Sötpotatis är i rikare på A-vitamin än den vanliga potatisen. Dess saftiga gulorange kött gör den till ett spännande element i matlagningen, så om du inte har smakat sötpotatis är det dags. Här lär vi dig mer om de orange knölarna.
Sedan Christoffer Columbus importerade sötpotatis till Europa från Amerika i slutet av 1400-talet har den orange knölen tagit sig in i kök över hela världen. Men trots namnet ingår den faktiskt inte i samma familj som vanlig matpotatis.
Sötpotatisen kallas också batat, som är de infödda sydamerikanernas ursprungliga namn. Det är en stärkelserik ört i familjen vindeväxter och har ett brett förgrenat stamträd av flera hundra olika varianter. De varierar i både storlek och färg. Vissa har brunt skal och orange kött medan andra lyser upp i vita, gula, röda och lila färger.
Familjen sötpotatis kan grovt delas in i två huvudgrupper: de fasta med ljust kött som har en mjölig konsistens efter kokning eller bakning, och de mjuka med orange kött som blir söta och saftiga när de tillagas. Det är de sistnämnda som du i stort sett alltid hittar i matbutikerna här hemma.
Läs också: Vad är jordärtskockor?
Som namnet antyder finns det mer naturligt socker i sötpotatis jämfört med vanlig matpotatis – faktiskt fyra gånger så mycket. Men det betyder inte att du ska hålla dig från att äta dem. De söta knölarna innehåller nämligen nästan dubbelt så många kostfibrer som potatisen, vilket både gynnar mättnaden och matsmältningen.
Dessutom är sötpotatisen rik på antioxidanten betakaroten som är ett förstadie till A-vitamin. Sist men inte minst får du också en hel del C-vitamin – här vinner dock den vanliga potatisen i mängd.
Smaken är naturligt söt och därför behöver du inte nödvändigtvis ha sås eller ketchup till sötpotatis. Samtidigt är konsistensen mjukare och mer saftig jämfört med den vanliga potatisen, vilket också gör den enklare att äta utan tillbehör.
Om du själv kan välja din sötpotatis i matbutiken eller hos grönsakshandlaren, så välj de minsta exemplaren. Ju mindre de är, desto sötare är de i smaken och desto mjukare är konsistensen. Stora sötpotatisar är ofta lite segare i köttet och smakar inte lika gott som de små.
Vill du ha flest hälsofördelar så kan det löna sig att välja de sötpotatisar som fångar din blick i butiken. Ju starkare färger skalet har, desto rikare är potatisen på antioxidanten betakaroten.
Har du möjlighet att köpa lila sötpotatis, så slå till. Amerikanska studier som har jämfört olika typer av sötpotatis visar nämligen att den lila varianten är rikast på antioxidanter och kostfibrer.
Sötpotatis håller sig bäst vid temperaturer mellan 12 och 16 grader i ett svalt och gärna fuktigt rum, t ex en jordkällare. Hållbarheten försämras om du lägger sötpotatisen i kylskåpet. Under rätt förhållanden kan sötpotatis förbli färska i tre till fem veckor och i vissa fall ändå upp till två månader. Om knölarna börjar att grodda eller tappar sin fasthet, eftersom de har sugit åt sig för mycket fukt, är det dags att slänga dem.
Sötpotatis kan tillagas på massor av olika sätt, men om du vill ha fullt utbyte av näringsämnena så läs vidare. En studie, från 2015, visar nämligen att sötpotatisen bevarar 92 procent av sitt innehåll av antioxidanter när man kokar den under lock i 20 minuter. En kokt sötpotatis smakar dock inte speciellt gott i sig själv eftersom den är för mjuk i konsistensen. Men som ingrediens i grytor eller som mos är kokt sötpotatis väldigt gott.
Oavsett om du kokar, steker eller bakar sötpotatis får du dock mest näringsutbyte av att behålla skalet på, eftersom det är här en stor del av potatisens kostfibrer, mineraler och antioxidanter sitter. Dessutom ger det en hälsosam fördel att steka eller baka sötpotatisen i mycket olivolja. Det beror på att A-vitamin, som sötpotatis är rik på, är fettlösligt. Det behöver binda sig till fett i tarmsystemet för att bli upptaget i kroppen.
Det finns nästan inga gränser för hur du kan skämma bort dina smaklökar med sötpotatis. De kan både bakas, grillar, mosas, ångas, stekas och kokas till soppa. Det är dock viktigt att den söta smaken får ett motspel i form av något starkt eller syrligt så rätten inte blir en kvalmigt söt bekantskap.
Bli inspirerad med goda recept med sötpotatis här nedanför!