Pak choi – nyttig, spröd kål

Ge pak choi en chans i din wok eller salladsskål. Du får härlig krispighet och massor av nyttiga ämnen – och den räknas som en grov grönsak som du bör äta varje dag.

Pak choi

KANSKE DIN NYA, GRÖNA FAVORIT? Om du ger krispig pak choi en chans är vi ganska säkra på att den kommer att bli en ny favorit i ditt kök.

© iStock

Om du inte är så ung minns du säkert alltför väl hur salladskål var den dominerande – och ganska tråkiga – ingrediensen i de flesta sallader på 1980-talet.

Sedan dess har kålen fått stå tillbaka, men nu har en ny familjemedlem börjat leta sig in i våra hem. Nämligen pak choi, som kan användas på samma sätt som salladskål, men som har både mer smak och fler nyttiga ämnen.

Läs också: 15 tips – så får du i dig mer grönt

Populär i Asien

Som namnet antyder kommer kål ursprungligen från Asien, där den ofta används i soppor och wokrätter. På våra breddgrader är kål dock fortfarande okänt för många av oss.

Om du inte heller är bekant med de krispiga bladen hjälper vi dig att komma igång här med tips om tillagning och användning samt nyttiga och goda recept.

Läs också: Därför ska du äta mer kål

1 Vad är pak choi?


Vid första anblicken ser det ut som en bladgrönsak, men det är faktiskt en kål. Den kommer ursprungligen från Asien och kallas ofta för ”kinesisk kål”.

Det är en växt med vita, breda och nästan skedformade stjälkar längst ner och stora gröna blad längst upp. Utseendemässigt liknar den både kinakål och mangold, åtminstone den vitstjälkade varianten. Smakmässigt är den mest lik mangold.

Den saftiga kålen tillhör den stora korsblommiga familjen, som omfattar alla typer av kål. Du kan också se den kallad bok choy, särskilt när det gäller miniversionen.

2 Är pak choi nyttigt?


Ja, det är en nyttig råvara. Den vita och mörkgröna kålen ger dig ett bra tillskott av vitaminer och mineraler.

De viktigaste näringsämnena är: vitamin A, vitamin C, kalcium, järn, magnesium och folat. Och så är kaloriinnehållet extremt lågt som i all kål. Du får bara i dig 15 kcal när du äter 100 gram.

Du kan också njuta av lite kostfiber, även om mängden inte riktigt matchar nordiska kålväxter som grönkål, brysselkål och blomkål.

Läs också: Topp 10 fiberbomber

Näringsinnehåll i pak choi:

NäringsämneMängd per 100 gram
Kalorier15 kcal
A-vitamin300 RE
Betakaroten1800 µg
C-vitamin45 mg
Kalcium105 mg
Järn 0,8 mg
Magnesium19 mg
Folat66,0 µg
Kostfibrer1,0 g
Källa: DTU
Mörkgröna grönsaker, inklusive kinakål

PAK CHOI tillsammans med spenat, grönkål, broccoli och mangold hör den till kategorin extremt hälsosamma mörkgröna grönsaker.

© iStock

Frossa i de mörkgröna

Den krispiga kålen tillhör gruppen mörkgröna grönsaker som särskilt lyfts fram i de officiella kostråden.

Den allmänna rekommendationen är att vi alla ska äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Hälften av de 500 grammen ska vara grönsaker, varav 100 gram gärna ska vara mörkgröna grönsaker som pak choi.

Läs också: Varför du bör äta mer mörkgröna grönsaker

3 Är salladskål och pak choi samma sak?


Nej, de är två olika sorters kål. De är dock nära besläktade.

Gemensamma egenskaper:

  • Båda kålsorterna tillhör Brassica-arten i familjen korsblommiga växter.
  • De är båda långsträckta med stora blad som har vita, tjocka och krispiga stjälkar längst ner och gröna, ”salladsliknande” blad längst upp.
  • Med båda kålsorterna kan du använda både stjälkar och blad, och båda kan ätas råa eller tillagade.

Hur man ser skillnad på de två kålsorterna

Pak choi
© iStock

Pak choi

  • Mörkgröna blad
  • Platta, lena blad
  • Något bitter, mild kålsmak
Kinakål
© iStock

Salladskål

  • Ljusgröna blad
  • Något krusade blad
  • Mycket mild kålsmak

4 Vad kan man använda istället för pak choi?


Om du inte hittar pak choi i din mataffär finns det många andra bladgrönsaker eller kål som du kan använda istället. Några av de mest uppenbara är:

Nedan kan du jämföra näringsinnehållet i de fyra grönsakerna.

Som tabellen visar slår pak choi både spetskål och salladskål på de flesta parametrar, medan mangold kommer att vara ett något hälsosammare val på vissa områden.

