Grova, nyttiga chokladbullar

2 timmar
290 kcal

Recept på luftiga och goda chokladbullar med fullkornsmjöl. Det tar bara 2 timmar från det att suget slår till tills de är klara på matbordet.

Chokladbullar

CHOKLADBULLAR – Förutom den goda smaken bidrar choklad med koffein och teobromin, som har en uppiggande effekt.

© wichmann+bendtsen

Grova, nyttiga chokladbullar

Är du sugen på något gott? Prova då dessa saftiga och nyttiga chokladbullar.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stycken

  • 7 g jäst
  • ¼ dl mellanmjölk
  • ¼ dl kvarg, naturell
  • ½ msk rapsolja
  • ¼ ägg
  • ¼ msk akaciahonung
  • 42 g fullkornsmjöl
  • 64 g vetemjöl
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk havssalt
  • 14 g mörk choklad, 70 %
  • ¼ ägg till pensling

Så här gör du goda och nyttiga chokladbullar

  • Lös upp jästen i den varma mjölken i en bunke.
  • Tillsätt kvarg, rapsolja, ägg och honung.
  • Blanda mjöl, vaniljpulver och salt och rör ner i bunken lite i taget. Tillsätt den grovhackade chokladen när ca hälften av mjölblandningen har tillsatts i bunken.
  • Knåda degen tills den släpper från bunkens sidor. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i bunken i 1 timme.
  • Häll upp degen på mjölat bakbord och forma 14 bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda i ca 12 min.

TIPS Frys ner och tina upp när du blir sugen. Efter en snabb vända i brödrosten blir de som nya.

TIPS Ju högre kakaoprocent, desto bittrare blir ofta chokladen och desto mindre socker innehåller den vanligtvis.


Goda, luftiga och nyttiga chokladbullar

De saftiga chokladbullarna är en riktig favorit – och glädjer både stora och små. Här får du lära dig hur du bakar de bästa chokladbullarna.

1 Hur får man grova chokladbullar att bli luftiga?


Du kanske har märkt att ju grövre dina bullar är, desto mindre luftiga blir de. Men det finns en lösning på det – grova bullar kan bli precis lika luftiga och saftiga som vetebullar!

Här är några tips för att se till att du får luftiga, grova chokladbullar:

Mängd och typ av jäst

Använd färsk jäst eller aktiv torrjäst och se till att du använder rätt mängd enligt receptet.

Mjöltyper

Använd en kombination av grovt mjöl, t ex dinkelmjöl eller fullkornsmjöl, och vitt mjöl, t ex vetemjöl. Det vita mjölet hjälper till att skapa en lättare deg.

Vattenmängd

Se till att degen är tillräckligt fuktig. En lite kladdig deg kan resultera i luftigare chokladbullar.

Knådning

Knåda degen ordentligt, men inte för mycket. Detta hjälper till att utveckla gluten, som ger struktur och luftighet till chokladbullarna.

Förjäsning

Låt degen jäsa tillräckligt länge. En längre jästid (minst 1 timme) hjälper till att utveckla gluten och skapa luftfickor i degen.

Efterjäsning

Låt chokladbullarna jäsa igen efter att du klickat ut dem på plåten. Detta kallas efterjäsning och brukar ta 30-60 minuter.

Gräddning

Grädda på hög värme (200-220°C) och se till att ugnen är väl förvärmd. En ångfunktion i ugnen kan också hjälpa till att göra chokladbullarna luftiga.

2 Varför ska det vara kvarg i bulldegen?


Kvarg kan ha flera positiva effekter när den tillsätts i en deg.

För det första tillför den fukt till degen och hjälper till att göra dina chokladbullar ännu saftigare.

För det andra har kvarg en lätt syrlig smak som ger ett djup till chokladbullarnas smak.

kvarg i glas på köksbordet för chokladbullar

TILLFÖR KVARG TILL DIN DEG – för att göra chokladbullarna luftigare och mer komplexa i smaken.

© iStock

3 Dinkelmjöl i mina chokladbullar – är det nyttigt?


Dinkelmjöl anses ofta vara nyttigare än vanligt vetemjöl.

Detta beror delvis på att dinkelmjöl innehåller mer protein, fiber och vitaminer än vetemjöl och har en lägre glutenhalt.

Genom att tillsätta dinkelmjöl i dina chokladbullar får du också ett högre innehåll av mineraler som järn, magnesium och zink.

Sist men inte minst har dinkelmjöl ett lägre glykemiskt index än vetemjöl, vilket innebär att det kan ha en mindre drastisk effekt på blodsockernivån.

4 Kan jag frysa in mina chokladbullar?


Ja, du kan absolut frysa in dina chokladbullar, precis som du gör med andra bakverk.

När det är dags att tina chokladbullarna igen kan du låta dem tina i kylen.

Lägg chokladbullarna på brödrosten eller värm dem i ugnen.

Läs också: Hur länge mat kan förvaras i frysen

5 Hur förvarar jag mina chokladbullar?


Om du inte äter upp alla chokladbullar på en gång (vilket kan hända) kan du förvara dem i en lufttät behållare eller i en fryspåse. Lägg inte in chokladbullarna i kylen eftersom de då kan bli torra och lite tråkiga.

Men om dina chokladbullar har blivit torra kan du ofta byta ut dem med en brödrost.

6 Vilken choklad är bäst för chokladbullar?


I princip kan du använda vilken typ av choklad du vill. Mörk choklad ger dock en mer komplex smak i dina chokladbullar. De bittra och djupa smakerna ger en delikat motvikt till den mjuka bullen i motsats till den söta, ljusa chokladen.

Läs också: Är mörk choklad hälsosamt?

mörk choklad på ett bord

MÖRK CHOKLAD ger en utsökt komplexitet till dina chokladbullar.

© iStock

7 Kan jag göra om mina chokladbullar till russinbullar?


Ja, det går utmärkt. Om du tycker bättre om russin än choklad eller bara vill ha lite omväxling, byt bara ut chokladen mot russin och använd samma recept så får du russinbullar!