Grönsakskuren – ät 1 kilo grönsaker och gå ner i vikt!

Konceptet är enkelt. Du får äta och träna så mycket (eller lite) du vill, så länge du får i dig 1 kilo grönsaker om dagen. Läs här hur du gör och se också de fantastiska resultaten som vår testperson fick efter tre veckor på grönsakskuren.

Kvinna äter grönsaker, grönsakskuren

1 KILO GRÖNSAKER OM DAGEN Så mycket ska du äta om du vill gå ner i vikt och bli ännu sundare. Det blir grönsaker till frukost, lunch och middag!

© iStock

Om du äter 1 kilo grönsaker om dagen kan du se fram emot:

 • Starkare immunförsvar
 • Sundare tarmar
 • Mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer
 • Mer energi
 • Finare hud
 • Bättre sömn
 • Garanterad viktnedgång

Grönsaker är bra, och vill du göra en riktigt bra insats för din hälsa och din kropp så ska du öka intaget av grönsaker.

Se här hur du gör.

Detta får du ut av grönsakskuren

De goda argumenten står nästan på kö. Grönsaker är fyllda med såväl vitaminer som mineraler och anti­oxidanter som stärker immunförsvaret och sänker din risk för till exempel hjärt­ och kärlsjukdomar samt vissa former av cancer. Samtidigt får du också i dig kolhydrater och proteiner samt nyttiga fetter via avokado och oliver.

Det gröna guldet uträttar mirakel i dina tarmar. Grönsaker är nämligen generellt rika på kostfibrer som ger näring till de goda tarmbakterierna. Nuförtiden forskas det mycket på tarmbakteriernas betydelse, och allt tyder på att de har stor påverkan på såväl vår hälsa och vårt immunförsvar som vår energinivå och vårt psyke.

Kostfibrerna har också en annan stor fördel. De fyller magen bra och gör dig mätt länge så att du inte kastar dig över kaloribomber mellan måltiderna. Just kalorier är det ont om i grönsaksavdelningen. 100 gram grönsaker innehåller en bråkdel av de kalorier som du hittar i samma mängd pasta, ris eller andra former av stärkelserika tillbehör, och därför ger ett ökat intag av grönsaker nästan säkert en viktnedgång och en lägre fettprocent.

Kristina testade grönsakskuren i 3 veckor. Läs här om hennes erfarenheter och se vilka fantastiska resultat hon fick

Därför ska du äta ett helt kilo grönsaker om dagen

De officiella rekommendationerna för frukt och grönsaker är ”500 gram per dag”. Det är en bra målsättning, men om du verkligen vill göra verklig skillnad för din hälsa är det mycket bättre om du ökar det till ett kilo.

 • För det första kan du med ett kilo i princip inkassera hela den hälso­bonus du kan få av grönsakerna.

 • För det andra menar vi att ett kilo är en realistisk mängd som de flesta kan få i sig, även med plats för andra nyttiga saker på tallriken.

 • För det tredje gör den stora mängden grönsaker att du hela tiden är härligt mätt och därför inte frestas att kasta dig över bullar, kakor, godis eller chips.

Här får du fler tips för att smyga in mer grönsaker i din vardagsmat

Ju mer grönsaker som du kan få in i din dagskvot på ett kilo, desto bättre. Du får också lägga in lite frukt i din kost, men då inte mer än maximalt 250 gram.

Frukt innehåller visserligen också fibrer, vitaminer och antioxidanter, men fruktens naturliga innehåll av socker ger dig också en del kalorier. Om du äter 600 gram bananer om dagen motsvarar det 500 kcal (samma mängd äpple ger dig cirka 300 kcal), medan 600 gram gröna bönor inte ger dig mer än 150 kcal.

Här hittar du de frukter som ger bäst mättnad för minst antal kalorier

Så ska du äta på grönsakskuren

Ät 1 kilo grönsaker om dagen – helt enkelt. Därutöver kan du äta den mat du brukar. Men du kommer förmodligen uppleva att du inte får plats för så mycket mat utöver alla grönsakerna, och du blir tvungen att byta ut det vanliga brödet, pastan och snacksen mot blomkål, grönsakssmoothies och morötter för att komma upp i ditt dagliga kilo grönsaker.

LÄS OCKSA: Så äter du en antiinflammatorisk kost

Behöver du hjälp med att sätta grönsakerna i system, hjälper vi dig här igång med en dagsmeny, tips och riktlinjer för grönsakskuren.

Vad kan jag räkna med i grönsakskuren?

 • All frukt och alla grönsaker räknas. Ät max 250 gram frukt.

 • Nej till potatis. De räknas inte, men andra rotfrukter gör det. De bör utgöra max 300 gram och högst tre dagar i veckan.

 • Baljväxter är okej. 40 gram torkade bönor och linser (råvikt) motsvarar 100 gram grönsaker. Var uppmärksam på att de också ger dig fullkornskolhydrater och massor av proteiner.

 • Juice räknas inte. Det är viktigt att du får i dig hela råvaran. Det diskvalificerar juicer där filtret sorterar bort de bästa delarna. Smoothies är okej. Slowjuicen är någonstans mittemellan och är bara godkänt under förutsättning att bidraget härifrån är mindre än en tredjedel av dagskvoten.