grader.

Hur förvarar man riset bäst?

Förvara dina risförpackningar i ett skåp eller en låda i köket. När du har öppnat förpackningen är det bäst att hälla riset i en lufttät behållare. Då kan det inte komma in insekter eller luft och du undviker också att riset tar smak från andra matvaror.

8 Hur använder man risrester?


Ris är ett perfekt tillbehör till grytor, t ex kyckling i currysås eller fläskfilégryta. Har du ris över, serverar vi ett par idéer till hur du kan använda det och undvika matsvinn.

Stekt ris

Har det blivit mycket ris över är stekt ris perfekt. Har du turen att även ha kyckling över så blir det en supergod rensa kylskåpet-måltid tillsammans med de grönsaker du hittar i lådan och kanske ett ägg.

Stekt ris med grönsaker och ägg

I vegobullar/biffar

Gör goda, mättande vegobullar eller biffar till middag, eller matlådan.

GÖR SÅ HÄR:

  • Blanda 200 g kallt, kokt fullkornsris med 150 g finrivna eller finhackade grönsaker, t ex purjolök, morot, gul lök och blomkål.
  • Rör ihop blandningen med 1 ägg, salt, peppar och ev 1 msk svarta sesamfrön.
  • Låt massan vila i kylskåp i 15 min och stek sedan i stekpannan.

I pannkakor

Pannkakor är alltid gott. Genom att använda dina risrester slår du två flugor i en smäll och gör samtidigt en god gärning.

GÖR SÅ HÄR:

  • Rör ihop 200 g kallt, råris med 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 msk rågmjöl, 1 msk socker, 50 g finhackade mandlar och 1 tsk salt.
  • Stek som vanligt och servera till dessert eller till frukost med kvarg och färska bär.

I soppor

Fullkornsris är en bra fyllning i soppor, t ex morots- eller tomatsoppa där de bidrar med fibrer, mättnad och något att tugga på.

Rött ris passar utmärkt i en krämig morotssoppa.

9 Recept på rätter med ris


11 recept på rätter med ris

En portion kyckling i currysås med ris, grönsaker och blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Kyckling i currysås med grönsaker och ris

Kan vardagsmat vara både nyttig, god, klimat- och barnvänlig på samma gång? Svaret är JA. Kolla in vårt enkla recept på kyckling i currysås, och få massor av tips för att variera den populära rätten.

Här hittar du receptet

stekt ris med grönsaker
© wichmann+bendtsen

Stekt ris med grönsaker och ägg

Du kan snabbt förvandla överblivet kokt ris till den mest utsökta maträtten. Prova detta kalorisnåla recept på stekt ris med ägg, bönor och massor av grönsaker.

Här hittar du receptet

Fläskfilégryta med ris och broccoli
© wichmann+bendtsen

Fläskfilégryta med ris och broccoli

Vi har uppgraderat vinterklassikern fläskfilégryta och fyllt den med goda grönsaker som broccoli och morötter. En nyttigare, men minst lika god version!

Här hittar du receptet

Tallrik med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne med choklad, råris och guacamole

Knäck koden till ett kulinariskt och köttfritt kök med den här goda chili sin carnen, som är mustig och full av smak.

Här hittar du receptet

One pot med kyckling och ris
© wichmann+bendtsen

One pot-kyckling med bönor och råris

Vill du göra en enkel och god middag? Då är den här ont poten något för dig. Blir det rester över har du morgondagens lunch fixad, för den här rätten smakar minst lika gott dagen efter!

Här hittar du receptet

Paella med ris, räkor och musslor

Läcker paella med skaldjur och 40 % mer kostfiber än den klassiska versionen.

Här hittar du receptet

En vit tallrik med ris, butter chicken och färsk koriander.
© wichmann+bendtsen

Butter chicken med grillade grönsaker

Gör dig redo för en av de mest berömda rätterna från det indiska köket - bara i en lite nyttigare version med lite grönt. Det här läckra receptet måste du prova.

Här hittar du receptet

En skål med en röd sås med grönsaker, spenat och köttbullar på toppen
© wichmann+bendtsen

Indiska köttbullar i currysås

Köttbullar i curry är en klassiker, men här har vi givit rätten en tvist. Testa den här versionen som är full av grönsaker och exotiska kryddor från det indiska köket.

Här hittar du receptet

Tallrik med kyckling, risotto och grönsaker

Risotto med ärter, kyckling och ärtskott

På bara 30 minuter kan du laga en italiensk risotto som här består av ris, grönsaker och kyckling. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

Morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter
© Skovdal Nordic og wichmann+bendtsen

Morotssoppa med rött ris, creme fraiche och jordnötter

Sätt färg på vardagen med denna läckra vegetariska morotssoppa med rött ris och crème fraîche. Den är klar på bara 30 minuter.

Här hittar du receptet

Kryddad tonfisk med ris, raita och tomatsallad
© wichmann+bendtsen

Kryddig tonfisk med ris, raita och tomatsallad

Bjud på fisk med det här receptet på tonfisk med ris, raita och tomatsallad.

Här hittar du receptet

I FORM 14/2023