Nyttiga våfflor – det bästa receptet på goda spenatvåfflor

30 minuter
334 kcal

Älskar du också att äta våfflor till middag? Prova vårt recept på enkla och goda spenatvåfflor, och kolla alla tips till både gräddning av våfflor och nyttiga toppingar.

Nyttiga, gröna spenatvåfflor med avokado och räkor

NYTTIGA VÅFFLOR – Det är lätt att servera nyttiga våfflor. Här har vi hällt spenat i smeten och serverat med räkor och avokado.

© wichmann+bendtsen

Goda och nyttiga spenatvåfflor (recept)

Det är både lätt och går fort att laga goda, nyttiga våfflor som du kan äta till middag. Här får du ett recept på härliga spenatvåfflor med räkor och avokado. Smaklig måltid!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Vafler (6 plader) _OV

  • 1⅓ ägg
  • 1⅓ msk kvarg eller grekisk yoghurt
  • 33 g bovetemjöl
  • ½ tsk matchapulver (kan undværes)
  • 1 näve spenat
  • ⅓ msk kokosolja eller annan olja
  • ⅓ nypa bakpulver
  • ⅓ näve färska örter
  • havsalt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • ⅓ näve babyspenat
  • 200 g räkor
  • 1 avokador

Så här gör du nyttiga spenatvåfflor:

  • Värm ditt våffeljärn – gärna ett med nonstickbeläggning – och mixa alla ingredienserna till våffelsmeten.
  • När våffeljärnet är varmt häller du lite av smeten och låter våfflorna grädda tills de är gyllene. Se upp så de inte gräddas för länge, för då tappar de sin fina, gröna färg. Smeten räcker till 6 våfflor.
  • Låt gärna våfflorna vila lite på ett galler innan servering.
  • Servera våfflorna ljumna med topping av babyspenat, räkor och avokado och nymalen peppar.

TIPS! Krydda din våffelsmet
Dina våfflor mår bra av lite kryddor. Testa t ex att lägga hackade färska örter och lite pressad vitlök i smeten.

Våffelsmeten till dina söta våfflor kan du krydda upp med lite kanel eller kardemumma, lite riven ingefära, en sked mörk kakao eller lite citronsaft och -skal.


En gång i tiden var våfflor något man primärt åt med sylt och grädde – eller kanske till och med en kula glass. Den tiden är för länge sedan förbi. Som tur är. För idag har våfflor också blivit en del av det salta köket och kan därmed ätas både morgon, middag och kväll.

Du kan uppgradera nyttigheten i dina våfflor på två sätt: via våffelsmeten och via din topping. Låter det frestande? Låt oss stoppa i sladden till våffeljärnet så sätter vi igång!

Läs mer om nyttiga våfflor:

1 Hur gör man nyttiga våfflor?


Det är nästan bara din fantasi som sätter gränser för vilka ingredienser du kan mixa ner i din våffelsmet. Här får du en rad förslag:

Läs också: Hembakat knäckebröd – få ett nyttigt recept med frön

NYTTIGA VÅFFLOR – LÄGG GRÖNSAKER I DIN VÅFFELSMET

  • Spenat
    Färsk babyspenat är perfekt i din våffelsmet. Du får vackra, gröna våfflor och kan samtidigt se fram emot nyttiga ämnen som järn, kalcium, folat och C-vitamin. Tre nävar är lagom till en vanlig portion.

  • Broccoli
    Broccoli är alltid gott – även i våfflor. Du får framförallt många mättande kostfibrer när du lägger kål i smeten. Beräkna cirka ett halvt finhackat broccolihuvud till en vanlig portion våffelsmet.

  • Morötter
    Morötter ger en god sötma till dina våfflor. Testa t ex det här receptet: Blanda 2 finrivna morötter, 3 ägg, 11⁄2 dl mjölk, 100 g havregryn och 1⁄2 tsk havssalt. Pressa ur saften ur de rivna morötterna innan de läggs i våffelsmeten.

  • Rödbetor
    Det blir vackert om du lägger rödbetor i smeten. Och så får du en hel del kostfibrer, folat och hjärtvänligt kalium. 2 medelstora, kokta, mixade rödbetor är lagom till en vanlig portion smet.

NYTTIGA VÅFFLOR – ANVÄND NYTTIGT MJÖL I DIN VÅFFELSMET

  • Fullkorn
    Genom att byta ut det vanliga vetemjölet mot fullkorn gör du dina våfflor nyttigare och mer mättande tack vare fler kostfibrer. Du kan t ex använda fullkornsmjöl, grahamsmjöl eller havregryn. Grovt mjöl suger generellt upp mer vätska än vetemjöl, så räkna med att våffelsmeten behöver lite mer vätska när du använder fullkornsmjöl. Prova dig fram.

  • Kikärtsmjöl
    Kikärter innehåller både mättande kostfibrer OCH proteiner. Mjölet är hälsosamt för alla, men är du vegetarian och veganer är det en extra bra idé, eftersom du inte får proteiner från kött. Kikärtsmjöl är dessutom glutenfritt.

