Fullkorn är guldkorn
Fullkorn kan förebygga sjukdom och förlänga ditt liv. Läs här om vad fullkorn egentligen är och få våra bästa råd till hur du får i dig tillräckligt av de viktiga guldkornen i din vardag.
Fullkorn kan förebygga sjukdom och förlänga ditt liv. Läs här om vad fullkorn egentligen är och få våra bästa råd till hur du får i dig tillräckligt av de viktiga guldkornen i din vardag.
Fullkorn gör det enklare att hålla vikten, de sänker din risk för både hjärt- och kärlsjukdom, tarmcancer och diabetes typ 2 och får dig, statistiskt sett, att leva längre. Testa här om du får i dig tillräckligt med fullkorn, och få våra grova tips – så det blir lätt som en plätt att få i sig tillräckligt.
Fullkorn kan komma från t ex råg, havre, korn och vete... ja, faktiskt även vete. Det kan vara hela korn eller processade korn, t ex i form av mjöl. Det avgörande är att hela kornet har använts. Alltså att varken skaldelar eller grodd är borttagna, som de t ex är i det klassiska vetemjölet. Det är i grodden, i det tunna aleuronskiktet och inte minst i det yttersta skalet som största delen av de nyttiga ämnena gömmer sig. Det gäller både vitaminer, mineraler, proteiner, nyttiga fettämnen och framförallt kostfibrer.
Ett av de stora trumfkorten med fullkorn är att de verkar förebyggande på flera av de mest utbredda livsstilssjukdomarna.
TARMCANCER
Det gäller inte minst tarmcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Forskarna har ännu inte fastslagit de exakta orsakerna till effekten, men vi vet att fullkornens kostfibrer stärker och främjar din matsmältning. Du behöver inte tugga dig igenom lådvis av grova spannmålsprodukter för att uppnå ett skydd mot tarmcancer. En skål havregrynsgröt och 1-2 skivor rågbröd om dagen räcker.
HJÄRT-KÄRLSJUKDOMAR
Hjärt- och kärlsjukdomar, en annan av de största folksjukdomarna, har fullkorn också en förebyggande effekt på. Fullkorn hjälper nämligen till att sänka innehållet av kolesterol i ditt blod och därmed risken för åderförkalkning, vilket i sin tur hjälper till att förebygga risken för blodproppar.
DIABETES TYP 2
Forskning tyder också på att en kost med många fullkornprodukter reducerar risken för diabetes typ 2. Det beror på att fullkornens fibrer skapar ett mer stabilt blodsocker. Övervikt är den största riskfaktorn för diabetes typ 2, och för många kilon på kroppen är också med och ökar risken för såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Därför räknas det också på plussidan att en kost rik på fullkorn gör det lättare för dig att hålla vikten, helt enkelt för att de nyttiga kornen mättar bra så att du närmast automatiskt äter mindre. Ganska smart!
Sammantaget innebär de många goda effekterna att du kommer att få fira fler födelsedagar om du öser upp fler fullkorn på tallriken. Det visar en stor, nordisk undersökning, från 2015, som också slår fast att ju fler fullkorn du äter, desto bättre. Den fjärdedel i undersökningen som åt mest fullkorn hade, i jämförelse med den fjärdedel som åt minst fullkorn, en 25 procent eller 32 procent lägre risk att dö beroende på om personen var man eller kvinna.
Det finns alltså mycket att vinna på att byta ut de kritvita versionerna av bröd, ris och pasta mot de grövre varianterna – även om du bara ersätter några av dem. För många av oss handlar det nämligen om matvaror vi äter i ganska stora mängder varje dag, så lite hjälper också.
Personer som äter mycket kostfibrer och fullkorn löper en avsevärt lägre risk att drabbas av sjukdom och förtida död, jämfört med dem som äter mindre av dessa livsmedel.— The Lancet
Det är inte alla spannmål, korn och frön som kan få beteckningen fullkorn. Vill du ha fullkornseffekten, så kom ihåg att (även) äta några av råvarorna från den vänstra kolumnen.
Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2021