Hur lång tid har du på dig, kan man fråga, för listan över fördelarna med medelhavskosten är lång. Lyssna bara på vad dietist Lotte Juul kan lista.
”Forskning visar att medelhavskosten kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, och både kolesterolnivåerna och blodtrycket sänks. Det finns också en effekt på viktnedgång och risken för diabetes, och man tror också att den kan förebygga kognitiv försämring, det vill säga demens och Alzheimers”, säger Lotte Juul och betonar att det i allmänhet handlar om livsstilssjukdomar.
Kanske är du tillräckligt nöjd med att veta detta och du kan stanna här. Om du vill ha mer detaljer, håll i dig då, för nu ska vi gå in på studier, siffror och årtal.
Den första studien om medelhavskosten är den så kallade Seven Countries Study, som upprättades av den amerikanske fysiologen Ancel Keys 1958.
Medelhavskost har effekt på hjärt- och kärlsjukdomar
Keys tes var att ett högt intag av fleromättat fett snarare än mättat fett – precis som i den traditionella medelhavskosten – hade en förebyggande effekt på hjärt- och kärlsjukdom.
Studien baserades på över 13 000 medelålders män i sju länder, och det har sedan dess gjorts flera uppföljningsstudier med deltagarna.
Dessa studier har visat ett samband mellan medelhavskosten och en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt högt kolesterol och ökad dödlighet.
Sambandet har också bekräftats i andra studier, till exempel en stor studie från 2014 med över 7 000 personer med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
Forskarna fann att de som åt medelhavskost hade en 30 procent lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med en kontrollgrupp som åt lågfettkost.
Medelhavskost har effekt på diabetes
Inte nog med det, samma studie visade också att gruppen som åt medelhavskost hade 51% lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.
Den starka förebyggande effekten på diabetes har lett till att European Association for the Study of Diabetes (EASD) uppdaterar sina kostriktlinjer 2023 och rekommenderar tre dieter – medelhavskost, nordisk kost och vegetarisk kost.
Även det svenska diabetesförbundet rekommenderar medelhavskost – både för patienter och för att förebygga diabetes.
Medelhavskost har effekt på demens
Det finns indikationer på att medelhavskosten sannolikt också har en positiv effekt på hjärnan.
Enligt National Dementia Knowledge Centre finns det vissa belägg för att en kost som innehåller mycket grönsaker, baljväxter, olivolja, fisk och skaldjur är förknippad med en lägre risk för kognitiv svikt och demens. Detta framgår av flera studier, t ex en studie från 2013, där forskarna analyserade 11 befolkningsstudier.
Det bör noteras att det också finns studier där ett samband inte kunde fastställas.
Läs också: Vad är demens?
Medelhavskost har effekt på din vikt
Forskare har också tittat på medelhavskosten som en viktminskningsmetod. En studie visar att även om medelhavskosten inte begränsar hur mycket du kan äta, är den lika effektiv som andra dieter när det gäller att hjälpa överviktiga personer att gå ner i vikt.
En annan studie, som följde över 32 000 deltagare under 12 år, visade också att ju mer man äter enligt principerna för medelhavskosten, desto lägre är risken att utveckla fetma.
En av anledningarna till effekten på vikten tros vara medelhavskostens höga innehåll av kostfiber. Detta ger god mättnadskänsla. Den innehåller också lite socker, salt och ultraprocessade livsmedel.
Forskare har också sett ett antal hälsofördelar för överviktiga personer. I en studie från 2020 med överviktiga personer såg forskarna en sänkning av kolesterolnivåerna efter bara 4 veckor med medelhavskost, trots att deltagarna hade samma kaloriintag som före försöket. Forskarna såg också att deltagarna fick mer av de goda tarmbakterierna.