NYTTIGA VÅFFLOR – LÄGG FRUKT I DIN VÅFFELSMET

  • Banan
    Ska våfflorna ätas som frukost, dessert eller mellanmål får de gärna vara lite söta. Istället för socker kan du söta smeten med 1-2 bananer, som mixas ner. Gör gärna en rejäl våffelsmet med grönsaker, t ex spenat, och tillför sedan bananerna.

  • Blåbär
    Lägg en näve färska blåbär i din söta våffelsmet. Du kan absolut mixa blåbären med din smet, men det är också gott om du låter blåbären vara hela. Isåfall vänder du bara ner dem till sist.

2 Kan man göra glutenfria våfflor?


Det kan du absolut. Vårt recept på spenatvåfflor här i artikeln är faktiskt glutenfria, eftersom vi använder bovetemjöl istället för vetemjöl.

5 glutenfria mjöltyper:

  • Bovetemjöl
  • Kikärtsmjöl
  • Majsmjöl
  • Rismjöl
  • Mandelmjöl

3 Kan man göra veganska våfflor?


Är du vegan behöver du inte vara utan våfflor. Se här hur du kan göra våfflor utan ägg och mjölk.

  • Våfflor utan mjölk: Istället för vanlig mjölk kan du använda alla typer av växtdryck, t ex havredryck eller mandelmjölk. Är receptet med kvarg eller yoghurt, ersätter du bara den med en växtbaserad version.
  • Våfflor utan ägg: Ägg ser till att våfflorna jäser under bakningen. Skippar du äggen är det därför en bra idé att tillsätta extra bakpulver till smeten. Ersätt äggen med ungefär samma mängd växtdryk eller yoghurt.

4 Varför blir mina våfflor mjuka?


Det kan det finnas flera anledningar till. En av de vanligaste är att våfflorna staplas i takt med att de gräddas. När värmen från de nygräddade våfflorna inte kan försvinna någonstans bildas kondens och våfflorna blir mjuka.

Så här får du spröda våfflor:

  • Se till att våffeljärnet är riktigt varmt innan du häller på smeten.
  • Fett och värme är den perfekta kombinationen för att få spröda våfflor, så var inte för snål med smör eller olja när du gräddar.
  • Lägg våfflorna i ett lager på ett eller flera galler efterhand som de blir färdiga. Du kan också hålla våfflorna varma och spröda i ugnen men även här ska de bara ligga i ett lager.
Vafler

SÅ HÄR FÅR DU SPRÖDA VÅFFLOR – Se till att våffeljärnet är varmt, att det finns fett att steka i och att du har ett galler att lägga de färdiggräddade våfflorna på.

© iStock

5 Nyttiga våfflor – recept


Kolla också våra andra goda recept på våfflor:

5 recept på nyttiga våfflor

Våfflor med spenat

Är du också ett stort fan av våfflor? Med lite spenat, några räkor och lite sallad har vi skapat en ursäkt för att äta våfflor även till middag. Smaklig måltid.

Se receptet här

Våfflor med broccoli

De här gröna våfflorna är den perfekta middagen för en hektisk vardag – du får nyttig och god mat på bara 30 minuter. Och vilken pangfärg!

Se receptet här

Våfflor med morot

Morotsvåffeltoast med skinka och ost är I FORMs nyttigare version av den klassiska toasten – och den smakar fantastiskt!

Se receptet här

Våfflor med fullkorn

Vi har lagt grönsakerna i våffelsmeten, så du kan få en god middag, som både är nyttig och full av fullkorn. Och så tar den bara 20 minuter att slänga ihop. Smaklig måltid!

Se receptet här

Våfflor med kikärtsmjöl

Kikärter är gott i både bakverk och i matlagningen. De små fiberkulorna är också perfekta som ingrediens i våfflor om du önskar att undvika mjöl. Här får du ett spännande recept på kikärtvåfflor med rödbetskräm, sallad, avokado och tahinadressing. Mums!

Se receptet här

6 Vad kan man använda som nyttig topping till våfflor?


Du kan lägga på annat än glass, grädde och socker på dina våfflor. Kolla in båra 9 nyttiga och goda förslag till såväl ‘matvåfflor’ som söta våfflor.

NYTTIGA VÅFFLOR – 3 TIPS TILL KÖTTÄTAREN

  • Med lax
    Lax är gott på våfflor, såväl rökt lax som varmrökt och ugnsbakad. Det passar perfekt med avokado och t ex pesto eller en örtdressing gjord på kvarg.

  • Med skinka och ost
    Gör en hemgjord toast av dina våfflor. Bred på lite dijonsenap på våfflan och lägg på ruccola, skinka, ost och rödlök och lägg en annan våffla på. Har du ett toastjärn, så värm våfflan tills osten är smält. En våffeltoast är också god i matlådan tillsammans med lite plockgrönsaker.

