Enkla, grova morotsbröd med solrosfrön

2,5 timmar
255 kcal

Morotsbröd är populärt. Och vi förstår varför! Prova vår lite nyttigare version med fullkorn och spröda solrosfrön. Du kan också använda pumpafrön eller sesamfrön.

morotsbrod

MOROTSBRÖD – Ska det gå snabbt kan du köpafärdigrivna morötter från matbutiken – resultatet blir dock inte lika saftigt.

© Betina Hastoft

Enkla, grova morotsbröd med solrosfrön

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 ST.

  • ¾ dl ljummet vatten
  • 3¾ g jäst
  • 6¼ g socker
  • 25 g grovt vete- eller dinkelmjöl
  • 100 g vetemjöl, gärna manitoba
  • ¼ tsk havssalt
  • 10 g mjukt smör
  • 31 g morötter
  • 12 g solrosfrön
  • ¼ ägg

Så gör du

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt socker.
  • Lägg i mjöl och salt, smula smöret i mjölblandningen och knåda degen tills den är smidig och jämn. Häll degen i en övertäckt skål, och låt den jäsa i 1 timme i rumstemperatur.
  • Vänd ut degen på ett bord. Gör en fördjupning i mitten och lägg i riven morot, solrosfrön och ägg. Vik degen över fyllningen så du formar en stor boll. Hacka ihop degen med en kniv, så den blandas ihop ordentligt med morötter och frön.
  • Dela degen i 8-10 delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under en fuktig handduk till dubbel storlek cirka 1 timme.
  • Baka i ca 15 min, tills bröden är gyllene. Avnjut dem nybakade och varma.

TIPS Morotsbröden kan med fördel frysas ner till senare. Det är alltid gott att ha hembakat på lager.

TIPS Kläm ur vätskan ur morötterna. Annars riskerar du att bröden blir helt platta. Kom ihåg att låta dem svalna på ett galler.

TIPS Vill du ha (ännu) sötare bakverk kan du byta ut morötterna mot äpple.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 7/2023