Pak choi jämfört med salladskål, spetskål och mangold

NäringsämnePAK CHOISALLADSKÅLSPETSKÅLMANGOLD
Kalorier15 kcal17 kcal21 kcal21 kcal
A-vitamin300 RE120 RE6,4 RE333 RE
Betakaroten1800 µg720 µg38,1 µg2000 µg
C-vitamin45 mg26 mg27,3 mg30 mg
Kalcium105 mg30,4 mg44,1 mg51 mg
Järn0,8 mg0,3 mg0,2 mg1,8 mg
Magnesium19 mg13 mg10,5 mg81 mg
Folat66 µg96,2 µg41,7 µg14 µg
Kostfibrer1,0 g1,2 g1,7 g1,6 g

5 Hur tillagar man pak choi?


Om du inte är säker på hur du ska hantera den asiatiska kålen i ditt kök, finns en liten guide här för dig.

Pak choi sköljs under kranen

VAR NOGGRANN – när du sköljer pak choi. Det gömmer sig lätt rester av jord mellan bladen.

© iStock

Tillagning av pak choi

  • Skär av botten för att lossa bladen.
  • Skölj bladen noggrant.
  • Torka bladen väl, t ex med en kökshandduk eller i en salladsslunga.
  • Om du ska använda kålen i varmrätter är det bra att dela upp bladen i en grön och en vit del. De gröna lägger du i rätten strax före servering, medan de vita kan sauteras i någon minut.
  • Det är helt upp till dig hur du vill skära kålen. Du kan till exempel välja stora eller små tärningar eller avlånga strimlor.

OBS! Om du vill grilla din kål, till exempel som två halvor, skär inte bort botten, eftersom den kommer att falla isär. Ta i stället bort de yttre bladen, dela kålen och skölj sedan noga för att få bort eventuella jordrester.

Snabb tillagning, tack!

Det viktigaste när man tillagar pak choi är att inte värmebehandla den för länge. Då kommer bladen att förlora sin krispighet och det vore synd.

Om du föredrar mjuka grönsaker är det naturligtvis en annan sak.

6 Hur äter man pak choi?


Du kan äta pak choi både rå och tillagad, t ex wokad.

Använd kålen i sallader, antingen finhackad, i stora tärningar eller i strimlor.

TILLAGAD

I wok: Pak choi är särskilt god att steka i wokrätter, t ex med nudlar. Skär den i små eller stora tärningar eller strimlor innan du steker den.

I soppa: Finhackad är den utsökt i soppor, särskilt asiatiska soppor som den populära ramen.

På grillen: En tur på grillen rekommenderas starkt. Så här gör du:

  • Skär kålen på längden.
  • Pensla de två snittytorna med extra jungfruolivolja.
  • Grilla i ca 2 minuter på varje sida.
  • Häll över en god marinad eller dressing, t ex vitlöksdressing eller jordnötsdressing. Strö över grovhackade mandlar eller rostade sesamfrön och servera omedelbart.

I stekpannan: Om du inte har någon grill kan du också använda en stekpanna. Gör på samma sätt som om du skulle grilla.

I ugnen: Om du gillar ugnsbakad kål rekommenderar vi en kort tillagningstid på 10-15 minuter. Pensla den delade kålen med sesamolja eller extra virgin olivolja i förväg och grädda den vid ca 200 g. Du kan också pensla med en god marinad, t.ex. smaksatt med vitlök, soja och ingefära.

7 Recept med pak choi


Vi har samlat våra bästa recept med pak choi. Kom ihåg att du alltid kan ersätta den med andra bladgrönsaker eller kål, t ex spetskål.

Varma rätter

Skål med kycklingwok med broccoli och andra grönsaker
© wichmann+bendtsen

Wok med kyckling och grönsaker

Här rostar vi de krispiga kålbladen i lite soja och serverar dem till en härlig wokrätt med kyckling och massor av grönsaker.

Receptet hittar du här

En skål ramen med pak choi och kyckling
© wichmann+bendtsen

Ramen med nudlar, kyckling och ägg

Pak choi passar perfekt i den asiatiska nudelsoppan ramen. Här i en version med kyckling, gröna bönor och spenat - och naturligtvis ett ägg på toppen.

Receptet hittar du här

Kyckling cashew med pak choi
© wichmann+bendtsen

Kyckling cashew

Cashewkyckling är en klassisk och mycket populär rätt. Prova vår hälsosamma version, där vi också har lagt till vårlök, aubergine och fullkornsnudlar i grytan.

Receptet hittar du här

Gryta med pak choi

Plåtmat med kyckling och grönsaker

Lägg allt i en ugsform och ställ in den i ugnen. På 40 minuter är den klar att äta.

Receptet hittar du här

Använd pak choi i sallader

Den asiatiska kålen är god i alla sorters sallader. Om du vill ha inspiration kan du prova dessa två goda asiatiska sallader – där du bara byter ut kålen.

Asiatisk kålsalat
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsallad med kyckling

God och mättande sallad med edamamebönor, morot, mango och jordnötter.

Receptet hittar du här

Nudelsallad med tofu
© wichmann+bendtsen

Nudelsallad med tofu, grönsaker och hoisinsås

Enkel vegetarisk nudelsallad med en läcker dressing av chili, lime och vitlök.

Receptet hittar du här

8 Förvaring och hållbarhet


Pak choi ska förvaras svalt, helst i grönsakslådan i ditt kylskåp. Här kan kålen vanligtvis hålla sig i 3–5 dagar.