I FORM testar: Vad ger det att äta 800 gram grönsaker om dagen?

Läs om vad som hände när två kvinnor åt massor av frukt och grönsaker under 4 veckor. Och få tips som hjälper dig igång, om du vill göra samma sak.

Närbild av mixergla med massor av frukt och grönsaker till en smoothie.

SMOOTHIES ÄR DIN VÄN. Vill du äta mer grönt? Då är smoothies en enkel genväg till att få mycket mer snabbt.

© Jakob Helbig

Vi äter för lite grönt. Punkt.

Rekommendationen är att äta minst 500 gram frukt och grönt varje dag, och det är bara 2 av 10 svenskar som, enligt Livsmedelsverkets undersökning 2022, kommer upp i de mängderna.

Det kan det finnas många anledningar till, men siffran har inspirerat oss till att göra ett litet, ovetenskapligt experiment.

  • Kan man öka mängden frukt och grönt markant från en dag till en annan?
  • Vad händer i kroppen?
  • Och hur gör man det rent praktiskt?

Två kvinnor, Zia och Ninette, anmälde sig som försökspersoner. De åt båda enligt egen utsago för lite grönsaker och för mycket socker och ville gärna ha mer hälsosamma kostvanor.

Hög ribba

Vi har fastställt tre riktlinjer. För att kunna se en betydande skillnad satte vi ribban högt, på 800 gram per dag.
Dessutom bestämde vi att de 800 grammen skulle fördelas jämnt över fyra måltider. Dels för att vänja tespersonerna vid att integrera frukt och grönsaker i alla måltider, dels för att det är enklare att lyckas om man äter grönsaker redan till frukost.

Den tredje riktlinjen var att frukt får utgöra max 200 gram. Det är framförallt de mättande grönsakerna som vi borde äta mer av, och som många tycker är svårt att få i sig. Dessutom uppmanade vi kvinnorna att under samma period begränsa intaget av sötsaker, chips och alkohol. Något som föll dem rätt naturligt, eftersom grönsakerna blev en så stor del av deras dagliga kost.

Hur det gick? Ganska bra, tycker vi. Var det lätt som en plätt? Långifrån. Lyckades de äta 800 gram frukt och grönt varje dag? Inte det heller. Men ganska snabbt upplevde både Zia och Ninette så många fördelar med den gröna kosten att de fortsatte – även efter att de fyra veckorna hade gått.

Vill du också äta mer frukt och grönt? Då får du massor av tips här – även om ditt mål är mindre ambitiöst än 800 gram.

Et æble og en gulerod
© Istock

Hur mycket är 200 gram?

Som en riktlinje kan du tänka på att:

200 g =

1 stor morot och 1 äpple

20 förslag till 200 g frukt och grönsaker

5 x FRUKOST

Om du börjar dagen med frukt och grönsaker är det mycket lättare att få i sig alla 800 grammen.

Här får du 5 enkla och goda förslag till en grön frukost

Spenatsmoothie

Mixa vaniljkvarg med:

  • 1 banan
  • 1 näve frusen spenat
  • 1 liten näve frusen broccoli
  • Saften av ½ citron
  • Ev lite mjölk

Kvarg med frukt

  • Skär 1 banan/äpple/päron/apelsin i tärningar och lägg på kvarg.
  • Ät 1 stor morot vid sidan av.

Gröt med morot och bär

  • Riv 1 stor morot och blanda den i din havregrynsgröt.
  • Strö över 1 stor näve färska bär över gröten. Använd ev frysta bär som du tinar upp och blandar med lite sötningsmedel.

Ägg, grönt och rågbröd

Ät 1 löskokt ägg tillsammans med:

  • 1 skiva rågbröd
  • 6 körsbärstomater
  • ½ paprika i stavar
  • ¼ gurka i stavar

Avokadomacka

  • 1 skiva fullkornstoast eller rågbröd
  • 1 mosad avokado
  • 6 körsbärstomater Lägg ev ett stekt ägg på och kvarna lite peppar över.

10 x LUNCH OCH MIDDAG

Lunch och middag är dagens stora måltider där många redan äter grönsaker.

Ofta kommer du i mål om du bara ökar mängden lite och samtidigt minskar på stärkelsen som pata, ris, potatis och bröd.

squash-pasta med tomatsovs

Bolognese med grön “pasta”

  • Tillsätt lök, krossade tomater och riven morot.
  • Tillbehör: 1 squash strimlad till “spagetti”

Omelett med svamp och grönt

Gör en omelett där du först steker lite grönsaker i olja:

  • ½ gul lök
  • 1 stor näve champinjoner i skivor
  • ½ paprika i tärningar
  • 1/4 broccolihuvud i små buketter
  • Ät 1 näve körsbärstomater till.

