En av fem börjar dagen med en portion havregrynsgröt. Och det finns det goda skäl för! Havregryn är nämligen fulla av nyttiga saker. Men varför bara äta dem på morgonen? Här får du inspiration till hur du kan smyga in grynen i dagens alla måltider.
ÄT HAVREGRYNSGRÖT OCH SKONA MILJÖN Visste du att det är miljövänligt att äta havregrynsgröt? Nötkött belastar t ex klimatet 25 gånger så mycket som havregryn. Smaklig måltid!
Vad åt du till frukost? Om svaret är havregrynsgröt så grattis. Även om du strör socker över är gröt nyttigare än många andra frukostvarianter. Och så smakar de supergott!
Här under svarar vi på en lång rad frågor och ger dig massor av tips.
De fiberrika grynen är populära bland svenskarna – och av en god anledning. Det är nämligen en av de bästa råvarorna du kan börja dagen med, då de är mycket sundare och innehåller mycket mindre salt och socker än de flesta andra frukostprodukter.
Havregryn är 100 procent fullkorn, och ett par deciliter täcker en tredjedel av ditt daglig behov av fibrer. Fibrerna bidrar bland annat till bättre matsmältning och förebygger förstoppning.
Dessutom innehåller havregryn vitaminer och mineraler, som är en viktig del av en hälsosam kost. De har bland annat ett högt innehåll av kalium och ett lågt innehåll av natrium. En kombination som är bra för blodtrycket. Samtidigt innehåller havre särskilda fibrer, som sänker kolesterolvärdet.
Havregryn innehåller förhållandevis många kalorier. Men det ska inte avskräcka dig från att börja dagen med en portiongröt. Grynen är nämligen fyllda med goda vitaminer och mineraler, och så håller de dig mätt länge.
Här under ser du näringsinnehållet i 100 gram havregryn och vad de är rika på:
Som du ser i tabellen här ovan, innehåller 100 gram havregryn 369 kalorier. I en portion på ca 30 gram är det således omkring 111 kalorier.
Är det gluten i havregryn?
I grund och botten finns det inget gluten i havregryn. Trots det bör glutenallergiker undvika livsmedel med havre, eftersom de ofta innehåller små mängder gluten. Det beror på att grynen ofta i kontakt med andra spannmålssorter när de produceras.
Men du kan äta havregryn även om du är glutenallergisk. Det finns glutenfria sorter att köpa som är producerade i mindre fabriker.
Fina havregryn är egentligen bara gryn som är klippta i mindre bitar. Sett till näringsinnehållet är det ingen skillnad på om du väljer fina eller grova. Med det sagt rekommenderar vi ändå att du köper den grovvalsade varianten. Kroppen får även arbeta hårdare för att smälta de grövre grynen.
Det är dessutom supernyttigt eftersom havregrynsgröt innehåller mycket mindre socker och salt än de flesta andra frukostprodukter och därmed gör det lättare att hålla vikten och blodtrycket nere. Och väljer du grova gryn så mättar de längre, vilket får dig att småäta mindre under dagens lopp.
Hur mycket havregryn ska jag äta till frukost?
En enda portion räcker för att täcka in hälften av den mängd fullkorn som du rekommenderas få i dig varje dag.
Hur många kalorier är det i havregrynsgröt med mjölk?
Kaloriinnehållet i en portion havregrynsgröt med mjölk beror på vilken mjölk du använder och självklart också vad du lägger på gröten.
Här har vi mätt kaloriinnehållet i en portion (50 gram) med fyra olika sorters mjölk (100 gram):
50 gram havregrynsgröt (184,5 kcal) med lättmjölk 232,5 kcal
50 gram havregrynsgröt (184,5 kcal) med laktosfri lättmjölk 214,5 kalorier
50 gram havregrynsgröt (184,5 kcal) med mellanmjölk 219,5 kcal
50 gram havregrynsgröt (184,5 kcal) med standardmjölk 247,5 kcal
Vilka är de bästa tillbehören till havregrynsgröt?
