Nyttiga matpannkakor med spenat och havregryn

30 minuter
136 kcal

Ta fram mixern och ta en genväg till fler fibrer och mörkgröna grönsaker med det här receptet på nyttiga matpannkakor med spenat och havregryn.

Tallrik med gröna pannkakor med spenat

GRÖNA MATPANNKAKOR – fyllda med spenat. Vi vill ha mörkgröna grönsaker varje dag. Och med det här receptet är det enkelt – även för de små hemma.

© wichmann+bendtsen

Nyttiga matpannkakor med spenat och havregryn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

  • 43 g spenat
  • ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 43 g havregryn
  • ⅓ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Så här gör du matpannkakor med spenat

  • Mixa alla ingredienser, och låt smeten stå i 10 min på köksbordet.
  • Stek pannkakorna i 2 min på varje sida – ev i fett, om du inte har en släpp-lätt-panna.
  • Lägg i din favoritfyllning och servera.

TIPS! Du kan med fördel frysa ner pannkakorna, men kom ihåg att lägga bakplåtspapper mellan. När de är frysta är de svårare att separera.


Matpannkakor: En säker – och nyttig – hit

Goda matpannkakor är ett populärt val för en nyttig och enkel middag.

Och det är inte förvånande! De kan toppas med vilken fyllning du vill, de är snabba och enkla att göra och de kan förberedas i förväg. Och så är de goda: Pannkakor är såå gott!

Kvinna och barn gör pannkakor i köket

GRÖNA PANNKAKOR TILL MIDDAG? Ja tack!

© iStock

Det är lätt att fylla en pannkaka med nyttiga saker som spenat, squash, rödbetor eller morötter. Det gör dem till en mångsidig och nyttig middag.

Innan du sätter tänderna i vår version av en matpannkaka med spenat och havregryn ska du få veta varför det här receptet får toppbetyg på hälsoskalan.

1 Så nyttig är spenaten i din pannkaka


Spenat ger din pannkaka den vackraste gröna färgen. Och grönsaken har också många hälsofördelar.

Spenat innehåller flera vitaminer och mineraler, t ex vitamin A, vitamin C, järn, folat och kalium. Om du äter de gröna bladen får du också i dig en hel del antioxidanter och fibrer.

2 Så nyttigt är havregrynsgröten i dina pannkakor


Havregryn är definitivt värt att äta en rejäl portion av varje dag – till exempel som ingrediens i pannkakssmeten. De små kornen ger dig massor av viktiga kostfibrer, som håller dig mätt längre och underlättar matsmältningen.

Läs mer om den supernyttiga havren här

3 Tre förslag: Det här kan du använda som fyllning i pannkakor


Vill du ha inspiration till vad du kan fylla dina pannkakor med? Prova något av följande läckra förslag, med kyckling, lax och vegetariskt.

  • Pannkakor med grillad kyckling och grönsaker
    Fyll pannkakorna med strimlor av grillat kycklingfilé, paprika, spenat, lök och lite vitlökskräm.

  • Pannkakor med rökt lax och avokado
    Använd rökt lax, skivad avokado, färsk spenat och en lätt dressing av yoghurt, citron och dill.

  • Pannkakor med hummus och grönsaker
    Bred hummus på pannkakorna och lägg till bitar av bakad rödbeta, fetaost och rostade sesamfrön.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan fylla dina pannkakor med!

4 Kan pannkakor frysas?


Ja, pannkakor går utmärkt att frysa. Här är några tips:

  • Kyl först: Låt pannkakorna svalna helt innan de fryses in.
  • Packa in dem en och en: Förpacka varje pannkaka individuellt i bakplåtspapper för att förhindra att de klibbar ihop.
  • Fryspåse: Lägg de inslagna matpannkakorna i en fryspåse eller lufttät behållare.
  • Tining: För att använda de frysta matpannkakorna, låt dem tina i kylen över natten eller värm dem direkt i en stekpanna eller ugn.

Läs också: Så länge kan din mat hålla sig i frysen