  • Med tonfiskröra
    Gillar du tonfisk så passar tonfiskröra bra till grönsaksvåfflor. Servera gärna med sallad, röd paprika, körsbärstomater och massor av dill.

NYTTIGA VÅFFLOR – 3 TILL VEGETARIANEN

  • Med rödbetskräm, sallad och avokado
    Gör en god rödbetskräm, bred den på dina våfflor och servera med sallad, körsbärstomater, avokado, morot i strimlor och tahinidressing. Strö över pumpafrön.

  • Med äggsallad
    Gör en god äggsallad med hackade hårdkokta ägg, som du rör ihop med en god majonäs, curry och tärnad gurka. Lägg äggsalladen på våfflor tillsammans med lila spetskål, rödlök och massor av gräslök.

  • Med hummus
    Köp eller gör en hummus och bred på dina våfflor. Servera med falafel och en grekisk tomatsallad med oliver och fetaost.

NYTTIGA VÅFFLOR – 3 SÖTA TIPS

  • Med äppelmos
    Strö på kanel och grovhackade mandlar.

  • Med vaniljkvarg
    Servera med bär (färska eller tinade), rör ihop med lite socker eller sötningsmedel.

  • Med keso
    Servera med tärnad mango och kokosflingor.

7 Hur länge ska våfflor gräddas?


Det beror naturligtvis på värmen, men räkna med cirka 2-4 minuter. Du kan också välja ett våffeljärn med indikatorlampa, som visar när våfflorna är färdiggräddade.

8 Hur länge håller en våffelsmet?


En våffelsmet håller 2–3 dagar i kylskåpet, så om du vill ha våfflor flera dagar i sträck kan du göra en stor sats smet så det går snabbt när du vill grädda våfflor.

Häll t ex upp smeten på en stor, tom plastflaska. Och kom ihåg att vispa – eller skaka smeten innan du gräddar den.

9 Hur undviker jag klumpar i min våffelsmet?


Använd en mixer där smeten blandas med kraft. Har du ingen mixer kan du ställa smeten i kylskåpet en halvtimme och sedan vispa igen med en stavmixer. Du kan också hälla smeten genom en sil och trycka ut de mjölklumpar som fångas upp av silen.

10 Kan man frysa våfflor?


Ja, det kan du – om det nu blir några över. Frys våfflorna i en tätslutande fryspåse när de har svalnat helt. När de ska ätas tinar du upp dem och värmer dem snabbt i en varm ugn.

11 Vilket våffeljärn ska man välja?


Det finns många olika slag våffeljärn att välja mellan, och innan du köper ett kan du tänka igenom följande saker.

Olika sorters våffeljärn

  • Hjärtformade eller fyrkantiga
    De hjärtformade våfflorna är ganska tunna, men du får en stor yta att lägga topping på. De belgiska, fyrkantiga våfflorna är inte så stora i omkrets, men högre och med djupare hål. Valet är ditt.

  • Dubbelt upp
    Är du hungrig, har dåligt tålamod eller en stor familj så välj ett dubbelvåffeljärn med plats till två hjärtformade våfflor.

  • Nonstick
    Vill du spara lite på fettet under bakningen, eller förebygga att våfflorna fastnar, så är det en bra idé att välja ett våffeljärn med nonstickbeläggning. Det är också väldigt enkelt att rengöra.

  • Justerbart
    Vill du kunna justera värmen när du gräddar våfflor så titta efter ett våffeljärn med justerbara temperaturinställningar och ev också en timer.

  • Indikatorlampa
    Vill du slippa hålla koll på tiden? Välj ett våffeljärn med indikatorlampa, som visar när våfflorna är färdiggräddade.

12 Varför fastnar mina våfflor i våffeljärnet?


Det korta svaret är: Du använder för lite fett att steka i.

I vissa recept är det olja eller smält smör i smeten, vilket ser till att våfflorna inte fastnar. Ibland räcker det dock inte, och du behöver pensla ditt våffeljärn med lite smör eller olja innan du häller på smeten. Ibland räcker det att pensla en enda gång innan första våfflan.

Ett våffeljärn med nonstickbeläggning kan också förebygga att våfflorna fastnar. Och det samma kan tålamod – vänta med att öppna våffeljärnet tills våfflorna är färdiga.

Kvinna gör våfflor på ett våffeljärn

UNDVIK ATT VÅFFLORNA FASTNAR – Kom ihåg att pensla med massor av fett så att dina våfflor inte fastnar i järnet.

© gettyimages

13 Hur gör man rent ett våffeljärn?


Att grädda våfflor blir ofta en kladdig historia eftersom det lätt rinner ut både fett och smet från järnet. Du slipper därför inte rengöring.

Våffeljärnets utsida kan du enkelt rengöra med en disktrasa med varmt vatten och lite diskmedel.

Kan du ta ut plåtarna från våffeljärnet kan du diska även dem i varmt diskvatten. Torka av dem ordentligt innan du lägger tillbaka dem. Sitter de fast kan du torka av dem med fuktat hushållspapper.

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2023