Så här gör du hemgjord havremjölk

Havremjölk eller havredryck är gott – och superenkelt att göra själv! Få receptet och ett par trick här.

Havremjölk i glas och havregryn på bord

HAVREDRIK - är överraskande enkelt att göra själv.

© iStock

Om du av en eller annan anledning inte gillar att dricka komjölk finns det idag massor av alternativ. Havredrycken har blivit en publik-favorit. I kartongen hittar du i regel bara havre, vatten, olja, salt och så något som ger drycken sötma – oftast socker eller honung.

Du har förmodligen redan ingredienserna hemma i köksskåpet, och det tar inte många minuter att trolla fram färsk havredryck för nästan inga pengar. Det här receptet är ett basrecept. Den ger en ljus dryck, som smakar gott och diskret och funkar bra till t ex bakverk, frukostflingor, smoothies eller i kaffet.

Vill du att drycken ska vara tunnare tillför du bara mer vatten – vill du att den vara krämig tar du mindre vatten. Du kan också experimentera med att tillföra smaksättare – det är väldigt gott om du ska dricka drycken som den är. De flesta gillar kakao och vanilj, som bara tillförs i mixern med de andra ingredienserna innan du mixar.

Hemgjord havredryck

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 100 g Havregryn
  • 1 l Vatten
  • 1 msk Honnug
  • 1 krm Salt
  • 1 msk Ev. rapsolja

Så här gör du

  • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa i en minut.
  • Häll drycken genom ett kaffefilter eller en ren handduk så att den silas.
  • Förvara drycken i kylen. Den håller 3-4 dagar.

Ska drycken vara vegansk kan du ersätta honungen med 1-2 dadlar eller lite lönnsirap.


Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022