Broccolibröd med fyllning

  • 1 broccolibröd
  • Fyllning: 1 mosad avokado, sallad, kyckling, tomat, rödlök och gurka Ät lite plockgrönsaker till.

Salladsbaren på lunchen

  • Fyll minst halva tallriken med grönsaker.
  • Välj framförallt baljväxter och mättande, grova grönsaker som kål, ärtor och rotfrukter.

Wokrätt

Woka vitlöksmarinerad tärnad kyckling med:

  • 1 stor näve skuren spetskål
  • 1 näve små broccolibuketter
  • ½ röd paprika
  • ½ gul lök
  • 1 näve sockerärtor
  • 1 näve kikärter

Kålsallad

Vänd två nävar finskuren grönkål med:
½ apelsin skuren i tärningar
½ röd paprika i tärningar
1 näve granatäppelkärnor
1 näve rostade kikärter
Ät t ex en kycklingfilé till.

Broccoli med gomadressing

  • ½ broccolihuvud Ånga broccolin i 1-2 min. Servera med en god gomadressing och t ex till en bit lax.

Chili con carne med grönsaker

  • Tillsätt skållade tomater, morötter och paprika och massor av olika bönor
  • Tillbehör: ¼ blomkål rivet till “ris”

Bön-pommes

  • Baka 3 dl gröna bönor i ugnen med olja och havssalt Ät dem t ex till en biff tillsammans med kvargdressing och en tomatsallad av 6 körsbärstomater, lite tärnad rödlök och färsk basilika.

Råkostsallad

  • 1 riven morot
  • 1 rivet äpple
  • 1 stor näve finskuren vitkål
  • Apelsinsaft Ät t ex fiskbiffar med massor av dill till.

5 x MELLANMÅL

Sugen på ett mellanmål? Här får du 5 enkla förslag.

Det är upp till dig om du äter dem på förmiddagen, eftermiddagen eller efter middagen.

Avokado
© iStock

Avokadosnack

  • 1 avokado
  • 1 stor morot Dela avokadon, kvarna peppar över och ät den med sked. Ät en morot till.

Knäckebröd med ost och grönt

  • 1 skiva grovt knäckebröd
  • 1 skiva ost
  • 6 körsbärstomater
  • 1 äpple

Fruktsallad

  • ½ äpple i tärningar
  • ½ apelsin i tärningar
  • 1 kiwi i tärningar
  • 1 näve blåbär
  • 1-2 dl vaniljkvarg

Plockgrönsaker med dipp

  • 1 medelstor morot i stavar
  • ½ paprika i stavar
  • 1 stor näve råa blomkålsbuketter Dipp: Tomatsalsa eller hummus

Smoothie

Har du en skvätt smoothie kvar från morgonen, så ta med den i en flaska/burk.

Kvinder skyller grøntsager, rød peber, ved håndvasken

SKYL OG SKÆR TIL HELE DAGEN Forbered gerne grøntsager til flere måltider ad gangen. Så hjælper du dig selv senere.

© Jakob Helbig

Tips som gör det enklare att äta fler grönsaker

Ju lättare du gör för dig själv att äta frukt och grönsaker, desto större är chansen för att du lyckas. Våra bästa tips för att göra det enkelt, får du här.

Ha alltid mycket frukt och grönt i frysen. Då kan du enkelt göra en smoothie, en soppa eller något nyttigt tillbehör till dina rätter.

Gör flera smoothies åt gången, så du har frukost och ett mellanmål under dagen. Häll upp den i en flaska och ta med den till jobbet. Förvara i kylskåp.

På hektiska dagar kan du köpa färdiga sallader eller grönsaker som redan är skurna.

Har du en tendens att äta t ex pasta eller köttet på din tallrik före grönsakerna? Testa att ändra ordningen, så att du inte riskerar att inte få i dig grönsaker för att du är för mätt.

Förmiddag, eftermiddag eller i soffan på kvällen? Placera en skål plockgrönsaker där du vanligtvis brukar äta sötsaker.

Ha alltid en skål plockgrönsaker och lite mandlar i väskan. Det är ett jättebra val när du är sugen på något.

Varje dag är en ny chans till att öka mängden grönt. Strunta i om det inte lyckades igår –
idag är en ny dag då du kan försöka igen!