Havregrynsgröt kan snabbt bli lite enformigt, om du bara häller på mjölk och kanske socker. Men det finns många andra, och sundare, sätt att göra rätten mer spännande.
Med färska frukter och bär
Färska frukter eller bär piggar upp de bleka grynen, och de färgglada tillbehörens innehåll av C-vitamin hjälper dig att utnyttja järnet i havren.
Har du slut på färska frukter och bär kan du toppa dina gryn med torkade frukter och bär så som russin, aprikoser eller tranbär. Det ger de annars lite smaklösa grynen lite sötma.
Med nötter
Gillar du varken färska eller torkade frukter och bär, kan du även äta din gröt med nötter. Nötter är fullspäckade med proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och inte minst sunda fetter.
Havregryn kan mycket mer än att bara vara frukostmat. De gör köttbullsfärsen sund, saftig och god, detsamma gäller för pannkakorna och bröddegen. Om du bakar med havregryn ska du dock tänka på att bearbeta degen så att grynen kan suga till sig vätska, annars blir resultatet torrt och trist.
I köttbullar
Prova våra smakrika köttbullar med havregryn ➡️ Gå till receptet
I pannkakor
Prova våra enkla och sunda bananpannkakor med havregryn ➡️ Gå till receptet
I bröd
Prova våra läckra frallor med havregryn och dinkelmjöl ➡️ Gå till receptet
Havregrynsgröt är frukostklassikern framför alla. Men den kan också enkelt smygas in i dagens andra måltider. Här hittar du recept till frukost, lunch och middag, som inkluderar de gyllene grynen.
Till frukost
Havregrynsgröt med frukt och bär
Det finns inget som slår den klassiska gröten till frukost. Här är ett recept som verkligen skämmer bort smaklökarna. ➡️ Gå till receptet
Havregryn med kesella
Sött, nyttigt och krispigt. Njut av smaskiga havregryn med kesella, söta bär och saft. ➡️ Gå till receptet
På förmiddagen
Havrebullar
Fyll ditt hem med världens godaste doft av hembakat bröd, som dessutom är både sunt och gott. ➡️ Gå till receptet
Rödbetsomelett med rökt lax
Längtar du efter en långsam start på dagen med en god brunch? Prova då den här färgglada rödbetsomeletten med rökt lax. Havregrynen är gömda i omeletten och du kommer inte att känna smaken av dem. ➡️ Gå till receptet
Till lunch
Rödbetsbiffar med guacamole
Prova våra färgglada, proteinrika rödbetsbiffar med guacamole och grov ketchup. Du kommer inte ens märka att vi har smugit in havregryn i rödbetsbiffarna. ➡️ Gå till receptet
Kycklingmuffins
Kycklingmuffins med havregryn är perfekta i matlådan eller som ett snabbt mellanmål. Det är också ett bra sätt att använda matrester. ➡️ Gå till receptet
Till mellanmål på eftermiddagen
Hembakat knäckebröd med frön och kärnor
Detta läckra knäckebröd är perfekt när du är lite hungrig på eftermiddagen. ➡️ Gå till receptet
Till middag
Rödbetsköttbullar med rödkål
Havregryn i köttbullar gör dem sunda, nyttiga och saftiga – utan att du ens märker av dem. ➡️ Gå till receptet
Rödbetsfalafel i spetskålswraps
Vill du äta lite mindre kött? Prova då vår vegetariska rätt som består av läcker rödbetsfalafel i spetskålswraps. Smaklig måltid! ➡️ Gå till receptet
Till dessert
Havrepannkakor med citrus
Vem säger att en dessert måste vara onyttig för att smaka magiskt? Prova våra havrepannkakor med citrus, limekräm och mynta. ➡️ Gå till receptet
Äppelkaka i nytolkning
Älskar du också äppelkaka? Prova då den här nygamla versionen av den klassiska äppelkakan, med en sund och supergod crumble. ➡️Gå till receptet