Nyttiga våfflor – det bästa receptet på goda spenatvåfflor
Älskar du också att äta våfflor till middag? Prova vårt recept på enkla och goda spenatvåfflor, och kolla alla tips till både gräddning av våfflor och nyttiga toppingar.
Älskar du också att äta våfflor till middag? Prova vårt recept på enkla och goda spenatvåfflor, och kolla alla tips till både gräddning av våfflor och nyttiga toppingar.
Det är både lätt och går fort att laga goda, nyttiga våfflor som du kan äta till middag. Här får du ett recept på härliga spenatvåfflor med räkor och avokado. Smaklig måltid!
TIPS! Krydda din våffelsmet
Dina våfflor mår bra av lite kryddor. Testa t ex att lägga hackade färska örter och lite pressad vitlök i smeten.
Våffelsmeten till dina söta våfflor kan du krydda upp med lite kanel eller kardemumma, lite riven ingefära, en sked mörk kakao eller lite citronsaft och -skal.
En gång i tiden var våfflor något man primärt åt med sylt och grädde – eller kanske till och med en kula glass. Den tiden är för länge sedan förbi. Som tur är. För idag har våfflor också blivit en del av det salta köket och kan därmed ätas både morgon, middag och kväll.
Du kan uppgradera nyttigheten i dina våfflor på två sätt: via våffelsmeten och via din topping. Låter det frestande? Låt oss stoppa i sladden till våffeljärnet så sätter vi igång!
Det är nästan bara din fantasi som sätter gränser för vilka ingredienser du kan mixa ner i din våffelsmet. Här får du en rad förslag:
Läs också: Hembakat knäckebröd – få ett nyttigt recept med frön
Det kan du absolut. Vårt recept på spenatvåfflor här i artikeln är faktiskt glutenfria, eftersom vi använder bovetemjöl istället för vetemjöl.
5 glutenfria mjöltyper:
Är du vegan behöver du inte vara utan våfflor. Se här hur du kan göra våfflor utan ägg och mjölk.
Det kan det finnas flera anledningar till. En av de vanligaste är att våfflorna staplas i takt med att de gräddas. När värmen från de nygräddade våfflorna inte kan försvinna någonstans bildas kondens och våfflorna blir mjuka.
Så här får du spröda våfflor:
Kolla också våra andra goda recept på våfflor:
Du kan lägga på annat än glass, grädde och socker på dina våfflor. Kolla in båra 9 nyttiga och goda förslag till såväl ‘matvåfflor’ som söta våfflor.
Det beror naturligtvis på värmen, men räkna med cirka 2-4 minuter. Du kan också välja ett våffeljärn med indikatorlampa, som visar när våfflorna är färdiggräddade.
En våffelsmet håller 2–3 dagar i kylskåpet, så om du vill ha våfflor flera dagar i sträck kan du göra en stor sats smet så det går snabbt när du vill grädda våfflor.
Häll t ex upp smeten på en stor, tom plastflaska. Och kom ihåg att vispa – eller skaka smeten innan du gräddar den.
Använd en mixer där smeten blandas med kraft. Har du ingen mixer kan du ställa smeten i kylskåpet en halvtimme och sedan vispa igen med en stavmixer. Du kan också hälla smeten genom en sil och trycka ut de mjölklumpar som fångas upp av silen.
Ja, det kan du – om det nu blir några över. Frys våfflorna i en tätslutande fryspåse när de har svalnat helt. När de ska ätas tinar du upp dem och värmer dem snabbt i en varm ugn.
Det finns många olika slag våffeljärn att välja mellan, och innan du köper ett kan du tänka igenom följande saker.
Det korta svaret är: Du använder för lite fett att steka i.
I vissa recept är det olja eller smält smör i smeten, vilket ser till att våfflorna inte fastnar. Ibland räcker det dock inte, och du behöver pensla ditt våffeljärn med lite smör eller olja innan du häller på smeten. Ibland räcker det att pensla en enda gång innan första våfflan.
Ett våffeljärn med nonstickbeläggning kan också förebygga att våfflorna fastnar. Och det samma kan tålamod – vänta med att öppna våffeljärnet tills våfflorna är färdiga.
Att grädda våfflor blir ofta en kladdig historia eftersom det lätt rinner ut både fett och smet från järnet. Du slipper därför inte rengöring.
Våffeljärnets utsida kan du enkelt rengöra med en disktrasa med varmt vatten och lite diskmedel.
Kan du ta ut plåtarna från våffeljärnet kan du diska även dem i varmt diskvatten. Torka av dem ordentligt innan du lägger tillbaka dem. Sitter de fast kan du torka av dem med fuktat hushållspapper.
Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2023