Professorn bakom den gröna gröten: 7 saker i min dagliga rutin

Han går på toaletten ett visst antal gånger om dagen och gör en massa saker för att främja de goda tarmbakterierna. Kolla in vad professor Oluf Borbye Pedersen gör – och vad han definitivt inte gör.

Oluf Borbye Pedersen

OLUF BORBYE PEDERSEN – har i flera år studerat tarmbakteriernas påverkan på kropp och själ.

Han har gång på gång skakat om den vetenskapliga världen och är erkänd som en av världens mest betydelsefulla och inflytelserika forskare.

Han heter Oluf Borbye Pedersen, och du kanske har hört talas om honom i samband med professorns gröna energigröt, som han ligger bakom. Denna gröna energibomb till smoothie har hittat sin väg in i många kök och magar.

Oluf Borbye Pedersen har ägnat många år åt att forska om tarmbakteriernas betydelse för vår hälsa, och han har själv en mycket speciell daglig rutin för att ta hand om sina hälsofrämjande tarmbakterier på bästa sätt och fördröja kroniska sjukdomar.

Vi har övertalat honom att dela med sig av de sju saker han gör varje dag, som du hittar längre ner i artikeln.

Men först ska vi fastställa varför tarmbakterierna är så otroligt viktiga.

Skydd mot kroniska sjukdomar

Vissa bakterier är dödliga. Men vi är djupt beroende av de allra flesta av dem som lever i våra tarmar.

Tarmbakterier kan påverka allt från minne till fettförbränning. Åtminstone hos möss. Även hos människor har man kunnat påvisa ett samband mellan bakteriernas funktioner och sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, demens och cancer.

”Vi är alla predisponerade för minst 30 olika kroniska sjukdomar. Det finns allt fler bevis för att en dålig och störd tarmflora bidrar till att utlösa en eller flera av dessa sjukdomar. Omvänt kan en hälsosam tarmflora antagligen fungera som ett skydd mot kroniska sjukdomar”, säger professor Oluf Borbye Pedersen.

Det finns alltså mycket goda skäl att ta hand om sina tarmbakterier, och nedan kan du se vad Oluf Borbye Pedersen själv gör.

”Jag börjar varje morgon...


... äta grön energigröt, vilket min familj och jag har gjort i 37 år. Det ger oss så mycket energi och livsglädje. För mig är hälsa lika med ett överflöd av energi i vardagen. Energi för allt jag vill göra med mitt liv.”

”Jag fastar i 12 timmar...


... varje dygn. Efter middagen borstar jag tänderna för att undvika att äta mer före frukosten nästa dag. Fysiologiskt sett behöver levern fasta för att upprätthålla sin viktiga funktion för våra dagliga energinivåer. Det är mycket enklare och förmodligen lika hälsosamt som 8-16-trenden. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det är bättre att fasta i 16 timmar än i 12 timmar, och många som hoppar över frukosten får slut på energi på förmiddagen.”

”Jag gör nummer två ...


... 2-3 gånger dagligen. Varje dag äter jag, förutom fisk eller fågel, mellan ett halvt kilo och ett helt kilo växtbaserad mat, som är tarmbakteriernas favoritmat och mitt bränsle för ett liv fullt av energi. Växtbaserad mat förebygger också förstoppning, vilket är viktigt. Om tarmens innehåll får ansamlas i tjocktarmen och ändtarmen producerar tarmbakterierna flera olika giftiga ämnen som kommer in i blodomloppet, dränerar vår energi och skadar vår hälsa. Så ut med skiten, helt enkelt!"

”Jag lär mina barnbarn att aldrig använda ordet bajs, utan istället kalla det för att göra nummer två. Din tarm och dess avföring innehåller inget mindre än diamanter – om du gör rätt livsstilsval, vill säga. En hälsosam tarmflora styr i stor utsträckning vem du är och vad du gör. Inte minst på grund av tarmbakteriernas förmåga att bilda eller reglera ett antal signalsubstanser som har effekter inte bara i tarmen utan också i hjärnan.”
— Oluf Borbye Pedersen, professor i human molekylär metabolism

”Jag skulle aldrig äta...


... vingummi och lakrits, eller godis i allmänhet. Det är som att skada sig själv. Det är inte mat, det är skräp som stör din hälsosamma tarmflora. Godis gör din tarmflora och dig själv sårbar för sjukdomar. Jag mår faktiskt illa och vill kräkas bara av att se på godiset som erbjuds när jag är på bio.
Jag föredrar grönsaker. Naturen är så smart utformad att man till slut älskar det man äter mycket av. Det kan du tacka dina tarmbakterier för. För att uttrycka det enkelt: när du äter mycket grönsaker, frodas de tarmbakterier som är specialiserade på att bryta ner kostfibrerna i grönsaker. De vill ha sin favoritmat, så de skickar signaler till hjärnan som gör att vi vill äta mer grönsaker. Om du äter mycket godis eller andra ultraprocessade livsmedel frodas helt andra typer av bakterier i din tarm. Du vill inte ha stora mängder av dessa, eftersom de släpper ut andra typer av signalämnen till hjärnan som så att säga skriker: ALLT ÄR BRA HÄR. Skicka oss mer godis och skräpmat! Det är en ond cirkel som ökar risken för kroniska sjukdomar.”

”Tarmbakterier är mycket känsliga ...


... för stress. Det finns en ständig kommunikation mellan hjärnan och tarmen via den stora vagusnerven, som löper genom väggen i större delen av den sju meter långa tarmen. Varje sekund skickas signaler från tarmen och dess mikroorganismer till hjärnan, som sedan skickar tillbaka andra signaler till tarmen. Lite mental stress är bra, men om den blir för stor märker tarmbakterierna det omedelbart och hamnar i obalans. Jag mediterar en halvtimme tidigt på morgonen. Detta har många effekter på kropp och själ, bland annat en balanserande effekt på tarmfloran. Man kan jämföra det med att ta en inre dusch.”

”Jag har skor på mig inomhus ...


... och jag ber också mina gäster att behålla sina skor på. Tricket är att när vi behåller våra skor på, bjuder vi in nya mikroorganismer i våra hem, och det är bra för vår hälsa.”

”Jag dricker 2–3 koppar...


... kaffeföre klockan 14. Kaffe är rikt på polyfenoler, som hjälper goda tarmbakterier att växa och kan omvandlas till ämnen som är bra för hälsan.”