Ät dig råstark med spenat
Det är inte för inte som Karl-Alfred värker i sig spenat. Spenat har nämligen massor av goda egenskaper. Läs här varför du ska göra som Karl-Alfred och äta massor av spenat
Det är inte för inte som Karl-Alfred värker i sig spenat. Spenat har nämligen massor av goda egenskaper. Läs här varför du ska göra som Karl-Alfred och äta massor av spenat
Det är inte utan anledning som diverse hälsogurus prisar spenat och rekommenderar att du fyller kroppen med den fina, gröna bladen. Det finns nämligen mängder med hälsofördelar med spenat. Se alla fördelar här och få samtidigt svar på hur du bäst använder, tillagar och förvarar spenaten. Det spelar nämligen roll hur du värmer upp och fryser in spenat.
4 dl finskuren spenat ger dig mindre än 25 kalorier, så du kan äta massor av den gröna godsaken utan att oroa dig det minsta för vikten.
En engelsk studie visar att om du dagligen äter 125 gram gröna bladgrönsaker som t ex spenat, sänker du risken att drabbas av typ 2-diabetes med 14 procent.
Spenat är rik på A-vitamin, som stärker immunförsvaret mot diverse baciller.
Spenat är dessutom rikt på nitrat och en svensk studie har visat att möss, som fick ämnet nitrat tillfört till dricksvattnet, motsvarande att äta 200-250 gram spenat om dagen, fick väsentligt starkare muskler än andra möss. Men möss är inte människor och det finns inga liknande resultat för människor. Men det ska inte hålla oss från att äta massor av de gröna, nyttiga bladen.
LÄS OCKSÅ: Broccoli – en bukett av nyttiga ämnen
Spenaten är bäst när det är säsong. Och det är de gröna bladen från april till oktober.
Spenat kan hålla sig i ca 2–5 dagar i 2–6 grader. 80 procent av spenatens C-vitamin försvinner på mindre än två dagar om spenaten inte förvaras korrekt – nämligen i kylen.
Spenat smakar gott både stekt, stuvad och rå men det kan vara en bra idé att tillaga spelat tillsammans med fett eller mejeriprodukter. Tillagar du med fett hjälper det att främja upptagningen av vitaminer och mineraler.
Det är oxalsyra i spenat och det hämmar upptagningen av kalk och järn, som också finns i spenaten. Men det är här som mejeriprodukterna kan hjälpa dig på vägen. De kan nämligen upprätthålla oxalsyrans effekt, så ät spenat tillsammans med mejeriprodukter och få glädje av både kalk och järn.
Visste du att ämnet nitrat, som finns i spenat, under vissa omständigheter kan omvandlas till skadlig nitrit? Tänk därför på att kyla ner matrester med spenat så snabbt som möjligt.
En bra tumregel är att tillagad spenat ska ätas upp antingen inom 3 timmar eller kylas ner under 10 grader inom 3 timmar.
En gammal föreställning är att man inte ska värma upp spenat. Men stämmer det verkligen? Husmorstipset om att man inte ska värma upp redan uppvärmd och kyld spenat eller fryst spenat, eller andra grönsaker med många blad, bygger på att det kan sitta kvar jordrester på bladrika växter, som lättare kan dölja bakterier.
Om spenaten kyls ner för långsamt eller förvaras för varmt, kan jordbakterierna vid rätt temperatur omvandla det nyttiga ämnet nitrat till det skadliga ämnet nitrit. Äter man för stora mängder nitrit, kan det resultera i inre kvävning eftersom nitriten binder sig till kroppens röda blodkroppar och hindrar dem från att transportera runt syre i systemet.
När nitratet väl har omvandlats till nitrit bryts det inte ner vid uppvärmning, och det är därför som det är viktigt att bli av med jordbakterierna redan från början.
Det är alltså INTE ett problem att äta uppvärmd spenat, så länge den är noga sköljd från första början.
Det korta svaret är nej. Du måste tillaga spenaten innan du fryser in den.
Många tror att frukt och grönt – däribland spenat – förlorar alla viktiga vitaminer och mineraler när de fryses in. Men det stämmer inte. Tvärtom. Infrysningen bevarar nämligen näringsinnehållet i gröna matvaror.
