Havregryn – enkel och nyttig frukost
En skål havregrynsgröt på morgonen ger dig en optimal start på dagen. Havregryn är fullproppade med kolhydrater, vitaminer och hälsosamma fettsyror.
En skål havregrynsgröt på morgonen ger dig en optimal start på dagen. Havregryn är fullproppade med kolhydrater, vitaminer och hälsosamma fettsyror.
Äter du havregryn på morgonen? Om inte, bör du överväga att göra det – en skål havregryn eller gröt ger dig en optimal start på dagen.
Det finns knappast något näringsämne eller mineral som dessa goda korn inte innehåller. Dessutom gör de att du känner dig mätt och belåten under lång tid.
Ja, havregryn är ett av de bästa livsmedlen att börja dagen med, eftersom det är mycket nyttigare och innehåller mindre salt och socker än många andra frukostflingor.
De goda flingorna innehåller också en rad mineraler och vitaminer, t ex vitamin B och E, som hjälper till att hålla sjukdomar borta och hålla kroppen frisk och stark. B-vitaminer är inblandade i alla kroppens metaboliska processer och hjälper därför till att hålla hela maskineriet igång.
Vid extra påfrestningar, t ex mycket träning eller en stressig vardag, ökar behovet av vitaminer och mineraler, och det är klokt att ha spannmål på menyn. E-vitamin är en viktig bidragande faktor till ett starkt immunförsvar. De amerikanska forskarna bakom en vetenskaplig artikel i ämnet drar slutsatsen att E-vitamin är ett av de mest effektiva näringsämnena när det gäller att stärka immunförsvaret.
Läs även: Stärk ditt immunförsvar genom kosten
Dessutom är gryn rika på protein, vilket skapar mättnad - och de innehåller många bra, hjärthälsosamma fettsyror.
Om du äter 100 gram täcker du dessutom en tredjedel av ditt dagliga fiberbehov. Fibrer underlättar bland annat matsmältningen och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. De hälsosamma kornen ligger också i topp när det gäller magnesium med 155 mg/100 g.
Det finns otaliga läckra recept på rostade havregryn - vissa med socker och smör, andra med honung och oljor. Här är ett enkelt och nyttigt recept med honung och valnötsolja.
Ät de rostade havregrynen som topping på kvarg eller yoghurt, eller på en äppelpaj
Om du inte gillar smaken av valnötsolja kan du ersätta den med smaksatt kokosolja eller rapsolja.
För havregryn gäller samma sak som för andra livsmedel: de bör ingå i en varierad kost med mycket grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk och mejeriprodukter med låg fetthalt.
Havregryn är en mycket förnuftig del av en hälsosam kost - och med en portion havregryn och en till två skivor rågbröd är du redan uppe i Livsmedelsverkets rekommenderade 90 gram fullkorn per dag.
Det korta svaret är: Ja. Havregryn innehåller långsamt smältande kolhydrater - och kolhydrater är inte bara kolhydrater.
Vit pasta, vitt bröd, godis och socker ger dig många kalorier utan att vara särskilt mättande. Men det finns hälsosamma kolhydrater som samverkar med andra bra näringsämnen för att skapa en råvara som är sprängfylld av styrka och bidrar positivt till din hälsa. Exempel på källor är rågbröd och fullkornsprodukter som havregryn.
Ja, havregryn innehåller mycket kostfiber, både vattenlösliga och icke-vattenlösliga kostfibrer.
Bland de vattenlösliga kostfibrerna finns betaglukan, som har visat sig förbättra matsmältningen och, enligt forskning, kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna i blodet.
Detta beror på att kostfibrerna i havregryn är mer eller mindre osmältbara. På sin väg genom tarmkanalen binder de några av de naturliga gallsyror och gallsalter som finns i tunntarmen - och drar ner dem till tjocktarmen. Tunntarmen behöver dock gallsyror och gallsalter för naturlig fettspjälkning och kommer därför att börja producera nya gallsyror och gallsalter. De bildas i levern från kolesterol.
På så sätt kan betaglukan och andra lösliga kostfibrer bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet.
Läs också: Så får du hälsosamma kolesterolnivåer
Havregryn är en ganska bra källa till protein med 12,9 gram per 100 gram havregryn. Det är inte lika mycket som några av de mest proteinrika livsmedlen, t ex råa sojabönor (36 gram per 100 gram) och kycklingfilé (22 gram per 100 gram). Men det är fortfarande en bra, solid start på dagen när det gäller det rekommenderade dagliga proteinbehovet.
Läs också: RÄKNA UT – Hur mycket protein behöver du per dag?
Både ja och nej. Havren i sig är glutenfri, men det finns ofta rester av glutenrika sädesslag i ett paket, så du hittar vanligtvis små mängder gluten. Om du vill undvika gluten helt bör du välja glutenfritt.
Läs också: Snabbguide till en glutenfri kost
Det ena är inte i sig nyttigare än det andra. Där det kan finnas en skillnad är i kaloriintaget.
Du förbrukar naturligtvis färre kalorier när du äter havregryn, eftersom det bara krävs en enda deciliter havre för en relativt stor portion gröt. Detta beror på att havren sväller när den kokas.
Om du vill spara extra kalorier kan du också välja att koka havregrynen i vatten istället för mjölk.
Det finns nästan inget enklare att göra till frukost än en skål havregrynsgröt. Allt du behöver göra är att tillsätta lite russin, färsk frukt eller hackade nötter och hälla på mjölk eller en växtbaserad dryck. Du har skapat en nyttig frukost.
Om du vill ta dina frukostar till nästa nivå kan du förvandla dem till en fruktigare gröt. Titta i fruktskålen, skiva ett äpple och toppa gröten med lite bär, kanel eller russin.
Hjärnan älskar kolhydrater eftersom de är det dominerande näringsämnet. Därför är gryn ett utmärkt bränsle för hjärnan. Ett extra plus är att kolhydraterna i gryn absorberas relativt långsamt, vilket resulterar i en bra långsiktig kolhydratförsörjning för hjärnan och musklerna.