Och det kan ibland till och med vara nyttigare att äta frysta frukter och grönsaker, då de ofta fryses in kort tid efter skörd. Detta i motsats till färska frukter och grönsaker som ibland ligger lång tid innan de blir uppätna, och under tiden utsätts för värme och syre, vilket påverkar deras kvalitet och innehåll av näringsämnen negativt.
Du kan alltså lugnt äta fryst spenat.
Smaken av spenat är syrlig, men samtidigt mild, vilket gör spenaten användbar tillsammans med praktiskt taget alla slags ingredienser.
Spenat är ett utmärkt komplement till t ex isbergssallad och kinakål, då de små gröna bladen ger mer smak och konsistens i din sallad.
Den lite beska spenatsmaken lättar upp smaken i fet mat som paj, risotto, pizza eller lasagne.
De mjuka bladen passar perfekt ihop med krispiga saker som färsk frukt, krutonger, nötter eller mandlar.
Pannkakor får en skön twist med de gröna superbladen och kan ätas morgon, middag och kväll, t ex ihop med korv, rökt lax eller säsongens grönsaker. Se hur du gör här.
Spenat smakar väldigt gott ihop med exempelvis avokado, frysta bär och lite mjölk. Om du använder frysta spenatbollar slipper du använda istärningar. Få inspiration här.
Du vänder bara ner den avrunna spenaten i risottoriset strax innan servering tillsammans med parmesanost och ev stekt svamp. Spenaten ger risotton en läcker grön nyans. Få receptet på risotto här.
Stek spenaten i en panna och pressa ut det mesta av vattnet så att omeletten inte blir för blöt. Häll ihopvispade ägg över spenaten och låt det stelna. Toppa ev med bacon eller chorizokorv. Enkel, billig och sund vardagsmat.
Spenat smakar supergott i en laxlasagne, som fyllning i rödspättefiléer som du rullar ihop eller som nyttig botten för ugnsbakad torsk. Prova t ex de här fiskrulladerna.
Nu kan du vara helt säker på att det är supernyttigt att äta massor av spenat. Men hur serverar du spenaten så att den blir som godast och nyttigast? Här har vi samlat våra bästa spenatrecept så du att du kan njuta av den gröna godsaken morgon, lunch och kväll.
Börja dagen med en proteinrik frukost som ger dig energi långt in på dagen. ➡️ Gå till receptet
Denna gröna frukost med spenat, ägg och lax är perfekt för en långsam söndagmorgon, när du vill skämma bort dig själv med sunda, goda råvaror ➡️ Gå till receptet
Föredrar du flytande frukost? Prova då vår tropiska smoothie med spenat. En fröjd för både ögon och smaksinne. ➡️ Gå till receptet
Behöver du ett energitillskott? Prova då vår gröna spenatjuice. ➡️ Gå till receptet
Häll i dig dagens grönsaker med denna läckra sommarsmoothie med spenat och passionsfrukt. Skål! ➡️ Gå till receptet
Njut av en kalorisnål spenatsallad till lunch. Den är snabb och enkelt att göra och perfekt för dig som håller högt tempo. ➡️ Gå till receptet
Dekorativa, gröna spenatwraps gör matlådan värd att vänta på. Smaklig måltid. ➡️ Gå till receptet
Blir du också hungrig på eftermiddagen? Stilla suget med läckra spenatmuffins. ➡️ Gå till receptet
Är energinivån på botten efter en lång arbetsdag? Och har du ännu inte hunnit träna? Då är de här proteinkulorna med spenat precis det du behöver. ➡️ Gå till receptet
Piffa upp middagen med det mexikanska köket. Prova våra läckra quesadillas med svamp och spenat. ➡️ Gå till receptet
Älskar du också lasagne? Vi har gjort en snabbare, sundare och köttfri version av den klassiska nötfärslasagnen. ➡️ Gå till receptet
Läcker spenatpaj med tomat som kan lagas på bara 30 minuter och därför är perfekt middagsmat en hektisk vardag. ➡️ Gå till receptet
Skölj ner middagen med en hälsoshot. ➡️Gå till receptet
Byt ut laxen mot exempelvis kvargkräm och njut av en sund och färgglad dessert. ➡️ Gå till receptet